Gå til sidens hovedinnhold

Herlig midtukekupong spekket med VM-kvalik

Landslagsfotballen er i fokus og denne ukens midtukekupong er dekket med VM-kvalifisering der blant annet Norge møter Nederland. Vi har som alltid analysene og tippetegnene klare.

Denne ukens midtukekupong består av tolv kamper fra VM-kvalifiseringen. Bonuspotten er oppe i ca. 380.000 kroner. Innleveringsfristen er kl. 20.40.

Onsdag er det ca. 31 millioner i Viking Lotto-potten! Legg din kupong her

1. Norge - Nederland
Endelig er Norge tilbake på Ullevaal for første siden de slo Nord-Irland 1-0 i Nations League tilbake i oktober i fjor. I VM-kvaliken har de kommet sånn helt passe i gang etter at de startet med en forventet seier 3-0 borte mot Gibraltar før de meget skuffende tapte 0-3 mot Tyrkia. Heldigvis endte den siste av de tre spilte VM-kampene med seier 1-0 over Montenegro på bortebane, og dermed er fortsatt spenningen så absolutt til stede foran denne kampen. To treningskamper har det blitt de siste månedene, og 1-0 over Luxembourg og 1-2 mot Hellas er ikke altfor imponerende. Likevel har Norge vist en meget god hjemmestatistikk der man kun har tapt en av de 19 siste kampene her på Ullevaal. Foran denne sliter man med en del fravær, for Sørloth og Thorstvedt er suspendert mens Berge er ute med sykdom.

Nederland gjorde en ganske fin figur i gruppespillet i sommerens EM, men fikk tidlig reisepass av Tsjekkia i åttendedelsfinalen med 0-2. Dermed takket trener Frank de Boer for seg, og inn har den gamle ringreven Louis van Gaal kommet. Nederland har fått den samme starten som Norge i kvaliken, for de tapte sjokkerende 2-4 borte for Tyrkia i den aller første kampen i gruppespillet. De slo dog kraftig tilbake, og slo først Latvia 2-0 før de nedsablet Gibraltar hele 7-0. Etter dette gikk de altså ubeseiret gjennom gruppespillet i EM mot Ukraina, Østerrike og Nord-Makedonia før de tapte 0-2 mot Tsjekkia i åttendedelsfinalen. De har nå fått tilbake Van Dijk fra skade, men må klare seg uten De Ligt som ble utvist i sin siste kamp i EM.

Norge er sterke her på Ullevaal, men Nederland med Van Dijk tilbake kan bli vriene å komme gjennom. Norge har ikke vunnet mot Nederland siden 1992, og selv om det fort blir jevnt her så ender vi på UB.

2. Tyrkia- Montenegro
Tyrkia var rimelig dårlige i sommerens EM, der de måtte reise hjem etter tre strake tap mot Sveits (1-3), Wales (0-2) og Italia (0-3). Det var meget skuffende, men heldigvis for deres del ser det ganske bra ut hittil i VM-kvaliken. De står nemlig med sju poeng på tre kamper etter at de slo Nederland 4-2 hjemme og Norge 3-0 borte før de avsluttet med en meget skuffende hjemmekamp 3-3 mot Latvia. Likevel ligger de øverst på tabellen etter tre kamper, og har dermed overtaket foran denne ukens kamper.

Montenegro er også de i aller høyeste grad med i racet om en VM-plass enda, for selv om de tapte sin siste kamp 0-1 hjemme mot Norge hadde de vunnet begge de to foregående med 2-1 mot Latvia og 4-1 mot Gibraltar. Dermed har også de seks poeng i denne uhyre jevne gruppen som har fire lag innenfor ett poeng. (Montenegro, Nederland og Norge på seks, Tyrkia på sju.)

Denne blir viktig for Tyrkia, og det skal bli spennende å se om de har kommet seg etter sommerens fadese i EM. De er uansett store favoritter her og vi prøver H på 96-rekkeren og HU på 432-rekkeren.

3. Latvia - Gibraltar
Den tredje kampen i Gruppe G blir bunnkampen mellom Latvia og Gibraltar. Latvia hadde en helt fryktelig periode med landskamper for noen år tilbake, men det bedret seg etter at de slo Østerrike 1-0 i den siste kampen i 2019. Selv om det har bedret seg de senere år har det kun blitt seire over land som San Marino, Andorra og Litauen, og de står med fire tap på de seks siste. De startet med to tap for Nederland (0-2) og Montenegro (1-2) i kvaliken, men fikk seg en opptur når de klarte 3-3 borte mot Tyrkia. Dermed står de med et poeng på tre kamper hittil i kvaliken.

Gibraltar venter fortsatt på sitt første poeng i VM-kvaliken. Tre strake tap og 1-14 er langt unna lyse tall, og sjumålstap mot Nederland pluss et par tremålstap for Norge og Montenegro ser ikke bra ut. Likevel kan de glimte til en sjelden gang, og kanskje får de en opptur etter at Gibraltar klarte å få med seg et klubblag til sluttspill ute i Europa når Lincoln Red Imps klarte å kvalifisere seg til Conference League sist uke.

Latvia har absolutt ikke vært gode de siste årene, og vi prøver derfor å jakte en liten skrell her. HU.

4. Danmark - Skottland
Danmark har hatt en flott landslagsperiode over tid nå, der de kommer hit med full pott og tre strake seiere i VM-kvaliken. De står med hele 14-0 på de kampene etter klare seire over Israel, Moldova og Østerrike. I sommerens EM ble som kjent ganske mye preget av hjertestansen til Eriksen, men etter at Danmark knyttet neven så gjorde de et meget bra mesterskap før de til slutt røk ut etter ekstraomganger mot England i semifinalen. Det er litt vrient å si hvor de står akkurat nå, for her mangler de en del spillere som f.eks Braithwaite, Eriksen, Billing og Dolberg.

Skottland var også med i sommerens EM, men måtte reise hjem med kun et poeng i sekken etter tap mot Tsjekkia og Kroatia og en målløs kamp mot England. Heller ikke i VM-kvaliken har det gått helt på skinner, men de står allikevel med fem poeng på tre kamper etter 4-0 over Færøyene og 1-1 og 2-2 mot Israel og Østerrike. Nå kommer kanskje gruppens tøffeste bortekamp, og da passer det nok dårlig med alle fraværene Skottland har. Armstrong, McTominay. Nisbet, O'Connell, Forrest, Taylor, McGinn og Patterson er nemlig alle ute her.

Danmark gjorde et meget bra EM, og selv om de mangler noen spillere med skade her bør de ha gode muligheter mot et skotsk lag forfulgt av fravær. H.

5. Færøyene - Israel
Færøyene åpnet året med å klare 1-1 borte mot Moldova tilbake i mars, men de to påfølgende kampene endte med klare bortetap mot Østerrike (1-3) og Skottland (0-4). Dermed ligger de nest nederst på tabellen med sine ett poeng foran denne kampen. De gjorde en fin treningskamp mot Liechtenstein sist når de vant 5-1, men motstander var heller ikke all verden.

Israel jakter sluttspill etter at de så vidt misset EM med tap på straffer mot Skottland i playoff. De er nok ikke helt fornøyde med starten på denne VM-kvaliken heller, for 1-1-1 gir bare fire poeng på tre kamper. De har spilt to hjemmekamper mot Danmark (0-2) og Skottland (1-1) og selv om de vant greit 4-1 borte mot Moldova kan hjemmekampene der bli avgjørende til slutt.

Skal Israel ha noe som helst muligheter til å klare VM må de nok vinne her. B.

6. Moldova - Østerrike
Moldova er bunnproppen i Gruppe F med ett poeng og 2-13 i målforskjell på tre kamper. De har hatt en helt fryktelig form de siste årene med 0-3-17 på de tjue siste landskampene før de endelig vant 1-0 over Aserbajdsjan i deres siste treningskamp. Nå er det tilbake til VM-kval der de sist røk 1-4 hjemme for Israel og hele 0-8 borte mot Danmark etter at de klarte 1-1 hjemme mot Færøyene i første kamp.

Østerrike var meget fine her i 2019 og 2020, og dermed klarte de også å ta seg til sommerens EM. De tok seg faktisk også videre til åttendedelsfinale etter at de slo både Nord-Makedonia og Ukraina i gruppespillet. I åttendedelsfinalen tok det dog slutt når Italia ble for gode med 2-1 etter ekstraomganger. I VM-kvaliken har de ikke kommet mer enn ok ut etter de tre første kampene, for med sine fire poeng ligger de på 4.plass der de kjemper med Israel og Skottland om 2.plassen bak suverene Danmark. Akkurat Danmark slo de også 0-4 i deres siste kamp, etter at de hadde slått Færøyene (3-1) og spilt uavgjort mot Østerrike (2-2).

Moldova virker meget svake, og Østerrike skal ta denne om ikke noe spesielt skjer. Bør være en klar B.

7. Portugal - Irland
Portugal med en fin start på kvaliken her med sine sju poeng på tre kamper. Kun bortekampen mot Serbia ble vrien når serberne klarte 2-2 og poengdeling. De to andre kampene har begge endt med seire over Aserbajdsjan (1-0) og Luxembourg (3-1). Det var ikke enkelt å se noe særlig ut av de kampene, men i sommerens EM fikk man se en god del mer. De strevde ganske så mye i gruppespillet, for selv om de slo Ungarn 3-0 i den første kampen røk de glatt 2-4 mot Tyskland i den neste. 2-2 mot Frankrike i den siste kampen var helt ok, men de røk så skuffende ut 0-1 mot Belgia i åttendedelsfinalen. Likevel hadde de tøff motstand hele veien, og så tøff motstand blir det ikke her mot Irland.

Irland på sin side klarte ikke kvalifisere seg til EM, og generelt har det irske landslaget slitt i lengre tid nå. Seieren over Andorra i treningskamp tilbake i juni var faktisk deres første siden de slo New Zealand tilbake i 2019. De har kun spilt to kamper i VM-kvaliken hittil, og begge har endt med tap, der særlig hjemmetapet 0-1 for Luxembourg var urovekkende. I tillegg røk de 2-3 for Serbia i Beograd, noe som gjør a de fortsatt står med null poeng på tabellen.

Portugal skal være både ett og to hakk over Irland, og blir store favoritter her. H.

8. Luxembourg - Aserbajdsjan
Luxembourg har vist bedre og bedre resultater de siste årene, og etter at de avsluttet fjorårets Nations League med 2-1-1 på de fire siste kampene fikk nok flere øynene opp for dette tidligere "miniputtlaget". Hvis ikke så hjalp det garantert på at de i tillegg slo Irland 1-0 på bortebane i den første kampen nå i VM-kvaliken. Etter den seieren har de slitt litt mer, og de tapte 1-3 hjemme for Portugal i den andre kvalik-kampen de har spilt. (Ledet faktisk 1-0 til overtid i 1.omgang). To treningskamper har de spilt siden den gang, der begge har blitt tapt 0-1 mot både Norge og Skottland.

Aserbajdsjan har også de spilt to kamper i VM-kvaliken så langt, men begge har endt med knepne ettmålstap mot Portugal (0-1) og Serbia (1-2). De sliter veldig med å vinne kamper for øyeblikket, og 1-4-6 er statistikken på de elleve siste hvorav 1-0-5 er på de siste seks. Sist ble det 0-1 mot Moldova, og det er ikke noe særlig bra resultat å ha sist på statistikken.

Denne kampen lukter målfattig helt hit, og verken 0-0 eller 1-1 vil overraske. En av kupongens mest vriene kamper og vi kjører HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

9. Frankrike - Bosnia-Hercegovina
Frankrike står med sju poeng på de tre første kampene i VM-kvaliken etter at de floppet grovt i den første hjemmekampen mot Ukraina som endte 1-1. To fine borteseire over Kazakhstan (2-0) og Bosnia (1-0) har dog gjort sitt til at de ligger ganske trygt på 1.plass med fire poeng ned til Ukraina på 2.plass. De var en av de store favorittene foran EM, men selv om de gjorde et ok gruppespill med 1-2-0 og fem poeng forsvant de med et brak allerede i åttendedelsfinalen når Sveits vant 4-3 etter straffer.

Her møter de Bosnia som er i meget dårlig form for tiden, og de har faktisk ikke vunnet en landskamp siden november 2019. Det betyr hele tretten kamper uten seier (0-6-7) og også denne kvaliken har begynt riktig svakt med 2-2 borte mot Finland og en knepent 0-1 tap hjemme mot dagens motstander Frankrike.

Frankrike bør slå et Bosnia-Hercegovina helt ute av landslagsform. H.

10. Russland - Kroatia
Klart for toppkampen i Gruppe H der Russland tar i mot Kroatia. Det har blitt en meget jevn innledning i gruppen, men Russland ligger fint plassert på 2.plass eter seks poeng på de to første kampene. Det begynte riktig fint med to seire over Malta (3-1) og Slovenia (2-1), men så kom det et bortetap mot Slovakia i siste kamp (1-2). Dermed er gruppen meget åpen for russerne som ikke klarte å ta seg videre fra gruppespillet i sommerens EM etter at de tapte mot Danmark 1-4 i den siste og avgjørende kampen. (De slo Finland 1-0 og tapte 3-0 mot Belgia).

Kroatia med noenlunde lik start på kvaliken, selv om det startet meget dårlig når de tapte den første kampen 0-1 borte mot Slovenia. Dermed hadde de litt press på seg i de neste kampene, men med 1-0 over Kypros og 3-0 over Malta tok de to forventede seire på hjemmebane og ligger nå i toppen av tabellen. De gjorde et jevnt over bra EM-sluttspill, og tok seg så vidt videre til åttendelsfinale etter 1-1-1 i gruppespillet. De holdt også Spania til ekstraomganger i sluttspillet, men røk til slutt ut med tap 3-5.

Russland har hjemmefordelen her, mens Kroatia nok er det beste laget kvalitetsmessig. Meget vrien kamp å spå, og en tett og hard kamp forventes. Garderinger er påkrevd, så her blir det HUB.

11. Slovenia - Slovakia
Slovenia kommer fra en del fine kamper i Nations League, og hadde ikke tapt på åtte kamper når de startet VM-kvaliken. De startet også meget solid når de sjokkvant 1-0 hjemme over Kroatia i den første kampen, og dermed tente de for alvor et lite håp om VM. Det håper ble nok slukket ganske hurtig når de først tapte 1-2 for Russland, men desto mer skuffende også tapte 0-1 borte mot Kypros i deres tredje kamp. Dermed har de blitt stående med de tre poengene de tok fra Kroatia i den første kvalifiseringskampen.

To poeng mer har Slovakia, som står med fem poeng etter sine tre første kamper. De er fortsatt ubeseiret etter at de startet med to poengdelinger mot Kypros (0-0) og Malta (2-2) før de tok en meget viktig hjemmeseier 2-1 over Russland sist. Gruppen er meget jevn der Kroatia og Russland har seks poeng i topp, mens Slovakia ligger poenget under med sine fem. Kypros har fire og Slovenia har tre, slik at her er alt helt åpent foran de resterende kampene.

Nok en vrien kamp dette, selv om min tanke er at Slovakia har mest kvalitet i laget. Det blir en UB på 96-rekkeren, mens 432-rekkeren får HUB.

12. Malta - Kypros
Malta er vel eneste laget i gruppen som allerede av avhengt med sitt ene poeng etter tre kamper. Det tok de riktignok overraskende på bortebane mot Slovakia (2-2), slik at det glimter til en sjelden gang de og. De to andre kampene har de tapt ganske så klart mot Russland (1-3) og Kroatia (0-3) og sist gang de var ute i kvalik (EM-kvalik) så endte det med ni strake tap etter at de slo Færøyene i sin første kamp. Det er altså ikke et lag som er vant til å ta særlig mye poeng i kvalik-sammenheng, men Kypros er nok heller ikke den verste motstanden de har hatt.

Men Kypros har faktisk gjort det ganske bra på de første kampene her, og har faktisk 1-1-1 og fire poeng på sine tre kamper. De klarte 0-0 hjemme mot Slovakia i første kamp, og selv om de tapte knepent 0-1 borte mot Kroatia så slo de kraftig tilbake i sin siste kamp der de overrasket og slo Slovenia 1-0 på hjemmebane. De ligger ofte tett bakover og venter på kontring, men her må de nok fremover på banen å styre spillet selv. Det er det ikke like sikkert de liker, og det kan gjøre kampen mer åpen.

Kypros har som sagt gjort sine saker bra hittil, men her må de styre spillet selv og det gjør meg mer skeptisk. Vi dobler heller opp med UB.

Sportspills 96-rekker:
1. Norge - Nederland UB

2. Tyrkia- Montenegro H

3. Latvia - Gibraltar HU

4. Danmark - Skottland H

5. Færøyene - Israel B

6. Moldova - Østerrike B

7. Portugal - Irland H

8. Luxembourg - Aserbajdsjan HU

9. Frankrike - Bosnia-Hercegovina H

10. Russland - Kroatia HUB

11. Slovenia - Slovakia UB

12. Malta - Kypros UB

Sportspills 432-rekker:
1. Norge - Nederland UB

2. Tyrkia- Montenegro HU

3. Latvia - Gibraltar HU

4. Danmark - Skottland H

5. Færøyene - Israel B

6. Moldova - Østerrike B

7. Portugal - Irland H

8. Luxembourg - Aserbajdsjan HUB

9. Frankrike - Bosnia-Hercegovina H

10. Russland - Kroatia HUB

11. Slovenia - Slovakia HUB

12. Malta - Kypros UB