WC Oberstdorf - Tyskland

Torsdag 29. desember

Første omgang starter kl 16.30

Live odds etter rennstart

Konkurransen vises på TV3 og Viaplay

Dette er hoppuka

Den aller første hoppuka er den eneste som har begynt etter årsskiftet. Den startet 1. januar 1953 med nyttårshopprennet i Garmisch. Dette er også eneste gangen åpningsrennet gikk i Garmisch Partenkirchen.

Asgeir Dølplads fra Norge vant det første rennet med hopp på 78,5 og 80 meter, og sammenlagt i den første tysk-østerrikske hoppuka gikk Sepp Bradl fra Østerrike til topps, foran Halvor Næs og Asgeir Dølplads.

Det er Janne Ahonen fra Finland som har vunnet sammenlagt flest ganger med sine fem seiere, foran tyske Jens Weissflog med fire. Bjørn Wirkola og Jens Weissflog har vunnet flest enkeltrenn med ti hver, like foran Janne Ahonen med ni.

Den eksklusive Grand Slam-klubben består av tre hoppere. Sven Hannawald(2001/02), Kamil Stoch(2017/18) og Ryoyu Kobayashi(2018/19) er de eneste som har klart å vinne alle fire rennene i den samme hoppuka.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden 2006/07, da Anders Jacobsen gikk helt til topps. De siste 50 årene er det kun Espen Bredesen i 1993/94 og Sigurd Pettersen i 2003/04 som har greid denne bragden i tillegg til Jacobsen, så sammenlagtseieren har vist seg tung å hente hjem for norske hoppere.

Her er den norske troppen:

Halvor Egner Granerud - Asker

Johann-André Forfang - Tromsø

Daniel-André Tande - Kongsberg

Marius Lindvik - Rælingen

Anders Fannemel - Hornindal

Robert Johansson - Søre Ål

Kristoffer Eriksen Sundal - Koll

Det er ca. 220 millioner kroner i eurojackpot-potten. Spillefrist fredag kl 19

Favorittene i Oberstdorf

Så langt i sesongen har mye handlet om Dawid Kubacki fra Polen og Anze Lanisek fra Slovenia. Kubacki har vunnet fire av åtte verdenscuprenn i år, og har i tillegg to andreplasser, en fjerdeplass og en sjetteplass.

Lanisek på sin side har gått til topps i tre renn i år, og har i tillegg to andreplasser og en tredjeplass. Ut i fra det som har skjedd så langt kunne det se ut som årets hoppuke ville bli en duell mellom disse to.

Etter ankomst Oberstdorf har verden sett litt annerledes ut. I denne sporten snur det fort, og selv om både Kubacki og Lanisek fortsatt er i form, har det dukket opp en ny, meget het kandidat til sammenlagtseieren.

Han er heldigvis norsk og heter Halvor Egner Granerud. Nordmannen har vært i toppen i de fleste rennene i år, og har gjort flere gode enkelthopp i konkurranse. Han sikret seg blant annet seieren i det ene rennet i Ruka, som han delte med Stefan Kraft fra Østerrike.

Granerud har vist en utrolig stabilitet, men ofte vært akkurat utenfor pallen. Rekken på 2,4,1,5,5,5,4 er småpen, men det siste lille har manglet.

Så langt i Oberstdorf er det mye som tyder på at han har funnet frem til det enorme nivået han hadde for to sesonger siden, da han vant hele elleve verdenscuprenn.

Det var hopping verden knapt hadde sett før, og som han sier selv - når jeg treffer er det ingen som følger meg. Det er en deilig selvtillit som en skihopper må ha.

I gårsdagens kvalifisering var Granerud i en egen klasse. Han vant den 8,9 poeng foran Dawid Kubacki, og vi tror nordmannen følger opp med ny seier i dagens renn.

Vårt tips blir at Halvor Egner Granerud vinner. Det spillet leverer du her