Verdens eldste profesjonelle fotballklubb ble startet i 1862, og 10 år senere hadde klubben en spiller med på verdens første landskamp i fotball (England - Skottland).

Notts County kommer fra Nottingham. En by sånn omtrent midt i England. Om du som ryggmargsrefleks tenker at det er et annet lag i denne byen, oppkalt etter en skog hvor legenden Robin Hood etter sigende skulle ha bodd, så er det laget fra rett sør for byen - i West Bridgford.

Fotballkorthelten Steve Carter

Historien om hvordan Notts County brakk ryggen skal vi starte med et fotballkort vi fant i vår egen samling. Steve Carter.

Carter begynte sin karriere i Manchester City, men klarte ikke helt det store gjennombruddet i den tidligere storhetstiden til de lyseblå. Han ble derfor solgt til Notts County i 1972 hvor kantspilleren ble kjent for å være både en god straffeskytter, og så ut til å gå mot store høyder i et lag på vei opp. Carter prøvde seg en kort stund i Derby, men en stygg skade ødela mye. Notts County signerte ham igjen, på en kontrakt hvor han fikk betalt for kamp da laget var i toppdivisjonen i 1981. Den lyse framtiden til Carter fikk en brå slutt, slik Notts County også opplevde det.

Onsdag er det ca. 92 millioner i Vikinglotto. Her kan du levere en kupong.

Notts County var ikke et ukjent lag da laget begynte sin oppbygning på 70-tallet. Laget vant tross alt et cupmesterskap i 1894, men i 1970 var laget på nivå 4 i engelsk fotball. Jimmy Sirrel var da manager, og skotten hadde tatt over et lag som virkelig slet. Med to perioder i klubben endte det med opprykk til toppdivisjonen i 1981, for første gang siden 1926. Sirrel selv begynte å bli lei av å være manager, og hentet inn en ung Howard Wilkinson som ble i klubben en sesong før laget begynte en kort nedtur til tredjedivisjon.

Bakgrunnen for krisen

Her begynner så historien vår med et lite bakteppe først. Med ryggen mot veggen, og mulig nedrykk til det fjerde nivået igjen hentet Notts County en manager som hadde gjort mirakler med små midler i bittesmå klubber i 1989: Neil Warnock. Som manager for Notts County tryllet Warnock laget oppover i engelsk fotball.

I 1991 var laget i toppdivisjonen, og kunne klare å bli med i den første Premier Leauge om laget overlevde. Stadion ble oppgradert, investeringer ble gjort og så rykket laget ned med 4 poengs margin. Investeringene som hadde blitt gjort for å bli en Premier League-klubb ville ikke betale seg.

De neste årene ble særdeles vanskelige, og laget hadde en delvis brukket finansiell rygg. Noen oppturer, og mange nedturer fulgte.

I 2009 lå laget i League Two, det fjerde nivået i engelsk fotball. Så kom redningen. Trodde fansen.

Den falske redningen

I 2009 var 60 prosent av Notts County eid av fansen. Klubbens mange finansielle problemer i årene før hadde ført til at mange små og store hadde skutt inn penger i et ønske om stabilitet.

Så kom en reddende engel, i form av selskapet Qadbak Investments. Selskapet lovte å ta over den tunge gjelden til klubben, skyte inn mengder med penger og gi laget fra den store byen en etterlengtet opptur. Bak investeringsselskapet skulle det stå rike familier, blant annet kongefamilien i Qatar.

Den legendariske svenske manageren Sven-Göran Eriksson fikk betalt mange millioner for å bli sportsdirektør i klubben (2 millioner pund i årslønn, pluss et signeringsfee), og klubben hentet inn Sol Campbell som spiller. Campbell hadde blitt fortalt at klubben skulle satse milliarder i en vei mot Premier League. Eriksson hentet svenske Hans Backe til å bli manager, og han fikk med seg Tord Grip.

Sol Campbell debuterte for Notts County i september 2009. Tre dager senere forlot han klubben uten å ha fått betalt. Betalt fikk heller ikke en ung Kaspar Schmeichel, som hadde blitt frigitt av Manchester City. Han spilte riktignok hele sesongen for Notts County, men sa selv senere at han levde på pengene han hadde på sparekontoer.

Litt etter litt viste det seg at Mundo Finance, som var et datterselskap til Qadbak Investments, rett og slett ikke hadde milliarder av pund på kontoen som kunne brukes til spillerkjøp og en vei tilbake til Premier League. I november tok styreformannen i Notts County over kontrollen over hele klubben igjen.

Sven-Göran Eriksson forlot klubben i februar, omtrent samtidig som det viste seg at Notts County hadde enorm gjeld. Blant annet en stor skatteregning til den britiske stat. Eriksson sa selv han hadde blitt lurt av Mondo Finance/Qadbak Investments, og sa fra seg videre betalinger av et konkursrammet Notts County.

Kongefamilien i Qatar hevdet at de aldri hadde vært interessert i investeringer i engelsk fotball, selv om de to år senere kjøpte en fransk storklubb. Etter noen rykter med rådgivere med tilknytning til samme selskap som ble brukt under det påståtte kjøpet av Notts County.

Klubbens finanser, og rykte hos supporterne var tynnslitt, og den har de senere årene hatt flere eiere som ikke har klart å redde klubben fra å falle ut av ligasystemet i 2019.

Reddende danske engler?

Klubben ble samtidig som den falt ut av seriesystemet overtatt av danskene Alexander og Christoffer Reedtz. De to brødrene står bak selskapet Football Radar, som analyserer fotballen. I den første sesongen med nye eiere ble laget slått i playoff for opprykk, og laget er favoritter til å klare opprykket i år.

Den 39 år gamle irske kapteinen Michael Doyle håper at nysigneringene til laget foran årets sesong skal løfte Notts County inn i igjen i ligasystemet. Ryktene sier at de danske eierne har brukt sitt store statistikknettverk til å identifisere spillere som portugisiske Rúben Rodrigues og belgiske Elisha Sam. Manager Neal Ardley, kanskje kjent for noen fra sin tid i Wimbledon, har i hvert fall en spennende sesong foran seg. Årets spiller i 2019/20-sesongen, walisiske Connell Rawlinson, blir i så fall en viktig mann.

Likevel ble det tap i første kamp borte mot Dover. Tirsdag 7. oktober møter laget Altrincham hjemme. Oddsen på at dansk statistikk skal slå laget fra Greater Manchester er 1.45.

Her kan du spille på kampen