Gå til sidens hovedinnhold

- Hva er vitsen med å si at man skal kjempe i toppen?

- Det er bare svada, mener Vadim Demidov.

TIPPELIGATIPSET:

4-PLASS: BRANN:

BERGEN (Nettavisen): Etter å ha travet rundt i diverse europeiske fotballklubber de siste årene, er Vadim Demidov klar for å ta fatt på nye utfordringer i Brann.

27-åringen er nå glad for at kapittelet i den russiske klubben Anzji er avsluttet.

- Det dør folk der nesten hver dag
I sommer valgte 27-åringen å dra til russiske ligaen, men det ble ikke et drømmeopphold i Putins lekegrind.

- Jeg kom til en klubb i kaos, egentlig. Men det økonomiske tilbudet jeg fikk der var for godt til å avslå. Det er ikke vits å legge skjul på det. Jeg ville også gjerne bo i Moskva og prøve den russiske ligaen. Så da ble egentlig valget ganske enkelt til slutt, sier Demidov til Nettavisen.

Men til tross for at han snakker russisk var ikke livet lett i Moskva. Verken for han eller samboeren Christina Vukicevic. Dagene ble brukt til mye reising. Spesielt mellom Moskva og byen Makhachkala hvor laget spilte kamper.

Livet i Makhachkala fristet ikke en spillesugen Demidov. Klubben ble mer og mer dratt mot den farlige Dagestan-provinsen.

- Det er ingenting å gjøre der. Det er så vidt du får lov til å gå utenfor hotellet, fordi det er såpass farlig der. Folk dør der hver eneste dag. Aktivister og politi, men det blir også tatt sivile liv. Vi hadde masse livvakter 24 timer i døgnet og et eget hotell som bare vi bodde på. Da var vi bare inne på et hotellrom hele dagen, forklarer Demidov.

Kjærlighet ved første ord
Da passet det godt at den nyansatte treneren i Brann, Rikard Norling, var på jakt etter en midtstopper. Men før han kunne gå til Brann måtte han få terminert kontrakten sin med Anzji. Etter mye om og men gikk papirarbeidet der i orden.

Valget på Brann derimot skulle vise seg å være mye enklere.

- Da jeg snakket med Rikard, da Brann viste sin interesse, bestemte jeg meg etter den telefonsamtalen. Dette var noe jeg ville, sier 27-åringen kontant til Nettavisen.

Norling husker godt den første telefonsamtalen med Demidov.

- Jeg kjente at helheten stemte, jeg tror at han er helt rett for oss. Rett for meg i min rolle og relasjon med spillere, som jeg anser og tror kommer til å være en bærebjelke og en av de viktige spillerne for klubben, forklarer Norling til Nettavisen.

- Det er alltid slik når man ringer opp en spiller. Så vil man få førsteinntrykket bekreftet når vi snakker for første gang. Når vi da prates så forsterkes disse følelsene og kjemien, fortsetter svensken.

- Det er bare svada
Derfor følte den tidligere landslagsspilleren at det kun var Brann som gjaldt. Selv om andre klubber var på frierføtter før han signerte for Brann. Trygghet var viktig for Demidov da han skulle velge en ny klubb. 27-åringen synes ikke det er noe nedtur å komme hjem til Norge for å spille fotball.

Nå ser både Demidov og Norling fram til å ta Brann opp igjen i norsk fotball. Som sin trener har Demidov høye ambisjoner. Bare gull er godt nok.

- Hva er vitsen med å si at man skal kjempe i toppen? Det er bare svada. Jeg blir ikke fornøyd hvis vi kommer på femte- eller fjerdeplass og kjemper i toppen. Det bryr ingen seg om, det er ingen som husker det., forklarer Demidov.

- Kanskje Tippeligaen hadde vært bedre
- Har det litt med norsk kultur at vi ikke utbasunerer at vi går for gull og at vi heller vil kjempe i toppen?

- Det er nok mye ved Norge som er litt forsiktig. Vi er litt redd for hva andre skal mene og synes. Når vi går for gull, er det sikkert mange som ler av det, svarer Demidov.

- Okei, vi går for gull og går ikke det så prøver vi igjen neste gang. Det er ikke vits i å kjempe for å unngå nedrykk eller kjempe for en fjerdeplass. Det glemmer folk uansett. Så jeg synes det er helt riktig innstilling, og hvis flere hadde hatt det så ville kanskje Tippeligaen ha vært bedre også, fortsetter 27-åringen.

Han får støtte av sin egen sjef.

- Å spekulere at noen andre skal ta gull er for meg helt utenkelig. Selv om vi skulle være nederlagsdømt, så ville jeg selv ikke ha tippet noen andre enn oss vinnere, sier Norling til Nettavisen.

Vår analyse av Brann:
Skal Norling og co gjøre vårt tips til skamme og gå helt til topps er det mye som må klaffe for rødtrøyene i år. Det har vært store utskiftninger i Brann denne vinteren og det vil nok merkes, spesielt på vårparten. Den største har riktignok kommet i støtteapparatet der Norling har erstattet utskjelte Rune Skarsfjord. Norling hentet inn sin assistent fra Malmö, Simon Hollyhead som erstattet Kaz Sokolowski. Han ble med Henning Berg til Legia Warzawa.

Brann slapp inn for mange mål i fjor og det var der skoen trykket for Skarsfjord og Brann. Hele 46 mål slapp rødtrøyene inn i fjor. Det defensive arbeidet har Norling prioritert i vinter.

Svensken har fra dag en forfektet den utskjelte formasjonen, 4-4-2, som sin suksessoppskrift. Stilen har fungert med variert hell i treningskampene i vinter. De kampene Brann har stilt tilnærmet toppet lag har det fungert. Spesielt defensivt ser det ut til at svensken har fått ryddet opp en del av rusket fra i fjor.

Det er også nettopp defensivt det er store forandringer i dagens Brann-mannskap. I mål er fjorårets beste Brann-spiller, Piotr Leciejewski. Den solide sisteskansen trenger ingen nærmere presentasjon. Bak han er det de to store talentene Øystein Øvretveit og Ådne Nissestad. Øvretveit er den som skal i ilden om Leciejewski skulle bli skadet.

Birkir Mâr Sævarsson blir nok fast inventar på høyrebacken i årets Brann-ellever, selv om unggutten Andreas Vindheim puster ham i nakken. I midten er kanskje der den største konkurransen befinner seg. Da Demidov kom inn i vinter stod Brann med seks midtstoppere. Simen Wangberg pakket da sakene sin og dro til Tromsø, mens Henrik Gjesdal gikk til Nest-Sotra på lån ut sesongen. Daniel Mojsov fikk beskjed om at han var uønsket av Norling. Makedonieren brettet derfor opp ermene og har i løpet av vinteren kjempet seg inn igjen i varmen.

Norling foretrekker nok stopperparet Demidov/Jonsson, men det er gitt at sistnevnte holder seg skadefri. Noe svensken sliter med å gjøre. Trolig foretrekker Norling stortalentet Grønner foran Mojsov, da Grønner i større grad behersker den ballbesittende spillestilen til treneren. På venstreback har Erlend Hanstveit returnert etter opphold i Genk og Helsingborg. Det er forventet at den nyutnevnte kapteinen dytter ut Erdin Demir av laget denne sesongen. Det er ingen tvil om at nyervervelsene Hanstveit og Demidov vil løfte Brann defensivt.

På midtbanen ser laget litt mer forutsigbart ut. Tomasz Sokolowski fikk samme beskjed som Mojsov og ser seg om etter ny klubb. På kanten har rødtrøyene Skaanes, Larsen og Askar som vil kjempe om plassene i år. Nøkkelen for Brann er at kantspillerne både kan servere å score målene selv. Askar leverte 9 mål i fjor og ble delt toppscorer i klubben med Martin Pusic. Det er også ventet at supertalentet, Emil Hansson(15), vil få en del spilletid kommende sesong. Hansson har stått på ønskelisten til bl.a Feyenoord.

Sentralt på midten vil Kristoffer Barmen og Stephane Badji være det foretrukne valget, med Haugen og El Fakiri som backup. Det er liten tvil om at det er i midtbaneleddet Brann er tynnest besatt, og rødtrøyene er nok sugne på å forsterke laget med en ving i sommer.

På topp ser det riktig bra ut. Toppscorer Martin Pusic ble riktignok solgt til Esbjerg, men inn har Ibrahim Dramé og Jakob Orlov kommet. Trolig vil Norling foretrekke Orlov og Huseklepp, med Dramé og spisstalentet Håkon Lorentzen i bakhånd. Selv om det har kladdet litt i samspillet mellom Orlov og Huseklepp i vinter kan duoen bli farlig om de finner tonen i løpet av de første kampene. Angrepet har flere spillere som potensielt kan score opp mot ti mål, og er den lagdelen Brann er best besatt på.

I treningskampene har det prestasjonene vært preget av at den nye spillestilen ikke har satt seg. Norlings spillestil er krevende og til tider ser det ikke ut til at spillerne helt klarer å beherske den. Spesielt når de møter høyt aggressivt press. Da kan det være godt at Brann møter, på papiret, enkel motstand i de fire første kampene.

Likevel, når spillestilen sitter ser vi at Brann har noe spennende på gang. Da er det underholdene og effektiv fotball som Norling selv har proklamert. Men laget trenger trolig litt mer tid på å spille seg inn til at vi kan gå for en edlere plassering i år. Derfor tror vi Brann ender på fjerdeplass.

Plusser:
+ Positivitet. Har hele byen i ryggen igjen.

+ Merittert trener.

+ Høster frukten av langsiktig talentarbeid.

+ Matchvinner i mål

Minuser:

- Ny spillestil.

- Dårlig dekning i enkelte posisjoner, spesielt på midtbanen.

- Avhengig av at enkelte unggutter tar det siste steget opp på toppnivå.

Se opp for:Kasper Skaanes (19).
Skaanes er regnet som et av de største talentene i dagens Brann-stall, sett bort fra Emil Hansson (15). Likevel blinker vi oss ut Skaanes som før årets sesong har tre innhopp og en kamp fra start i Tippeligaen. Etter å ha vært plaget med mye skader og sykdom ser det endelig ut til at den tekniske og kjappe vingen skal få sitt store gjennombrudd. Norling har virkelig tatt bergenseren under sin kappe og vil trolig være fast inventar i Branns lag i år. Skaanes passer perfekt inn i Norlings spillestil.

Vårt tips:4. plass.
Rikard Norling om Nettavisens tips:

- Jeg hadde helst sett at dere synes at vi var det beste laget allerede. Dere har det som jobb å se det utenfra og inn i et akvarium med mange lag å bedømme. Jeg respekterer det fullt ut.

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken