TABELLTIPSET OBOS-LIGAEN:
14. plass: Bryne

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Rògvi Baldvinsson?

- Jeg er veldig optimistisk på vegne av laget i år. Vi har hatt en kontinuitet på trenersiden med Jan Halvor (Halvorsen) i flere år nå, som er flink til å få oss til å ha troen. Vi har også en ung og sulten spillerstall som kan komme til å bite godt ifra seg. Målsettingen til Bryne er jo å etablere seg i ligaen, så tar vi det derfra.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år?

- Andreas Dybevik. Tidligere Sandnes Ulf-spiller. En veldig talentfull indreløper med en enorm kapasitet, som jeg vil si er i Norgestoppen når det kommer til gjenvinning av ballen. Han er god til å plassere seg riktig, og en fin nærteknikk. Han tror jeg ikke blir lenge i klubben.

- Hvem tror du vinner OBOS i år?

- Det er jo naturlig å si de lagene som rykka ned. Både Aalesund og Start har fasiliteter og økonomi til å ta seg rett opp igjen, men Sogndal og Ranheim har også meget gode lag på papiret. Åsane kan også være en outsider i år, tror jeg.

- Hvem rykker ned?

- Jeg har ikke sett så mye på lagene ennå faktisk, så der er jeg rett og slett litt usikker. Forhåpentligvis er det mange som gjør det dårligere enn oss i hvert fall.

- Hvilken spiller tror du blir årets store profil – og hvorfor?

- Igjen så har jeg ikke fullstendig oversikt over alle som spiller rundt omkring, men skal vi gå for en Bryne-spiller da. Da nevner vår egen Joacim Holtan.

- Hvis du ikke kan velge egen, hvilken trener i OBOS-ligaen har du størst sans for?

- Sindre Tjelmeland. Jeg har hørt at han er mye av hjernen bak tikitaka-fotballen til Åsane, og er har tatt over Ull/Kisa nå. Jeg kjenner ikke til han personlig, men jeg velger å gi han honnør for jobben han gjør.

Les også: OBOS-treneren om Bodø/Glimts vei til suksess: - Det er ikke tilfeldig

- Hvis du må trekke fram et talent i OBOS-ligaen du har stor tro på, hvem velger du da?

- Da velger jeg å gå for en ny fra Bryne. Daniel Karlsbakk kan få et veldig godt år, også velger jeg å gå for Sivert Mannsverk. Selv om han jo er veletablert, men det jeg har sett av han er ekstremt imponerende.

- Hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Da er jeg fotballpensjonist håper jeg, og gjerne trener. Forhåpentligvis i hjemklubben Ålgård fotballklubb. Det er litt den typen jeg har vært som spiller, at jeg liker å ta tak og har ofte vært en kapteinstype i de klubbene jeg har vært. Jeg ser absolutt for meg at jeg til slutt ender opp som trener.

- Hvilken bortebane liker du best i OBOS-ligaen?

- Vi spilte treningskamp på Sør Arena for ikke så lenge siden, og ble veldig imponert over den. Dessverre møtte jeg ikke Jesper Mathisen der, i og med at ting ikke er helt rosenrødt mellom de for tiden. Men et fullsatt Sør Arena, Bryne-seier og Jesper Mathisen på tribunen hadde vært nydelig.

- Tenker du at det er en fordel eller ulempe å komme opp som nyopprykket lag denne sesongen, slik situasjonen er for tiden?

- Jeg tror ikke det er en fasit, men man kan jo tenke seg til at de klubbene som har beholdt stammen og forhindret å miste spillere, kan ha en fordel. Flere klubber i OBOS har jo ofte mye utskiftinger, og lag som kommer ned pleier å gjøre mye endringer både i stallen og på trenersiden. Vi skal prøve å gjøre mye av det samme vi leverte i PostNord, hvor vi kun gikk på ett tap i fjor. Akkurat nå tror jeg vi har en fordel.

- Dere har jo en trener i Jan Halvor Halvorsen, som har mye erfaring fra høyere nivå. Har han endret på noe inn mot comebacket i OBOS?

- Han har vært her i tre år nå, og det Jan Halvor er flink på er å beholde roen og innarbeidet et system over tid. Jeg tror alle på laget vet godt hva vi skal gjøre, og jeg tror at det er viktig i et fotballag. Vi må jobbe sammen, og der er Jan Halvor eksepsjonell i sin lederstil.

- For cirka et år siden stengte mye av fotballen rundt omkring i Europa ned, men på ditt fødested, Færøyene, skulle ballen rulle. Ligaen fikk enorm oppmerksomhet, og du var en av ansiktene utad i satsingen. Hvordan var det?

- Det var veldig spesielt. Jeg husker at jeg satt i slutten av mars og fikk beskjed om at fotball skulle gå som vanlig på Færøyene, og da satt jeg med min samboer og hennes bror og sa at jeg kanskje skulle solgt inn ideen til TV2. Dagen etter sendte jeg mail til Vegard Jansen Hagen og kanalen som hadde rettighetene. Rettighetshaverne sa at jeg aldri kom til å få til den ideen, men at jeg gjerne måtte prøve. Jansen Hagen var veldig positiv og til slutt lot det seg jo gjøre, men ett år etterpå føles det helt utenkelig.

Les også: Spisstalentets strålende sesong skapte interesse: - Hørte om både Sverige og Danmark

- Men det skapte jo mange kulthelter rundt omkring, og det er fortsatt folk som følger med på ligaen. I etterkant har man jo også fått øynene opp for spillere fra Færøyene, og flere har fått muligheten her i Norge, sier Baldvinsson som har 48 landskamper for Færøyene og figurerte som ekspert under TV2s sendinger fra ligaen.

- Har færøyskfotball merket noe til ettervirkningene av denne enorme interessen?

- Man har nok fått et lite løft ja, men samtidig har man alltid vært veldig nytenkende på Færøyene. I og med at man ikke har de samme fasilitetene, og man har også færre spillere å ta av. Nå har samtlige klubber i toppdivisjonen ansatt en fysisktrener, som er starten på en ny trend. Det er nok ikke på grunn av TV2, men folk har i hvert fall fått opp øynene for fotball.

- De siste årene har Bryne blitt assosiert med Erling Braut Haaland. Rakk du å spille noe med han før han tok turen til Molde?

- Ja, vi spilte sammen i et par måneder. 2013 var første perioden jeg var i Bryne, og da husker jeg han hang rundt oss og fulgte med. I slutten av 2016 kom jeg tilbake, og spilte med Erling fram til han dro i starten av 2017.

- Hvordan opplevde du han som spiller den gangen?

- Han har jo alltid vært et kjempetalent, og vært en herlig og morsom type. Han har alltid hatt en aura rundt seg, til tross for sin unge alder. Man kunne jo ikke forutse det som skjer nå, for det er jo egentlig helt utenkelig å se for seg det uansett om du er fra Bryne, London eller Rio de Janeiro. Jeg tror ingen klarte å se for seg det, men at han hadde noe spesielt var det ingen tvil om.

- Er det noen ny Erling Braut Haaland på gang fra Bryne?

- Det er jo nesten ikke mulig å si, men at det er nye talentfulle spillere på vei er det ingen tvil om. Vi har et par unggutter nå som jobber knallhardt, og er godt skolerte gjennom Bryne-skolen. Det er spillere som kommer til å bidra for klubben, og helt sikkert bli solgt videre på et tidspunkt. Det gror godt i Bryne, også har Erling vist vei.

- Erlings fetter, Albert Braut Tjåland, fikk også mye oppmerksomhet en liten tid tilbake. Han forsvar også til Molde, men hvordan var inntrykket av han?

- Han trener med oss en liten stund, og fikk vel også en treningskamp rett før koronaen brøt ut. Jeg vil ikke legge for mye press på han, men han er en ydmyk og jordnær fyr som lar føttene prate for seg. Han er spiss og scorer mye mål, så kan vel sammenlignes med Erling på den måten. Men det er ikke helt rettferdig å skulle ta det helt dit uansett, men absolutt en veldig talentfull spiller.

Overganger:

INN:
Sixten Dalen Jensen (Sogndal)
Meinhard Egilsson Olsen (GAIS)
Tobias Kvalvågnes Guddal (Djerv 1919)

UT:
Krister Wemberg (Rosseland)
Luc Jeggo (Bentleigh Greens)
Marius Sandvik (avsluttet lån)

Brynes treningskamper:

17. april: Start - Bryne 2-3
1. mai: Bryne - Jerv 1-0
8. mai: Sandnes Ulf - Bryne 1-0

Oddsfavoritter på OBOS-ligaen 2021

De to store favorittene for direkte opprykk er Sogndal og Aalesund, som begge har 1.45 i odds. Bak der følger Start med 3,65.

Ekspertene tror Akor Adams, Niklas Castro eller Sigurd Haugen blir toppscorere. Alle har 10 i odds.

På nedrykk har ekspertene størst tro på, eller minst tro på om du vil, Grorud, Raufoss og Stjørdals-Blink.

Her finner du all oddsen på OBOS-ligaen 2021