Gå til sidens hovedinnhold

Italia knuser Englands EM-drøm

England lengter etter sin første tittel siden 1966, men vi tror Italia vinner søndagens EM-finale på Wembley.

Søndag kveld er det klart for den store finalen i EM. England er satt til knepen favoritt mot Italia, men mon tro om bookmakerne har rett i det.

Onsdag er det ca 250 millioner kroner i Vikinglotto-potten

Italia - England H 3,00 (spillestopp søndag kl 20.59 - kampen sendes på NRK1)
Ingen tvil om at England var det beste laget i onsdagens semifinale mot Danmark og vant fortjent. Men likevel litt kjipt at kampen ble avgjort på et tvilsomt idømt straffespark i 2. ekstraomgang. Kjipt for Danmark naturligvis, men også kjipt for alle oss som elsker den helt spesielle dramaturgien rundt straffesparkkonkurranser. England med en middels førsteomgang i den semifinalen, men tok mer og mer over etterhvert.

Klikk her for å levere dette tipset

Takknemlig vei til finale

Det er ingen tvil om at England har hatt en takknemlig vei til finalen. Kroatia, Tsjekkia og Skottland var motstandere i gruppespillet. England vant 1-0 mot både Tsjekkia og Kroatia, uten å imponere noe spesielt i noen av de kampene. Mot Skottland ble det skuffende 0-0. I åttedelsfinalen vant England 2-0 over Tyskland i en jevnspilt kamp og dermed trakk engelskmennene vinnerloddet i kvartfinalen ved å møte et begrenset Ukraina, den kampen ble vunnet 4-0.

Sterling har vært best

Mange engelske fotballeksperter stilte seg undrende til at Gareth Southgate valgte å starte med Raheem Sterlingg i åpningskampen mot Kroatia, de hadde heller gjerne sett at Jack Grealish ble foretrukket. Sterling har svart på tiltale ved å være Englands beste spiller i EM, sammen med forsvarssjef Harry Maguire. Viktig for England er det også at Harry Kane har kviknet til liv utover i mesterskapet.

Italia har imponert

Det var mange av oss som ble imponert over Italia i åpningskampen mot Tyrkia. Det var strålende kombinasjonsspill, effektivt presspill og fart i lengderetningen og Italia vant 3-0. De fikk riktignok trøbbel mot et svært godt forberedt Østerrike i åttedelsfinalen og måtte ha ekstraomganger for å vinne 2-1.

I kvartfinalen vant laget 2-1 over Belgia etter en sterk kamp. Således var det overraskende at Italia fikk så store problemer mot Spania i semifinalen. Spania hadde ikke imponert spesielt i EM fram til semifinalen, men ingen andre nasjoner har vært i nærheten av Spanias prestasjon i en enkeltstående kamp i EM. Uten at det hjalp Luis Enrique og Spania stort, det tapte kampen etter straffesparkkonkurranse.

Italias hardtarbeidende midtbaneduo Jorginho og Marco Veratti kom aldri i gang i semifinalen mot Spania og måtte i all hovedsak gjøre en defensiv jobb. Pedri og Sergio Busquets trillet ball i hatt med Italia store deler av kampen. Det er tvilsomt at Declan Rice og Kalvin Phillips klarer det samme for England.

Norsk Tipping (og bookmakerne) har satt England til favoritt og oddsen på at England vinner finalen etter ordinær tid er 2,50 hos Norsk Tipping. Italia står til 3,00 i odds. England har aldri vært i en EM-finale, de har kun sitt ene VM-gull på hjemmebane fra 1966.

Italia har fem gull fra EM og VM

Italia tok EM-gull i 1968. Det var mot Jugoslavia. England tok forøvrig bronse i det mesterskapet. Italia var også i EM-finalen i 2000, den kampen ble spilt på De Kuip i Rotterdam. David Trezeguet avgjorde for Frankrike i andre ekstraomgang da med sitt 2-1 mål. Italia var også i EM-finalen i 2012, men da ble det 0-4 tap mot Spania. Italia kan også skilte med fire VM-gull, det seneste i Tyskland i 2006 da de Frankrike etter ekstraomganger og straffesparkkonkurranse.

England har hjemmebanefordel i finalen, men de har ikke vunnet en tittel siden 1966. Italia har gjennomgående imponert litt mer enn England i EM, og tre ganger pengene på at evighetsmaskinen Giorgio Chiellini og hans lagkamerater får løfte seierspokalen på Wembley søndag kveld, er klart i overkant og spilles. Oddsen er faktisk stigende på Italia. Søndag morgen er oddsen steget fra 3,00 til 3,05.

PS: Søndag ettermiddag er oddsen på Italia steget ytterligere til 3,25. Fotballverdenen har åpenbart mest tro på England, men vi står på Italia.

Klikk her for å levere dette tipset