WC Garmisch Partenkirschen - Tyskland

Søndag 1. januar

Første omgang starter kl 14.00

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på TV3 og Viaplay

Dette er hoppuka

Den aller første hoppuka er den eneste som har begynt etter årsskiftet. Den startet 1. januar 1953 med nyttårshopprennet i Garmisch. Dette er også eneste gangen åpningsrennet gikk i Garmisch Partenkirchen.

Asgeir Dølplads fra Norge vant det første rennet med hopp på 78,5 og 80 meter, og sammenlagt i den første tysk-østerrikske hoppuka gikk Sepp Bradl fra Østerrike til topps, foran Halvor Næs og Asgeir Dølplads.

Det er Janne Ahonen fra Finland som har vunnet sammenlagt flest ganger med sine fem seiere, foran tyske Jens Weissflog med fire. Bjørn Wirkola og Jens Weissflog har vunnet flest enkeltrenn med ti hver, like foran Janne Ahonen med ni.

Den eksklusive Grand Slam-klubben består av tre hoppere. Sven Hannawald(2001/02), Kamil Stoch(2017/18) og Ryoyu Kobayashi(2018/19) er de eneste som har klart å vinne alle fire rennene i den samme hoppuka.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden 2006/07, da Anders Jacobsen gikk helt til topps. De siste 50 årene er det kun Espen Bredesen i 1993/94 og Sigurd Pettersen i 2003/04 som har greid denne bragden i tillegg til Jacobsen, så sammenlagtseieren har vist seg tung å hente hjem for norske hoppere.

Med starten til Granerud i Oberstdorf er det all mulig grunn til å håpe på en etterlengtet sammenlagtseier til Norge igjen.

Dette er stillingen etter det første rennet:

1. Halvor Egner Granerud Norge - 312,4 poeng

2. Piotr Zyla Polen - 299,0 poeng

3. Dawid Kubacki Polen - 294,9 poeng

Det er ca. 294 millioner kroner i eurojackpot-potten. Spillefrist tirsdag kl 19

Favorittene i Oberstdorf

Halvor Egner Granerud er toppfavoritten til å ta sammenlagtseieren i hoppuka etter sin maktdemonstrasjon i Oberstdorf. Han viste der hopping på et nivå som ingen andre har inne.

I gårsdagens første treningshopp i Garmisch fortsatte han i samme sporet og var suverent best. Han sto over den andre treningsrunden(som i Oberstdorf), for å begrense totalbelastningen som hoppuken er.

Når det flyter så bra som det gjør for tiden er det ingen grunn til å hoppe for mye.

I kvalifiseringen kom han litt ned på jorda igjen. Det var ikke et så teknisk rent hopp som han kan på sitt beste, og han endte på sjetteplass. Det var verdenscupleder Dawid Kubacki som gikk til topps med et strålende hopp på 140,5 meter.

Kubacki var ikke så sterk i treningshoppene, og det svinger litt mer for mannen som vant hoppuka sammenlagt for tre år siden.

En annen som viste seg litt frem igjen i Garmisch var Anze Lanisek. Sloveneren med tre verdenscupseiere i år fant aldri helt ut av bakken i Oberstdorf, men å komme til Garmisch i nye omgivelser var tydeligvis det som skulle til.

I gårsdagens kvalifisering endte han på andreplass bak Kubacki, og seier til Lanisek i nyttårshopprennet gir 5.00 i odds.

Vår mann i dag blir likevel Halvor Egner Granerud. Det er umulig å gjøre kalashopp hver eneste gang, og gårsdagens kvalifisering må han bare ta med seg.

Han var tydelig misfornøyd da han kjørte ut på sletta etter landingen, og vi tror det litt svake hoppet blir en vekker for nordmannen.

Det er ingen som følger Granerud når han hopper på sitt råeste. Vi tror han tar frem dette igjen i dag, og gir seg selv en perfekt start på 2023.

Vårt tips er at Halvor Egner Granerud vinner nyttårshopprennet. Det spiller du på her til 2.30 i odds