WC sprint skøyting Livigno - Italia

Lørdag 21. januar

Start prologer kl 10.45

Start finaler kl 13.15

Live odds etter rennstart

Konkurransene vises på TV3 og Viaplay

For første gang i historien skal verdenscupen i langrenn til Livigno i Italia. Stedet er kjent for norske langrennsløpere, for her har alle de beste vært på høydeopphold i mange år.

Livigno ligger ca. 1800 meter over havet, og var vinterstengt frem til 1950-tallet. På grunn av sin isolerte beliggenhet har stedet status som tollfritt område.

Det har ikke vært mange store konkurranser her tidligere, men i 1975 gikk universiaden i Livigno, og Ski Classics var her i sesongene 2019 og 2020.

Nå er det løperne i verdenscupen som skal prøve seg i høyden, og det blir spennende å se hvordan formen til Johannes Høsflot Klæbo er etter Tour de Ski.

I tillegg stiller det svenske sprintlaget for kvinner omsider - i hvert fall på papiret - med toppet mannskap. Det blir svært interessant å se Jonna Sundling og Linn Svahn i aksjon igjen.

Disse løperne stiller for Norge

Menn:

Pål Golberg - Gol IL
Johannes Høsflot Klæbo - Byåsen IL
Even Northug - Strindheim IL
Sindre Bjørnestad Skar – Bærums Verk og Hauger IF
Håvard Solås Taugbøl – Lillehammer SK
Gjøran Tefre - Førde IL
Erik Valnes - Bardufoss og Omegn IF

Kvinner:

Hedda Østberg Amundsen - Asker SK
Elena Rise Johnsen - Asker SK
Maria Hartz Melling - Konnerud IL
Julie Myhre – Byåsen IL
Hanne Wilberg Rofstad - Byåsen IL
Ane Appelkvist Stenseth – Grong IL

Sprint menn

Tour de Ski er en konkurranse som tapper utøverne for krefter. Spesielt de som gjør det bra, som må gjennom pressekonferanser og dopingkontroller etter hvert renn.

Klæbo har kjent litt på dette i etterkant, og selv om planen var å gå både sprinten i NM og verdenscupen i Livigno, kjente han etter en hardøkt tidligere i uken at NM måtte droppes.

Det er verdenscupen som prioriteres, og lørdagens sprint i Livigno blir viktig for å holde Pål Golberg bak seg i kampen om den gule trøyen. I skrivende stund leder Klæbo med 54 poeng på sin argeste rival.

Da passer det jo bra at det er sprint i skøyting på programmet igjen. Der har Klæbo vært omtrent uslåelig siden gjennombruddet i 2016/17. Han fikk bank i Davos før jul, og det var første gangen siden 2018 han ikke gikk først over målstreken på en skøytesprint.

Etter en sykdomsperiode var trønderen litt rusten i Davos, og det utnyttet Federico Pellegrino som vant. I Tour de Ski var Klæbo igjen så overlegen som vi er vant med å se han, og vi tror han viser hvem som er sprintsjef også i Livigno.

Oddsen på seier til Klæbo er naturligvis lav, og for de som ønsker å spille på det gir det 1.15 tilbake.

Vi tilbyr et spill med litt mer risiko. Erik Valnes har hatt en svak start på sesongen, etter at han slet med litt sykdom og sliten kropp i innledningen. Han sto over Tour de Ski, og det virker som han har utnyttet den siste måneden med trening godt.

I NM-sprinten på torsdag tok han et overlegent gull, og hadde full kontroll på feltet med noen av de beste sprinterne i verden på start.

Valnes var rapp i takene, og det var tydelig at han nærmer seg storformen.

Vårt tips er at Erik Valnes går seg opp på pallen i Livigno. Det spiller du på her til fine 2.90 i odds

Sprint kvinner

I kvinneklassen blir det virkelig spennende denne gangen. Her er alle de svenske stjernene tilbake på start, og det blir spesielt interessant å se hvordan formen til Jonna Sundling er.

Fjorårets suverene sprinter ble syk i forkant av sesongen. Den satt tydeligvis i, for hun sesongdebuterer i verdenscupen først nå.

Sundling var med i skandinavisk cup i Østersund i desember, og der gikk hun like godt til topps i både sprint klassisk og 20 km fellesstart i skøyting.

Det er nå en måned siden, og i følge rapportene har formen bare blitt bedre og bedre siden det. Hun og Emma Ribom har vært i Livigno på høydeopphold før helgens renn, og det kan de definitivt dra nytte av i den italienske tynnluften.

Sundling tok sprint i fristil til et nytt nivå i fjor, og er hun i nærheten av den formen kommer de andre til å slite voldsomt med å holde henne unna.

Dette er et lite langskudd, men 3.00 i odds på seier til den svenske stjernen er så fristende at vi går for det.

Vårt tips er at Jonna Sundling vinner. Det spillet leverer du her