WC Bischofshofen - Østerrike

Fredag 6. januar

Første omgang starter kl 16.30

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på TV2 og TV2 Play

Dette er hoppuka

Den aller første hoppuka er den eneste som har begynt etter årsskiftet. Den startet 1. januar 1953 med nyttårshopprennet i Garmisch. Dette er også eneste gangen åpningsrennet gikk i Garmisch Partenkirchen.

Asgeir Dølplads fra Norge vant det første rennet med hopp på 78,5 og 80 meter, og sammenlagt i den første tysk-østerrikske hoppuka gikk Sepp Bradl fra Østerrike til topps, foran Halvor Næs og Asgeir Dølplads.

Det er Janne Ahonen fra Finland som har vunnet sammenlagt flest ganger med sine fem seiere, foran tyske Jens Weissflog med fire. Bjørn Wirkola og Jens Weissflog har vunnet flest enkeltrenn med ti hver, like foran Janne Ahonen med ni.

Den eksklusive Grand Slam-klubben består av tre hoppere. Sven Hannawald(2001/02), Kamil Stoch(2017/18) og Ryoyu Kobayashi(2018/19) er de eneste som har klart å vinne alle fire rennene i den samme hoppuka.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden 2006/07, da Anders Jacobsen gikk helt til topps. De siste 50 årene er det kun Espen Bredesen i 1993/94 og Sigurd Pettersen i 2003/04 som har greid denne bragden i tillegg til Jacobsen, så sammenlagtseieren har vist seg tung å hente hjem for norske hoppere.

Med formen til Halvor Egner Granerud om dagen, skal mye gå galt i Bischofshofen for at det ikke blir en etterlengtet sammenlagtseier til Norge igjen.

Dette er stillingen sammenlagt etter tre renn:

1. Halvor Egner Granerud Norge - 877,8 poeng

2. Dawid Kubacki - Polen 854,5 poeng

3. Anze lanisek - Slovenia 823,5 poeng

All oddsen på rennet i Bischofshofen finner du her

Halvor Egner Granerud sørger for jubel i Bischofshofen

Rennet i Innsbruck ble bedre enn fryktet for hoppukelederen. Halvor Egner Granerud har ikke et kjærlighetsforhold til Bergiselbakken, men han leverte et superhopp når han trengte det som mest.

Etter et middels hopp i første omgang lå han på sjetteplass - 12,8 poeng bak lederen Kubacki - og sto han i fare for å miste mye av forspranget fra de to første rennene.

Heldigvis er det mulig å snu ting kjapt i denne idretten, og hoppet til Granerud i andre omgang var av en annen verden. 133 meter er langt i denne bakken, og da han i tillegg banket inn et strålende nedslag, ga han ordentlig beskjed til resten av feltet.

Det holdt ikke til seier, men sjetteplass ble til andreplass, og 12,8 poeng etter første omgang krympet til 3,5 poeng til slutt. Med det sikret Granerud et svært godt grep om sammenlagtseieren før det siste rennet.

Bischofshofen er en bakke Norge alltid har trivdes godt i, og på de fire siste rennene har Norge tatt 6 av 12 mulige pallplasser. Den ene seieren sørget Marius Lindvik for i fjor, i det rennet som gikk rett etter hoppuka.

Dagens mann Halvor Egner Granerud har to andre og en tredjeplass på de tre siste rennene her, og på trening og kvalifisering i går var han igjen bunnsolid. Han var best i det første treningshoppet, og såvidt slått av Kubacki i det andre.

I kvalifiseringen banket han til med et hopp på 137 meter, og med strålende stilkarakterer vant han 4,4 poeng foran Kubacki.

Granerud har denne gangen kommet til en bakke han trives i, og med den selvtilliten han har om dagen går det meste på automatikk. Han er der alle hoppere drømmer om å være - følelsen av at det går helt ned i bunnen av bakken nesten uansett hva man finner på.

Granerud sørger for at vi får den første norske hoppukevinneren siden Anders Jacobsen i 2006/07, og vi tror også han setter et solid punktum med å vinne det siste rennet.

Vårt tips er at Halvor Egner Granerud vinner i Bischofshofen. Det spillet leverer du her