Gå til sidens hovedinnhold

Kommentar: Skal vi vedde om Brentford rykker ned?

Brentford-fansen har reagert på tabelltipset til Sportspill.

Kommentar til Sportspill og Nettavisens tips om Brentford av Robin Hesmyhr, leder av Brentford FC Supporters Club of Norway - www.brentford.no

Fredag 13 august 2021 vil for alltid betraktes som en lykkedag for alle med hjerte for Brentford FC. Over hele verden satt fotballfans foran tv-skjermen for å se åpningskampen i årets Premier League-sesong. Lille Brentford tok imot storlaget Arsenal på stadion som sto ferdig så sent som i fjor. Brentford vartet tidvis opp med festfotball, og vant fortjent 2-0 over storlaget fra nord-London. Publikum sang og jublet lenge før avspark og fortsatte til lenge etter at kampen var slutt. Brentford-supportere over hele verden kjente hjertet svulme av stolthet, og klubben vant garantert nye hjerter.

Allerede før avspark forsto vi at Arsenal var på defensiven og usikre på hvordan kampen ville ende. De tapte ikke fordi de undervurderte Brentford, men fordi de møtte spillere som løp mer, jobbet hardere og var sterkere i troen. Riktignok måtte Arsenal klare seg uten spissene Alexander Lacazette (13 seriemål forrige sesong) og Pierre-Emerick Aubameyang (10 seriemål forrige sesong), og kanskje ville sluttresultatet sett annerledes ut om de hadde spilt.

Lagets manager Mikel Arteta var uansett klar på at det ikke var mangel på erfarne spisser som var årsaken til tapet. Han mente Arsenal burde vunnet uansett, og har rett. I hvert fall om vi ser på forutsetningene. Både de økonomiske og sportslige. I sommer har Arsenal forsterket forsvaret ved å kjøpe midtstopperen Ben White fra Brighton for 50 millioner pund. Det er omtrent like mye som Brentford har betalt for alle 11 som startet kampen mot Arsenal. På regnearket skal Arsenal vinne over Brentford hver eneste gang.

Arsenal har vunnet 13 seriemesterskap på øverste nivå, og hele 14 FA-cuper, pluss en rekke andre trofeer. Brentford har aldri vunnet en stor tittel. Nærmest var vi rett før andre verdenskrig da vi tok en femteplass og to sjetteplasser på øverste nivå, bare for å rykke ned den første sesongen etter andre verdenskrig. Vi holdt stand på nivå to til vi rykket ned enda ett hakk i 1954. Deretter fulgte 60 sammenhengende år på nivå tre og fire, eller engelsk fotballs bakgård om man vil, før opprykket til Championship i 2014. I mellomtiden hadde klubben kjempet mot konkursspøkelset i tiår etter tiår. I 1967 så klubbens daværende styreformann ingen annen vei ut av det økonomiske uføret enn å selge hjemmebanen Griffin Park til naboklubben og rivalene Queens Park Rangers. Hadde det skjedd ville Brentford etter all sannsynlighet nå vært historie. Heldigvis engasjerte lokalt næringsliv og klubbens supportere seg, og det ble ikke noe av salget.

I 2006 var det like før klubben ble satt under administrasjon. Igjen. I et desperat forsøk på å komme seg opp i Championship hadde klubben brukt mer penger enn den hadde. På nytt støttet klubbens supportere og lokalt næringsliv opp og reddet den. Folk gav bort sparepengene sine, eller tok opp private lån. Samtidig dukket en supporter med litt mer penger enn de andre opp med et stort beløp. Det var først hemmelig hvem klubbens ukjente velgjører var, men i dag vet vi at det var den vellykkede forretningsmannen Matthew Benham som hadde vært Brentford-supporter siden han var 11 år gammel. Resultatet av kronerullingen var at Brentford i 2006 plutselig var noe som uvanlig som en profesjonell fotballklubb som var eid av klubbens egne supportere. I 2012 kjøpte Benham alle aksjene, men han og klubben har aldri glemt hvor sterk lokal forankring klubben har og det sitter fremdeles representanter for supporterne i klubbens styre.

Det nye eierskapet startet med en nedtur. Sesongen 2006/07 kom vi sist i League One og rykket rett ned, og det sluttet ikke der. Sesongen 2007/08 kom vi på 14.plass i League Two, men så startet klatringen. I 2009 var det opp igjen til League One, og etter fem sesonger der var vi klare for Championship og nivå to for første gang siden 1954. Det ble sju sesonger i Championship før vi nå endelig er tilbake blant verdens aller beste fotball-lag. Det må være ny engelsk rekord å gå fra 14.plass i League Two til Premier League på 13 år. Det er et eventyr.

Før seriestart publiserer alle de store sportsredaksjonene sine tabelltips for kommende sesong. Både TV2, Aftenposten og VG tror Brentford beholder plassen i Premier League. Sportspills Pål Nisja Wilhelmsen og sportsredaksjonen i Nettavisen er den eneste som tror vi ender sist. Det er vanskelig å spå, især om fremtiden, sies det. Det er ikke før i mai neste år vi får vite om han har rett, og alle andre feil, men analysen virker lettvint. «Brentford spiller herlig fotball» skriver han blant annet. Takk for det, før han konkluderer med at vi har det, på papiret, svakeste laget i Premier League. Har vi det svakeste laget?

Norwich og Watford rykket rett opp i Premier League etter forrige sesong. Vi spilte 1-1 hjemme, og tapte 0-1 borte mot den suverene seriemesteren Norwich. Vi slo Watford 2-0 hjemme og spilte 1-1 borte mot dem. Vi gikk 21 kamper på rad uten tap, og ledet Championship etter 28 spilte kamper, før vi fikk skader på et par sentrale spillere og mistet noe av flyten. Vi kom også helt til semifinalen i Ligacupen hvor vi tapte 0-2 for Tottenham på bortebane. På veien dit slo vi fire Premier League-lag. I sommer har vi, i motsetning til tidligere år, ikke solgt de beste spillerne våre, men tvert imot hentet inn forsterkninger. Vi mener vi har et lag, og en trener som har det som skal til for å beholde plassen i Premier League. Det er jeg villig til å vedde på. Vedder dere imot, Sportspill?

Svar fra Sportspill: Vi har spilt på oddsen at Brentford skal holde seg selv, men sportsredaksjonen i Nettavisen har samlet satt Brentford på sisteplass. Lykke til i år! (og, vi vant for øvrig på oddsen da vi spilte på Brentford mot Arsenal, og Tottenham mot City. En deilig dobbel.)

Brentford møter Crystal Palace lørdag 21. august. Oddsen på borteseier, altså seier til Brentford er 2.75. Oddsen på å rykke ned for Brentford er 3, noe som betyr at ikke er favoritt til å rykke ned. Watford, Burnley, Crystal Palace og Norwich har lavere odds.

Se all oddsen her