Arsenal vant FA-cupfinalen mot Hull 3-2 forrige sesong.
Arsenal vant FA-cupfinalen mot Hull 3-2 forrige sesong. Foto: Nick Potts (Pa Photos)

Gyllen sjanse for Arsenal

En rekke topplag har feilet i FA-cupen, og veien til finalen kan bli enkel for Arsenal.

Kommersielt

Øvrige tips fra Sportspill søndag:
Oddstips: 
Ny storskalp for Valencia
Oddstips 2: Nå løsner det for Villa
Dagens langskudd: Stiller sterkt redusert
V75 Solvalla:
  Ny millionjakt i dag
V4 Täby:
  Flott galoppomgang

Søndagens tippekamper er hentet fra FA-cupen, La Liga, Segunda, Pro League, Ligue 1 og Serie A.

Lørdagengs kupong var en av de mest vanskelig vi kan huske, og kun én spiller klarte 12 rette. Vedkommende kan glede seg over en premie på ca 2 millioner kroner.

Vi har som alltid satt opp to spillforslag til dagens kupong som kan leveres direkte nederst i saken.

1. Brighton – Arsenal
Vi er kommet til fjerde runde i den engelske FA-cupen. Brighton tok seg videre fra forrige runde med borteseier over Championship-kollega Brentford, mens Arsenal beseiret hull hjemme.

Brighton gikk på en smell hjemme mot Brentford for to serierunder siden, men har ellers gjort det meget sterkt i det siste. Slo gullkandidat Ipswich 3-2 hjemme tidligere i uken og står med tre trepoengere på de siste fire kampene. Har nå en luke på seks poeng ned til Millwall på nedrykk.

Forsvareren Lewis Dunk, som har scoret fem mål denne sesongen, er tilbake etter karantene. Jake Forster-Caskey og Craig Mackail-Smith er også tilgjengelige etter skadeavbrekk. Greg Halford, Kazenga LuaLua og Dale Stephens er fortsatt ute med skader.

Manager Arsene Wenger hadde for en gangs skyld en defensiv og klok taktikk mot et storlag på bortebane i forrige helgs kamp mot Manchester City. Arsenal holdt nullen, var giftige på overganger og tok en knallsterk 2-0-seier. Ligger på femteplass, ett poeng bak Manchester United på den gjeve fjerdeplassen som gir muligheter for Champions League-spill neste sesong.

Arsenal har som alltid en del skadeproblemer. Danny Welbeck, Jack Wilshere  Mikel Arterta, Abou Diaby og Mathieu Debuchyer uaktuelle, mens Alex Oxlade-Chamberlain og Hector Bellerin betegnes som usikre.

Lørdag ble en merkelig dag i FA-cupen. Chelsea og Manchester City ble slått ut på hjemmebane av henholdsvis Bradford og Middlesbrough, og heller ikke Southampton, Tottenham og Swansea klarte å ta seg videre. I tillegg må Liverpool og Manchester United spille omkamp.

Det er derfor naturlig å tenke seg at det kan komme flere cupbomber i dag. Vi velger imidlertid å se på dette fra en annen vinkel: Med så mange topplag ute av veien har Arsenal en flott mulighet til å nå finalen for andre år på rad.

Vi tror de regjerende mesterne benytter seg av sjansen og spiller ugardert B.

2. Valencia – Sevilla
Valencia tok en meget fortjent trepoenger mot Almeria forrige runde til tross for at seierssifrene ikke ble klarere enn 3-2. Har dermed flotte 4-2-0 på de siste seks kampene og ligger på femteplass med 38 poeng.

De faste spillerne Pablo Piatti (tre mål og fem målgivende) og Antonio Barragan (forsvar) er ute med skader, men forsvareren Nicolas Otamendi ser ut til å bli klar.

Et noe reservepreget Sevilla tapte 1-3 for Espanyol i cupen så sent som torsdag, men ligaformen er god. På de siste seks kampene er det blitt 5-1-0 og 11-0 i målforskjell. Det skal tas med i betraktningen at motstanden jevnt over har vært beskjeden i denne perioden.

Den faste midtbanespilleren Stephane M’bia er opptatt med spill for Kamerun i Afrikasmesterskapet. Benoit Tremoulinas (forsvar) og José Antonio Reyes (midtbane) er ute med skader.

Valencia har slått både Real Madrid og Atletico Madrid på Mestalla denne sesongen og har flotte 8-1-1 på hjemmebane i ligaen. Mot Sevilla er det blitt seier i de to siste hjemmemøtene. Sevilla har tapt for ligaens beste lag denne sesongen, og vi tror Valencia på bortebane blir et hakk for tøft. H.

3. Espanyol – Almeria
Espanyol tok en fin 3-1-seier over Sevilla i cupen torsdag og slo Celta Vigo 1-0 på hjemmebane forrige serierunde. Har klatret opp på niendeplass med 23 poeng på 19 kamper. 18 av poengene er tatt på hjemmebane.

Forsvareren Anaitz Arbilla er ute med karantene for hjemmelaget, ellers ser det bra ut.

Almeria slo til med to strake seiere (rett før jul og rett etter nyttår), men har siden tapt to ganger og er tilbake på nedrykksplass. Har tatt 13 av 16 poeng på fremmed gress.

Toppscorer Tomer Hemed og midtbanespilleren Ximo Navarro har pådratt seg smeller på trening, men begge blir trolig klare. Keeper Ruben og Quique (midtbane) er imidlertid ute emd skader, mens angriperne Jonathan Zongo og Thievy Bifouma er opptatt med spill i Afrikamesterskapet.

Almeria har hatt et godt tak på Espanyol i de siste møtene, og har ikke tapt på fire innbyrdes.

Vi kan ikke utelukke bortesterke Almeria selv om Espanyol er i god form. HU.

4. Athletic Bilbao – Malaga
Disse lagene møttes så sent som onsdag i kvartfinalen Copa del Rey på Malagas hjemmebane La Rosaleda. Atletico skaffet seg et godt utgangspunkt før returkampen med 0-0.

Ligaen har imidlertid vært en tilnærmet eneste stor nedtur for Athletic denne sesongen, og det er ingen bedring å spore i 2015. Etter bortetapet for Villarreal forrige helg (det fjerde på rad), ligger laget helt nede på 13. plass. Det skiller bare tre poeng ned til nedrykk. En overraskende utvikling for et Athletic som endte på fjerdeplass forrige sesong.

Den offensive spilleren Iker Muniain er ute med karantene, mens den defensive midtbanespilleren Oscar de Marcos har pådratt seg en skade på trening og betegnes som usikker.

Malaga har heller ikke fått noen god start på året og står med ett poeng på de tre siste kampene. Sanket imidlertid godt med poeng i høstsesongen og ligger på sjuendeplass, 12 poeng foran dagens motstander.

Forsvareren Sergio Sanchez og midtbanespilleren Recio (karantene) er uaktuelle. Ignacio Camacho (midtbane) er tilbake etter skade. Spissen Javi Guerra er hentet på lån fra Cardiff.

5. Racing Santander – Girona
Så kom det endelig en seier for Racing. Laget stod med 0-3-3 på de siste seks kampene før det ble 1-0 over tabelljumbo Albacete forrige helg. Santander klatret opp på sikker plass i Segunda, men det er bare målforskjellen som skiller ned til Llagostera på 19. plass.

Angriperen Mariano Sanz Novillo, som ble matchvinner sist, er ute med karantene. Forsvareren Francis og midtbanespilleren Alvaro Garcia er ute med skader.

Girona slo svake Lugo 2-1 borte forrige runde og har 2-2-0 på de siste fire kampene. Ligger på fjerdeplass og har fem poeng opp til Betis på direkte opprykk (har en kamp til gode). Er ligaens beste bortelag med 6-3-2 på de første 11 kampene.

Det er blitt 1-0 til Girona i lagenes tre siste møter, og det er ikke utenkelig resultat også i kveld. Vi gambler på at B holder.

6. Sporting Gijon – Numancia
Gijon gikk på sesongens første tap hjemme mot gullrival Betis forrige helg og klarte bare uavgjort mot svake lag som Tenerife og Sabadell de to rundene før det. Er ligaens store uavgjortspesialist (9-11-1), og det grunnen til at laget ikke ligger høyere enn femteplass til tross for kun ett tap.

Midtbanespilleren Rachid opererte kneet fredag og mister det meste av sesongen.

Numancia har spilt uavgjort i sine fem siste kamper og ligger på 10. plass. Har fem poeng både opp til playoff og ned til nedrykk.

Litt trøbbel i forsvar ettersom Juanmo (gule kort) og Regalon (influensa) er ute. Sergi Enrich og Antonio Tomas har trent alternativt i det siste, men kan bli klare.

Det er blitt uavgjort i tre av de siste fire innbyrdes møtene, og et er et tegn som må med her. HU.

7. Cercle Brugge - Club Brugge
Cercle kjemper en hard kamp for å unngå nedrykk fra øverste nivå i Belgia, men har klatret opp til sikker plass takket være fine 3-0-1 på de siste fire. Det skiller to poeng ned til Waasland på den øverste nedrykksplassen.

Slo ut Charleroi av cupen onsdag, så det er ingen grunn til å klage på formen.

Laget er klart svekket offensivt av at toppscorer Junior Kabananga (sju mål) er opptatt med spill i Afrikamesterskapet.

Club Brugge topper ligaen med 45 poeng, nesten dobbelt så mye som lillebror Cercle og har bare tapt én kamp denne sesongen. Er i strålende serieform og tok seg også videre i cupen denne uken. I semifinalen venter faktisk dagens motstander.

Det ble uavgjort i lagene første møte denne sesongen, og Cercle har ofte bitt bra fra seg mot byrivalen. Dermed kan vi ikke utelukke hjemmelaget helt selv om Club har spilt 28 kamper i serie og cuper på rad uten tap. UB.

8. Gent – Oostende
Gent er klar for semifinalen i cupen etter å ha beseiret Lokeren onsdag. Står med to strake trepoengere og har klatret til fjerdeplass på tabellen.

Angriperen Benito Raman, midtbanespilleren Renato Neto og forsvareren Lasse Nielsen er med i troppen, men betegnes som usikre. Nykommeren Marko Poletanovic (midtbane) er tilgjengelig.

Oostende gikk på en stjernesmell av dimensjoner (1-7) hjemme mot Kortijk forrige helg og falt ned til 10. plass. Har bare tatt ett poeng på de siste fem bortekampene.

Skademessig ser det bra ut for bortelaget.

Vi tviler på at Oostende slår tilbake allerede på første forsøk etter stortapet sist. H.

9. Reims – Lens
Reims var i aksjon så sent som torsdag, da det ble tap på straffekonk i den franske FA-cupen borte mot Rennes. Har tapt årets to første seriekamper, blant annet 1-4 mot tabelljumbo Caen, og har falt ned til 11. plass.

Laget har for tiden en redusert tropp grunnet Afrikamesterskapet. Toppscorer Benjamin Moukandjo (seks mål), forsvareren Aissa Mandi (tre mål) og midtbanespillerne Odair Fortes (to mål) og Prince Oniangue er alle uaktuelle. 

Situasjonen er ikke bedre av at skadelisten er lang: Mads Albæk, Sasha Bastien, Diego Rigonato (tre mål), Yann Benedick, Grejohn Kyei og Valentin Roberge må stå over i dag. 

Ingen god start på året for Lens heller, som har tapt for serieleder Lyon to ganger (cup og serie) og formsterke Guingamp (serie) så langt i 2015. Ligger nest sist med 19 poeng.

Den faste forsvareren Ludovic Baal er fortsatt ute for bortelaget. Det samme er angriperen Deme N'Diaye, midtbanespilleren Alharbi El Jadeyaoui og forsvareren Loïck Landre.

Reims er såpass fraværsplaget at vi ikke kan avskrive Lens. HUB.

10. Rennes – Caen
Rennes er klar for åttedelsfinale mot Monaco i FA-cupen etter å ha slått Reims på straffekonk torsdag denne uken. Spilte 0-0 hjemme mot Saint-Etienne forrige søndag og har bare tatt to poeng på de siste fem seriekampene. Har falt ned til tiendeplass.

Toppscorer Paul-Georges Ntep, nykommeren Ermir Lenjani (forsvar), Adners Konradsen og kantspilleren Kamil Grosicki er ute med skader. Backen Cheikh M'Bengue er opptatt med spill i Afrikamesterskapet.

Bunnlaget Caen tok en meget viktig 4-1-seier over Reims forrige runde og har fått kontakt med lagene på sikker plass. Opp til Metz på 17. plass skiller det bare to poeng. Har tatt 10 av 18 poeng på bortebane denne sesongen.

Midtstopperen Yrondu Musavu-King er eneste fravær for bortelaget.

Rennes er i dårlig form, har toppscoreren ute og spilte kamp så sent som torsdag. En fin mulighet for Caen. HB.

11. Saint-Etienne - Paris Saint-Germain
PSG vant 1-0 i ligacupen på dagens bane så sent som 13. januar. Har hatt et godt tap på Saint-Etienne de siste sesongene og står med fire strake seiere og 10-1 i målforskjell.

Har slått Evian i serien og Bordeaux i FA-cupen etter seieren over Saint-Etienne og ligger på tredjeplass i ligaen, fire poeng bak Lyon.

Laget har en rekke spillere ute med skade og spill i Afrikamesterskapet, deriblant den offensive mannen Max Gradel (fire mål) og midtbanespillerne Benjamin Corgnet og Ismaël Diomandé.

Hjemmelaget ligger ett poeng og én plass bak PSG etter å ha spilt 0-0 mot Rennes forrige runde. Måtte ha ekstraomganger for å beseire Ligue 2-laget Tours i FA-cupen onsdag denne uken. Har ikke tapt i ligaen siden bortemøtet med Marseille i slutten av september.

Backen Gregory van der Wiel (skadet) og midtstopperen Zoumana Camara (karantene) er ute for bortelaget, ellers ser det bra ut.

Vi satser på at UB holder her.

12. Fiorentina – Roma
Fiorentina både avsluttet 2014 (uavgjort hjemme mot Empoli) og startet 2015 (tap for bunnlaget Parma) svakt. Har siden slått Palermo og Chievo i serien og Atalanta i Coppa og ligger på sjetteplass i serien.

Forsvareren Stefan Savic er ute med karantene, mens Alberto Aquilani er skadet.

Roma måtet ha ekstraomganger for å slå Empoli ut av cupen i tirsdagens hjemmekamp og har spilt uavgjort i de to siste seriekampene. Har ikke tapt i serien på de ni siste kampene, men spiller litt for mye uavgjort til å klare å holde tritt med serieleder Juventus.

De faste spillerne Seydou Keita og Gervinho er opptatt med Afrikamesterskapet. Radja Nainggolan og Daniele De Rossi er tilbake etter karantene.

Roma har hatt et meget godt tak på dagens motstander de siste sesongene og står med seks seiere i serie og cup.

Uavgjort er ikke usannsynlig. UB.

384-rekker:
1. Brighton – Arsenal B

2. Valencia – Sevilla H

3. Espanyol – Almeria HU

4. Athletic Bilbao – Malaga HU

5. Racing Santander – Girona B

6. Sporting Gijon – Numancia HU

7. Cercle Brugge - Club Brugge UB

8. Gent – Oostende H

9. Reims – Lens HUB

10. Rennes – Caen HB

11. Saint-Etienne - Paris Saint-Germain UB

12. Fiorentina – Roma UB.

Klikk her for å levere 384-rekken.

96-rekker:
1. Brighton – Arsenal B

2. Valencia – Sevilla H

3. Espanyol – Almeria H

4. Athletic Bilbao – Malaga HU

5. Racing Santander – Girona B

6. Sporting Gijon – Numancia HU

7. Cercle Brugge - Club Brugge B

8. Gent – Oostende H

9. Reims – Lens HUB

10. Rennes – Caen HB

11. Saint-Etienne - Paris Saint-Germain UB

12. Fiorentina – Roma UB.

Klikk her for å levere 96-rekken.