Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg forstår dem som ler

Asle Andersen vil ta Sandnes Ulf til Europa.

TIPPELIGATIPSET:

11.PLASS: SANDNES ULF

SANDNES (Nettavisen): Han er vant til å bli ledd av, Asle Andersen. Da han i 2006 tok over 2. divisjonsklubben Sandnes Ulf, og snakket om å ta dem til eliteserien. Da han klarte det, og snakket om at de skulle klare å beholde plassen.

Og ikke minst nå, da laget går inn i sin tredje sesong i eliteserien, og Andersen snakker høyt om sine drømmer om å ta Sandnes Ulf ut i Europa.

- Og jeg forstår de som ler også. Men det er mulig, også for lille Sandnes Ulf, å se mot Europa. Men det er en lang, lang vei å gå. Vi må forsterke fundamentet vi har. Fasiliteter, budsjett – ja, alle rammene som blir lagt til grunn må styrkes, sier Andersen til Nettavisen.

- Men nå skal vi først ta for oss årets sesong. Den blir tøff, men jeg håper vi kan overraske og bryte nye barrierer. Det er det som er drivkraften vår.

Har bygget stein på stein
Det er åtte år siden han gikk fra Bryne til Sandnes Ulf, og ble spillende trener for de lyseblå.

- Jeg var egentlig litt sjokkert over hvor langt bak klubben lå da jeg kom til Sandnes. Det hadde for all del blitt gjort mye riktig før jeg kom dit, men det var langt opp til 1. divisjon, sier Andersen.

Profesjonaliteten og treningskulturen var langt ifra 1. divisjonsstandard i 2006. Det var ikke mer enn 70-80 tilskuere på hver kamp, og budsjettet lå på godt under to millioner kroner.

Likevel fikk han en klar utfordring fra et ambisiøst styre. Han skulle skrive historie, og ta klubben til 1. divisjon.

Elsker å gjøre kritikere til skamme
Nå, åtte år senere, går Sandnes Ulf altså inn i sin tredje strake sesong i eliteserien. På veien har Andersen gjort de fleste kritikere til skamme opptil flere ganger.

Først da klubben rykket opp til 1. divisjon for første gang, i 2007. Deretter da de på nytt rykket opp i 2009, etter å ha mislyktes i sin første sesong på nivå to.

Så, da de tok steget direkte opp i eliteserien påfølgende sesong.

Og det stopper ikke der. For opprykket var jo en bombe, et blaff, ikke mer enn det, trodde de fleste. Ulf ble spådd nord og ned i sin første sesong på Norges øverste nivå.

Men nok en gang gjorde Andersen og Ulf kritikerne til skamme. Sandnes-laget sikret fornyet eliteseriekontrakt etter kvalik.

I fjor mente likevel de fleste at det ville bli nedrykk i det som ble kalt den vanskelige andresesongen. Ulf svarte med å gjøre det bedre enn i debutsesongen, og ende på sikker plass.

- Det trigger meg å være underdog. At så få har trodd på oss, har vi brukt som en ekstra motivasjonsfaktor. Ingen tok oss på alvor i opprykkskampen i 1. divisjon, før det var for sent. Slik har vi opplevd det i eliteserien også. Ekspertene lo av oss, og levnet oss få sjanser. Det har nok gjort sitt for at vi har klart å bite oss fast mot alle odds, sier Andersen.

- Men jeg forstår jo ekspertene. Ser man på budsjetter og fasiliteter skulle vi jo ikke hatt en sjanse. Men vi er et bevis på at alt er mulig med en tydelig filosofi og identitet, legger han til.

Tøff utfordring
Samtidig er treneren opptatt av at det som har skjedd er historie. Det har vært et eventyr – men det eventyret er nå ferdigskrevet. Det nytter ikke leve på det som har skjedd før. I år går klubben inn i sin tredje sesong i Tippeligaen – og det blir en ny tøff sesong.Et nytt kapittel i eventyrsamlingen om Sandnes Ulf.

Og realiteten er slik at lille Sandnes Ulf er fortsatt en liten klubb. De skal fortsatt hamle opp med store klubber som Rosenborg, Molde og Strømsgodset. Og siden fjorårssesongen har det forsvunnet en hel ellever med spillere ut portene på Sandnes stadion.

- Det har helt klart vært en utfordring. Vi mistet elleve spillere, og har måttet gjort en del signeringer fra den hyllen vi rekker opp til. Dette er stort sett talentfulle spillere som ikke har levert på dette nivået eller i denne ligaen før. Men vi har troen på dem, sier Andersen.

Norges svar på Sir Alex
Han vet samtidig godt at dersom disse spillerne leverer, risikerer han å miste dem til større klubber. Han har opplevd det før. FKH tok Christian Gytkjær. Viking tok Steinthor Thorsteinsson. Tommy Høiland gikk til Molde. Det viser både at Ulf blir lagt merke til, men også at klubben sliter med å beholde spillere som setter sitt preg på laget.

- På sikt ønsker vi å kunne utfordre de store klubbene, men vi er ikke der ennå. Det er ennå en lang vei å gå. Blant annet vil det nok være en nødvendighet med et nytt stadion for å utfordre klubber som FKH og Viking. Det håper vi å ha på plass innen et par år, sier Andersen.

I 2006 var det nok like sannsynlig at Sandnes Ulf skulle spille sin tredje eliteseriesesong i eliteserien i 2014, som det er at Ulf skal spille europaligakamper på en ny stadion om et par år. Det er med andre ord mulig.

I hvert fall med Asle Andersen og hans hårete mål og visjoner i kulissene. Men hovedpersonen selv vil ikke proklamere at han har planer om å bli Norges svar på Sir Alex Ferguson, som gjorde Manchester United til en storklubb og ledet laget i 26 år.

- Inni hodet mitt har jeg flere ganger bestemt meg for å gi meg. Tenkt at dette blir den siste sesongen. Men når du får en liten ferie, savner du hele gamet. Det å jobbe sammen, skape resultater. Jeg tar sesong for sesong. Vi har mye spennende på gang nå, men vi må ikke ta ting for gitt. Vi må være ydmyke og samtidig offensive. Vi viste i fjor at vi på vårt beste kan slå de beste lagene i Tippeligaen. Det tar vi med oss inn i årets sesong, avslutter Andersen.

Vår analyse av Sandnes Ulf:
Daglig leder Tom Rune Espedal har sammen med trener Asle Andersen gjort en solid jobb i å hente inn nye krefter etter at elleve spillere forsvant ut dørene etter fjorårets sesong.

Inn har Hannes Halldorsson (29), Derek Decamps (28), Emil Johansson (27), Malaury Martin (25), Tijan Jaiteh (25), Diego Rubio (20), Kent Håvard Eriksen (22), Ole Kristian Langås (20) kommet.

De to sistnevnte er offensive spillere som bøttet inn mål for sine respektive 1. divisjonsklubber i fjor. Resten av forsterkningene er etablerte spillere som har erfaring fra høyt nivå – enten i Norge, i utlandet, eller begge deler.

Det så lenge tungt ut etter fjorårssesongen, da spiller etter spiller pakket treningstøyet og forsvant ut av Sandnes stadion for godt. Milos Mihajlov, fjorårets faste midtstopper, forsvant til hjemlandet Serbia. Tommy Høiland, lagets toppscorer, gikk til Molde. Steinthor Thorsteinsson, den islandske lynvingen som med saltoinnkast og målteft kunne avgjøre kamper alene, til rivalen Viking.

Derfor har jobben til Espedal og Andersen vært viktig. Med begrensede ressurser har de bevisst lett etter gode 1. divisjonsspillere, eller spillere i større klubber og ligaer som har slitt med spilletid. Spillere som ikke har slått ut i full blomst, men som besitter et potensiale.

Å hente slike spillere betyr også at de mest sannsynlig vil forsvinne igjen dersom de leverer varene i Ulf, og blir for dyre for klubben. Eller at Ulf blir sittende med stallfyll dersom de ikke leverer. Det vet både Espedal og Andersen veldig godt. Og Ulf har nok funnet sin foreløpige rolle i overgangsmarkedet her.

Helt bakerst har Hannes Halldorsson kommet inn. En rutinert, islandsk landslagskeeper som nok vil gi Sandnes Ulf sårt tiltrengt stabilitet bakerst. En klar forsterkning.

I midtforsvaret har Derek Decamps kommet inn. Han har erfaring fra Tippeligaen gjennom sin fartstid i Sarpsborg og FKH, og har vist i vinterens treningskamper at han går rett inn i Ulfs startellever og at han i det minste er en brukbar erstatter for Milos Mihajlov. En mann med lederegenskaper, og en utfordrer til Aksel Berget Skjølsviks kapteinsbånd.

Ved siden av Decamps, har venstrebacken Emil Johansson kommet inn. Han kjenner også godt til Tippeligaen etter en god sesong i Molde. Svensken vil gi Ulf kjærkommen offensiv kraft på kanten – noe laget har savnet siden Bjørnar Holmvik forsvant til Kalmar i fjor.

Midtbanen er forsterket med Tijan Jaiteh og Malaury Martin. Spesielt sistnevnte, med klubber som Monaco og Middlesbrough på CV-en, virker som en solid signering. Han har imponert i treningskampene i vinter, og scoret et par flotte mål.

Diego Rubio, Kent Håvard Eriksen og Ole Kristian Langås gir Ulf bredde og konkurranse offensivt. Nå har de flere strenger å spille på dersom èn eller flere spisser skulle slite med måltørke. Eriksen har vist målteft i vinter – så gjenstår det å se om han kan fortsette å score når sesongen begynner.

Kort oppsummert synes vi at Sandnes Ulf har gjort en god og viktig jobb med å hente inn erstattere for alle spillerne som har forsvunnet ut. Utfordringen blir å få integrert alle de nye i lagets filosofi og identitet.

Laget er også avhengig av at de fleste nye leverer i sin første sesong for klubben, samt at sentrallinjen fra i fjor tar ytterlige steg.

Sandnes Ulf mangler et par skikkelige profiler for å klatre over nedre halvdel, men vi mener at stallen er såpass godt forsterket med en god miks av etablerte og unge, lovende spillere, at vi tror laget vil gjør det enda bedre enn i fjor, og ender på en respektabel 11. plass.

Plusser:
+ Har forsterket godt etter at mange spillere forsvant etter forrige sesong. Både Hannes Halldorsson, Malaury Martin, Derek Decamps og Emil Johansson er etablerte, solide tilvekster som går rett inn og styrker startelleveren.

+ Går inn i sin tredje sesong på øverste nivå. Tippeligaen er ikke lenger ukjent farvann. Sentrallinja har mer erfaring i eliteserien.

+ Asle Andersen styrer fortsatt skuta. Han er ekspert i å få makspotensialet ut av laget når det trengs som mest, og å overraske når man minst venter det.

Minuser:
- Mye nytt, noe som kan gå ut over relasjonene. Kontinuiteten er svekket.

- Har hentet en del spillere som ikke har erfaring fra Tippeligaen. Er avhengig av at disse leverer i sin første sesong, samt at sentrallinjen fra i fjor tar nye steg.

- Har mistet Steinthor Thorsteinsson til naborival Viking, og er med det helt blottet for profiler som man før sesongstart vet kan avgjøre kamper på egenhånd.

- Mangler muligens litt bredde og kvalitet på midtbanen, spesielt dersom Anel Raskaj leverer like ustabilt som han gjorde i fjor.

- Har slitt med skader i forsvaret i oppkjøringen, og det har vist at det er tynt besatt bakerst. Andersen er klar over dette, og ønsker å hente inn en forsvarer før sesongstart.

Se opp for:Diego Rubio (20).
De har truffet på det før. Da Christian Gytkjær kom på lån til Sandnes høsten 2012, bøttet inn mål, og deretter forsvant til FK Haugesund. Denne sesongen prøver de seg igjen. I år heter spilleren Diego Rubio, og han er innleid fra storklubben Sporting.

Folk gned seg i øynene da signeringen ble kjent. Chileneren har spilt mot verdensstjerner som Neymar og Arturo Vidal, og har en utkjøpsklausul på nærmere 250 millioner kroner.

Det viser at det bor noe i ham – men så spørs det om han klarer å tilpasse seg norsk fotball. Vinterens treningskamper har vist at han foreløpig er et stykke unna kampform. Men dersom Rubio finner seg til rette, kan han fort bli en toppscorer for de lyseblå.

Asle Andersen om tipset:
- Først og fremst må jeg si at jeg er lite opptatt av hvor de ulike avisene tipper oss. Men vi er jo vant til å bli tippet på nedrykk, og nå ser det ut som om det kanskje begynner å snu litt. At folk har troen på oss er jo positivt, men det blir jo litt nytt for oss, og er noe vi må håndtere.

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken