São Paulo

Autódromo José Carlos Pace / Interlagos

Autódromo José Carlos Pace, også kjent som Interlagos, er en bane i São Paulo i Brasil. Den opprinnelige banen, som var 7,96 kilometer lang, ble bygd allerede i 1938. Banens designere tok inspirasjon fra tre andre sentrale racerbaner: Brooklands (UK), Roosevelt Raceway (USA) og Montlhery (Frankrike).

Det første Formel 1-løpet på banen ble kjørt i 1973, og vunnet av Emerson Fittipaldi, som var fra São Paulo. Fittipaldi vant igjen i 1974, mens brasilianeren Carlos Pace (Derav Autódromo José Carlos Pace) tok seieren i 1975. Dette ble hans første og eneste F1-seier på denne banen.

Banen ble designet akkurat som andre baner før andre verdenskrig – tradisjonell med lange rettstrekker og drøye, doserte svinger. På grunn av blant annet den ujevne asfalten og utilstrekkelige barrieren rundt banen ble den bygget om av sikkerhetsmessige årsaker. Banen ble igjen en del av F1-kalenderen i 1990, og er nå på 4.3 km. Brasils store stjerne på den siden var São Paulo-føreren Ayrton Senna.

All oddsen på Formel 1 finner du her

Vinnere av São Paulo

2021: Lewis Hamilton (Mercedes)

2019: Max Verstappen (Red Bull)

2018: Lewis Hamilton (Mercedes)

2017: Sebastian Vettel (Ferrari)

2016: Lewis Hamilton (Mercedes)

Dobbel-Mercedes i søndagens race

Mercedes er tilbake på topp

For en thriller av en sprint! George Russell startet fra P3, men klarte å ta igjen Max Verstappen (Red Bull) og Kevin Magnussen (Haas). Kevin Magnussen ble raskt forbikjørt, mens Verstappen holdt ledelsen en liten stund. Dekkstrategien ble dessverre avgjørende for Verstappen da han var en av to som valgte medium-dekk over soft. Mot slutten klarte Verstappen derfor ikke å holde tempoet til verken Russell eller Lewis Hamilton.

São Paulo Grand Prix: Du får 3.50 i odds på seier til George Russell. Oddsen finner du her. Spillstopp 19:00 Søndag

Carlos Sainz (Ferrari) kjørte seg opp fra P5 til P2, men på grunn av en gridstraff vil han måtte starte lenger bak på griden. Det betyr at Lewis Hamilton som kjørte inn til en tredje plass vil starte fra fremste rekke med teamkameraten.

Det blir en duell mellom Mercedes og Red Bull

Red Bull, med Max Verstappen, i spissen har vært overlegne i år. Bare denne sesongen har Verstappen tatt hele 14 seire, og med det en ny Formel 1-verdensrekord. Og ikke nok med det: Red Bull har også tatt seieren i de ni siste løpene. Verstappen har tatt åtte av de ni siste, mens teamkamerat Sergio Perez stakk av med seieren i Singapore. Om en av Red Bull-førerne tar seieren i Brasil så blir det 10 strake seiere på Red Bull. Man skulle kanskje tro at med både konstruktør- og førermesterskapet i boks denne sesongen at teamet ville slakke litt på gassen, men det har vi fått motbevist. Verstappen virker å være sulten på seier, uansett poeng og titler.

Blir det Mercedes eller Red Bull som vinner São Paulo Grand Prix 2022?

Det store spørsmålet før søndagens race er om Mercedes-førerne vil klare å holde årets verdensmester bak seg. Verstappen er som vanlig oddsfavoritt, men det skiller ikke stort mellom han og tidligere erkerival, Lewis Hamilton. Du får 2.75 i odds på seier til Hamilton, og 2.50 på seier til Verstappen her.

Mercedes tar innpå Ferrari

Ja, Max Verstappen og Red Bull er så suverene at det nesten blir kjedelig, men det er flere som på tampen av sesongen kjemper om en viktig pallplass. Den store overraskelsen i år er Mercedes. Teamet som har vært helt i toppen med Lewis Hamilton i front har slitt denne sesongen. Heldigvis for teamet har de klart å gjøre justeringer, og nå kjemper de om pallplass i hvert løp. Faktisk har de blitt så mye bedre utover i sesongen at de nå utfordrer Ferrari.

Kun 40 poeng skiller Ferrari på andre-plass i konstrutørmesterskapet og Mercedes før helgen i Brasil.

Danske Kevin Magnussen vant kvalifiseringen

Det ble full jubel da Kevin Magnussen (Haas) tok karrierens første pole position i São Paulo denne fredagen. Dansken hadde egentlig lagt opp som Formel 1-fører etter 2020-sesongen, men fikk muligheten igjen da Nikita Mazepin mistet plassen sin.

Andre halvdel av kvalifiseringen ble preget av regn, og flere av favorittene hadde ikke rukket å gjøre et skikkelig forsøk før Mercedes-føreren, George Russell, kjørte av banen. Løpet ble rødflagget, og da gjenstod det kun åtte minutter og ti sekunder av Q3.

Det holdt akkurat for Kevin Magnussen som på det tidspunktet hadde den raskeste rundetiden. Kvalifiseringen ble satt i gang igjen, men regnet tok seg opp som førte til at ingen klarte å slå tiden til Magnussen. Dermed startet Magnussen lørdagens sprint fra fremste rad.

Kilder: Viaplay Motor Pod, Formel-1.no, Formula1.com