Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg visste at dette ville bli en utfordring

Bob Bradley er mannen som skal redde Stabæk.

TIPPELIGATIPSET:
16.-PLASS: STABÆK

NADDERUD (Nettavisen): Mange ble overrasket da ryktene om at Bob Bradley kom til å ta over som Stabæk-trener begynte å versere i fjor høst.

Amerikaneren, som ledet USA til gruppeseier i forrige VM og de siste årene har trent Egypts landslag, kunne trolig tjent bedre andre steder, men 3. januar ble han presentert for pressen på Nadderud.

- Er ikke der vi må være
56-åringen har oppnådd mye som trener og vet nok selv at dersom han leder Stabæk til fornyet tippeligakontrakt, vil det være en prestasjon han kan plassere høyt på en allerede imponerende CV.

- Jeg visste at dette ville bli en utfordring. Jeg gjør alltid nok bakgrunnssjekk for å finne ut hva jeg går til. Jeg visste hva jeg gikk til da jeg kom til Stabæk, sier Bradley til Nettavisen.

Det er drøye to uker til seriestart, og trenerveteranen fra New Jersey mener han ser positive tegn, selv om det unge laget hans ikke er helt der han vil ha det ennå.

- Følelsen vår er at vi har gjort framskritt i oppkjøringen, men vi er ikke der vi trenger å være. Jeg tror det er en ganske vanlig følelse for mange lag før sesongen starter. Kampene i starten av sesongen kommer ikke til å være av det beste kaliberet, men vi må likevel være klare for å kjempe om poeng allerede fra første seriekamp.

Bradley har bitt seg merke i hvordan José Mourinho har lykkes med å komme til kamper med en mer kynisk tilnærming i starten av sesongen, før angrepsspillet setter seg etter hvert.

- Da han først kom til Chelsea fikk de kritikk for å spille dårlig fotball, men de plukket poeng, viste seg å være vanskelig å score på og vanskelig å spille mot. Ettersom sesongen gikk, falt de andre bitene også på plass.

Mangler en målscorer
Du trenger ikke lupe for å peke ut en del kontraster mellom José Mourinhos Chelsea anno 2004 og Bob Bradleys Stabæk, men en av de er potensielle matchvinnere. Spillerne som kan banke inn et viktig 1-0- eller 1-1-mål på en dårlig dag synes nesten fraværende i bærumslaget.

Bradley legger heller ikke skjul på at klubben fremdeles er på utkikk etter en ny spiss.

- Vi prøver fortsatt å hente inn minst én spiller – aller helst en spiss. Det er diskusjoner som pågår. Vi vet når vinduet stenger og må bare jobbe for å få det på plass før den tid, sier Bradley, som ikke vil gå ut med noen navn på potensielle forsterkninger.

Amerikaneren er forsiktig når han skal uttale seg om hvilke mål han skal sette for sitt Stabæk-lag denne sesongen - i alle fall utad.

- Som nyopprykket lag, er det en generell forståelse for at man først og fremst er der for å beholde plassen i ligaen. Vi prøver fortsatt å bygge et lag, vi prøver fortsatt å bli bedre, etablere den mentaliteten vi trenger hver uke for å ta poeng. Midt i det, er det ingen grunn til å snakke om øvre halvdel eller noe slikt. Vi får se hvordan det går. Fortsetter vi å vokse og blir bedre, kan vi kanskje være i posisjon til å si noe mer spesifikt om hva som er der for oss i andre halvdel av sesongen.

Den siste gullgutten
Det har gått fem og et halvt år siden Stabæk kunne feire seriegull, anført av Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson og Alanzinho. Én av spillerne fra gullsesongen har nå returnert til Nadderud - nemlig Jon Inge Høiland.

Han er ikke i tvil om at det er forskjeller på det Stabæk-laget han var en del av før han dro, og dagens mannskap.

- Klubben drives på en helt annen måte nå. Vi var en etablert toppklubb og tok medalje tre år på rad. Nå er jeg tilbake i en klubb som har vært gjennom en del forandringer, sier Høiland til Nettavisen.

Han er imidlertid klar på at Stabæk-sjela fremdeles lever i beste velgående.

- Vi er tilbake på Nadderud, og det er på en måte en nystart, men klubben lar seg ikke rubbe likevel. Det er en familieklubb og hvor enn du går i Bærum, er det stort engasjement rundt Stabæk.

Den tidligere landslagsspilleren legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt noen flere i nærheten av hans egen alder i stallen. Nå er det ni år ned til nestemann.

- Det hadde selvfølgelig vært bra å ha flere med mer erfaring, men sånn er det. Nå er det jo også sånn at man kan være rutinert selv om man er ung, så det er bare å bygge opp unggutta her.

Høiland er helt klar på at fansen fortsatt kan forvente at klubben spiller Stabæk-fotball og liker hvordan Bob Bradley stresser tempo og intensitet i treningsarbeidet.

- Jeg synes det ser bra ut, og vi er i stadig utvikling. Likevel er det vanskelig å si hvordan det ser ut når det drar seg til.

Vår analyse av Stabæk:
Stabæk har tilsynelatende gjort et scoop ved å sikre seg det som nå er Tippeligaens soleklart mest erfarne trener, Bob Bradley. Det store spørsmålet er om stallen han rår over er god nok. Vi tror ikke den er det.

Stallen består av svært mange unge spillere, og Jon Inge Høiland (36) er eneste mann over 27. Optimalt sett skulle nok Bradley sett at miksen av spillere fra forskjellige aldersgrupper var der, men nå må unggutta dra mye av lasset.

På keeperplass ser Mande Sayouba ut til å bli førstevalget mellom stengene. Ivorianeren kjemper om en plass i Elfenbenskystens VM-tropp og vil nok være topp motivert for å vise seg fram i vår. Han er imidlertid ikke en sisteskanse som oser trygghet, og fylte opp tabbekvota både i 2012 og i 2013. Får konkurranse av Jonathan Rasheed.

Forsvaret er forsterket med Jon Inge Høiland siden i fjor. Veteranen vil bidra med nyttig rutine, men om det er nok til å få bukt med de defensive problemene er heller usikkert. Forrige sesong slapp Stabæk inn flere mål enn ni av konkurrentene i Adeccoligaen og holdt sjelden nullen. Bob Bradley innrømmer at det er bekymringsverdig, men fikk svaret han ville ha i forrige treningskamp mot HamKam. Den kampen endte med 3-0-seier for bæringene. Laget har slitt med store skadeproblemer på stopperplass i ukene inn mot seriestart, men forhåpentligvis er både Jon Inge Høiland, Timmi Johansen, Jørgen Hammer og Nicolai Næss alle tilbake før Sogndal-kampen.

I midtbaneleddet har Stabæk hentet flere forsterkninger denne vinteren. Michael Stephens kommer fra LA Galaxy og beskrives som en hardtarbeidende spiller som kan brukes i flere posisjoner. Foreløpig virker Bradley selv usikker på nøyaktig hvordan han vil bruke landsmannen og har hintet om at han har en del å gå på rent taktisk. Craig Henderson er også tiltenkt en midtbanerolle selv om han vikarierte som venstreback i forrige treningskamp. Landslagsspilleren fra New Zealand blir et spennende bekjentskap i Tippeligaen. Det blir også Enock Adu, som kommer på lån fra Club Brugge. Det som imidlertid savnes i midtbaneleddet er spillere som kan score mål. Det trenger Stabæk for å plukke nok poeng til å overleve i Tippeligaen.

Vi skriver 14. mars og fremdeles har ikke Stabæk fått på plass den spissen klubben har søkt etter i vinter. Peter Byers og Thorstein Helstad er blant spillerne som har vært på prøvespill, uten å få kontrakt og nå begynner det virkelig å haste hvis klubben skal finne rett mann før serien starter og overgangsvinduet stenger. Mads Stokkelien, som scoret 17 mål i Adeccoligaen i fjor, har takket for seg og dratt til New York Cosmos. Franck Boli er en talentfull angrepsspiller, men har ikke vist seg spesielt klinisk som avslutter i avgjørende øyeblikk. Når han nå får beskjed om å gjøre en større jobb defensivt, vil det kanskje også gå ut over det han produserer offensivt.

Stabæk er en fargeklatt i Tippeligaen, og det er gledelig å ha bæringene tilbake i det gode selskap. Vi tror imidlertid ikke at stallen er bedre enn at det blir med en gjesteopptreden for denne gang.

Plusser:
+ Bob Bradley er en trener med enorme kunnskaper og autoritet. Har mye å lære bort.

+ Har trent mye og hardt i vinter. Bradley stresser intensitet og tempo på trening. Det kan gi avkasting i poeng selv på dårlige dager når sesongen starter.

+ Er regnet som en av dumpekandidatene og spiller dermed uten press. Et nedrykk er ingen krise.

Minuser:
- Mangler en spiss som kan banke inn tosifret antall mål i løpet av sesongen.

- Har sluppet inn altfor mange mål de siste sesongene. Blir nødt til å legge vekk finspillet og bli mer kyniske når det trengs.

- Mangler en sunn miks av unge og eldre spillere. Savner ledertypene som gjorde Stabæk til en suksessfull klubb for seks-sju år siden.

Se opp for: Enoch Kofi Adu:
I motsetning til mange andre spillere som bekler denne defensive midtbanerollen, er Adu også veldig god med ball. Blir en et viktig binneledd mellom Stabæks midtbane og forsvar, med sin ballsikkerhet og gode pasningsfot. Har også erfaring fra Champions League, hvor han spilte for Nordsjælland i fjor. Landslagsback Tom Høgli, som har spilt sammen med Adu i Club Brugge, har sørget for at forvetningene til ghaneseren er store med sin uttalelse om at det må være årets signering i Tippeligaen.

Vårt tips: 16.-plass
Jon Inge Høiland om tipset:
- Det er vel et resultat at vi er et nyopprykket lag, med mange unge spillere. Det er jo ikke så mange ganger man treffer med tipsene, så det bryr ikke vi oss så mye om.

P.S. Bob Bradley ville ikke kommentere Nettavisens tabelltips.

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken