TIPPELIGATIPSET:
10.-PLASS: START:

Han har aldri vært redd for å si det han mener, Jesper Mathisen.

Kanskje har han det etter pappa Svein «Matta» Mathisen, som ble en profil i norsk fotball med ferdigheter både i hodet og med beina.

I fjor skapte Start-profilen overskrifter da han gikk ut og stemplet Rosenborg som «sutrete» og «dårlige tapere».

- Jeg synes han skal kutte ut med det der. Er han ikke 30 år snart? Begynn å spille fotball istedenfor å prate, svarte RBK-trener Per Joar Hansen.

- Kan ikke bli en grå masse
Men Mathisen kommer ikke til å kutte ut.

I stedet etterlyser han nå flere sterke meninger og mindre svada fra sine tippeligakolleger.

- Vi må passe oss for at ikke Tippeligaen blir en grå masse, sier Jesper Mathisen til Nettavisen.

Og dem som har skylda, er medierådgiverne, skal vi tro Start-stopperen. Han blir engasjert når han kommer inn på temaet.

- Det er veldig mange som skal fortelle fotballspillere og idrettsutøvere hva de skal svare til media til enhver tid, og hvis alle svarer det medierådgiveren vil, blir det få som bryr seg. I 9 av 10 intervjuer vet man på forhånd hva som blir svart, og da blir det veldig forutsigbart og kjedelig. Til slutt er det ingen som gidder å høre etter, advarer Mathisen.

- Jeg lukker ørene
Sørlendingen er derfor ikke den som oftest banker på døra til Starts medierådgivere i løpet av en sesong.

- Personlig lukker jeg ørene under møtene hvor vi får beskjed om hva vi skal si og ikke si. Man får heller bruke sunn fornuft. Selvfølgelig skal man følge retningslinjer, men det kan ikke bli sånn at vi blir tvunget inn på samme togspor alle sammen. Vi er veldig ulike, og det synes jeg det skal være rom for, sier Start-stopperen bestemt.

Det er heller ikke slik at det er mangel på mulige profiler i norsk fotball, mener han.

- Det finnes ufattelig mange morsomme mennesker i Tippeligaen, som har ufattelig mange kule kvaliteter, og det skulle man selvfølgelig sett enda mer av. Vi får satse på at det kommer mer og mer, det kan ikke bli sånn at det ikke er lov å være seg selv, sier Mathisen.

- Skulle du ønske flere var like uredde som deg på det området?

- Folk er veldig forskjellige, og noen vil si minst mulig. Det må man ha respekt for. Samtidig er det veldig mange som sitter inne med mange ting de vil si og by på, ting som jeg tror hadde blitt tatt godt imot av fotballsupporterne. Supportere vil gjerne lese om ting som ikke er A4, og det er veldig få spillere som er A4. Men i intervjuer er det sånn at mange svarer det samme, fordi de er opplært i hva de skal si, mener han.

- Ikke det smarteste jeg har gjort
Han angrer ikke på kommentarene om Rosenborg forrige sesong, selv om han ble stemplet som en klovn.

- Det er bare gøy å ha en mening. Om man så får en i fleisen, får det gå. Det var sikkert ikke det smarteste jeg har gjort, det jeg sa om Rosenborg, men jeg synes det må være rom for det. Vi spiller fotball, vi skal underholde folk og skape interesse, og da blir det noen sånne innimellom, mener han.


Denne sesongen blir Mathisen som vanlig en viktig brikke i et Start-mannskap som har som mål å komme på øvre halvdel. Forrige sesong endte det med en niendeplass etter en utrolig snuoperasjon i sesongens siste tredjedel.

- Det ble en kjempefight for å overleve, og det klarte vi til slutt med god margin. Om vi klarer å dra med oss det vi gjorde fra sommeren og inn, kan Start bli vanskelige å slå. Men vi kan ikke fortsette å ha lange perioder der vi er dårlige. Hvis vi klarer å stabilisere oss som et stabilt tippeligalag, er det et stort steg i riktig retning, mener han.

- En tøff åpning med serieåpning borte mot Godset, og tre av de fire første kampene på bortebane?

- Vi har en tøff åpning, absolutt, men i fjor var vi nesten bedre borte enn vi var hjemme. Det var uvant å vinne så mange bortekamper som vi gjorde i fjor. Nå skal vi bedre hjemmeformen og være like gode borte, sier Mathisen.

Og da bør det bli bra. Start var tippeligaens sjette beste bortelag forrige sesong, men bare det 13. beste laget på hjemmebane.

Likevel brygger det opp til fotballfeber i Kristiansand. Start spiller best når makrellen er kommet til Sørlandet, pleide den gamle Start-trener Karsten Johannesen å si. Men interessen for byens fotballstolthet er der allerede.

- Her på Sørlandet er det ingenting som engasjerer mer enn Start. Enten det er positivt eller negativt, er det engasjement i alle kriker og kroker. Det at fotballen er overtatt av C More har ført til at færre har fått sett kampene på TV, men det tror jeg er noe folk begynner å bli vant til. Det har vært mye skriverier om at interessen for norsk fotball har dalt, men at den har dalt veldig mye har jeg ikke noe tro på. Jeg merker selv hvor mye fotball engasjerer, og nå gleder alle seg til sesongen begynner. Det er veldig gøy med engelsk fotball og andre ligaer, men det er nå slik at vi er født i Norge og har tilhørighet her. Det ekte engasjementet får man ikke hvis man ikke er født i byen, tror Mathisen.

Vi tror Start rykker ett hakk ned på tabellen i forhold til i fjor, og tipper sørlendingene på 10. plass.


Vår analyse av Start:

Få lag har en tøffere åpning på sesongen enn Start. I tre av de fire første kampene skal Start ut på tur, og vanskelige borteoppgjør mot henholdsvis Godset (serieåpningen), Sarpsborg 08 og Aalesund venter i løpet av de fire første rundene. Blir det få poeng der, kan det fort bli høye skuldre i Kristiansand.

Er det én ting vi er sikre på, er det at Start kommer til å savne Espen Børufsen, som er ute med en skulderskade frem til tidligst mai. Han er en nøkkelspiller på Start med sin innsats, holdning og offensive bidrag. Trolig blir det Zlatko Tripic, Gudmundur Kristjansson eller Robert Sandnes som tar plassen hans i serieåpningen.

De som kjenner Start godt, mener finske Markus Heikkinen ble redningen forrige sesong. Han spilte de ti siste kampene for Start, og 35-åringen bidro til å styre spillet fra sin midtbaneposisjon. Han kommer trolig til å bli savnet.

Nysigneringene Fernando Paniagua og Zlatko Tripic er spennende tilvekster. Paniagua er ukjent for nordmenn, men skal være taktisk klok og ha gode ferdigheter med ball. Han er tiltenkt en rolle som defensiv midtbanespiller i Start, og er mannen som skal erstatte Heikkinen. Lyngdølen Tripic venter fortsatt på gjennombruddet, og kanskje han har godt av å komme tilbake til hjemfylket. Den tidligere Molde-spilleren er en mann som kan bekle flere posisjoner fremover på banen, har bra med hurtighet og er ikke redd for å utfordre med ballen i beina. I sin første Start-kamp vartet han opp med mål og assist på 45 minutter, da Start vant 2-1 mot Stabæk onsdag.

En viktig mann for sørlendingene blir spissen Matthias Vilhjalmsson. Islendingen har slitt litt med en vond ankel i sesongoppkjøringen, og har derfor trent en del alternativt, men bør rekke serieåpningen mot Strømsgodset.

Og han er viktig. Vilhjalmsson var den eneste Start-spilleren som scoret tosifret antall mål forrige sesong (11), og skal vi dømme ut fra vinterens treningskamper har ikke Start dyrket frem noen flere storscorere. For sørlendingene har ikke akkurat spilt makrellfotball i vinter. På ni kamper har gultrøyene kun to ganger scoret mer enn ett mål.

Mjelde valgte å vrake Glenn Andersen som Start-kaptein denne sesongen. Det er et tøft valg, men Andersen er en type som neppe går rundt og sprer dårlig stemning av den grunn. Håkon Opdal er Mjeldes valg som ny kaptein, og er ikke ukjent med rollen. Opdal var kaptein i Brann i 2009 og 2010.

Vi tror Start fortsetter den gode trenden de avsluttet forrige sesong med, da de var blant Tippeligaens beste lag i siste del av sesongen. Men de er avhengige av at nøkkelspillere som Espen Hoff, Ernest Asante, Jesper Mathisen, Solomon Owello og Matthias Vilhjalmsson leverer. Og det tror vi de gjør.

Nettavisen tror Start overlever med god margin.

Plusser:
+ God førsteellever, og stallen virker å være sterkere enn i fjor.

+ Solomon Owello blant de beste midtbanespillerne i Tippeligaen.

+ Matthias Vilhjalmsson er en toppscorerkandidat hvis han finner formen.

+ Har blant Norges fineste stadioner. Nå gjelder det bare å lokke sørlendingene på kamp.

+ Klubben virker å ha fått mer orden på styre og stell. Økonomien er bedre, og ting er ikke så kaotisk som det kanskje har vært tidligere. Det gir ro, og ro gir grunnlag for god utvikling.

Minuser:
- Tøff åpning på sesongen, men tre av de fire første kampene på bortebane mot henholdsvis Godset (serieåpningen), Sarpsborg 08 og Haugesund.

- Kommer til å merke savnet av Espen Børufsen frem til sommeren.

- Hvem skal score målene hvis Matthias Vilhjalmsson blir skadet eller får måltørke? Alejandro Castro må bli mer stabil for å kunne bli en klassespiss.

- Var altfor lette å slå i visse kamper i fjor. Kan ikke falle tilbake på det nivået i år, men vinterens treningskamper har ikke vært betryggende. Tapte blant annet klart mot Hobro, et dansk førstedivisjonslag.

Se opp for:Alexander Lind(24):
En spiss som kan få mange sjanser av Mons Ivar Mjelde denne sesongen. Lind ble hentet fra 3.divjsonsklubben Donn, men har en fysikk og fart som er veldig spennende. Kan minne om en Daniel Braaten-type sies det fra Kristiansand, og det er selvsagt interessant.

Jesper Mathisen om tipset:
- En tiendeplass er ikke det vi har satt oss som mål, vi vil høyere enn det, og vi får satse på at Nettavisen ikke er verdens beste til å tippe. Det tror jeg heller ikke dere er (eh, jo, red.anm.).

Her finner du alle tabelltipsene.