Gå til sidens hovedinnhold

Mener konflikten ble uutholdelig

- Det var lett å se at de gikk hverandre på nervene.

TIPPELIGATIPSET:
6.-PLASS: AALESUND:

Abderrazzaq Hamed-Allah ble løsningen på Aalesunds inderlige savn om en klassespiss da han ankom byen like etter at fjorårets serie var i gang.

Rekordkjøpet slo virkelig til i sin første sesong. Marokkaneren ble AaFKs toppscorer og Tippeligaens poengkonge. I vinter ble han solgt for fire ganger så mye som det han kostet.

Likevel er ikke historien om Hamed-Allah en solskinnshistorie helt uten skyer.

Hamed-Allah skinte riktignok som bare det, men lagets andre stjernespiller, Michael Barrantes, havnet i skyggen under en av marokkanerens mørke skyer.

- Det var lett å se at de gikk hverandre på nervene. Barrantes frustrerte seg over at Hamed-Allah brukte lang tid med ballen. Konflikten mellom Barrantes og Hamed-Allah ble til slutt uutholdelig, forteller AaFK-kaptein Jonatan Tollås Nation til Nettavisen.

- Hvilket forhold de hadde utenfor banen vet jeg ikke, men på banen fungerte samarbeidet mellom Barrantes og Hamed-Allah heller dårlig, medgir Tollås Nation.

Løsningen Hamed-Allah
Kjøpet av Hamed-Allah ble løsningen på AaFKs savn etter en spiss i fjor.

Salget av samme mann kan bli løsningen på AaFKs harmoni og spillestildilemma i år.

AaFK var lenge det mestscorende laget i fjorårets Tippeliga, men Jan Jönsson hadde likevel en stor utfordring i komponeringen av laget.

Som Stabæk-trener ga han Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarson og Alanzinho frie roller offensivt. Det samme fikk også triangelet Hamed-Allah, Leke James og Barrantes ofte i fjor.

Det gikk på bekostningen av den defensive tryggheten.

- Offensivt sprudlet det tidvis av oss, men defensivt var vi for ustabile. Det er noe vi har jobbet hardt med i vinter, uten at resultatene hittil har vært helt som jeg ønsker, sier Jönsson til Nettavisen.

Malplassert Barrantes
AaFK-treneren hadde mange offensive ess som skulle fungere sammen. Hva den beste løsningen var på det som må kalles et gedigent luksusproblem, ble Jönsson aldri helt klok på.

Etter hvert som spissparet Hamed-Allah og Leke ble dyrket på topp, måtte Barrantes avfinne seg med å gå fra rollen som offensiv midtbanemaestro til en kantrolle, hvor costaricaneren ble en mindre vital del av AaFKs offensive spill.

- Med to spisser ble det vanskeligere å bruke Barrantes i sin favorittrolle. Det fungerte jo ofte veldig bra for laget, men vi fikk neppe maksimalt ut av Barrantes, som søkte mer ut mot kanten, forteller Jönsson.

- Hamed-Allah er en fantastisk god spiller og hadde nok blitt toppscorer i Tippeligaen i år, men det kan absolutt være fordeler med salget også. Jeg tror det kan være bra for Barrantes. Uten Hamed-Allah blir det enklere å vite hvordan vi vil spille. Det blir enklere å få en grunnformasjon og et fast mønster, mener svensken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Leke er bedre enn Hamed-Allah

Stjernespiller Barrantes signerte en ny langtidskontrakt med klubben i fjor høst, men presterte langt under pari og havnet i skyggen av AaFKs spissduo.

Nå håper Tollås at samarbeidet mellom Barrantes og Leke James vil blomstre på samme måte som det gjorde før Hamed-Allah kom til klubben. I AaFK-leiren har man stor tro på at AaFKs 21 år gamle nigerianer vil bli Tippeligaens toppscorer.

- Jeg mener at Leke totalt sett er en bedre spiller enn Hamed-Allah. Rettvendt og i avslutningene er Hamed-Allah enda råere, men Leke er bedre feilvendt, jobber hardere defensivt og er en bedre lagspiller. Leke er en komplett spiss, mener AaFK-kapteinen.

Jönsson er enig med sin kaptein.

- Leke er omtrent på samme nivå som Hamed-Allah. Jeg tror Leke kan bli Tippeligaens toppscorer i år, mener Jönsson. -Alle i AaFK har tro på at Leke kan klare det. Vi trenger 15 mål fra Leke. I tillegg har vi Tor Hogne Aarøy som er i toppslag og som skaper usikkerhet hos motstanderen bare med sin tilstedeværelse, mener Tollås.

Vil ha tre nye spillere før vinduet stenger
Selv om Hamed-Allah kostet AaFK mer enn noen annen spiller, ble han solgt for fire ganger så mye som det han ble kjøpt for. Det betyr at AaFK har handlesekken klar frem mot overgangsvinduet stenger 31. mars.

- Jeg ønsker meg tre nye spillere. Selv om Hamed-Allah har forsvunnet, er vi godt forspent på spissplass, så det kan hende at vi henter en vingtype i stedet. Kanskje henter vi både en spiss og en kant. I tillegg må vi forsterke defensivt, hvor vi trenger større bredde, forteller Jönsson.

Hvis AaFK investerer pengene de har til rådighet på en god måte, tror Tollås at AaFK kan bli en utfordrer i medaljekampen. Kanskje også i gullkampen.

- Spør meg helst igjen når vi har hentet inn de spillerne vi skal ha. Men vi har et sterkt ønske om å forbedre fjorårets 4. plass. Det tror jeg vi skal klare om vi treffer med forsterkningene. I fjor rotet vi bort fryktelig mange poeng på hjemmebane og overpresterte på ingen måte, sier midtstopperen. -Vi har mange spennende spillere som kan ta nye steg i år. Fredrik Ulvestad var uheldig og ble skadet i starten i fjor. I år kommer han til å bli enda bede. Selv har jeg et mål om å ta steget opp på A-landslaget i løpet av sesongen, avslører Tollås.

Det har treneren tro på at U23-landslagsspilleren kan klare.

- Både Ulvestad, Grytebust og Tollås kan bli A-landslagsspillere i år. De kommer til å ta nye steg. Det samme gjelder Peter Orry Larsen og Leke James. Vi har mange spennende spillere, mener Jönsson.

Ikke opplevd maken til skademareritt
Et annet stort forbedringspotensial i AaFK-mannskapet er skadeproblematikken. Mens Jönsson knapt hadde skader å stri med i sin tid i Stabæk, hadde han i fjor seks skader i snitt per kamp.

- Jeg har aldri opplevd maken til skader! Da jeg var Stabæk-trener spilte eksempelvis Nannskog og Pall Gunnarson omtrent alle kampene i fire-fem år. Det betyr veldig mye for tryggheten i laget. Jeg tror vi kunne tatt medalje uten skadeproblemene i fjor, sier Jönsson.

Skadefrekvensen var også stor da Rekdal ledet AaFK. I år må dette forbedres.

- Vi har gjort grep. I fjor startet vi med å få spillerne til å bli 24-timersutøvere i større grad. Det handler om søvn, kosthold og hvile. Vi håper at vi får betalt for denne seriøse jobbingen i form av mindre skader. Hittil tyder mye på at vi er på rett vei, sier AaFK-treneren.

Blant annet var kantspillerne Demar Phillips og Tramaine Stewart, som begge besitter et stort ferdighetsregister, aldri helt med i fjorårets sesong.

- Hvis vi får de i gang igjen, blir det som to nye forsterkninger. I fjor spilte vi stort sett uten kantspillere. Med disse to tilbake og en ny kantspiller på plass, vil vi få en ny dimensjon i spillet, håper Jönsson.

Selv om treningskampene har vært svake, er optimismen i klubben stor.

- Vi skulle selvfølgelig ønske at vi hadde sett mer av det blendende offensive spillet vi viste i fjor, men samtidig er det for tidlig å være i storform nå. At stallen ennå ikke er komplett, har nok også litt å si. Vi skal bruke tiden frem mot seriestart godt, avslutter AaFK-kaptein Tollås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vår analyse av AaFK:
Aalesunds Fotballklubb åpnet 2013-sesongen forrykende og var lenge en outsider i gullkampen. Så raknet det fullstendig i de første høstmånedene, og 4. plass ble sluttresultatet.

Med tidvis forrykende angrepsfotball imponerte AaFK imidlertid stort i store deler av sesongen. Hamed-Allah, Leke, Barrantes og Ulvestad stod frem som AaFKs svar på den firerbanden Jönsson hadde i Nannskog, Pall Gunnarson, Alanzinho og Tchoyi.

Selv om Jönssons unge mannskap rotet bort uvirkelig mange poeng i hjemmekampene mot bunnlagene, hadde et skademareritt uten like og en liten konfliktskaper i toppscorer Hamed-Allah, var AaFK lenge det mestscorende laget i divisjonen og hadde lenge heng på både Strømsgodset og Rosenborg.

Derfor tyder mye på at tangotrøyene ikke fikk ut sitt fulle potensial med fjorårets 4. plass. Hvis Jönsson fortsetter lagbyggingen, slik han gjorde med Stabæk, kan Tollås få rett i at AaFK kan bli et lag å regne med helt der oppe. Potensialet i laget er enormt.

Samtidig er usikkerhetsmomentene flere. Det er ingen garanti i at AaFK klarer å rette opp fjorårets skadeproblemer. Skadeproblematikken har nemlig vært en realitet i mange år, ikke minst under Kjetil Rekdals ledelse. Grep er blitt gjort, og AaFK-spillerne fremstår nå mer som 24-timersutøvere. Om det gir resultater, er foreløpig et ubesvart spørsmål.

Offensivt leverte AaFK tidvis sambafotball i fjor. Defensivt er det mye å rette på. Treningskampene i vinter har hittil gitt negative svar. Bredden i forsvaret var ikke den beste i fjor. Selv om Daniel Arnefjords skademareritt endelig er over, mens Akeem Latifu og Oddbjørn Lie har kommet inn, er det på ingen måte sikkert at AaFK vil løse den defensive koden i år heller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På midtbanen ser finnen Sakari Mattila, med fortid fra italiensk fotball, ut til å være den balanserende midtbanen AaFK har savnet etter at Jason Morrison fikk blodpropp. Fredrik Ulvestad spås en lysende sesong, mens Peter Orry Larsen og Fredrik Carlsen endelig er tilbake på det høye nivået de viste for noen år siden.

At toppscorer Hamed-Allah er vekk, er naturligvis et usikkerhetsmoment. Hvem skal score målene i hans fravær? Leke James scoret mye i fjor og vil trolig score mer i en enda mer fremskutt rolle i år. Barrantes vil få tilbake sin offensive midtbanerolle, noe som kan medføre at playmakeren finner tilbake til den uslåelige formen fra 2011 og 2012. I så fall kan midtbaneeleganten bli Tippeligaens beste spiller igjen.

Jamaicanerne Stewart og Phillips var i fjor mer skadet enn friske, men har begge potensial til å sette preg på Tippeligaen. Hvis Jönsson får det som han vil, og AaFK lykkes med å hente tre gode spillere, er det vanskelig å sette begrensninger for hva dette AaFK-laget kan få til. Samtidig er usikkerhetsmomentene så mange at Nettavisen tipper tangotrøyene på en 6. plass.

Plusser:
+ Er kjent for en trygg økonomi. Nå er benevnelsen «trygg» en underdrivelse. Solgte Hamed-Allah for 34 millioner kroner. AaFK har handlekraft som få andre.

+ Michael Barrantes var kanskje Tippeligaens beste spiller i 2011 og 2012. I år vil han trolig igjen figurere i sin elskede offensive midtbanerolle. Pass opp for en revansjesugen og VM-klar costaricaner! Midtbanemakker Fredrik Ulvestad kan også bli en dominerende spiller denne sesongen. Denne lagdelen er både kvalitativt og kvantitativt blant ligaens beste.

+ Hadde et av ligaens yngste lag i fjor. Har veldig mange spennende spillere i gunstig alder som er på vei inn i sine beste fotballår. Leke James, Fredrik Ulvestad, Peter Orry Larsen, Fredrik Carlsen, Jonatan Tollås, Akeem Latifu, Sakari Mattila og Hugues Wembangomo er alle spillere mellom 20 og 25 år som vil ta opp de fleste plassene på årets AaFK-lag. De har alle forutsetninger for å ta nye steg i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Minuser:
- I fjor hadde AaFK kun tre færre baklengsmål enn jumbolaget Hønefoss. AaFKs defensive fundament må forbedres om AaFK skal kjempe om medaljer. Jönsson har ikke fått de svarene han ønsker i treningskampene så langt.

- Skademarerittet har vart i flere sesonger for de oransje og blå. Seks indisponible spillere i snitt per kamp var fasiten i fjor. Dermed ble det store utskiftninger og lite kontinuitet i laget. Klarer de å løse skadeproblematikken i år?

- Toppscoreren er vekk. Argumentene for at det totalt sett kan være positivt, er essensen i denne artikkelen. Det handler om harmoni, lagsammensetning og reinvestering av nye spillere. Foreløpig er det ikke gjort, og fasiten er at AaFK har mistet spilleren som var involvert i flest scoringer av samtlige tippeligaspillere i 2013. Det vil merkes.

Se opp for: Torbjørn Grytten (18)
Spisstalentet debuterte i Tippeligaen allerede i 2012. Kanskje blir 2014 året hvor Grytten får sitt gjennombrudd i norsk fotball. 18-åringen er den spillertypen som minner mest om Hamed-Allah i årets AaFK-lag. Grytten er en hurtig, pågående, bevegelig og hardtarbeidende bakromsspiss med goalgetteregenskaper. I vinter har han fått flere sjanser og tatt godt vare på dem. Spørsmålet er hva som skjer med spilletid for Grytten om AaFK lykkes i å hente inn tre nye kvalitetsspillere.

I tillegg har vi tro på at Leke James og Fredrik Ulvestad kan ta nye steg og bli to av de mest dominerende spillerne i Tippeligaen, helt på høyde med det Hamed-Allah og Barrantes har vist av kvaliteter tidligere.

Jan Jönsson om tipset:
- Vårt mål er å gjøre det bedre enn i fjor. Da ble vi nr. 4. Da sier det seg selv at vi håper å gjøre det bedre enn hva dere tipper.

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken