*Nettavisen* Sportspill.

Guide til Joker: Skal du opp eller ned på tallet 5?

 

Her hadde Joker-kandidaten svært uflaks på tallet 2. Dermed endte vedkommende opp med tredjepremie.

Hvordan spiller du Joker, og hvilke tabber bør du unngå dersom du skulle være så heldig å få en telefon fra Hamar?

13.03.20 11:18

Joker er et av spillene fra Norsk Tipping der det er størst sjanse for å vinne toppremien.

Førstepremievinneren trekkes tilfeldig ut blant alle som har levert Joker-spill, og den heldige spilleren får mulighet til å spille om toppremien i forbindelse med Lotto-sendingen lørdag eller Vikinglotto-sendingen onsdag (avhengig av hvilket av spillene man har levert Joker til).

Det er også premier til alle spillere som får 5, 4, 3 eller 2 rette tall.

I motsetning til de andre lykkespillene fra Norsk Tipping kan du selv påvirke sannsynligheten for at gevinsten din blir stor eller liten.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom alt du bør kjenne til dersom du skulle bli trukket ut som Joker-kandidat.

Spill Joker her!

Slik leverer du Joker-spill

Joker kan spilles hos fysisk kommisjonær og digitalt. Dersom du ikke er kunde hos Norsk Tipping, kan du bli det her.

Du kan spille Joker på flere måter:
Alene
*Klikk på Joker.
*Velg om du vil spille onsdag, lørdag eller begge dager.
*Velg antall uker.
*Velg antall jokere. Din første Joker er alltid de fem bakerste sifrene i. spillerkortnummeret. De neste jokerne vil være tilfeldig generert.

Sammen med andre spill (Lotto og Vikinglotto)
*Du kan legge til Joker via et eget Joker-felt.
*Antall uker henger sammen med dine valg for Lotto/Vikinglotto, men disse kan endres i neste steg.

Les også: Slik spiller du Lotto digital

Klikk på bildet for å forstørre.  

Denne jokerkandidaten stakk av med hele 4,1 millioner kroner i januar 2020.

Innleveringsfrist for Joker

Joker har innleveringsfrist hver onsdag og lørdag kl. 18.00. Trekningen av Joker vises på NRK sammen med henholdsvis Vikinglotto og Lotto på onsdag og lørdag. Trekningsresultatene offentliggjøres deretter på web og mobil.

Les også: Slik spiller du Extra

Slik foregår spillet om toppremien i Joker

Alle med 2 til 5 riktige tall vinner en premie i Joker. I tillegg trekkes det ut en hovedvinner som skal spille om toppremien. Dersom vinneren ikke har anledning til å delta i trekningen selv (eller ikke ønsker det), kan vedkommende overlate valgene til en maskin.

I Joker-spillet får du utdelt fem tilfeldige tall fra 0 til 9. For hver av disse må du velge om du tror fem andre tall er høyere eller lavere enn dine egne. Når du velger riktig, klatrer du høyere på premiestigen. Hvis du velger feil, raser du ned ett premietrinn. Du er sikret minstepotten uansett hvordan det går, og kommer det en Joker, vinner du toppgevinsten direkte. Jokeren er alltid med når du skal gå opp eller ned, i tillegg til tallene 0 til 9.

Les også: Dette Norsk Tipping-spillet er et få som skjønner

Strategi for Joker-spill

Her er noen nyttige tips du bør kjenne til dersom du skulle være så heldig å bli trukket ut som Joker-kandidat.

Stopp mens leken er god
Som Joker-vinner kan du når som helst velge å gi deg og innkassere premien som er på det nivået du befinner deg på. Svært få benytter seg av denne muligheten, trolig fordi det er få som kjenner til at det er lov til å avslutte spillet før man har tippet på alle tallene.

Det finnes situasjoner der det riktige valget kan være avslutte spillet mens leken (og premien) er god. La oss ta et eksempel med fiktive premiebeløp:

En spiller har valgt riktig tall de fire første gangene. Vedkommende er sikret 1,5 millioner kroner hvis spillet avsluttes der og da. Neste og siste premietrinn er 2,1 millioner kroner. Dersom feil tall blir valgt, raser premien ned til nivået under, som er 900.000 kroner.

Det siste hinderet er tallet 5. I et slikt tilfelle er det risikabelt å gå for toppgevinsten i stedet for å nøye seg med nest høyeste premie. Spilleren risikerer å tape hele 600.000 kroner på det vanskeligste tallet. Tenk deg om; hvis du har vunnet 1,5 millioner kroner, som er mye penger, hvorfor skal du risikere å tape 600.000 av dem? Du hadde trolig ikke gjort det hvis det gjaldt en aksjeinvestering.

Hadde det siste tallet vært 0 eller 9, er det selvsagt ikke noe å tenke på. Men selv med tall som 1 og 8 er risikoen for å tape et anselig pengebeløp på nesten 10 prosent.

Joker-vinnerne kan velge om de vil delta i trekningen selv, eller om de vil la en maskin gjøre valgene. Maskinen stopper ikke før alle fem tallene er unnagjort. Så det lønner seg helt klart å stille opp på TV dersom du har mulighet til det.

Her kan du spille Eurojackpot

5-tabben
Mange spillere tror at det er ett fett om man går opp eller ned når tallet er 5. Det stemmer ikke. Sannsynligheten for riktig valg ved å gå opp er 54,5 prosent. Går du ned, er sannsynligheten for å få rett 63,6 prosent. Forklaringen er at du har sju vinnere dersom du går ned (5, 4, 3, 2, 1, 0 og joker), og bare seks hvis du går opp (5, 6, 7, 8, 9 og joker). Faktisk har du samme vinnersannsynlighet hvis du går ned på tallet 4, som hvis du går opp på 5.

Spill på onsdager
Den delen av førstepremiepotten som ingen vinner, blir overført til påfølgende spilleomgang. Joker-omsetningen er normalt en god del større på onsdager enn på lørdager. Dermed utgjør de overførte førstepremiepottene fra lørdager til onsdager ofte store beløp. Førstepremiepotten på onsdager kan derfor øke betraktelig, uten at sannsynligheten for å bli trukket ut som vinner reduseres.

Det er i tillegg normalt færre som spiller Joker på onsdager. Snittet er 350.000, mot 550.000 på lørdager. Vinnersjansen din er altså ganske mye større på onsdager enn lørdager.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Hvis jokeren trekkes ut, vinner man automatisk toppremien.

Sjansen for å gjøre riktig valg i Joker

Husk at man vinner toppremien hvis Jokeren trekkes.

Tall: 0

Opp: 100 %

Ned: 18,2 %

1
Opp: 90,9 %
Ned: 27,30 %

2
Opp: 81,8 %
Ned: 36,4 %

3
Opp: 72,7 %
Ned: 45,5 %

4
Opp: 63,6 %
Ned: 54,5 %

5
Opp: 54,5 %
Ned: 63,6

6:
Opp: 45,5 %
Ned: 72,7 %

7
Opp: 36,4 %
Ned: 81,8 %

8
Opp: 27,3 %
Ned: 90,9 %

9
Opp: 18,2 %
Ned: 100 %

Sannsynligheten for å vinne i Joker

Trekningsgrunnlaget er alle deltagelser – det vil si at dersom en spiller har 5 deltagelser den aktuelle spilleomgangen (innsats på til sammen 100 kroner), har spilleren 5 muligheter til å bli trukket ut.

Sannsynligheten for å bli trukket ut har en sammenheng med hvor mange som deltar. Tar vi en gjennomsnittslørdag, ligger antallet deltagere på cirka 550.000. Det betyr en sannsynlighet for å bli trukket ut på cirka 1:550.000. På onsdag er antall deltagere ca. 350.000.

Spill Joker her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag