Foto: Mike Egerton (Pa Photos)

Hvor mye avhenger av Suarez, Rodgers?

Liverpool kjemper en desperat kamp for å beholde sine beste spillere, og vil nok skuffe mange fans.

Kommersielt

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Liverpool Football Club
Grunnlagt: 1892
Hjemmebane: Anfield (45 522)
Rivaler: Everton og Manchester United
Plassering 2012/13: 7.plass

Manager: Brendan Rodgers
40 år gamle Rodgers tok over Liverpool foran forrige sesong, og etter en periode med bytte av mannskap bak og spillersalg/lån for å rydde litt så det ut til at nordiren begynte å få kontroll på laget og klubben etter januarvinduet. En mann som elsker at hans lag har ballen i laget og som har erfaring fra Watford, Reading og Swansea før han kom til Liverpool. En litt dypere studie av hans spillestil finner du her. Under Rodgers har for øvrig Liverpool vunnet 46,3 prosent av sine kamper med en målforskjell på 34 pluss.

Spillere inn:
Iago Aspas (Celta Vigo)
Simon Mignolet (Sunderland)
Luis Alberto (Sevilla)
Kolo Touré (Manchester City)

Spillere ut:
Andy Carroll (West Ham)
Jonjo Shelvey (Swansea)
Tyrell Belford (Swindon)
Peter Gulacsi (Red Bull Salzburg)
Jamie Stephens (Newport)
Danny Wilson (Hearts)
Conor Coady (Sheffield United, lån)
Henoc Mukendi (Patrick Thistle, lån)
Michael Ngoo (Yeovil. lån)
Pepe Reina (Napoli, lån)
Jack Robinson (Blackpool, lån)
Suso (Almeira, lån)
Jamie Carragher (pensjonert)

Vurdering av overganger:
Andy Carroll passet inn i systemet til Brendan Rodgers som en elefant passer i en porselensfabrikk, Jonjo Shelvey fikk mange nok sjanser i Liverpool og var nok ikke riktig mann for Rodgers eller laget, Robinson og Suso er utlånt for å få spilletid og man har valgt å la Pepe Reina gå på lån etter flørtingen med Barcelona.

Inn har man hentet målvakten som ble rangert øverst på statistikklistene for fjoråret, belgiske Simon Mignolet. En veldig god målvakt som kanskje har en utfordring i forhold til spillestilen til Liverpool - det å være en spillende målvakt.

Aspas er en kjapp og teknisk spiss, som da han ble signerte ble kalt en Suarez JR. Ikke bare på grunn av spillestilen. Uansett en spennende tilvekst til Premier League. Luis Alberto er i hvert fall spennende, en offensiv fyr som veldig ofte har blitt omtalt som et stortalent. Barcelona hadde sjansen til å signere ham permanent i sommer, men det ble overgang til Liverpool (han var på lån hos Barcelonas b-lag forrige sesong). Har sikkert noen trapppetrinn opp til et førstelag, men han kan bli spennende å følge med på.

Koulo Touré kan nærmest bli sett på som en direkte erstatning for Jamie Carragher, og uten å tråkke på en Liverpool-legende kan man si at erstatningen er flinkere med ballen i beina. Det passer systemet til Rodgers bedre. Mangelen er selvfølgelig tilstedeværelsen som Carragher hadde. Den er det vanskelig å kopiere.

Målvakter:
Pepe Reina har altså forsvinnet og erstatteren er Simon Mignolet. En belest belgier man håper skal bli Liverpools neste storkeeper, noe han også fort kan bli. En veldig god målvakt som med noen skritt til kan bli den beste målvakten i Premier League (statistikken sier han var den beste i fjor). Bak ham er Brad Jones reservemålvakt. Jones er muligens en definisjon på reservemålvakt, og er god nok til å kunne stå hvis Mignolet skulle bli skadet. Noe særlig kamp om plassen er det ikke. Den unge waliseren Danny Ward må regnes som tredjemålvakt.

Forsvar:
Liverpool har en venstreback: José Enrique. Det prøver nok Rodgers og Liverpool å gjøre noe med, og skal man høre på ryktene i sommer har vel omtrent alt som kan krype og gå av venstrebacker vært aktuelle for Liverpool. Johnson kan gå inn på venstrebacken om det skal røyne på, men akkurat her har Liverpool et problem. Før jul i fjor var Rodgers ute med kritikk av Enrique, men han spilte seg opp utover sesongen. Hvor godt han passer i spillesystemet kan likevel kanskje diskuteres. Mange løp, som er riktig, men også mange feilpasninger i angrep.

Glen Johnson er høyrebacken for Liverpool, offensivt svært god og med noen defensive blundere i ny og ne. Nå kan du si at spillestilen til Liverpool foretrekker de offensive kvalitetene så slikt sett er jo det greit. Johnson runder nå snart 50 landskamper for England, og 28-åringen har det som trengs.

Sentralt foretrekkes nok Kolo Touré og Daniel Agger i skrivende stund. Liverpool har avslått bud på sin visekaptein fra Barcelona, og naturlig nok er dansken interessert i en overgang til katalanerne (i hvert fall om man skal tro agenten hans.). Agger sliter ofte med skader, men er en veldig god midtstopper skadefri.

Martin Skrtel ser ut til å være et tredjevalg på stopperplass, og skal visstnok ha fått beskjed om at han kunne finne seg en ny klubb hvis han ville. I tillegg har klubben Martin Kelly og Andre Wisdom, som begge kan spille både høyre back og midstopper. Kelly har vist talent mange ganger, men har slitt med mange skader. Wisdom er ung og talentfull, men mangler erfaring i en del situasjoner. Sebastian Coates har stort sett vist at han ikke er god nok for Premier League de gangene han har fått prøve seg.

Alt i alt er forsvaret det svakeste leddet hos Liverpool. Ikke fordi en toppet firer ikke er god nok, men fordi det blir tynt hvis/når man får skader. Det er kanskje ikke så rart at det er midstopper og venstreback mange Liverpool-fans har ønsket seg mest. Hvis ikke Liverpool styrker seg her før overgangsvinduet er over, kan man slite bakover. I tillegg; Skulle Agger forsvinne, sliter Liverpool i forsvar. Da er det veldig tynt.

Midtbane:
Mannen som har blitt diskutert mest av Liverpool-fansen siden han signerte, er vel Lucas Leiva. Fra å være en som fikk mye kjeft til å være en helt, så slet han med å komme tilbake fra skade forrige sesong. Mange håper nok at han kommer tilbake til den formen han viste før skaden, men fakta er også at Leiva kanskje mangler en del fart for sin defensive posisjon. Utvilsomt en spiller som er viktig for Liverpool og som rydder ofte opp, men også en spiller med enkelte svakheter.

Joe Allen var en av to signeringer Rodgers gjorde foran forrige sesong, og slet vel med å overbevise i sin første sesong hos Liverpool. Han hadde vært god for Swansea, men både en skulderskade og et spillesystem som var nytt for laget (dog ikke for Allen) gjorde nok sitt til at waliseren ikke helt kom til sin rette.

Om det er noe mer å si om Steven Gerrard enn det som har blitt gjort før er vel vanskelig å gjøre, men Gerrard var faktisk nesten hundre prosent skadefri sist sesong.

I januarvinduet hentet Rodgers en brasilianer kalt Philippe Coutinho. En spiller som da han ble signert for Liverpool, var ukjent for mange, og som mange mente både var for ung og kanskje ikke god nok. De som eventuelt sa det, har vel spist både hatt og frakk. Han ble også nå kåret til Liverpools beste i oppkjøringen, og det vil ikke overraske oss om Coutinho vinner årets unge spiller.

Offensivt ellers på midtbanen har Liverpool ungguttene Raheem Sterling og Jordan Ibe. Hvis førstnevnte klarer å holde seg unna politiets søkelys og Jordan Ibe er så god som han har vist i oppkjøringskampene, så er det spennende. Offensiv er også Stewart Downing, men han er også en spiller som Rodgers vil bli kvitt.

Jordan Henderson er motoren som Liverpool alltid kan stole på, og er vel muligens den eneste av signeringene til Kenny Dalglish som har en fremtid i klubben (Suarez omtales under). Han har begynt å vise hvorfor han ble hentet til klubben, og kan kanskje ta et ekstra skritt i år. Stiller nok likevel bak Allen, Gerrard og Lucas sentralt, men kan nok vurderes i en offensiv rolle i enkelte kamper.

Luis Alberto kan vel også regnes med her (definisjonen av midtbanespillere mot offensive blir fort en diskusjon om 4-5-1/4-3-3 for Liverpools del), og er en fin spiller å ha i stallen som kan slå til kommende sesong. Assaidi ble også signert foran forrige sesong, men han regnes ikke som en signering gjort av Rodgers. Sannsynligvis ikke god nok til å kjempe seg inn på laget, og blir nok enten utlånt eller solgt.

Liverpools midtbane er god, men mangler kanskje en offensiv spiller til. Eller «kanskje» er nok feil. Hovedmålet for Rodgers denne sommeren var en offensiv midtbanemann som signerte for Borussia Dortmund. Det er vel den siste brikken som mangler.

Angrep:
Det finnes gode argumenter for at Luis Suarez var den beste spissen i Premier League i fjor, i de kampene han spilte fotball. Han laget 23 mål for et lag som var dårligere enn laget Robin van Persie scoret for, stod bak svært mange sjanser og var ofte et eget lag i seg selv.

Daniel Sturridge fikk en ny sjanse i Liverpool etter sin signering i januar, og tok vare på den. 10 mål på 14 kamper står det respekt av (11 på 16 med FA-cup).

Iago Aspas ser også spennende ut, men om han har fysikken for Premier League gjenstår å se.

Når det gjelder Fabio Borini har vel han ikke helt slått til etter overgangen til Liverpool, noe på grunn av skader og kanskje noe uflaks. Kun to mål på 20 kamper er ikke altfor imponerende, og det er fortsatt usikkert om han kommer til å bli en viktig brikke for laget.

Ellers har Liverpool spennende unggutter i Samed Yesil, Jerome Sinclair og Adam Morgan.

Liverpools angrep er veldig godt. Suarez, Aspas og Sturridge er en super angrepsrekke. Spørsmålet er selvfølgelig om Luis Suarez spiller for klubben kommende sesong, og hvis han gjør det; hvor motivert han er. Selger man Suarez, er det ikke mange aktuelle kandidater som kan komme inn. Ryktene har også sagt at Liverpool er ute etter enda en spiss (nok en gang en diskusjon om 4-3-3 versjon 4-5-1, men uansett en offensiv spiller som også kan kalles spiss), om det er som erstatning for Suarez eller i tillegg er usikkert.

Vårt tips: 6. plass
Steven Gerrard og Liverpool-fansen drømmer om en 4.-plass. Det er kanskje ikke den største drømmen i verden, men på papiret er ikke Liverpool gode nok. Usikkerheten om to av de beste spillerne på laget (Agger og Suarez) ødelegger, og det er mange lag rundt Liverpool som har styrket seg. Trøsten for Liverpool-fansen får være at vi tror de passerer sin nabo over parken, og at det neppe blir lengre ned enn en 6.-plass. Samtidig; Man skal ikke undervurdere Rodgers og hans system. Hadde Liverpool tatt like mange poeng før jul som etter jul, ville klubben kjempet om en plass mye lenger oppe.

Men ... så var det Suarez, da.

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Nettavisen følger overgangsvinduet direkte her.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus