Tipping handler om å tippe riktig resultat i 12 fotballkamper. Jeg husker godt første gangen jeg klarte det, jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne. Det betydde ingenting at utbetalingen for 12 rette var en av de laveste noensinne, jeg sto øverst på pallen, riktig nok var det trangt der for jeg måtte dele plassen med rundt 400 andre, men jeg hadde vist at jeg kunne.

Følg Sportspill.no på Facebook. Du får opp alle tips i din news feed med en gang de legges ut, du kan kommentere og om ønskelig ta et tilbakeblikk på tips og diskusjoner der andre lufter sine tanker om spillene.

Etter hvert som man har levert sine tippekuponger i noen år, begynner man å ergre seg over at utbetalingen alltid er så fryktelig lav de få gangene man vinner noe. De fleste opplever det hvertfall slik, også jeg. Fører man regnskap, vil man fort se at tipping først og fremst er et underholdningsspill, ikke en vei til hverken raske penger eller overskudd over tid.

Vi skal nå, uten alt for mye matematikk, se på noen faktorer som er viktige å ha i bakhodet når vi fyller ut tippekupongene våre. Alle som tipper vil vinne ofte, og alle vil vinne mye. Det er dessverre umulig, men det er ikke helt umulig at nettopp du kan vinne mye og ofte, så lenge de fleste andre taper mye og ofte.

Du spiller mot de andre spillerne
Du vet det sikkert allerede, men i tipping spiller du mot de andre spillerne, ikke en bookmaker. Det er ingen faste premier i tipping slik som på langoddsen, der du vet at du får for eksempel 1,25 ganger innsatsen hvis Rosenborg vinner.

Norsk Tipping registrerer alle spill og innsatser, deretter fordeler de 55% av den totale omsetningen på utbetalinger for 12,11 og 10 rette. Disse 55% prosentene fordeles etter en fast nøkkel, 27% til 12'er premiene, 27% til 11'er premiene og 31% til 10'er premiene. 15% settes av i en egen bonuspott.

En gjennomsnitlig god tipper skal gjennom årenes løp i teorien få tilbake 55% av det samlede beløpet han eller hun tipper for. Dette betyr at du må være veldig mye dyktigere enn de fleste andre for å gå i pluss i lengden. Det betyr at mange må mislykkes for at du skal lykkes.

Bonuspotten
Bonuspotten utbetales når noen er alene om 12 rette. Dersom den vokser til 5 millioner kroner, legges den inn i den ordinære premiepotten for 12 rette på en kupong fastsatt av Norsk Tipping.

Når bonuspotten skal fordeles, kan det lønne seg å levere et ekstra stort system. I disse få, utvalgte tipperundene er tilbakebetalingsprosenten meget god. Du vil få bra betalt for 12 rette uansett, selv hvis folkerekka går inn.

Skal du gå i pluss med tippingen din over tid, kan en løsning være å bare levere de få gangene bonuspotten skal fordeles. Dette blir selvsagt alt for kjedelig i praksis, siden vi tipper vel så mye for spenningen som for pengene.

Folkerekka
Jo færre som skal dele 12'er-potten, jo høyere premie. Utfordringen er altså ikke bare å få 12 rette, du skal helst være alene om det, eller så alene som mulig. For å klare det må du vite noe om hva de andre, dine konkurrenter rundt matfatet, har tippet. Folkerekka er ditt viktigste verktøy i denne sammenheng.

Folkerekka viser en prosentvis fordeling av alle tippetegn som er levert hver runde. Du finner folkerekka på Norsk Tippings nettsider. Folkerekka oppdateres med jevne mellomrom, ca. hver time.

Mens dette skrives viser folkerekka at i kampen mellom Rangers og Aberdeen fordeler samtlige tippetegn seg slik: H 83%, U 10% og B 7%. Hvis denne kampen ender med hjemmeseier, hvilket den gjorde, har nesten alle tippet denne riktig, og vi er ett skritt nærmere en lav utbetaling. Av de ti prosentene på U og de 7 prosentene på B er mange garderinger, så du kan regne med at mer enn 83% av tipperne har riktig i denne kampen.

En måte å bruke folkerekka på, er å først fylle ut den eller de rekkene du har mest tro på, deretter sjekker du folkerekka og garderer en eller noen få kamper med kryss du ser vil gi høyere premier.

En annen måte er å se på folkerekka først, deretter fylle ut en ugardert utgangsrekke der ingen av markeringene sammenfaller med folkrekka, og til slutt bruke så mange garderinger du har råd til på det du selv tror på.

Tipping på navn
Du bør gjøre det til en vane å sjekke folkerekka når du tipper. Gjør du det, vil du legge merke til flere ting. For eksempel vil du se at lag med kjente navn nesten alltid får en stor del av tippetegnene. Som oftest med god grunn, men av og til ikke.

La oss si at vi skal tippe riktig sluttresultat i kampen Chievo - Juventus. Hjemmelaget er i storform, har vunnet nesten alle kampene på hjemmebane og har fullt lag. Juventus er inne i en dårlig periode, de har tapt de fire siste bortekampene og halve laget er skadet. Mange tippetipsere og forståsegpåere mener at kampen ender med hjemmeseier. Likevel viser folkerekka 50% på B.

Dette er et resultat av at mange tippere fyller ut kupongen i en fei, uten noen form for research. De tenker så enkelt som "Chievo - aldri hørt om, Juventus - kjent storlag, de vinner". Disse tipperne, som jeg kaller navnetipperne, skal vi sette stor pris på, for de bidrar med viktige kroner vi andre kan vinne ved å gjøre hjemmeleksene våre.

Og så er ikke verden mer rettferdig enn at Juventus kanskje vinner kampen likevel, men i lengden lønner det seg aldri å tippe på et lag bare fordi du har hørt om det.

Faste rekker
Forbausende mange tippere leverer faste rekker, og like forbausende mange vinner på disse faste rekkene. Man gjør tipping til et lottoaktig spill, man fjerner kunnskapsaspektet i større eller mindre grad. Like fullt er man med i kampen om 12 rette.

Noen bruker heklemønsteret på bestemors skjorte som inspirasjon, andre tenker at det blir hjemmeseier i annenhver kamp men alltid U i kamp 12, og så videre. Ingenting er mer ergelig etter å ha brukt en hel dag på å knekke tippekupongen, enn å høre at naboen fikk 12 rette for femte gang på den samme rekka han har levert siden 1972. Men slikt skjer.

En fast rekke har nesten alltid i seg kryss du aldri hadde tippet hvis du hadde fått tenke deg om. En fast rekke som går inn, kan derfor gi høy utbetaling. Spillere som leverer faste rekker, leverer ofte for mange uker i slengen, og sjekker du folkerekka mange dager før kampene spilles, vil du se at den domineres av hjemmeseire i alle 12 kampene. Dette er de faste rekkene med og bidrar til. Når kampstart nærmer seg, avtegnes favorittene tydligere, også bortefavorittene, etter hvert som de andre, kunnskapstipperne, leverer sine spill.

Begge spill
I tipping tipper du resultatet ved fulltid, i pausetipping tipper du pauseresultatene, eller så lever du samme rekke i begge spill ved å krysse av i ruten "begge spill" på tippekupongen, eller "pause og fulltid" på nett. Mange spillere gjør dette, ofte kloke av skade, da de for syttende gang la merke til at pauserekka som ga 7 rette overraskende nok hadde gitt 11 rette ved fulltid, og meget pene premier.

En pauserekke med mye uavgjort, som går inn med 12 rette til full tid, vil nesten alltid være langt unna folkerekka og full av uventede resultater. Det samme gjelder selvsagt for en fulltidsrekke med lite uavgjort som går inn til pause. Derfor blir premiene ofte høye. Men så koster det også dobbelt så mye å levere.

Faste rekker og begge spill er bare to av mange måter å tvinge deg selv til og levere tipperekker som ligger langt unna folkerekka. Det er disse tipperekkene som gir høye premier når de går inn. Du må alltid ha med markeringer som ligger utenfor folkerekka hvis du skal vinne mye i tipping, men hvordan man kommer frem til disse kryssene varierer fra tipper til tipper.

Helgarderinger
Det går an å bestemme seg for å levere et system med mange helgarderinger, for eksempel en 243-rekker, som har 5 helgarderinger. Dette medfører at du tvinger deg selv til å ta med kryss du egentlig ikke tror på og som kanskje få andre har tippet også. Du "vet" at kamp 2 ender enten H eller U, men siden du bare har helgarderinger til disposisjon, må du spille HUB. Kampen ender med B, og premiene blir høye. Eller kampen ender H og du føler at du har sløst voldsomt. Poenget er at på en eller annen måte må du tippe noe annet enn det alle andre tipper, for å hvertfall ha en sjanse til å vinne mye.

Norges hyppigst vinnende tipper
For noen år siden ble det vist en reportasje på tv om personen her til lands som har fått 12 rette flest ganger. 93 ganger hadde han klart det, så vidt jeg husker, og han var, ikke overraskende, en meget gammel mann. Han hadde ikke ført regnskap, men han mente å ha vunnet litt i overkant av to millioner kroner opp gjennom årene. Var han rik? Nei, han hadde levert tippekuponger for rundt fire millioner i samme periode. Dette stemmer bra med tilbakebetalingsprosenten på tipping, som for tiden er 55%.

Konklusjon
Løsningen, slik jeg ser det, er å bruke så mye tid som du er komfortabel med på å komponere en rekke du virkelig tror på, spar alltid ett eller to kryss til uventede resultater basert på folkerekka, og spandere på deg disse. Kanskje er ikke disse kryssene uventede i dine øyne, fordi du sitter på informasjon få andre kjenner til, men du må alltid ha med kryss som har lav prosent på folkerekka.

Som Mark Twain sa det: "Når du finner ut at du tilhører flertallet, er det på tide å skifte mening." Eller hvertfall gardere for en annen mening, føyer vi til.