WC hopp kvalifisering Oberstdorf - Tyskland

Onsdag 28.desember

Kvalifiseringen starter kl 16.30

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på TV3 og Viaplay.

Dette er hoppuka

Den aller første hoppuka er den eneste som har begynt etter årsskiftet. Den startet 1. januar 1953 med nyttårshopprennet i Garmisch. Dette er også eneste gangen åpningsrennet gikk i Garmisch Partenkirchen.

Asgeir Dølplads fra Norge vant det første rennet med hopp på 78,5 og 80 meter, og sammenlagt i den første tysk-østerrikske hoppuka gikk Sepp Bradl fra Østerrike til topps, foran Halvor Næs og Asgeir Dølplads.

Det er Janne Ahonen fra Finland som har vunnet sammenlagt flest ganger med sine fem seiere, foran tyske Jens Weissflog med fire. Bjørn Wirkola og Jens Weissflog har vunnet flest enkeltrenn med ti hver, like foran Janne Ahonen med ni.

Den eksklusive Grand Slam-klubben består av tre hoppere. Sven Hannawald(2001/02), Kamil Stoch(2017/18) og Ryoyu Kobayashi(2018/19) er de eneste som har klart å vinne alle fire rennene i den samme hoppuka.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden 2006/07, da Anders Jacobsen gikk helt til topps. De siste 50 årene er det kun Espen Bredesen i 1993/94 og Sigurd Pettersen i 2003/04 som har greid denne bragden i tillegg til Jacobsen, så sammenlagtseieren har vist seg tung å hente hjem for norske hoppere.

Her er den norske troppen:

Halvor Egner Granerud - Asker

Johann-André Forfang - Tromsø

Daniel-André Tande - Kongsberg

Marius Lindvik - Rælingen

Anders Fannemel - Hornindal

Robert Johansson - Søre Ål

Kristoffer Eriksen Sundal - Koll

Favorittene i kvalifiseringen

Den største favoritten er den polske veteranen Dawid Kubacki. Han har vunnet fire av åtte verdenscuprenn i år, og har i tillegg to andreplasser, en fjerdeplass og en sjetteplass.

Han er for øyeblikket den hopperen med det høyeste potensialet, han er definitivt mest stabil, og treffer han er det ingen som følger.

Den nærmeste utfordreren er slovenske Anze Lanisek. Han har gått til topps i tre renn i år, og har i tillegg to andreplasser og en tredjeplass. Oddsen på at Lanisek vinner kvalifiseringen er fine 4.50, og det kan være et bra spill.

Vi føler likevel at Kubacki har et ekstra gir når han treffer ordentlig, og han har hoppet bra i disse bakkene tidligere. Kubacki ble nummer tre i hoppuka for to år siden, og er storfavoritt til å ta hjem den største pokalen i år.

En god start er viktig i denne konkurransen, og vi tror han gir seg selv det med å vinne onsdagens kvalifisering.

Vårt tips er at Dawid Kubacki vinner kvalifiseringen i Oberstdorf. Det spillet leverer du her til fine 2.25 i odds

Også Halvor Egner Granerud er et interessant spill. Han har vunnet to kvalifiseringer i år, og har i tillegg to andre og to tredjeplasser.

Utfordringen til Granerud er innimellom å få til to gode hopp i konkurransene, men i kvalifiseringens ene hopp klarer han å hente ut potensialet sitt oftere.

For de som er villige til å risikere litt mer, kan seier til Granerud til 5.00 i odds være et spennende spill.

Kvalifiseringens langskudd

Den siste vi tar med er et ordentlig langskudd. Ryoyu Kobayashi har ikke funnet formen så langt i år, men har meget gode minner fra hoppuka. Han vant sammenlagt både i 2019 og 2022, og trives godt i alle fire bakkene.

Denne gangen står han til 8.00 i odds for å komme topp tre i kvalifiseringen i Oberstdorf. Kapasiteten til japaneren er udiskutabel, og får han justert både utstyr og form kan han plutselig være der igjen.

All oddsen på kvalifiseringen i Oberstdorf finner du her