WC hopp kvalifisering Garmisch - Tyskland

Lørdag 31.desember

Kvalifiseringen starter kl 14.00

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på Viaplay.

Dette er hoppuka

Den aller første hoppuka er den eneste som har begynt etter årsskiftet. Den startet 1. januar 1953 med nyttårshopprennet i Garmisch. Dette er også eneste gangen åpningsrennet gikk i Garmisch Partenkirchen.

Asgeir Dølplads fra Norge vant det første rennet med hopp på 78,5 og 80 meter, og sammenlagt i den første tysk-østerrikske hoppuka gikk Sepp Bradl fra Østerrike til topps, foran Halvor Næs og Asgeir Dølplads.

Det er Janne Ahonen fra Finland som har vunnet sammenlagt flest ganger med sine fem seiere, foran tyske Jens Weissflog med fire. Bjørn Wirkola og Jens Weissflog har vunnet flest enkeltrenn med ti hver, like foran Janne Ahonen med ni.

Den eksklusive Grand Slam-klubben består av tre hoppere. Sven Hannawald(2001/02), Kamil Stoch(2017/18) og Ryoyu Kobayashi(2018/19) er de eneste som har klart å vinne alle fire rennene i den samme hoppuka.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden 2006/07, da Anders Jacobsen gikk helt til topps. De siste 50 årene er det kun Espen Bredesen i 1993/94 og Sigurd Pettersen i 2003/04 som har greid denne bragden i tillegg til Jacobsen, så sammenlagtseieren har vist seg tung å hente hjem for norske hoppere.

Spillefrist for lotto er lørdag kl 18

Her er den norske troppen:

Halvor Egner Granerud - Asker

Johann-André Forfang - Tromsø

Daniel-André Tande - Kongsberg

Marius Lindvik - Rælingen

Anders Fannemel - Hornindal

Robert Johansson - Søre Ål

Kristoffer Eriksen Sundal - Koll

Favorittene i kvalifiseringen

Vinden har snudd litt i forhold til hvem som er den største sammenlagtfavoritten i hoppuka. Før det hele startet var det Dawid Kubacki og Anze Lanisek som var de heteste kandidatene.

Etter trening, kvalifisering og renn i Oberstdorf er det en ny hopper alle snakker om. Halvor Egner Granerud var i en egen klasse begge dagene det var hopping i Schattenbergbakken.

Nordmannen tok skihoppingen til et nytt nivå for to sesonger siden da han vant hele elleve verdenscuprenn. Det året slet han i hoppuka, men ble nummer to som sitt beste resultat i Garmisch. Dette er en bakke han liker.

Slik som han hopper nå liker han nok alle bakker, for når han får lagt all kraften ned i hoppet, og kombinerer dette med en fremdrift uten sidestykke tar det fullstendig av fra kulspissen og ned.

Dawid Kubacki blir nok igjen den tøffeste å slå i dagens kvalifisering. Polakken vant rennet i Garmisch i 2021, og ble nummer tre i 2019 og 2020. Også han trives i Garmisch, og seier til Kubacki i kvalifiseringen gir 3.00 i odds.

Vi tror likevel mest på Granerud igjen. Han var lengst i det ene treningshoppet han tok i Oberstdorf, han var klart best i kvalifiseringen, og utklasset alle i rennet.

Nivået han har inne for øyeblikket tror vi ingen kan matche, og gjør han nok et topphopp vinner han dagens kvalifisering.

Vårt tips er at Halvor Egner Granerud vinner kvalifiseringen i Garmisch. Det spiller du på her til 1.75 i odds