Ståle Solbakken og hans FC København møter det spanske storlaget Atletico Madrid i 16-delsfinalen i Europa League torsdag kveld hjemme i Parken.
Ståle Solbakken og hans FC København møter det spanske storlaget Atletico Madrid i 16-delsfinalen i Europa League torsdag kveld hjemme i Parken. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Knalltøft for FC København og Solbakken

Ukens midtukekupong består av 10 kamper fra Europa League. Ståle Solbakkens FCK trakk verst tenkelige motstand i Atletico Madrid.

Kommersielt

Sportspills øvrige onsdagsmeny:
Oddstips 1 CL: Ronaldo må vise vei for Real Madrid
Oddstips 2 CL:
Liverpool må gjøre jobben i Portugal
Tippetips:
Knalltøft for FCK og Solbakken
OL kombinert
: Tyskerne er alltid best når det gjelder
OL skiskyting: Hvem skal stoppe Dahlmeier?
OL skiskyting: Marte er Norges fremste medaljehåp
V76 Bjerke: Seiersmaskinen lar seg ikke stoppe
OL Pyeongchang:
Her er programmet for vinter-OL

Ukens midtukekupong består av to av åttedelsfinalene i Champions League og ti av 16-delsfinalene i Europa League. Det betyr samtidig at kun to av kampene spilles onsdag, samtlige Europa League-kamper spilles torsdag. Innleveringsfristen er kl 20.40 onsdag. Under spillboksen finner du analyser av samtlige tolv kamper på tippekupongen.

1. FC Porto - Liverpool
Sju sesonger på rad har Porto vært med i gruppespillet i Champions League, men de har ikke tatt seg videre derfra hver gang. Sist sesong røk ut allerede i åttedelsfinalen mot Juventus, mens de sesongen før ikke kom seg videre fra gruppespillet. Leder den hjemlige serien med to poeng ned til Benfica og Sporting, men har i tillegg en kamp til gode. Bunnsolide 10-1-0 på hjemmebane. Midtstopper Felipe soner karantene for Porto, mens forsvarkollega Ivan Marcano fortsatt trolig er ute. Spissen Vincent Aboubakar (15 seriemål) har mistet de to siste seriekampene og er høyst usikker til kveldens kamp.

Liverpool har ikke vært en gjenganger i Champions League de siste sesongene, men var med i sesongen 2014/15. Der ble laget utslått i gruppespillet. Gikk gjennom gruppespillet uten tap, men var definitivt ikke i den tøffeste gruppen. Formen viser sterke 7-2-1 på de ti siste seriekampene og 8-3-3 er solide bortetall. Men vant kun en av tre bortekamper i gruppespillet. Emre Can soner karantene for Liverpool, mens Nathaniel Clyne nærmer seg comeback etter sin langtidsskade.

Rutinerte Porto er ingen enkel motstander for Liverpool og det første oppgjøret ser åpent ut. HUB.

2. Real Madrid - Paris Saint-Germain
Real Madrid har altså vunnet Champions League tre av de fire siste sesongene, men denne sesongen har det kladdet voldsomt for laget, spesielt i hjemlig liga. Er mer eller mindre distansert av Barcelona og ligger oppsiktsvekkende 17 poeng bak når to tredjedeler av sesongen er ferdigspilt. Men var sammen med Tottenham klin overlegen i gruppe H. Det har vært bedring for Real Madrid i det siste og Cristiano Ronaldo har scoret fem mål på de tre siste seriekampene. Gode Daniel Carvajal soner karantene her, ellers har ikke Zinedine Zidane noen fravær av betydning.

Paris Saint-Germain har som ventet ingen konkurranse i Ligue 1 og har tolv poengs ledelse etter 25 serierunder. Hjemme i Paris er det blitt tolv seire av tolv mulige, men borte er det blitt to tap. Cruiset gjennom gruppespillet og hadde fem strake seire, før det ble bortetap 1-3 mot Bayern München i den helt betydningsløse avslutningsrunden i gruppe B. Thiago Motta er fortsatt ute med skade for PSG, ellers er det fullt artilleri for PSG. 

Lagene møttes sist i gruppespillet i sesongen 2015/16. Da vant Real hjemmemøtet med 1-0, mens det endte 0-0 i Paris.

Det er kjipt at en av disse storhetene må ut allerede i åttedelsfinalen. Uansett er det fordel Real Madrid i det første oppgjøret. HU.

3. Östersund - Arsenal
Sensasjonelt Europa League-eventyr for hjemmelaget som tok seg videre til sluttspill på bekostning av blant annet Hertha Berlin. Og det er spesielt hjemme laget har levert og det ble to seire og en uavgjort på de tre gruppespillkampene. Fouad Bachirou er solgt til Malmö og Gabriel Somi er solgt til New England og er begge således borte siden gruppespillet i fjor høst. Nysignerte Dino Islamovic (fra Trelleborg) kan være aktuell for startplass.

Arsenal er i ferd med å bli hektet av i Premier League i kampen om topp fire og etter søndagens 0-1 tap borte mot Tottenham, er Arsenal nå åtte poeng bak Chelsea på 4. plass. Grufulle 3-4-7 på bortebane er forklaringen på det og skal Arsenal komme seg tilbake til Champions League igjen til høsten, er det finaleseier i Europa League som er veien. Pierre-Emerick Aubameyang får ikke spille for Arsenal i Europa League, siden han allerede har spilt for Borussia Dortmund som også er igjen i turneringen. Henrikh Mkhitaryan får derimot delta da hans forhenværende klubb Manchester United er i Champions League. Alexandre Lacazette og Santi Cazorla er ute med skader, mens Aaron Ramsey er høyst usikker. 

Det er kaldt i Östersund for tiden og det er kunstgress. Arsenal får ingen walkover i Jämtland, men taper vel ikke det første oppgjøret? UB.

4. Borussia Dortmund - Atalanta
Skuffende sesong for Borussia Dortmund som har underprestert i Bundesliga og som også underpresterte i gruppespillet i Champions League. I gruppe med Real Madrid, Tottenham og Apoel Nicosia tok Dortmund kun to poeng. Men har vist klar formstigning i Bundesliga den siste tiden og står med 4-2-0 på de seks siste seriekampene og har avansert til 3. plass. 5-3-3 er dog ikke allverden til hjemmetall. Michy Batshuayi har vært en suksess for Dortmund etter låneovergangen fra Chelsea og er inkludert i troppen. Fortsatt er det en del skader for hjemmelaget.

Atalanta feide all motstand til side i gruppespillet i Europa League og til tross for sterke motstandere som Lyon og Everton i gruppe E, gikk italienerne gjennom gruppespillet uten tap og vant gruppen. I Serie A hadde laget en litt svak start, men står nå med fine 5-3-2 på de ti siste seriekampene og er avansert til 8. plass. 4-4-4 totalt på bortebane. Alejandro Gomez og Mattia Caldara er usikre og de eneste spillerne på skadelisten for Atalanta.

Hjemmelaget skal naturligvis stå som favoritter i det første oppgjøret. H.

5. Real Sociedad - Salzburg
Etter en bra start på sesongen i La Liga, står Real Sociedad nå med fem tap på de seks siste seriekampene og er falt til 14. plass på tabellen. I gruppespillet i Europa League var som kjent laget i gruppe med blant annet Rosenborg. Tok seg veldig greit videre fra denne gruppen sammen med Zenit St. Petersburg.  Moderate 4-3-5 på hjemmebane i La Liga. Hjemmelaget solgte Inigio Martinez til Athletic Bilbao i overgangsvinduet og hentet Hector Moreno fra Roma som erstatning og han er spilleberettiget. Viktige Willian Jose er svært usikker, mens både Carlos Martinez og Adnan Januzaj fortsatt er ute med skader.

Salzburg gikk gjennom gruppespillet uten tap (3-3-0) og vant gruppe I foran Marseille. På bortebane ble det to uavgjorte og en seier. Har vunnet den hjemlige serien fire sesonger på rad og leder også denne sesongen, med fem poeng ned til Sturm Graz på 2. plass når to tredjedeler av sesongen er ferdigspilt. 7-3-1 på bortebane i seriespillet. Brasilianeren Paulo Miranda startet fem av seks gruppespillkamper, men er solgt til Gremio. Et par tre spillere er usikre.

Hjemmelaget bør kunne sikre seg et bra utgangspunkt før returen i Østerrike. H.

6. Spartak Moskva - Athletic Bilbao
Spartak Moskva var med i gruppespillet i Champions League i gruppe med blant annet Liverpool og Sevilla og hadde sjans på avansement til sluttspillet før den avgjørende bortekampen mot Liverpool. Men der røk laget 0-7 og dermed ble det tredjeplass og plass i sluttspillet i Europa League istedenfor. 1-2-0 på de tre hjemmekampene i Champions League-gruppespillet. Ligger på 3. plass i hjemlig serie med 37 poeng, det er åtte poeng opp til serieleder Lokomotiv Moskva. Solide 7-2-1 på hjemmebane. Giorgi Jikia, Georgi Tigiev og Jano Ananidze er alle ute med skade for hjemmelaget, mens nysignerte Sofiane Hanni (fra Anderlecht) er med i troppen.

Athletic Bilbao vant gruppe J foran Östersund og har ellers meget spesielle 3-8-1 på de tolv siste seriekampene i La Liga. Røk ut av denne turneringen i 16-delsfinalen forrige sesong mot Apoel Nicosia.  Har ikke bedre enn 3-4-5 på bortebane i seriespillet. Nysignerte Inigio Martinez får ikke spille siden han allerede har spilt for Sociedad. Ellers er Iñaki Williams og Mikel Balenziaga fortsatt ute med skader.

Til tross for at den russiske serien er utenfor sesong, tror vi ikke Spartak Moskva taper det første oppgjøret. HU

7. Nice - Lokomotiv Moskva
Til tross for variable 3-0-3 i gruppespillet, tok Nice andreplassen i gruppe K og videre til sluttspill sammen med Lazio. To av tre hjemmekamper ble vunnet i gruppespillet. Har også variert veldig i hjemlig Ligue 1 med 10-4-11 totalt og ligger på 9. plass der. 7-1-5 er tallene på eget gress. Wylan Cyprien var tilbake etter skade i helgens seriekamp, men fortsatt er fire spillere ute med skade for Nice.

Lokomotiv Moskva har hatt vinterferie i Russland siden 11. desember. Topper den hjemlige serien med sju poengs ledelse ned til Zenit på 2. plass og står med 7-1-2 på hjemmebane og enda bedre 7-2-1 på bortebane Lokomotiv vant gruppe F foran FC København.

Denne er vrien og vi helgarderer. HUB.

8. FC København - Atletico Madrid
Til tross for at FC København er i ferd med å gjennomføre en meget skuffende sesong i den hjemlige superligaen, klarte Ståle Solbakkens lag å kvalifisere seg for sluttspillet i Europa League, etter at de vant den avgjørende hjemmekampen mot Sheriff Tiraspol med 2-0 i begynnelse av desember. Hele 18 skiller opp til serieleder Brøndby i Superligaen, der FCK fikk en flott start etter vinterpausen med 5-1 seier hjemme mot Randers søndag. Portugiseren Zeka soner karantene pga av gule kort i gruppespillet, ellers har Ståle Solbakken fortsatt noen langtidsskadde spillere.

Atletico Madrid har vært en gjenganger i Champions League-sluttspillet iårevis og var blant annet tapende finalist i sesongen 2015/16. Men kom seg skuffende nok ikke videre til sluttspillet fra gruppe C i høst og måtte nøye seg med 3. plass. Er bookmakernes største favoritt til å vinne Europa League. I La Liga går det dog veldig bra og kun ett tap er bokført hittil (15-7-1). Ligger på 2. plass der med kun sju poeng opp til serieleder Barcelona. Bunnsolide 8-3-1 på bortebane. Forsvarsspilleren Stefan Savic and Diego Godín er begge ute med skade.

Med all respekt for Ståle Solbakken og FCK, dette blir trolig for tøft, selv i København. B.

9. Celtic - Zenit St. Petersburg
Celtic var som ventet sjanseløs til avansement til sluttspillet i Champions League i gruppe med Paris Saint-Germain og Barcelona , men til tross for kun en seier i gruppespillet (3-0 borte mot Anderlecht) holdt det til 3. plass og dermed plass i sluttspillet i Europa League. Er som vanlig overlegen i hjemlig skotsk serie og leder med åtte poeng ned til Aberdeen. 9-4-0 totalt på hjemmebane. Viktige Leigh Griffiths og Dedryck Boyata er blant flere spillere ute med skade.

Zenit St. Petersburg tok gruppeseieren i Rosenborgs gruppe etter solide 5-1-0 på de seks gruppespillkampene. Poengdelingen kom borte mot Rosenborg. Gjestene har hatt vinterferie i Russland siden 11. desember, der de ligger på andreplass i serien sju poeng bak serieleder Lokomotiv Moskva. Moderate 4-6-1 på bortebane. Tre-fire spillere sliter med skader.

Celtic har i årevis vist styrke på hjemmebane i Europa, så lenge de ikke møter de aller beste. Vi tror ikke Brendan Rogers menn taper første oppgjør. HU.

10. Lyon - Villarreal
Lyon hadde sammen med Atalanta tidlig kontroll på sluttspillet fra gruppe E. Det eneste tapet for Lyon i gruppespillet kom borte mot gruppevinner Atalanta (0-1). Holder koken bra hjemme i Ligue 1, selv om det er blitt to strake tap nå. Ligger på 4. plass med totalt 48 poeng og har fem poeng opp til Monaco på 2. plass. Røk på sesongens andre hjemmetap når det ble overraskende 0-2 mot Rennes i helgen. Totalt 6-4-2 på eget gress. Rafael er eneste spiller ute med skade for Lyon.

Villarreal sliter med store skadeproblemer for tiden og således var det kanskje ikke så overraskend at nytente Alaves vant 2-1 i helgens seriekamp. Det var Villarreals tredje hjemmetap for sesongen (6-2-3). Ligger dog på en sterk 5. plass i La Liga med totalt 37 poeng. Variable 5-2-5 på bortebane.  Vant gruppe A, men det var ikke den tøffeste gruppen. Så mange som fem-seks spillere er trolig uaktuelle på grunn av skader.

Normalt hjemmesterke Lyon bør ha gode forutsetninger for å skaffe seg et bra utgangspunkt før returmøtet. H.

11. Napoli - RB Leipzig
Det var skuffende at Napoli ikke kom seg videre til sluttspillet i Champions League, siden de andre lagene i den gruppen het Feyenoord og Shaktar Donetsk. I tillegg da til Manchester City. Men Napoli dummet seg ut borte mot Shaktar og endte til slutt på 3.plass. Leder fortsatt Serie A med ett poeng ned til Juventus og har trolig størst fokus på seriespillet. Solide 9-2-1 hjemme i Napoli, det eneste tapet er kommet mot Juventus. Dries Mertens må sone karantene torsdag, det må også nysignerte Zinedine Machach.  

RB Leipzig klare heller ikke å kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League fra gruppe G. Det var ikke den sterkeste gruppen, men både Besiktas og Porto endte foran. Har vist oppadgående form i Bundesliga den siste tiden og står med 3-1-1 på de fem siste seriekampene og har avansert til 2. plass, dog hele 18 poeng bak serieleder Bayern München. Moderate 4-2-5 på bortebane. Nysignerte Ademola Lookman får ikke spille Europa League, mens Stefan Ilsanker soner karantene. Emil Forsberg er på vei tilbake etter langt skadefravær, men neppe aktuell torsdag.

Er Napoli nok giret på Europa League, skal det være meget gode sjanser for at da tar første stikk torsdag kveld. H.

12. Steaua Bucuresti - Lazio
Rumenske Steaua Bucuresti tok andreplassen i gruppe G, og dette var nok en av de svakeste gruppene. Gruppen ble vunnet av Viktoroa Plzen og de to andre lagene var Lugano og Hapoel Be'er Sheva. Endte med ti poeng og vant kun en av de tre hjemmekampene. Ligger på 2. plass i serien med totalt 51 poeng og har to poeng opp til serieleder Cluj. Den rumensk serien startet opp igjen etter vinterferien for halvannen uke siden. 1-1 hjemme mot serieleder Cluj i helgen og er fortsatt uten hjemmetap (8-4-0). Mihai Balasa og Bogdan Planic er usikre til torsdagens hjemmekamp, ellers er det ikke rapportert om øvrige fravær hos Steaua.

Lazio var helt overlegne i gruppe K, selv om laget innledet med bortetap  2-3 for belgiske Zulte Waregem i den første gruppespillkampen. De fem neste endte med fire seire og en poengdeling. Har levert solid i Serie A denne sesongen, men er inne i en formsvikt nå og helgens 1-4 tap borte mot Napoli, var det tredje strake tapet. Er dermed falt til 5. plass på tabellen med totalt 46 poeng, men det skiller kun to poeng opp til Inter på 3. plass. Bunnsolide 8-2-3 på bortebane. Davide Di Gennaro skal være det eneste fraværet for Lazio.

Denne er ikke lettlest. Vi helgarderer. HUB.

96-rekker:
1. FC Porto — Liverpool U

2. Real Madrid — Paris Saint-Germain HU

3. Östersunds FK — Arsenal UB

4. Borussia Dortmund — Atalanta H

5. Real Sociedad — FC Salzburg H

6. Spartak Moskva — Athletic Bilbao HU

7. Nice — Lokomotiv Moskva HB

8. FC København — Atletico Madrid B

9. Celtic — Zenit St. Petersburg HU

10. Lyon — Villarreal H

11. Napoli — RB Leipzig H

12. Steaua Bucuresti — Lazio HUB

432-rekker:
1. FC Porto — Liverpool HUB

2. Real Madrid — Paris Saint-Germain HU

3. Östersunds FK — Arsenal UB

4. Borussia Dortmund — Atalanta H

5. Real Sociedad — FC Salzburg H

6. Spartak Moskva — Athletic Bilbao HU

7. Nice — Lokomotiv Moskva HUB

8. FC København — Atletico Madrid B

9. Celtic — Zenit St. Petersburg HU

10. Lyon — Villarreal H

11. Napoli — RB Leipzig H

12. Steaua Bucuresti — Lazio HUB

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør