Hoppuka 2022/23

Rennene i Oberstdorf og Garmisch vises på TV3

Rennene i Innsbruck og Bischofshofen vises på TV2

Her er den norske troppen:

  • Halvor Egner Granerud - Asker
  • Johann-André Forfang - Tromsø
  • Daniel-André Tande - Kongsberg
  • Marius Lindvik - Rælingen
  • Anders Fannemel - Hornindal
  • Robert Johansson - Søre Ål
  • Kristoffer Eriksen Sundal - Koll

Dette er hoppuka

Den aller første hoppuka er den eneste som har begynt etter årsskiftet. Den startet 1. januar 1953 med nyttårshopprennet i Garmisch. Dette er også eneste gangen åpningsrennet gikk i Garmisch Partenkirchen.

Asgeir Dølplads fra Norge vant det første rennet med hopp på 78,5 og 80 meter, og sammenlagt i den første tysk-østerrikske hoppuka gikk Sepp Bradl fra Østerrike til topps, foran Halvor Næs og Asgeir Dølplads.

Det er Janne Ahonen fra Finland som har vunnet sammenlagt flest ganger med sine fem seiere, foran tyske Jens Weissflog med fire. Bjørn Wirkola og Jens Weissflog har vunnet flest enkeltrenn med ti hver, like foran Janne Ahonen med ni.

Den eksklusive Grand Slam-klubben består av tre hoppere. Sven Hannawald(2001/02), Kamil Stoch(2017/18) og Ryoyu Kobayashi(2018/19) er de eneste som har klart å vinne alle fire rennene i den samme hoppuka.

Norge har ikke vunnet hoppuka siden 2006/07, da Anders Jacobsen gikk helt til topps. De siste 50 årene er det kun Espen Bredesen i 1993/94 og Sigurd Pettersen i 2003/04 som har greid denne bragden i tillegg til Jacobsen, så sammenlagtseieren har vist seg tung å hente hjem for norske hoppere.

Her finner du all oddsen på årets hoppuke

Favorittene i årets utgave

Den største favoritten er den polske veteranen Dawid Kubacki. Han har vunnet fire av åtte verdenscuprenn i år, og har i tillegg to andreplasser, en fjerdeplass og en sjetteplass.

Han er for øyeblikket den hopperen med det høyeste potensialet, han er definitivt mest stabil, og treffer han er det ingen som følger.

Den nærmeste utfordreren er slovenske Anze Lanisek. Han har gått til topps i tre renn i år, og har i tillegg to andreplasser og en tredjeplass. Oddsen på sammenlagtseier til Lanisek er fine 4.75, og det kan være et bra spill.

Ut i fra det som har skjedd så langt kan årets hoppuke bli en duell mellom disse to, og da tror vi mest på Kubacki.

Han har et ekstra gir når han treffer ordentlig, og har hoppet bra i disse bakkene tidligere. Kubacki ble nummer tre i hoppuka for to år siden, men i år tror vi han tar steget opp til toppen av pallen.

Vårt tips er at Dawid Kubacki vinner hoppuka. Det spillet leverer du her

Av de norske hopperne må vi stole mest på Halvor Egner Granerud. Han har gjort flere gode enkelthopp i konkurranse, og sikret seg seieren i det ene rennet i Ruka. Den delte han med Stefan Kraft fra Østerrike.

Granerud har vist en utrolig stabilitet, men ofte vært akkurat utenfor pallen. Rekken på 2,4,1,5,5,5,4 er resultater som sannsynligvis ville tatt han opp på pallen i hoppuka sammenlagt, og det tror vi han har gode muligheter til.

Marius Lindvik er også en å følge med på. Mannen som ble olympisk mester i storbakken og verdensmester i skiflyging sist vinter, har ikke fått det helt til å svinge så langt i år.

Han var på pallen under åpningshelgen i Wisla(tredjeplass), men så fulgte en periode med svak hopping. Siste helgen i Engelberg var det tegn til bedring, og med en treningsperiode frem mot hoppuka går det an å finne ut av ting.

Kapasiteten vet vi er enorm, og topp tre på Lindvik til 8.00 i odds kan være et spennende spill.

Vårt tips er likevel at Halvor Egner Granerud hopper seg opp på pallen. Det spillet leverer du her

Hoppuka er en mentalt tøff konkurranse, og det kommer definitivt til å svinge. Det er bare å glede seg til spennende dueller mellom de aller beste hopperne i verden.

Hoppuka 28. desember til 6. januar

Oberstdorf - Tyskland HS 137 meter

Onsdag 28. desember - Kvalifisering

Kvalifiseringen starter kl 16.30

Torsdag 29. desember - Individuelt renn

Start første omgang kl 16.30

Garmisch - Tyskland HS 142 meter

Lørdag 31. desember - Kvalifisering

Kvalifiseringen starter kl 14.00

Søndag 1. januar - Individuelt renn

Start første omgang kl 14.00

Innsbruck - Østerrike HS 130 meter

Tirsdag 3. januar - Kvalifisering

Kvalifiseringen starter kl 13.30

Onsdag 4. januar - Individuelt renn

Start første omgang kl 13.30

Bischofshofen - Østerrike HS 142 meter

Torsdag 5. januar - Kvalifisering

Kvalifiseringen starter kl 16.30

Fredag 6. januar - Individuelt renn

Start første omgang kl 16.30