Japan Grand Prix 2022

Suzuka

Formel 1 returnerer til Suzuka for første gang siden 2019. Suzuka-banen ble bygd i 1962 av Honda, og første Formel 1-løp ble arrangert i 1987. Siden den tid er banen mer eller mindre undret. Dette er en bane på Formel 1-kalenderen som er godt likt av førerne da det er en rask og utfordrende bane. Med årets biler kan man nok ligge tett, men grunnet oppsettet på banen med få lange rettstrekker og hele 18 svinger så vil vi mest sannsynlig se forsøk på forbikjøringer i svingene.

Banen er på 5,8 km og det skal kjøres 53 runder. En utfordring for teamene på Suzuka er været som er uforutsigbart. Det kan komme plutselig og mye regn.

Denne helgen er det Alpha Tauri-føreren, Yuki Tsunoda, som kjører på hjemmebane.

Saken vil bli oppdatert gjennom helgen. Oddsen kan endre seg.

Her ser du all oddsen på Formel 1

Vinnere av Japan Grand Prix

2019: Valtteri Bottas (Mercedes)

2018: Lewis Hamilton (Mercedes)

2017: Lewis Hamilton (Mercedes)

2016: Nico Rosberg (Mercedes)

2015: Lewis Hamilton (Mercedes)

Det har ikke blitt kjørt løp i Japan siden 2019 grunnet korona. Det var Valtteri Bottas som da kjørte for Mercedes som gikk av med seieren.

Pole position til Max Verstappen i Japan

Red Bulls Max Verstappen kjørte raskest under lørdagens kvalifisering. Det ble en jevn kvalifisering hvor Leclerc bare var 0.010s bak Verstappen. Leclerc starter med det fra P2, og rett etter følger Ferrari-teamkamerat, Carlos Sainz.

Det blir igjen en duell mellom Red Bull og Ferrari helt fremst.

Lewis Hamilton jakter fortsatt sesongens første seier

Lewis Hamilton (Mercedes) er ikke langt unna å ta sin første seier denne sesongen.

Banen i Japan har normalt vært en Mercedes-bane. Teamet har vunnet Japan Grand Prix hele seks ganger, og Hamilton har tatt seieren i fire av dem.

Det ble derimot ikke en optimal kvalifisering for Hamilton som kjørte inn til P6. Kan han likevel klare det denne helgen?

Hvem er din favoritt til å vinne?

Oddsfavorittene: Verstappen er som vanlig odds-favoritt på Suzuka, - bak han følger Charles Leclerc og Sergio Perez.

Her ser du oddsen - Spillestopp 07:00 søndag

Blir Max Verstappen verdensmester denne helgen?

Verstappen er ikke langt unna å ta verdensmester-tittelen. Med en seier og poeng for raskeste runde vil nedlenderen sikre seg den gjeve tittelen for andre gang.

Vil han klare det denne helgen? Oddsen på seier til Max Verstappen finner du her

Verstappen leder konstruktør mesterskapet med 341 poeng, og har tatt 11 seiere denne sesongen. Rett bak han med 104 poeng finner vi Leclerc, etterfulgt av Perez som kun er to poeng bak.

Leclerc startet sesongen på fantastisk vis, og man trodde at han kunne utfordre Verstappen i kampen om VM-tittelen. Leclerc har denne sesongen tatt 9 pole positions og 3 seiere. Det har ikke helt gått Ferrari eller Leclerc sin vei da de sliter med å ta gode strategi-avgjørelser.

Det blir en tøff konkurranse om mellom Leclerc og Perez da det som nevnt kun nå skiller 2 poeng i sammendraget.

Endelig full klaff for Sergio Perez

Sergio Perez (Red Bull) tok seieren i Singapore forrige helg. Løpet ble preget av regn og utsettelser, men meksikaneren klarte å holde hodet kaldt.

Det har ikke vært enkelt for Perez som i de siste løpene ikke har klart å utmerke seg. I starten av sesongen var det jevnere mellom han og teamkamerat Max Verstappen, men utviklingen til Perez har vært svak utover i sesongen.

I Singapore fikk Perez fikk en kanonstart, og tok kjapt ledelsen. Mot slutten ble han jaget av Charles Leclerc (Ferrari) de siste ti rundene. Tross Leclerc sitt forsøk på å ta ledelsen var Perez var sterkest og han gjorde ingen feil, tross flere sikkerhetsbiler som kom inn på banen.

Charles Leclerc med enda en pole position

Det var igjen kongen av lørdagens kvalifiseringer som kjørte raskest i Singapore. Men med en litt dårlig start så klarte han ikke å ta igjen Perez i front.

Max Verstappen og Red Bull hadde ikke dagen da de i kvalifiseringen feilberegnet antall forsøk mot mengden bensin i bilen. En frustrert Verstappen måtte avbryte siste forsøk, og endte derfor som P8. Dette er dog ikke første gangen Verstappen har måtte klatre seg oppover griden, med på en våt bane og med etter å ha gjort noen småfeil så ble det rett og slett for vanskelig. Verstappen endte på en syvende plass.

Kilder: Viaplay Motor Pod, Formel-1.no, Formula1.com

Får du aldri nok av Formel 1? Vi har funnet samleobjektet for den største Formel 1-entusiasten. Her følger det faktisk med beskyttende futteral, hansker og veske med forlagets logo. Se og les mer om luksusboken The Impossible Collection: Formula 1 her