Foto: Glyn Kirk (AFP)

Fulham må stole på Hangeland og Riise

De to forsvarsspillerne er svært så sentrale for Fulham.

Kommersielt

Denne artikkelen er en del av Nettavisens og Sportspill.nos tips for årets Premier League.

Fakta:

Fulham Football Club (The Cottagers)
Craven Cottage (25 700)

Klubben ble startet i 1879, og er den eldste profesjonelle klubben fra London. Klubben har ingen trofeer i skapet sitt (de har to finaler, FA-cupen og Europa-ligaen), men ingen seire. Klubben er eid av Mohamed Al-Fayed.

Plassering i fjor: 9.plass (vårt tips: 9.plass)

Hjemmeside:http://www.fulhamfc.com/

Supporterklubb i Norge:http://ffcnorway.no/

Overganger:

Inn: Hugo Rodallega (Wigan), Mladen Petric (Hamburg), George Williams (MK Dons), Sascha Riether (Köln, lån)

Ut: Dickson Etuhu (Blackburn), Marcel Gecov (AA Gent), Andrew Johnson (QPR), Danny Murphy (Blackburn), Pavel Pogrebnyak (Reading), Bjørn Helge Riise, Orlando Sa

Vurdering:

Keeper

Målvakt for Fulham er australske Mark Schwarzer, som på sine beste dager er en av de bedre målvaktene i Premier League. Australieren har rukket å bli 39 år (han fyller 40 i oktober), og si at han har erfaring er vel ingen underdrivelse. Han har selv sagt at han skal fortsette minst til 2014 som målvakt (VM), året han fyller 42.

Engelske David Stockdale, ungarske Csaba Somogyi og engelskfødte, men landslagsspiller for Filippinene, Neil Etheridge er reserver.

Forsvar

Før årets sesong har Fulham hentet inn 29 år gamle Sascha Riether, som oftest spiller høyreback, på lån fra Köln. Riether har faktisk to landskamper for Tyskland, og han spilte 33 kamper i nedryksssesongen for laget sitt i sesongen som gikk. Tidligere har han spilt for Wolfsburg og Freiburg. Han regnes som en solid mann, som også har offensive kvaliteter.

Ellers i forsvaret har Fulham to relativt kjente fjes for oss nordmenn: John Arne Riise og Brede Hangeland. De to landslagsspillerne for Norge er svært viktige for Fulham. Riise har rukket å bli 31 (fyller 32 i år), mens Brede Hangeland fylte 31 denne sommeren. Erfaringen gjør at Riise og Hangeland er nøkkelspillere for Fulham.

Erfaring har også Stephen Kelly, som fyller 29 i år. Høyrebacken får kamp av innleide Riether (sistnevnte kan også spille høyre midtbane). Nord-irske Chris Baird ble 30 i år, mens skadeforfulgte Phillipe Senderos ble 27 i år. Senderos har kun 24 kamper siden overgangen fra Arsenal i 2010. Han kan bli viktig om han klarer å holde seg skadefri.

Nord-irske Aaron Hughes har også haugevis med erfaring med sine 32 år (33 i november). 80 landskamper for Nord-Irland er imponerende, men kanskje mest imponerende er faktisk at han er en av de forsvarsspillerne som sjeldnest får kort.

Matthew Briggs har lenge blitt regnet som et stort talent (han har 30 landskamper for aldersbestemte lag). I fjor var han på utlån til Peterborough, men 21-åringen håper nok på sitt gjennombrudd i førsteelleveren til Fulham i år. Rafik Halliche spiller også for Fulham, eller er i hvert fall under kontrakt. Siden overgangen i 2010 har han bare en seriekamp.

Fulhams forsvar er et godt forsvar, mye takket være krumtappen Brede Hangeland. Tonnevis med erfaring er det i hvert fall.

Midtbane

Vi kalte Steve Sidwell for mannen som ikke helt slo til i fjor, og selv om han begynte forrige sesong for Fulham bra ble det en skade som satte ham ut. Det ble likevel 26 kamper, og Sidwell - som fyller 30 i år - var viktig og god for Fulham i mange kamper.

Talentet Kasami, som kom foran forrige sesong, fikk 7 seriekamper forrige sesong. Sveitseren er regnet som en mann for fremtiden, som kanskje kan slå igjennom i år.

I februar hentet Fulham Mahamadou Diarra. Den tidligere Real Madrid-midtbanespilleren fikk 11 kamper ble først signert ut sesongen før han fikk forlengelse i sommer. 31-åringen er en svært så solid og god defensiv midtbanemann, som nok kan hjelpe Brede Hangeland med å stagge angrepene mot Fulhams mål fra midtbanen i enda større grad i sesongen som kommer.

Spennende på midtbanen er også Kerim Frei, som Fulham hentet fra Grasshoppers i 2010 da han var 16 år gammel. Mannen som er født i Østerrike, og har spilt for ungdomslagene til Sveits og nå har sagt at han vil spille for Tyrkia er en rask dribler som er en mann for fremtiden som likevel fikk 16 kamper i fjor. Se opp for Frei!

Simon Davies fyller 33 år i oktober, og fikk bare 6 kamper forrige sesong. Noe yngre er den tidligere Liverpool-unggutten fra Sverige, Alexsander Kacaniklic. Selv om det bare har blitt fire kamper for Fulham siden han kom i 2010 imponerte han visstnok på lån i Watford i fjor og var god i sin første kamp fra start i april (mot Bolton, en kamp laget for øvrig vant 3-0). Davies er skadet (nakken) i skrivende stundt.

Moussa Dembele, fra Belgia, spilte som hengende spiss eller svært offensiv midtbanemann forrige sesong. Med tanke på at Fulham har hentet inn to nye spisser kan det være åpnet for at Dembele blir trukket ned mer på midtbanen i årets sesong. 25-åringen har 39 landskamper for Belgia og fikk 36 seriekamper for Fulham sist sesong.

Angrep

Offensive Clint Dempsey kan spille på kant, som offensiv midtbane eller som spiss. Amerikaneren har vært i søkelyset til mange andre klubber i sommer, men er i skrivende stund fortsatt Fulham-spiller. At han er viktig for Fulham er det ingen tvil om. 17 mål på 37 kamper ble det for Dempsey.

Bryan Ruiz, fra Costa Rica, fikk det ikke helt til i sin første sesong for Fulham. 27 kamper og kun 2 mål (dog med en del målgivende). Mannen som laget 35 mål på 65 kamper for Twente kan muligens slå til i år selv om Jol har hentet inn mer offensiv kraft.

Fra Hamburger SV har Jol hentet 31 år gamle Mladen Petric. Den kroatiske landslagsmannen laget 38 mål på 98 kamper for gamlelaget. Han har banket inn mål i oppkjøringen, og kan vise seg som et meget godt kjøp.

Ny på laget er også Hugo Rodallega, som kom fra Wigan. Kantspilleren/spissen laget kun to mål forrige sesong, men Jol håper nok at 27-åringen skal finne tilbake til godformen. For øyeblikket er han ute med en skade, men Jol håper nok at han kommer tilbake relativt fort.

At Jol har hentet inn både Petric og Rodallega er muligens fordi han er redd for å miste Dempsey, som er svært viktig for Fulham. Forsvinner han må en av de andre stå fram som målscorer - som selvfølgelig kan skje. Det er likevel et visst usikkerhetsmoment akkurat framover for Fulham.

Manager: Martin Jol (56 år)

Jol har tonnevis med erfaring, og er en kløpper som manager. Han har både taktisk teft og klarer å styre spillerne i riktig retning. Etter sigende går det flere rykter om at Jol kan komme på kant med enkelte spillere (visstnok Zamora i fjor), men den ærlige nederlenderen klarer i hvert fall å få resultater.

Oppsummering av vurdering

Det er en liten usikkerhet for Fulham framover på banen om man skulle miste Dempsey, selv om Jol har styrket angrepet. Det ble en god niendeplass i fjor (bak Liverpool på målforskjell), men vi tror likevel at det ikke blir en tur oppover på tabellen for laget. Til det er lagene over for sterke. En god manager, et godt forsvar og tonnevis med erfaring er uansett de tre faktorene som gjør at laget i hvert fall ikke blir noen kasteball i Premier League. Laget har også en relativt grei start på sesongen med hjemme mot Norwich, borte mot West Ham, hjemme mot WBA og borte mot Wigan som fire av de fem første kampene. Jol satser neppe på tre poeng borte på Old Trafford i andre kamp, dog.

I treningskampene har Fulham vært scoringsvillige og har fått gode resultater. 4-0 borte mot Nice den 4.august (Petric, Kacaniklic, Diarra og Mesca) samt 2-2 borte mot Kaiserslautern (Petric)er ikke ille i en oppkjøring.

Vårt tips: 9.plass

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus