Gå til sidens hovedinnhold

Finland skriver historie for andre gang i EM

Finland vant overraskende sin første EM-kamp. Onsdag skriver finnene fotballhistorie igjen. Da tror vi de slår Russland for første gang.

Onsdag møtes Finland og Russland for femte gang. Russland har vunnet de fire første innbyrdes oppgjørene mellom nasjonene.

Finnene har kun klart å score ett mål på 360 minutter med fotball mot nabolandet. Den kom i 1995. Den gangen tapte Finland EM-kvalifiseringen mot Russland 1-3. Russland har scoret 15 mål mot Finland på de fire seirene, men den siste seieren kom tilbake i 2009. Det er tolv år siden.

Onsdag er det ca 251 millioner kroner i Vikinglotto-potten

Det finske landslaget er betydelig bedre nå enn de var den gangen, og det tror vi russerne vil få merke.

Finland - Russland 5.50 - 3.50 - 1.62 H (spillestopp onsdag kl. 14.59. Kampen vises på NRK1)

Klikk på denne lenken for å levere dette tipset

EM, gruppe B. Spilles i St. Petersburg. Finland skrev finsk fotballhistorie da de vant sin debutkamp i et internasjonalt fotballsluttspill. Finnene slo Danmark 1-0 i EM, i en kamp som likevel vil bli husket for noe helt annet.

Christian Eriksens hjertestans i slutten av første omgang rystet alle som var til stede eller så det på TV, og førte til at den for finnene historiske kampen ble avbrutt i nesten to timer. Først da det var klart at det går bra med Eriksen ble det besluttet å fullføre kampen.

I det 60. minutt scoret Finland på sin første sjanse, da Joel Pohjanpalo stupte frem mellom to danske forsvarere og stanget ballen i mål.

Skaff deg oversikt over oddsen på alle ukens EM-kamper her

Russerne sliter i EM

Finland har kun én seier på de syv siste kampene i alle turneringer (1-2-4). Det var lørdagens 1-0-seier mot Danmark i EM.

Russland på sin side tapte 0-3 i EM-åpningen mot Belgia. Den kampen ble også spilt i St. Petersburg.

Russerne deltar i sitt femte EM-sluttspill, men resultatene har ikke vært noe å skryte av. Stanislav Cherchesov & co har ikke vunnet noen av de seks siste EM-sluttspill-kampene de har spilt. Fasiten viser fire tap og to uavgjorte kamper.

Den siste russiske EM-seieren kom tilbake i 2012. Da vant de mot Tsjekkia, men det er også den eneste seieren på åtte EM-kamper.

Onsdag er det ca 251 millioner kroner i Vikinglotto-potten

Kampen mellom Finland og Russland er vanskelig å spå utfallet av. Finland er godt organisert defensivt, og Russland vil få problemer med å spille seg frem til sjanser.

Scorer Pukki sitt første EM-mål?

Den finske landslagssjefen Markku Kanerva har alle spillerne tilgjengelig til onsdagens kamp i St. Petersburg. Det betyr at også Nikolai Alho, som spiller i den ungarske toppklubben MTK Budapest FC, er tilbake i trening. Det har vært usikkerhet rundt tåen til Joon Toivio, men 33-åringen er friskmeldt.

Trolig Finland-lag (3-5-2): Hradecky; O’Shaughnessy, Arajuuri, Toivio; Uronen, Kamara, Sparv, Lod, Raitala; Pukki, Pohjanpalo.

Stanislav Cherchesov må fortsatt klare seg uten skadde Yuri Zhirkov. Selv om 4-2-3-1-systemet til Russland ikke fungerte særlig bra mot Belgia, tror vi Cherchesov vil stille opp laget på samme måte mot Russland.

Skaff deg oversikt over oddsen på alle ukens EM-kamper her

Sannsynlig Russland-lag (4-2-3-1): Shunin; Mario Fernandes, Semyonov, Dzhikiya, Karavayev; Barinov, Ozdoyev; Zobnin, Miranchuk, Golovin; Dzyuba.

Selv om russerne skulle klare å komme til scoringssjanser, så har finnene Lukas Hradecky som står i veien. Det betyr at Artem Dzyuba & co. får vanskelige arbeidsforhold.

I andre enden av banen venter vi på at Finlands største stjerne, Norwich-spissen Teemu Pukki, skal score sitt førte EM-mål. Vi tror Russland får problemer mot et godt organisert finsk lag. Finland har offensive spillere som kan gjøre mye ugagn for det russiske forsvaret. Denne kampen kan vippe alle veier, men vi går for skrellen her. Oddsen på at Finland vinner er 5,50. Det blir vårt spill. Lever dette tipset her!