Sogndal er normalt sterke på Fosshaugane når Brann kommer på besøk.
Sogndal er normalt sterke på Fosshaugane når Brann kommer på besøk. Foto: Tor Yttri (Scanpix)

Full fest på tippekupongen

Tirsdagens kupong er av det meget spennende slaget.

Kommersielt

Øvrige tips fra Sportspill tirsdag:
Oddstips 1:Ranheim har fått opp dampen
Dagens dobbel:Viking taper for første gang
Dagens dobbel 2:
Har løpt 40 meter på 4,57
V4 Lindesberg:
Kontio i nok en hovedrolle
V5 Leangen:Godbitene står i kø
V64 Jägersro:Carstens helfrekke banker

Det er ikke ofte vi blir servert tippekupong på en tirsdag, og når kamputvalget er så interessant som i dag, er det bare å sette seg ned og begynne å krysse av.

Vi har som vanlig satt opp to spillforslag som kan leveres direkte nederst i saken.

1. Stabæk – Strømsgodset

Stabæk sto for 16. mai-rundens største overraskelse med sin 3-1-seier på Lerkendal. Akkurat som i runde 2-kampen mot Brann var det et under at laget ikke slapp inn flere baklengsmål. Slo Sarpsborg 3-2 forrige hjemmekamp og har dermed tatt full pott etter det stygge tapet for VIF og bortemissen mot Sandnes. Ligger på sjetteplass med 15 poeng.

Det er usikkert om Jon Inge Høiland og Ville Jalasto rekker kampen.

Godset henger med i toppen av Tippeligaen etter 4-1-seieren hjemme mot Sarpsborg og 2-2 borte mot Molde. Var litt heldige som fikk med seg et poeng fra Romsdal. Har ikke fått det helt til på bortebane så langt, og kun 5 av 20 poeng er tatt på fremmed gress.

Førstekeeper Adam Larsen Kwarasey (på VM-oppdrag), Jørgen Horn (skadet) og Marius Høibråten (karantene) er ute for bortelaget.

Dette er to lag som har hatt en del marginer på sin side denne sesongen, og vi ser på oppgjøret som åpent. På tippekupongen blir det gardering, men vi spiller H til fin odds som dagens langskudd. HB.

2. Sogndal – Brann
Sogndal så lenge ut til å ha tre viktige bortepoeng i lomma mot Aalesund, men slapp inn to sene mål og måtte nøye seg med 2-2. Slo Start 2-1 runden før og ligger på niendeplass med åtte poeng.

Eirik Skaasheim er eneste skadefravær for hjemmelaget, men den viktige forsvareren Gustav Valsvik må stå over etter at han testet positivt i en promillekontroll 18. mai.

Brann-trener Rikard Norling ser ikke ut til å ha planer om å endre sin satsing på unge spillere og pasningsfotball. Det vil ikke gi en topplassering denne sesongen, men dersom svensken får tid nok, kan den dristige planen bære store og saftige frukter på sikt.

Brann har skapt bra med sjanser i mange av årets kamper, men spillerne sliter med å få ballen i mål. De to siste hjemmekampene har endt med tap for svake bortelag som Bodø/Glimt og Haugesund, mens de ble 1-0-seier i den siste bortekampen mot elendige Aalesund. Har samme poengsum som dagens motstander.

For Sogndal-spillerne (og fansen) er det alltid en fest å spille hjemmekamp mot Brann. Hvis vi tar med treningskamper, har laget også hatt en god statistikk mot bergenserne de siste sesongene. Dette blir en meget tøff oppgave for Norlings unggutter, men samtidig er Sogndal svekket av Valsviks interne karantene. Det er ikke umulig at utestegningen også har skapt noe uro i troppen. HU.

3. Bodø/Glimt – Start
Glimt har tatt seks meget verdifulle poeng med sine 2-1-seiere over Brann og Haugesund de to siste rundene, og nordlandsklubben ligger nå på niendeplass med elleve poeng.

Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen sliter med å komponere forsvarsrekka om dagen. Kaptein Ruben Imingen og Zarek Valentin har vært skadet en stund, og nå er også Vieux Yakhya Sané ute med karantene.

Start så ut til ta tre poeng hjemme mot høytflyvende VIF sist, men Vidar Örn Kjartansson satte inn sitt andre mål for dagen på straff i sluttsekundene og sørget for at det endte med poengdeling. Start ble dermed liggende på ellevteplass med sine ni poeng.

Matthias Vilhjalmsson (kne) og Bismark Acosta (lår) er på bedringens vei, men Bodø/Glimt-kampen kommer for tidlig.

Glimt er et godt hjemmelag, men skadeproblemene i forsvar gjør at vi ikke kan utelukke Start. HB.

4. Molde – Viking
Molde fikk slite for poengene mot sterke LSK 16. mai, men klarte å få med seg en viktig 2-1-seier. Topper dermed fortsatt tabellen to poeng foran Strømsgodset.

Delt toppscorer Fredrik Gulbrandsen, Espen Bugge Pettersen, Joshua Gatt og Magne Simonsen er ute.

Viking er det eneste laget i serien uten tap, men det er blitt uavgjort i de tre siste kampene, og laget ligger fem poeng bak serielederen. Kom under 0-2 mot Sandnes Ulf på hjemmebane sist og måtte jobbe for å få med seg ett poeng.

Kaptein og forsvarsklippe Indridi Sigurdsson soner karantene, mens førstekeeper Arild Østbø er skadet. Vingtalentet Yann-Erik de Lanlay spiller trolig ikke.

Molde har virkelig imponert oss med sitt kvikke og kreative angrepsspill og solide forsvar så langt, og serieledelsen er helt fortjent. Viking er et vanskelig å slå, men laget opplever en liten formsvikt om dagen og har et par tunge fravær i kveld. Sesongens første tap kan fort bli et faktum. H.

5. Odd – Aalesund H 1,55
Håvard Storbæks 2-1-scoring på overtid borte mot Haugesund sist sørget for at Odd henger med i medaljestriden med sine 14 poeng. Har vunnet tre av fire hjemmekamper så langt, og det eneste tapet kom mot et formsterkt LSK.

Troppen er nok en gang fulltallig.

Aalesund er ikke på samme nivå som de foregående sesongene. Fikk bare med seg ett poeng fra de to siste kampene, som ble spilt hjemme mot bortesvake lag som Sogndal og Brann. Laget ligger tredje sist med sju poeng.

Christian Myklebust, Leke James, Torbjørn Grytten og Mikael Dyrestam er ute med skader, mens playmakeren, Michael Barrantes har sluttet seg til Costa Ricas VM-tropp.

Aalesund tok ledelsen på Skagerak Arena i lagenes forrige møte i fjor høst, men en Frode Johnsen i toppslag bidro sterkt til at kampen endte 5-1. Sunnmøringene har en svært dårlig statistikk på dagens bane og sliter med en del fravær i kveld. Vi tror klart mest på et skadefritt Odd-lag. H.

6. Sandnes Ulf – Haugesund
Sandnes sjokkåpnet med 2-0 borte mot Viking 16. mai, men klarte ikke å så imot presset og fikk bare med seg ett poeng. Klatret likevel opp fra bunnplassen, som Haugesund overtok.

Malaury Martin, Emil Johansson, Edier Frejd, Avne Pepa er skadet, mens Anel Raskaj er på landslagsoppdrag med Kosovo og Tijan Jaiteh soner karantene.

Denne Haugesund-utgaven er ikke i nærheten av den som tok bronse forrige sesong, og laget er altfor avhengig av målteften til Christian Gytkjær. Dansken har imidlertid vært skadeforfulgt i vårsesongen og fikk bare med seg en halv omgang i 1-2-tapet hjemme for Odd sist. Spissen er med i troppen i dag og spiller trolig fra start. Per Morten Kristiansen, Michael Haukås og Pontus Engblom er fortsatt ute.

Ulf stiller med et svekket lag i kveld, og vi utelukker ikke at Haugesund kan slå til med en seier. HUB.

7. Bryne – Kristiansund
Bryne har skuffet stort denne sesongen, og prestasjonene har snarere blitt verre enn bedre de siste ukene. Laget er slått ut av cupen av Vard Haugesund, og 16. mai hjalp man Ullensaker/Kisa til å ta årets første seier. Jærbuene ligger nå på 13. plass (nedrykk) med åtte poeng.

Kristiansund er heller ikke i spesielt bra form, selv om 0-3 hjemme for Ranheim prestasjonsmessig var langt bedre enn det resultatet skulle tilsi. Runden før ble det tap borte mot Bærum. Har tatt elleve poeng og har falt ned til niendeplass.

Vi skulle gjerne  ha gardert denne fullt ut, men må spare markeringer til senere. HU.

8. Hønefoss – HamKam
Hønefoss mistet mange nøkkelspillere etter nedrykket i høst, og laget har virkelig slitt innledningsvis. Stod med fire strake tap i serie og cup før man klarte uavgjort borte mot Hødd 16. mai. Ligger fortsatt på 14. plass med fem poeng.

HamKam har det enda tyngre enn Hønefoss og ligger sist på tabellen med ett fattig poeng og 3-13 målforskjell. Tapte 1-2 hjemme for serieleder Mjøndalen 16. mai, men reduseringen kom så sent at bortelaget hadde full kontroll.

Hønefoss har møtt særdeles tøff motstand på AKA Arena så langt, og i kveld kan fort sesonges første hjemmeseier komme. Samtidig debuterer Peter Sørensen som Kamma-trener i kveld, og vi kan ikke utelukke at hans inntreden gir bortelaget et løft. HU.

9. Mjøndalen – Fredrikstad
Mjøndalen fortsatte seiersmarsjen mot opprykk med 2-1 borte mot tabelljumbo HamKam sist. Var meget effektive i den kampen og scoret begge målene på corner. Ble forbigått på tabellen av Tromsø i går, men kan gjenerobre tabellteten med seier (og kanskje uavgjort) i kveld.

Har tre forsvarsspillere som er usikre etter 16. mai-kampen.

Fredrikstad fikk endelig en opptur 16. mai, og 2-0-seieren over overraskelsen Nest-Sotra sendte østfoldingene opp på tiendeplass og vekk fra nedrykk.

Mjøndalen imponerte ikke mot HamKam, og vi kan ikke utelukke et Fredrikstad som fikk en stor opptur sist. HU.

10. Nest-Sotra – Sandefjord
Nest-Sotra stod med tre strake trepoengere før spillerne kom ned på jorda med 0-2 borte mot Fredrikstad i helgen. Falt dermed ned til fjerdeplass, og det skiller fire poeng opp til dagens motstander.

Midtstopper Max Bjørsvik måtte ut med skade midtveis sist.

Sandefjord er det store formlaget i 1. divisjon og står med fem strake trepoengere. Har imidlertid møtt enkel motstand i det siste, og flere av seirene har kommet med knappest mulig margin. Spilte ingen god kamp mot Tromsdalen sist, og det hadde ikke vært noe å si på om man hadde tapt eller spilt uavgjort.

Martin Torp (akilles) er ute en god stund.

Har Nest-Sotra fått en reaksjon etter den gode starten? Klarer Sandefjord å heve spille etter den svake forestillingen sist? HB.

11. Ranheim – Hødd
Ranheim har virkelig våknet etter en begredelig start på sesongen og står med 3-2-1 på de siste seks. Har blant annet slått Kristiansund 3-0 (borte), Fredrikstad 4-1 (hjemme) og spilt uavgjort borte mot Tromsø i denne perioden.

Trønderne hadde ikke helt marginene med seg innledningsvis, men har fått god uttelling de siste rundene. Spesielt seieren over Kristiansund var noe flatterende. Har klatret til åttendeplass med sine elleve poeng.

Skadesituasjonen blir stadig bedre, og i kveld ser det ut til at så godt som hele troppen er skadefri.

Det kladder litt for Hødd om dagen. Laget står med tre uavgjort i serien (mot svak motstand) og 1-5-tap for Florø i cupen på de fire siste. Ligger på femteplass og har tatt to poeng mer enn dagens motstander.

Viktige Erik Sandal, Franjo Tepurić, Victor Grodås og Robbie Shroot er fortsatt ute for bortelaget.

Selv om Ranheim har fått i overkant godt betalt i det siste, er det som regel fornuftig å sette pengene på et lag som er i flytsonen og i scoringsform. Hødd i lunken form bør være en overkommelig oppgave. H.

12. Tromsdalen – Alta
Tromsdalen tok ledelsen i den tøffe bortematchen mot Sandefjord 16. mai, men tapte til slutt 1-2. Leverte en meget god kamp og kunne fort ha fått med seg tre poeng i stedet for null. Ble stående på elleve poeng og falt ned til tiendeplass.

Det meste så lyst ut for Alta da finnmarkingene slo Fredrikstad 1-0 4. mai. Etter det er det imidlertid blitt cuptap for Kongsvinger. 1-4 mot Mjøndalen og 0-2 hjemme for Strømmen sist. Ligger ett poeng og én plass bak dagens motstander.

Tromsdalen har flotte 3-1-0 på TUIL Arena, og vi tror mest på hjemmelaget i dette ”lokaloppgjøret”. H.

96-rekker
1. Stabæk – Strømsgodset HB

2. Sogndal – Brann H

3. Bodø/Glimt – Start HB

4. Molde – Viking H

5. Odd – Aalesund H

6. Sandnes Ulf – Haugesund HUB

7. Bryne – Kristiansund HU

8. Hønefoss – HamKam HU

9. Mjøndalen – Fredrikstad H

10. Nest-Sotra – Sandefjord HB

11. Ranheim – Hødd H

12. Tromsdalen – Alta H

Klikk her for å levere 96-rekken

384-rekker
1. Stabæk – Strømsgodset HB

2. Sogndal – Brann HU

3. Bodø/Glimt – Start HB

4. Molde – Viking H

5. Odd – Aalesund H

6. Sandnes Ulf – Haugesund HUB

7. Bryne – Kristiansund HU

8. Hønefoss – HamKam HU

9. Mjøndalen – Fredrikstad HU

10. Nest-Sotra – Sandefjord HB

11. Ranheim – Hødd H

12. Tromsdalen – Alta H

Klikk her for å levere 384-rekken

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus