*Nettavisen* Sportspill.

Har dommere favorittlag?

Foto: (PA/Scanpix)

Liverpool-fansen raser mot at Howard Webb skal dømme på søndag. Vi har sett på fakta.

Det er mange hensyn å ta om du skal vurdere hvilket lag du tror vinner en fotballkamp, noe som selvfølgelig er viktig om du skal spille på oddsen eller inngå et veddemål med en kompis.

Ett av grunnlagene som kanskje for sjeldent blir hensyntatt, er hvem som er dommer. Påvirker dommeren resultatet i forskjellige kamper? Passer noen dommere bedre til enkelte lag enn andre?

Vi har kikket litt på Premier League, og på én dommer spesielt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/PA/Mike Egerton

Strenge dommere?
I 2011/12-sesongen var Mike Dean den mest brukte dommeren i Premier League. Han dømte totalt 30 kamper. På disse 30 kampene delte han ut 108 gule kort, 58 til hjemmelaget og 50 til bortelaget. I snitt delte han ut 3,6 gule kort i hver kamp.

Ser man på fordelingen av gule kort så ser den relativt jevn ut, men ett poeng er det: Han var den eneste dommeren i Premier League som delte ut flere gule kort til hjemmelag enn til bortelaget.

Sammenlignet med en dommer som Chris Foy (22 kamper) ser man det relativt klart. Han delte ut 22 gule kort til hjemmelag og 40 til bortelagene.

Ett annet poeng er at Mike Dean ligger veldig høyt på antall gule kort per kamp. Kun Phil Dowd (3,79) og Kevin Friend (3,70) var høyere. Snillest var Lee Mason med 2,46 i snitt.

Over tid vil det laget som oftest blir dømt av Down, Friend eller Dean, statistisk sett få flere karantener enn de lagene som oftest blir dømt av Mason.

Hittil i sesongen er det Martin Atkinson som har dømt flest kamper (17). Han har også gjennomsnittlig gitt flest gule kort (4,00). Snillest har Chris Foy vært med 1,57 i snitt (Roger East har kun dømt fire kamper og gitt ut 5 gule kort, men grunnlaget blir litt lite).

Hittil i årets sesong er det en dommer som har gitt flere gule kort til hjemmelaget enn bortelaget: Anthony Taylor. Han har dømt 13 kamper, og er en av de aller snilleste dommerne i Premier League (1,87 i snitt). 15 av hans 24 gule kort har likevel gått til hjemmelaget.

Dommeren med nest flest kamper i år er Howard Webb. Han har dømt 16 kamper, og har gitt ut 54 gule kort. 26 til hjemmelaget, 28 til bortelaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Howard Webb og Liverpool
Så hvorfor skriver Liverpool-fansen følgende på sosiale medier:

«It's a full strength squad for United on Sunday against Liverpool as Howard Webb is called up in the starting 12».

Howard Webb har dømt Liverpool 30 ganger i serien siden 2005. Sist Liverpool vant en kamp som han dømte, var 23.april i 2011 da Liverpool slo Birmingham 5-0. Totalt på de 30 kampene har Liverpool tolv seirer, sju uavgjorte kamper og elleve tap.

Ser man på Liverpools kamper fra og med sesongen 2005/6 til og med sesongen 2012/13 (altså inneværende sesong) har klubben vunnet 53 prosent av kampene uten Webb som dommer mens 22 prosent har endt med tap. Med Webb som dommer har Liverpool 40 prosent seire og 37 prosent tap.

Her bør det bemerkes at Webb ofte tildeles storkampene og at motstanden Liverpool møter når Webb dømmer, i gjennomsnitt er sterkere enn når Webb ikke dømmer.

Seks kamper uten seier med Webb

De siste kampene Webb har dømt med Liverpool i serien:

Stoke - Liverpool (26.12.12) 3-1
Chelsea - Liverpool (11.11.12) 1-1
Liverpool - Arsenal (02.09.12) 0-2
QPR - Liverpool (21.03.12) 3-2
Liverpool - Stoke (14.01.12) 0-0
Liverpool - Tottenham (15.05.11) 0-2

Sist Howard Webb dømte Liverpool og Manchester United i serien var 19.september 2010. Den kampen endte med seier 3-2 til Manchester United. Han dømte også samme kamp 21.mars, da med seier 2-1 til Manchester United. Den 13.september 2009 var han på Anfield som dommer i kampen Liverpool - Manchester United. Den kampen vant Liverpool 2-1.

Straffer til begge lag

I den siste kampen mellom lagene som Webb dømte ga Webb fire gule kort til hjemmelaget (O'Shea, Evans, Scholes, Rooney) og ett til bortelaget (til innbytter Ngog). Liverpool fikk også straffe i kampen på stillingen 2-0 til Manchester United. I kampen i mars samme år fikk United to gule kort, mens Liverpool fikk tre. Liverpool hadde i den kampen tatt ledelsen ved Torres før Rooney scorte på retur etter straffe og Park Ji-Sung satte inn 2-1 til United i det 60.minutt.

En av grunnene til at Liverpool-fansen reagerer på Webb er straffen United fikk i sistnevnte kamp. Unitedfansen er for øvrig like opprørt over straffen Liverpool fikk i førstnevnte kamp. Den andre grunnen er kampen mellom Manchester United og Liverpool i FA-cupen i januar 2011. I den kampen fikk Manchester United en straffe som engelske kommentatorer mente var svært billig i starten av kampen. Senere i første omgang fikk også Steven Gerrard rødt kort.

Det kan for øvrig nevnes at det ikke er bare Liverpoolfansen som mener at Howard Webb foretrekker Manchester United. Videoen under er laget av Newcastle-fans:

HTML EMBED

Howard Webb er for øvrig den eneste dommeren som har gitt Liverpool straffespark i årets sesong.

Hva tror du? Har enkelte dommere favorittlag?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag