WC hopp kvalifisering Zakopane - Polen

Fredag 13. januar

Kvalifiseringen starter kl 18.00

Live odds etter rennstart

Konkurransen ser du på V Sport 1 og Viaplay

Zakopane er stoppestedet for hopperne kommende helg, og etter en tøff hoppuke er det klart for nye konkurranser i VM-byen fra 1962.

Zakopane ligger i en stor dal mellom Tatra-fjellene og Gubałówka-høyden, ca. 830 moh. Dette gjør den til Polens høyestliggende by.

Bakken som heter Wielka Krokiew ble bygd i 1925 og i det første rennet ble bakkerekorden satt til 36 meter. Den er bygd om hele ni ganger etter det, og i dag er Yukiya Sato fra Japan som har den offisielle rekorden på 147 meter.

Den satte han under lagkonkurransen i world cup, 25. januar 2020.

1980 var første året det ble arrangert verdenscup i hopp i denne byen, og siden 2002 har Zakopane vært et årlig stoppested for verdens beste skihoppere.

Det er Gregor Schlierenzauer og Kamil Stoch som har vunnet her flest ganger med sine fem seiere hver, like foran det polske nasjonalikonet Adam Malysz som står med fire.

Slik gikk det i fjor:

1. Marius Lindvik Norge - 294,6 poeng

2. Karl Geiger - 284,6 poeng

3. Anze Lanisek - Slovenia 283,7 poeng

Disse stiller for Norge:

Halvor Egner Granerud

Marius Lindvik

Daniel-André Tande

Johann André Forfang

Kristoffer Eriksen Sundal

All oddsen på kvalifiseringen i Zakopane finner du her

Favorittene i kvalifiseringen

I fredagens kvalifisering er det selvsagt litt forskjellig hvor mye de aller beste legger i det, men uansett går det ikke an å komme unna hoppukevinneren.

Halvor Egner Granerud herjet i den tysk-østerrikske hoppuka, og vant tre av fire renn. Til og med i marerittbakken i Innsbruck knakk han koden - leverte et vanvittig hopp i andre omgang - og sikret seg andreplassen totalt i rennet.

Granerud og resten av hoppukelaget reiste på direkten til Rena, hvor det var NM hopp stor bakke på søndag. Også der var Granerud best, og sikret seg NM-gullet 11 poeng foran Marius Lindvik.

Nå er tid for verdenscup igjen, og det blir spennende å se om Granerud har ladet batteriene nok etter en mentalt krevende hoppuke.

Hoppteknisk er han nok fortsatt på plass, og i Zakopane har han gjort det bra før. Granerud vant her i 2021, og trives i det flotte anlegget i den polske vintersportsbyen.

Tøffest konkurranse får han igjen av Dawid Kubacki og Anze Lanisek.

Kubacki konkurrerer på hjemmebane. Han er født i Nowy Targ som ligger like nedi veien for Zakopane, og kjenner naturligvis bakken svært godt. Seier til polakken i kvalifiseringen gir 3.00 i odds.

Lanisek er den tredje store hopperen i år, og har fra tidligere gode resultater i bakken. For to år siden hadde han to andreplasser og en fjerdeplass på de tre rennene som ble gjennomført, og i fjor ble han nummer tre.

De er begge kapable til å snyte Granerud for seieren, men toppnivået er aller høyest hos nordmannen. Treffer han så vinner han.

Vårt tips er at Halvor Egner Granerud treffer og vinner kvalifiseringen. Det spillet leverer du her