*Nettavisen* Sportspill.

Han har slått Milan og Barcelona

Foto: Stig Roger Eide (Firda)

Nå står han overfor enda en gedigen oppave.

09.03.12 09:34

TIPPELIGATIPSET:
15.PLASS: SOGNDAL:

- Det er ingen som tror at vi kommer til å overleve.

Jonas Olsson er fullstendig klar over at han kjemper mot alle odds når han skal prøve å sikre Sogndal ny kontrakt i Tippeligaen.

Skulle han lykkes, er det imidlertid langt ifra første gang han er med å gjøre ekspertenes tips til skamme.

Fra Camp Nou til Fosshaugane
42-åringen var nemlig en del av IFK Göteborgs storlag som sendte sjokkbølger gjennom fotballeuropa på 80- og 90-tallet ved å beseire storheter som Barcelona og AC Milan.

- Vi vant ligaen seks år på rad og lyktes med å slå lag som hadde langt større ressurser enn oss i Europa. På den tiden var det bare seriemesteren fra hvert land som fikk være med i Champions League. Vi hadde et veldig godt lag, forteller Olsson til Nettavisen.

I sin nye jobb som Sogndal-trener, vil han igjen kjempe mot klubber med større økonomiske muskler, større publikumsoppslutning og bredere spillerstall.

Olsson vet bedre enn de fleste at man kan lykkes likevel.

- At man har mye penger å rutte med, betyr ikke nødvendigvis at man vil gjøre suksess. Penger er ikke synonymt med ressurser. I Sogndal har vi et flott anlegg og folk som står på for klubben. Vi er et sterkt team som står sammen.

Han kommer fra jobben som trener for IFK Göteborg, hvor han ledet laget foran 10.000 tilskuere på hjemmebane. Kontrastene er store mellom Gamla Ullevi og Fossaugane, men svensken stortrives i sin nye jobb i den vesle bygda.

- Store kontraster ville det vært uansett hvilken klubb i Skandinavia man gikk til etter IFK. Jeg har fått et veldig bra inntrykk av Sogndal og trives veldig godt med folkene som jobber rundt klubben. Vi er en fylkesklubb og en viktig del av jobben i Sogndal er å ta vare på de unge talentene som kommer opp.

Om 0-8-tapet
Olsson vet imdidlertid at han har en formidabel oppgave med å tette hullene etter blant andre Isak Scheel og Even Hovland, som bidro til at Sogndal var det laget som slapp inn færrest mål i Tippeligaen forrige sesong.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor Yttri/Scanpix

- Vi har mistet en del sentrale spillere etter forrige sesong, men vi må kjøre på med det vi har. Vi har et ungt lag, men mange talentfulle spillere.

Det mange har bitt seg merke i, er Sogndals 0-8-tap for Sandnes-Ulf på La Manga i vinter. Olsson mener likevel at resultatet ikke er representativt for nivået i årets spillerstall.

- Vi spilte med et veldig ungt lag som hadde spilt mot Start bare et par dager før. Det var mange tunge bein som gjorde så godt de kunne. Vi har tidligere i vinter vist at vi kan prestere på et høyere nivå, blant annet i kampen mot Molde (0-0) og i en tidligere kamp mot Sandnes-Ulf (4-3).

- Vi er sårbare
Assistenttrener Håvard Flo innrømmer at det merkes at flere av bærebjelkene i fjorårets lag nå har forlatt klubben.

- Det er klart vi merker at Scheel, Hovland og Solheim er borte. Samtidig har vi hentet inn noen spennende spillere. Malick Mane er det mange som kjenner til etter tiden i Sandefjord, Hannu Patronen kan bli en spennende tilvekst og vi har fått på plass en estisk landslagsspiller på backplass (Taijo Teniste).

- Vi er sårbare for skader, men jeg håper jeg at vi kan være et slagkraftig lag når sesongen starter.

25. mars får vi en pekepinn på hvor slagkraftig Sogndal er denne sesongen når Odd Grenland venter i første seriekamp i Skien.

Vår analyse av Sogndal:
Forrige sesong var den defensive organiseringen hovedårsaken til Sogndals suksess i Tippeligaen. Et drøyt baklengsmål i snitt per kamp er imponerende, selv om det gikk på bekostning av det offensive.

Nå er taktikeren og arkitekten bak fembackslinjen, Harald Aabrekk, borte og det vil nok ta tid før spillerne blir vant med Jonas Olsson mer offensivt rettede filosofi.

Even Hovland (Molde) og Isaak Scheel (Lillestrøm), som var to av de viktigste bidragsyterne forrige sesong, er borte og de som skal inn og ta over disse rollene vil få en tøff oppgave.

Sogndals unge spillerstall besitter utvilsomt mye talent, men det skal mye til om dette ikke blir en kamp for å overleve, slik vi vurderer troppen.

Med et så ungt lag, er det ikke unaturlig at prestasjonene vil svinge, og ringrevene Tore André Flo og Eirik Bakke får en viktig jobb med å holde motet til ungguttene oppe når det butter imot.

Nyervervelsen Stephane Diarra Badj er foreløpig et ubeskrevet blad for norske fotballsupportere, men høster lovord hos medspillere og trenere og kan bli en nyttig mann på lagets midtbane.

Ørjan Hopen viste seg virkelig fram i fjor høst med presise dødballer og flotte scoringer. Fortsetter han å levere mål på løpende bånd, kan det gi Sogndal et håp om å overleve.

Sogndal gjorde vårt tips til skamme i fjor, og det er ikke en umulighet at det skjer igjen, men vår konklusjon er at årets Sogndal-utgave er svakere enn forrige sesong og ikke god nok til å holde plassen i Tippeligaen.

Se opp for:Stephane Diarra Badji

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stig Roger Eide (Firda)

Stephane Diarra Badji beskrives som en duellsterk midtbanespiller, som har et godt blikk for spillet og en god pasningsfot. Han kom til Sogndal fra senegalesiske Casa Sport foran denne sesongen og fikk nylig sin debut på det senegalesiske landslaget.

21-åringen vil trolig trenge tid til å venne seg til den norske spillestilen, kulturen og språket. På fotballbanen står han imidlertid ikke tilbake for noen.

Han innehar både offensive og defensive kvaliteter som kan bli nyttige for et Sogndal-lag, som trolig må kjempe hardt for å overleve i Tippeligaen.

Sogndals nummer 12 kan være verdt å holde et øye med den kommende sesongen.

Nettavisens tips: 16. plass.

Jonas Olsson om tipset:

- Det er dere som tipper. Vi håper at vi skal overraske ekspertene. Det er ingen som tror at vi skal spille tippeligafotball i 2013, det ser jeg på som en motivasjon.

Sogndal 2012:
+ Forventningene er mindre enn hos andre lag i Tippeligaen. Det er gjerne et godt utgangspunkt.

+ Kommer til å plukke poeng hjemme. På Fosshaugane er man nødt til å blø for poengene.

+ Unggutta har fått ett år med tippeligafotball under beltet og kan ta nye steg.

- Har ikke de samme ressursene som mange av konkurrentene og har mistet viktige forsvarsspillere.

- Hva skjer med det unge pågangsmotet hvis det virkelig begynner å butte?

- Må venne seg til ny spillestil og formasjon. Venner spillerne seg til det før det er for sent?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag