Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg var skeptisk da Solskjær dro

Slik er livet etter Ole Gunnar Solskjær.

TIPPELIGATIPSET:
2.-PLASS: MOLDE

I tre sesonger ledet Ole Gunnar Solskjær Molde med bravur. På disse tre årene fikk den tidligere Manchester United-spissen med seg to ligatitler (2011, 2012) og et cupmesterskap og gjorde nestenlaget Molde til Gull-Molde.

I vinter ble det imidlertid klart at profilen ikke blir å finne i Tippeligaen i 2014-sesongen. Solskjær takket ja til å overta som manager i Premier League-klubben Cardiff og på turen dit fikk han selskap av et par spillere.

Det er likevel ingen grunn til å deppe i rosenes by. Klubben jobbet godt i vinter og fikk inn tidligere U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud som ny trener. Molde har også funnet erstattere for Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhli.

- Litt skeptisk
Det er likevel ikke til å komme bort fra at Solskjær spilte en svært viktig rolle i klubben og at det på mange måter er hans prosjekt Skullerud nå skal bringe videre. Så langt har ikke spillerne merket de helt store forskjellene.

- Det har gått over all forventning under Tor Ole så langt. Vi har trent bra og spilt godt i sesongoppkjøringen. Det er selvsagt både likheter og ulikheter mellom han og Solskjær. Begge vil ha et lag som spiller ball, posessionspill, mens noen småting er litt annerledes, sier Moldes Martin Linnes til Nettavisen.

- Hva slags småting?

- Det er litt formasjonsendringer og så stiller Tor Ole litt andre krav til noen av spillerne. Det er ting han har tatt med hver enkelt, sier Linnes videre.

Backen fikk for alvor sitt gjennombrudd i norsk fotball under Solskjærs ledelse og innrømmer at han var skeptisk da det ble klart at treneren skulle dra.

- Når du mister treneren din er du både skeptisk og spent på hvem som skal komme inn og hvordan det vil bli under den nye treneren, sier 22-åringen.

Han er likevel ikke i tvil om at Molde, som har jobbet under Skullerud siden januar, står sterkt før sesongstart. Sterkere enn hva som var tilfellet i fjor.

- Spilte ikke bra
Forrige sesong fikk klubben fra rosenes by en grusom start på sesongen og var i realiteten ute av gullkampen før ligaen var halvspilt. På de første 15 kampene tok de blå kun 17 poeng. I siste halvdel av sesongen bedret det seg betraktelig, men da var avstanden opp til de beste lagene allerede for stor.

- Du må være i fysisk form og klar når startskuddet går. I fjor hang vi etter i starten. Vi hadde verken marginer eller hell med oss og spilte ikke god fotball. Når alle disse faktorene går imot, da har du ikke en sjanse i Tippeligaen.

Linnes tror måten Molde har utviklet seg som klubb under tiden til Ole Gunnar Solskjær gir den alle forutsetninger til å hevde seg i toppen av Tippeligaen.

Linnes trekker fram profesjonell klubbdrift og en meget dedikert spillegruppe som faktorer til at Molde trolig vil bli å regne med i mange år framover.

- Ja, det er veldig proft her. Alt er tilrettelagt for at vi skal prestere optimalt. Det er ingenting å utsette på hvordan det drives i Molde. Vi har også en veldig god treningshverdag, der vi pusher hverandre og det gir oss framgang.

- Øker interessen
En annen del av «arven etter Solskjær», er en ung og fremadstormende spillergruppe. Den nåværende Cardiff-manageren satset hardt på å hente inn unge kvalitetsspillere under sin tid på Aker stadion og troppen er spekket med spillere som hevder seg internasjonalt, helt fra A-landslaget og nedover på aldersbestemt nivå.

Og selv om det kan være en utfordring å ha så mange spillere på en internasjonal arena, der de kan bli oppdaget av større klubber og i verste fall forlate Molde midt i sesongen, mener Linnes det først og fremst er en styrke.

- Ja, det er en utfordring, men sånn er det vel for alle klubbene i Tippeligaen. Har du en spiller i en klubb, som havner på et landslag, så vil det selvsagt bli lagt merke til i andre klubber, mener han.

- Med mange spillere på landslagsnivå øker interessen for de spillerene betraktelig og det er ikke tilfeldig at så mange fra Molde spiller på diverse landslag nå, sier han.

Som nevnt tok Solskjær med seg et par av disse unge, lovende spillerne da han dro til Cardiff. Både Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhli er på plass i Premier League og inn hos Molde har det kommet to gamle kjenninger.

- Klassespillere
Tidligere Lillestrøm-spiss Bjørn Bergmann Sigurdarson skal fylle tomrommet etter Berget, mens Harmeet Singh forsterker midtbanen. I tillegg er Mohamed Elyounoussi hentet fra Sarpsborg. Linnes tror både Sigurdarson og Singh vil gjøre sitt til at Molde får en god 2014-sesong.

- De har begge bevist at de er fryktelig gode fotballspillere. Begge dro utenlands, men det gikk ikke helt som planlagt og nå tar de et steg tilbake for å finne tilbake vinneroppskriften. Jeg er kjempeglad for at de kom til oss.

- Det er klassespillere, som kan gjøre det veldig godt for oss, legger han til.

Linnes, som spiller i forsvar, har spesielt latt seg imponere av Sigurdarson.

- Jeg er alltid glad når jeg havner på lag med Bjørn på trening. Da slipper jeg å møte ham. Han er sterk og rask og jeg er sikker på at han vil bøtte inn mål.

Linnes er også selv én av disse unge, fremadstormende spillerne og fikk sine to første A-landslagskamper for Norge i fjor høst. Nå håper han på flere.

En god 2014-sesong med Molde vil trolig gi ham den muligheten.

- Det handler om å jobbe godt over tid, holde seg skadefri og ta nye steg, som jeg har gjort en god stund nå. Jeg håper å prestere godt nok til å få nye sjanser med landslaget. Det er utrolig morsomt å være med gutta på tur.

Linnes var med i Per-Mathias Høgmos tropp som møtte Tsjekkia til kamp i Praha i mars. I den kampen var 22-åringen til Molde ubenyttet reserve.

Vår analyse av Molde:
Molde har kanskje ligaens beste keeper i Ørjan Nyland. I tillegg er Espen Bugge Pettersen en rutinert keeper med lang erfaring med spill på toppnivå. Fremadstormende Nyland vil nok bli foretrukket som et førstevalg, men landslagskeeperen blir pustet i nakken av Pettersen og må prestere godt. Sistnevnte har imidlertid slitt mye med skader i vinter og blir trolig ute en stund til. Den unge amerikaneren Ethan Horvath er et tredjevalg.

I forsvaret er Vegar Forren sjef og blant de beste stopperne i ligaen. Med seg i midten får han etter alt å dømme Even Hovland. Begge disse stopperne er gode i duellspill og flinke til å sette i gang bakfra. På høyre back er Martin Linnes et klart førstevalg. Linnes tar stadig nye skritt og har vært en del av landslagstroppen de siste kampene. Rutinerte Knut Olav Rindarøy blir nok Skulleruds valg på venstre. Bredden bak er også bra og spillere som Joona Toivio, Magne Simonsen og Per Egil Flo kan også få en del spilletid.

Midtbanen er nok Moldes mest spennende lagdel, men også den det er mest vanskelig å forutsi hvordan den nye treneren vil komponere. Det er masse talent til disposisjon og man kan ikke se utenom veteranene Magne Hoset og Daniel Berg Hestad. Harmeet Singh har kommet inn fra Feyenoord og selv om det har blitt lite spilletid på ham der, mener Singh selv han er en bedre spiller nå, enn da han forlot Vålerenga. På kant vil nok svenske Mathias Moström få mye spilletid og nykommer Mohamed Elyounoussi vil nok oppleve det samme. Folk som Emmanuel Ekpo, Eirik Hestad, Agnaldo Moraes, Joshua Gatt, Etzaz Hussain og Sander Svendsen er med på å krydre det hele og gir Skullerud uendelig mange alternativer når han skal ta ut midtbanefireren i sin 4-4-2. Både Ekpo, HUssain, Gatt og Hestad er for tiden skadet og er ikke aktuelle for serieåpningen mot Vålerenga på Aker stadion.

På topp er nykommer Bjørn Bergmann Sigurdarson den nye rosinen i bollen. Under sitt siste år i Lillestrøm scoret han sju mål på 13 kamper før han ble plukket opp av Wolves. I England fikk ikke islendingen det helt til, men har nok likevel utviklet seg en del som spiller og skal etter sigende se bra ut. Sist sesong manglet Molde en skikkelig toppscorertype og håpet er nok at Sigurdarson skal fylle den rollen i år. Med seg i angrepet får han tidligere LSK-kompis Fredrik Gulbrandsen. En spiller med stort talent, men som fortsatt har mye å lære. Daniel Chima Chukwu og Tommy Høiland vil nok også bidra med en del mål i løpet av sesongen og gir bredde.

Det at mange av Moldes midtbane- og angrepsspillere kan bekle flere posisjoner er også positivt og gir treneren mulighet til å variere mye.

Når det gjelder trener Skullerud, så er dette 43-åringens første jobb som hovedtrener i Tippeligaen. Ja, han hadde en del ansvar under Martin Andresen i Vålerenga, men var aldri sjefen. Tiden som hovedtrener på U21-landslaget var også kort. Skullerud overtok ansvaret fra Per Joar Hansen og ledet laget i all hovedsak under EM-sluttspillet der Norge tok bronse. Den jobben han gjorde der høstet han mye skryt for og flere av spillerne i Molde kjenner Skullerud godt fra U21. Det kan være en fordel og taler i Skulleruds favør. 43-åringen må nok tåle å bli sammenlignet opp mot Ole Gunnar Solskjær, i hvert fall i starten, men den sammenligningen må han nok bare tåle.

Det er ikke tvil om at Molde har en av de beste og bredeste troppene i Tippeligaen. Det er spillere som allerede er gode og fort kan bli enda bedre. Skadeproblemer kan skape hodebry, men den faren står alle klubber overfor. I sum tror vi Molde vil være med å kjempe om medalje i Tippeligaen 2014 og de blå fra rosenes by er ikke så langt unna å være vår gullkandidat i år.

Plusser:
+ Blant de mest ressurssterke lagene i Tippeligaen
+ Har hentet kvalitetsspillere med erfaring fra norsk fotball
+ En bred tropp med mye kvalitet og fin miks mellom ungdom og erfaring
+ God konkurranse på alle plasser
+ Flere av spillerne holder landslagsnivå
+ En rekke av spillerne har vært med å vinne gull før

Minuser:
- Solskjær og noen sentrale spillere er borte
- Sentrale spillere kan bli solgt i løpet av sesongen
- Nye spillere trenger tid på å tilpasse seg klubben og spillestilen

Se opp for: Eirik Hestad
18 år gamle Eirik Hestad fikk sin debut for A-laget til Molde sist sesong og fikk kamper både i Tippeligaen og Europa League. Før det hadde han gjort seg bemerket ved å dominere for Moldes 2. divisjonslag. Unggutten er også med på det norske U19-landslaget og har vært på andre aldersbestemte landslag tidligere.

Hestad har lenge blitt sett på som den neste, store i Molde og har fått skryt fra mange hold. Lokalavisen Romsdals Budstikke omtalte Hestad som «Moldes nye fotballstjerne», etter at han hadde scoret i sine to første kamper for U17-landslaget tilbake i 2012. Tor Ole Skullerud vil nok stille med fire mann på midten i de fleste kamper og selv om det er trangt om plassene, vil nok unge Hestad få noen sjanser. Det har han fått under sesongoppkjøringen i vinter. Tar 18-åringen vare på disse kan 2014 fort bli hans store gjennombrudd i norsk fotball. Midtbanemannen har god teknikk, en god venstrefot og bra spilleforståelse. Han kan bekle både en sentral midtbanerolle og en kantrolle, men trives nok best i førstnevnte posisjon.

Vi mener i hvert fall at Eirik Hestad er en mann å se opp for i år. Det til tross fort at han like før seriestart pådro seg et tretthetsbrudd i vristen og går glipp av de første to månedene av denne sesongen.

Vårt tips:
2.-plass.

Martin Linnes om tipset:
- Jeg mener i hvert fall det er helt klart at vi bør være der oppe. Med den troppen vi har og slik forholdene er lagt til rette, er det ikke noe å skylde på om vi ikke klarer det, mener Moldes landslagsaktuelle høyreback.

Kommentarer til denne saken