Belgia slet tungt mot Algerie, men snudde kampen de siste tjue minuttene. I kveld venter en mye tøffere motstander. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Belgia slet tungt mot Algerie, men snudde kampen de siste tjue minuttene. I kveld venter en mye tøffere motstander. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Foto: Gabriel Bouys (Afp)

Favorittene sjangler før kveldens kamper

Verken Belgia eller Portugal imponerte i sin første kamp. I kveld venter ny tøff motstand. Det kan gi fine premier.

Kommersielt

Sportspills øvrige søndagstips:
VM-tips 1: Ronaldo må prestere i kveld
VM-tips 2: Russerne demmer opp for Belgia
Tippekupongen: Favorittene sjangler
Oddstips: Siste 1. divisjonsrunde før ferien
V65 Leangen: Søndag er det dags
V75 Kalmar (merk spillstopp kl 14.30):Kalmar byr opp til dans
V65 Sørlandet:Rex'en er tilbake

Det er naturligvis VM som er høydepunktet også på dagens langoddsprogram, men det finnes godbiter fra for eksempel 1. divisjon også.

Søndagskupongen byr på tre høyst interessante VM-kamper, i tillegg til ni kamper fra førstedivisjon. Vi ser for oss flere potensielle overraskelser denne fotballsøndagen!

1, USA - Portugal
USA overbeviste stort i kampen mot Ghana, og tok en fortjent seier etter et sent mål av midtstopper John Brooks. Den scoringen kan vise seg å være gull verdt i kampen om videre avansement.

I kampen mot Ghana viste amerikanerne prov på fin, direkte angrepsfotball og spesielt Clint Dempsey var meget frisk. I tillegg stabiliserte midtbanetrioen Alejandro Bedoya, Jermain Jones og Michael Bradley midtbanen på mesterlig vis. Et skår i gleden var likevel at tankspiss og målgarantisk, (i hvertfall på landslaget), Jozy Altidore måtte ut med en strekkskade og er mest sannsynlig utilgjengelig resten av mesterskapet.

Chris Wondolowski eller Aron Jóhannsson kommer til å ta hans plass på topp. Ellers er det sannsynlig at Jürgen Klinsmann starter med samme mannskap.

Portugal fikk en grusom start på mesterskapet, og ikke bare var Paulo Bentos utvalgte direkte svake både i angrepsspillet og i forsvar –Hugo Almeida og Fabio Coentrão måtte også ut med skader. Begge utilgjenglig i kveld.

I tillegg må forsvarskjempen Pepe sone en kamps karantene for sin idiotiske utvisning. Det er ventet at Ricardo Costa tar plass i midtforsvaret sammen med Bruno Alves.

Spørsmåltegnene rundt Cristiano Ronaldos fysiske helse er også mange, og selv om ingen i støtteapparatet rundt laget vil innrømme det virker det som om portugiseren er et stykke unna matchform. I tillegg viste lagets andre stjernespiller Nani, at også han sliter med form og selvtillit etter en begredelig sesong i Manchester United.

Begge må overbevise i kveld om Portugal skal ha noe mulighet videre i mesterskapet.

Selv om amerikanerne viser mye entusiasme og selvtillit i spillet sitt, er det farlig å avskrive et portugisisk lag med kniven på strupen. Magefølelsen sier at Portugal slår tilbake i aften, men åpningskampen var alarmerende.

Ser oss nødt til å gardere. HB

2, Sør-Korea - Algerie
Sør-Korea klarte 1-1 mot Russland i åpningskampen og viste med det at de ikke er noe kasteball i dette mesterskapet. Selv om treningskampene før VM fortalte oss noe annet.

Stiller nok med det samme laget som viste mengder entusiasme og løpskapasitet sist. Har dessuten et par spennende angrepsspillere som holder høy internasjonal klasse. Spesielt Leverkusen-spiss Son Heung-Min.

Algerie tok ledelsen midtveis i kampen mot Belgia på straffespark etter svært klønete forsvarsspill av Jan Vertonghen. Det holdt lenge, og Belgia slet stort med å trenge igjennom den algeriske forsvarsmuren. Likevel holdt det ikke helt inn for afrikanerne.

Valencia-vingen Sofiane Feghouli er en spennende spiller, men også på dette laget er det knallhard disiplin og arbeidsmoral som ligger i førersetet.

Det lukter målfattig, og det første målet kan fort avgjøre kampen. Vi ser oss uansett nødt til å helgardere. HUB

3, Belgia - Russland
Belgia haltet seg gjennom åpningskampen mot Algerie, og kunne fort tapt poeng i den kampen. Den første omgangen var virkelig svak, men Marc Wilmots pausehåndtering gjorde underverker. De var et helt annet lag i andre omgang og vant til slutt fortjent.

Spesielt på spissplass har Belgia all grunn til bekymring. Romelu Lukaku er en spiss med enormt potensiale og ubestridte kvaliteter, men mot Algerie virket han umotivert, uengasjert og langt fra god nok. Det har nok Belgia tatt tak i på treningen, men Algeries stoppere fikk en litt for lett jobb mot Lukaku sist. Marouane Fellaini viste imidlertid hva han er god for, og blir nok å se fra start i dag.

Russland spilte en nokså jevnspilt uavgjortkamp mot Sør-Korea, som de er ventet å måtte kjempe om andreplassen med. Det som kjennertegner Capellos lag er at de er solide defensivt. Det må de også være - offensivt virker Russland rett og slett tannløse.

Kerzhakov scoret russernes mål etter Sør-Korea tok ledelsen, men det virkelig gode angrepsspillet uteble. Forsvaret virket også litt frynsete, men Capello vet virkelig hva som må justeres inn mot denne kampene.

Russland er nok veldig opptatt av å ikke tape denne kampen, og Capello vet hvordan man spiller for resultat. Belgia er en folkefavoritt, og det vises også på folkerekka.

Belgia er favoritter, men Russland kan vel så gjerne knipe ett poeng. HU

4, Alta - Nest-Sotra
Alta og Nest-Sotra begge nyopprykkende denne sesongen, og begge lag har imponert stort når snart halve sesongen er unnagjort. Dette gjelder spesielt for det sjarmerende laget fra Vestlandet.

Alta er som vanlig klart best på hjemmebane, og har tatt fjorten av nitten poeng på eget kunstgress. 4-2-1.

Serieformen er litt haltende med to strake uavgjort mot Bryne og Ullensaker/Kisa, før formlaget Ranheim ble for sterke sist.

Nest-Sotra har etter en forrykende start, men har fått oppleve realitetene litt mer i det siste. Laget ligger fortsatt flott plassert på en syvendeplass på tabellen, og i motsetning til dagens motstander spiller laget også brukbart på bortebane. 3-0-4. Tapet mot Bryne sist var for øvrig ikke spesielt imponerende, men ingen trenger å grave seg ned på Sotra av den grunn.

Denne kampen kan bikke alle veier, og helgardering anbefales. HUB

5, Fredrikstad – Tromsdalen
Fredrikstad har etter en dårlig start funnet seg selv igjen, og de siste ukene har fått optimismen til å spire igjen i plankebyen. 5-1-1 på de siste sju er sterkt, og sist ble HamKam smadret på Fredrikstad Stadion.

Laget spiller glimrende angrepsfotball for tiden, og trekløveret Stene, Nystrøm, Olsen ser ut til å ha funnet tonen. Det har resultert i mye mål de siste ukene.

Tromsdalen sliter som forventet i bunnen, men er såpass imponerende på hjemmebane at laget foreløpig har heng på lagene over nedrykkstreken. På bortebane er det derimot begredelig, og nordlendingene står med seks strake tap.

Dette skal være klink hjemmeseier. H

6, HamKam – Strømmen
Ingenting stemmer for HamKam denne sesongen. Laget scorer nesten ikke mål, og lagdelene henger ikke sammen. Står med fattige fire poeng etter fjorten seriekamper, og trenger et mirakel for å overleve denne sesongen.

Bunnivået kom i nest siste kamp, da tabellnabo Ullensaker/Kisa vant 1-0 på Biskeby. Sist ble Fredrikstad flere nummer for store. Da hadde laget kun fem innbyttere tilgjengelig.

Strømmen tar jevnt og trutt trepoengere og holder seg foreløpig i grei avstand til bunnlagene. Varter opp med til tider imponerende resultater, og slo til med 6-0 hjemme mot Hønefoss sist. På bortebane står laget med brukbare 2-1-4. Er likevel litt for ujevne i prestasjonene til å klatre noe særlig høyere på tabellen, selv om potensialet absolutt er til stede.

HamKam bør og må snart få en opptur, men vi er litt usikre på om de får det. HB

7, Hødd – Ullensaker/Kisa
Få om noen hadde vel trodd at Hødd skulle gjøre en så slett sesong som de har gjort så langt denne sesongen. Etter den imponerende tredjeplassen i fjor, trodde de fleste at laget også i år skulle kjempe om opprykk.

Istedenfor ser det ut til at laget må kjempe en kamp om å unngå nedrykk. Hjemme på Høddvoll har laget begredelige 1-3-3, og laget har kun en seier på de siste ni seriekampene. 1-4-4. Slik lukter det nedrykk av.

Ullensaker/Kisa slo til med en seier borte mot HamKam for to runder siden, men var tilbake i samme tralten da Tromsø ble for sterke sist. På bortebane har laget 1-2-4. Opp til trygg plass er det nå åtte poeng opp, og luken kan øke ytterligere etter dagens kamp.

Vi tror Hødd reiser seg foran sine egne i ettermiddag. H

8, Hønefoss - Ranheim
Dette tipset er nesten utelukkende basert på en magefølelse vi satt med også forrige runde. Da endte det med 6-0-tap til Hønefoss etter en forferdelig andre omgang.

Rune Skarsfjord fikk en drømmestart på karrieren i 1. divisjon, men falt godt ned på jorden mot Strømmen sist helg. Er virkelig nødt til å ta grep, og den nye trener-effekten kan kjølne allerede nå om de ikke hever seg. De er fortsatt under streken, men seier i dag kan bedre situasjonen betraktelig.

Det var veldig morsomt å se Hønefoss mot Tromsdalen, som har slitt i det siste. 4-0 var et fortjent resultat og noe Hønefoss må bygge videre på. Også de er bedre hjemme enn borte, og det har de vært lenge. I tillegg er det ofte at lag som går på stortap borte, tar en knepen hjemmeseier i påfølgende kamp.

Det er bare å ta av seg hatten for Ranheim og deres åtte seire på rad. De står også med ti kamper uten tap. Tredjeplassen er fullt fortjent og de har virkelig los på de to på direkte opprykk.

Ranheim tok en imponerende seier mot Rosenborg i 16-delsfinalen av norgesmesterskapet, og Brann står for tur om kun fem dager. Der vet de at det er gode vinnersjanser, noe som kan prege deres innsats i dag.

Ranheim er naturlige favoritter, men en potensiell hjemmeseier gir klingende mynt i kassa, og vi garderer bredt. HUB

9, Elverum – Gjøvik/Lyn
Elverum topper 2. divisjon, avdeling 2 etter ni spilte kamper. Har ikke tapt siden seriepremieren, og er favoritter til et snarlig gjensyn med 1. divisjon. Selv om både Raufoss, Levanger og Nybergsund puster dem i nakken.

Hjemmeformen viser 3-0-1, hvor de to siste er vunnet med klar margin. Slipper også inn lite mål.

Gjøvik/Lyn viser fin fremgang for tiden, og har står med 3-3-0 på de siste seks. Slipper inn lite mål, men scorer også lite. Har sterke 2-2-0 på bortebane i år, selv om samtlige kamper har vært mot lag på nedre halvdel av tabellen.

Elverum er et bedre lag enn gjestene, og skal ta denne. H

10, Vard Haugesund – Fana
Vard-Haugesund måtte gjennom en fornyelse etter det forsmedelige nedrykket i fjor, og har ikke klart å stable sammen et sterkt nok mannskap denne sesongen. Det har gitt seg tilkjenne på tabellen denne sesongen.

Fasit viser en skuffende niendeplass, og fire kamper uten seier. Senest med tap mot tabellnabo Grorud. Før det var laget sjanseløse mot Egersund. Hjemmeformen er likevel overbevisende, og laget har gitt hjemmesupporterne et par imponerende prestasjoner på Haugesund Stadion. 2-2-0.

Fana har overbevist innledningsvis denne sesongen, og ligger på en akseptabel femteplass på tabellen. Kun fire poeng bak serieleder Florø med en kamp mindre spilt. Borteformen viser 1-1-2, men laget tok en kruttsterk 5-1 mot Lyn sist.

Vard er ikke så store favoritter som folkerekka tilsier. HB

11, Follo – Eidsvold Turn
Superlativene er brukt opp for å beskrive sesongen så langt for Follo. Laget fortsetter å plukke trepoengere uansett motstander, og tok også med seg tre poeng i bortemøte med Harstad i forrige uke.

41 mål på de første ni kampene er for øvrig intet mindre enn spektakulært, og gir et scoringssnitt på over fire mål per kamp.

Eidsvold Turn har startet sesongen bra, og ligger på en akseptabel sjetteplass i avdeling 4. Spilte bare 2-2 mot nyopprykkende Skeid hjemme på Myhrer Stadion sist, men har fine 2-1-1 på fremmed gress hittil i år.

Statistisk skal vel Follo snart avgi poeng, men vi tviler på at de gjør det i ettermiddag. H

12, Skeid – Drøbak/Frogn
Skeid startet noe kronglete etter opprykket, men har de siste ukene begynt å levere respektable prestasjoner. 4-1 seieren borte mot Lørenskog tredje sist var imponerende, før Harstad ble slått på eget gress. Endte med poengdeling sist i Eidsvold, en kamp de ledet med fem minutter igjen å spille.

På hjemmebane har det dog kun blitt en seier hittil. 1-0-3.

Drøbak/Frogn er avdelingens jumbo. Med kun ett poeng så langt, er det lite som tyder på at laget blir å se igjen i andredivisjon neste sesong. Tapte forrige bortekamp hele 8-1 på KFUM Oslo.

Bør være grei skuring for et Skeid i flytsonen. H

128-rekker

1. USA - Portugal HB

2. Sør-Korea - Algerie HU

3. Belgia - Russland HU

4. Alta - Nest-Sotra HB

5. Fredrikstad - Tromsdalen H

6. HamKam - Strømmen HB

7. Hødd - Ullensaker/Kisa H

8. Hønefoss - Ranheim UB

9. Elverum - FK Gjøvik-Lyn H

10. Vard Haugesund - Fana HB

11. Follo - Eidsvold Turn H

12. Skeid - Drøbak/Frogn H

Klikk her for å levere denne rekken.

432 - rekker

1. USA - Portugal HB

2. Sør-Korea - Algerie HUB

3. Belgia - Russland HU

4. Alta - Nest-Sotra HUB

5. Fredrikstad - Tromsdalen H

6. HamKam - Strømmen HB

7. Hødd - Ullensaker/Kisa H

8. Hønefoss - Ranheim HUB

9. Elverum - FK Gjøvik-Lyn H

10. Vard Haugesund - Fana HB

11. Follo - Eidsvold Turn H

12. Skeid - Drøbak/Frogn H

Klikk her for å levere denne rekken.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus