*Nettavisen* Sportspill.

Molde holder stø gullkurs

HØYT OPPE: Mohamed Elyounoussi scoret tre mål da Molde slo Brann 4-2 mandag og er nå oppe i ni seriemål for Tippeligaens serieleder. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Serielederen blir en av våre holdepunkter på en herlig tippekupong med kamper fra VM og Tippeligaen.

13.06.14 12:31

Øvrig innhold fra Sportspill torsdag:
VM-tips:
Brasil er for stor favoritt
Oddstips 1: Gyllen mulighet for Haugesund
Oddstips 2:
Godset trøbler på bortebane
Få oversikt:
Disse er skadet i Tippeligaen
Tips og analyser:
Dette landet vinner VM
V5 Bergen:
Moden for større oppgaver

Torsdagens tippekupong er en herlig blanding av 13. runde i Tippeligaen og de fire første kampene i VM. De ni første matchene spilles i dag, mens resten går fredag og natt til lørdag.

Vi har som vanlig satt opp to kupongforslag som kan spilles direkte nederst i artikkelen.

1. Haugesund – Sarpsborg
Haugesund har hatt en trist vårsesong etter fjorårets bronsemedalje. Tok ledelsen borte mot Strømsgodset sist, men ble senket av to mål i midten av andre omgang og tapte til slutt 1-2. Tapet var fortjent, men laget hadde to fine sjanser i sluttminuttene og kunne fort ha knepet et poeng.

Falt ned til sisteplass, og det begynner å bli mange runder siden forrige seier.

Per Morten Kristiansen, Michael Haukås og Pontus Engblom er fortsatt uaktuelle, mens Rok Elsner og Dusan Cvetinovic soner karantene.

Sarpsborg har ikke vunnet på de fem siste kampene, men har spilt uavgjort i tre på rad. Har tatt 14 poeng – dobbelt så mye som dagens motstander - og ligger på 11. plass.

I mandagens 1-1-kamp på hjemmebane mot Viking var Aaron Samuel Olanare involvert i en kontroversiell situasjon der han selv mente seg snytt for straffe. Dommer Anders Johansen mente imidlertid at toppscoreren filmet og ga ham gult kort. Dermed mister Olanare, som har herjet med mange tippeligaforsvarere denne sesongen, stå over kveldens kamp.

Kantspilleren Franck Dja Djédjé pådro seg også sitt tredje gule kort, og Sarpsborg har dermed mistet mye fart, bevegelighet og styrke. Jérémy Berthod er tillegg skadet.

Sarpsborg er Tippeligaens nest svakeste bortelag (0-2-4 og 5-15 i målforskjell) og har to sentrale angrepsspillere ute med karantene. Haugesund får ikke en bedre sjanse til å ta tre livsviktige poeng. H.

2. Viking – Stabæk
Nok et lag som sliter med å vinne kamper om dagen. Har 0-4-2 på de seks siste matchene og har falt ned til sjuendeplass.

Troppen er skadefri.

Stabæk var daffe i sommervarmen på Nadderud mot Start sist, og det var ikke så mye å si på at det ble 1-2-tap. Har vært veldig enten-eller denne sesongen og er det eneste laget som ikke har spilt uavgjort (6-0-6).

Førstekeeper Mande Sayouba er opptatt med VM-spill for Elfenbenskysten. Resten av troppen er intakt.

Stabæk har fått bra betalt i flere kamper denne sesongen, og vi tror Viking penser tilbake på vinnersporet i kveld. H.

3. Lillestrøm – Strømsgodset
LSK lå lavt mot RBK på Lerkendal sist og sørget for at trønderne kom til minimalt med sjanser den første delen av kampen. Det raknet litt midtveis i andre omgang, og til slutt måtte man ta til takk med et kjedelig 1-3-tap. Falt dermed ned til sjetteplass.

Vi har ellers likt mye av det vi har sett av LSK denne sesongen. Laget er solid og har mye fart og styrke i troppen. Samtidig er samspillet og aggressiviteten bedret fra i fjor.

Johan Andersson og Pálmi Rafn Pálmason er ute med skader, ellers ser det bra ut.

Selv om Marienlyst fortsatt er fryktet fort der Godset ”aldri” taper og laget ligger på andreplass, er ikke drammenserne på samme nivå som i gullsesongen. Savnet av Stefan Johansen er stort, og det er sjeldnere mellom hver gang vi lar oss blende av sprudlende angrepsspill.

På bortebane er Godset tilbake til gamle synder, og det blir tidvis noe nervøst og famlende over spillet. Så langt har laget bare tatt fem poeng på seks bortekamper, og det er også blitt en pinlig cup-exit borte mot Tromsdalen.

Adam Larsen Kwarasey er på VM-oppdrag for Ghana. Thomas Sørum og Gustav Wikheim er skadet, mens Martin Rønning Ovenstad soner karantene.

Et sulten LSK-lag bør ha gode muligheter til å tukte et bortesvakt Strømsgodset, men vi tar med en gardering. HU.

4. Aalesund - Sandnes Ulf
Aalesund kom aldri inn i kampen mot Vålerenga sist, og tapte 0-3 etter tre tidlige baklengs. Har dermed susselige 0-3-3 og 5-8 i målforskjell på de siste seks kampene og ligger tredje sist med åtte poeng.

Ulf tok en særdeles viktig hjemmeseier over Bodø/Glimt i pinsen og klatret opp på ti poeng og sikker plass. Har forferdelige 0-1-4 og 4-12 i målforskjell på bortebane så langt.

Malaury Martin mister resten av sesongen, og Emil Johansson er langtidsskadet. Avne Pepa og Henrik Furebotn er også uaktuelle i dag.

Aalesund er meget svake om dagen, og Ulf har fått selvtillit etter seieren sist. Vi helgarderer. HUB.

5. Bodø/Glimt – Molde
Glimt stod med fem strake seiere i serie og cup før det ble bråstopp og 0-1-tap for Ulf i helgen. Ble stående på niendeplass, men det er nå fem poeng opp til bronse.

Molde viste styrke ved å snu Branns 2-1-ledelse til 4-2-seier på Aker Stadion i pinsen. Det var en fortjent seier, og Mohamed Elyounoussi viste storform med tre scoringer.

Espen Bugge Pettersen, Joshua Gatt, Magne Simonsen og Magne Hoset er ute med skader.

Molde har Tippeligaens bredeste og beste angrepssrekke, og vi tror serielederen er i stand til å bryte ned Glimt-forsvaret. B.

6. Brann – Odd
Brann yppet seg mot Molde sist, men tapte til slutt fortjent 2-4. Falt ned til nest sisteplass, og kun ett mål skiller ned til Haugesund. Har tapt fire av fem hjemmekamper så langt.

Markus Jonsson, Vadim Demidov, Daniel Mosjov og Kristoffer Barmen er trolig ute.

Odd presset og presset på for mål mot Sogndal sist, men klarte ikke å få ballen i nettet og måtte nøye seg med ett poeng. Falt ned til fjerdeplass.

Fredrik Semb er eneste fravær.

Det er mye talent i Branns unge mannskap, men det virker rett og slett som om laget ikke er modent nok for Tippeligaen ennå. Laget mangler punch i begge bokser, og det gjør at man går tapende ut av jevne kamper. Odd har bedret spillet på bortebane denne sesongen og står med tre strake triumfer på fremmed gress når vi tar med cupseieren over Notodden.

Odd-spillernes rutine og muskler kan bli avgjørende mot et hjemmesvakt og til dels puslete Brann-lag, og vi tviler på at dette blir hjemmeseier. UB.

7. Sogndal – Vålerenga
Sogndal var både heldige og gode til å forsvare seg mot Odd, og laget kunne innkassere nok et viktig poeng. På de siste fem kampene er det blitt 11 av dem. Har klatret opp til 10. plass, og det skiller hele sju poeng ned til nedrykkskvaliken.

Stiller med skadefri tropp.

VIF og toppscorer Vidar Örn Kjartansson trengte vare én omgang for å banke Aalesund 3-0. Seieren sendte Oslo-klubben opp på tredjeplass, og det ser virkelig ut til at Kjetil Rekdal har fått skikk på laget.

André Muri, Fitim Kastrati og Alexander Mathisen er ute. Diego Calvo er opptatt med VM, mens Sivert Heltne Nilsen soner karantene.

Vi tror mest på Vålerenga, men Sogndal er inne i en fin stim og skal aldri undervurderes på hjemmebane. HUB.

8. Start – Rosenborg
Med 2-1 på Nadderud tok Start endelig en seier igjen, og sørlendingene fikk et pusterom i nedrykksstriden.

Jesper Mathisen er eneste skadefravær, men Bismark Acosta soner karantene.

Det har vært mye bråk i Rosenborg-leiren de siste ukene, men spillerne klarte å samle seg til en viktig 3-1-seier over LSK mandag. Klatret opp til femteplass og har kontakt med alle lagene over seg bortsett fra serieleder Molde.

Mix og Christian Gamboa har sluttet seg til henholdsvis USAs og Costa Ricas VM-tropp. Stefan Strandberg kan ha spilt sin sist RBK-kamp. Nicki Bille Nielsen er skadet.

Start er svekket i forsvar av fraværene til Mathisen og Acosta, mens RBK fikk en etterlengtet opptur med 3-1-seieren over LSK. B blir vårt tips.

9. Brasil – Kroatia
Endelig er VM i gang! Brasil er stor favoritt i A, der motstanderne er Kroatia, Mexico og Kamerun, og brasilianerne forventer at landets fotballhelter vinner pokalen i det første Brasil-VM på 64 år. Mange fikk seg en støkk da Barcelona-stjernen Neymar måtte ut med en ankelskade på trening tirsdag, men de sist rapportene tyder på at spissesset blir klar.

Landslagssjef Felipe Scolari stiller dermed trolig med den samme lagoppstillingen som stort sett ble brukt i prøve-VM forrige sommer, med Neymar, Fred, Oscar og Hulk i den offensive linjen.

Kroatia er ikke sjanseløs på avansement, men laget er svekket offensivt i dag av at stjernespissen Mario Mandzukic soner karantene. Panathinaikos-forsvareren Danijel Pranjic skadet seg under oppvarmingen i treningskampen mot Australia og må trolig stå over. Venstrebacken Ivan Strinic er også på skadelisten.

Åpningskampene i VM lever ofte sitt eget liv selv om kvaliteten på lagene er ujevn. Hele seks av de siste tolv åpningsmatchene har endt uavgjort, og når dette er et tegn som bare har 13 prosent på folkerekka, velger vi å sette en halvgardering. HU.

10. Mexico – Kamerun
Mexico kommer trolig til å kjempe med Kroatia om andreplassen i gruppe A. Landet har byttet landslagssjefer i et voldsomt tempo det siste halvåret, og laget ledes av karismatiske Miguel ”El Piojo” Herrera under VM.

Mexicanerne tok seg til VM ved å beseire New Zealand i playoffen etter å hatt marginene på sin side i kvaliken. I de to siste oppkjøringskampene ble det 0-1-tap for Bosnia og Portugal.

Troppen består i stor grad av spillere fra den hjemlige ligaen, og bortsett fra Manchester United-spissen Javier Hernandez er det få profiler i laget som er kjent for norske fotballinteresserte.

Hernandez har slitt med scoringsformen i det siste, og det er ikke umulig at han starter på benken fredag.

Kamerun har i kjent stil en del bråk i troppen, og spillerne streiket nylig grunnet misnøye med bonusbetingelsene. Landslagskaptein og stjernespiss Samuel Eto’o har også beskyldt medspillere for å ha en agenda mot ham.

Har variert litt prestasjonene i oppkjøringskampene, men bør ha bra med selvtillit etter 1-0 over Moldova og 2-2 mot Tyskland i de to siste matchene.

Vi har ikke noe særlig tro på noen av disse lagene i VM, men en eventuell vinner her vil ha gode muligheter for avansement. Vi tror mest på uavgjort, men garderer helt ut. HUB.

11. Spania – Nederland
Dette er ikke bare en spektakulær åpningskamp i gruppe B, men også et nøkkeloppgjør som ingen av lagene har råd til å tape. En eventuell taper her vil nemlig trolig være avhengig av å slå Chile for å gå videre, noe som ikke blir en enkelt oppgave.

Spania er vår favoritt i gruppe selv om Barcelona-stjernene Iniesta og Xavi, som har bidratt sterkt til landets triumfer de siste årene, ikke har vært på toppnivå denne sesongen. Dersom lagets finspillende midtbane skulle gå i stå, har imidlertid Vicente del Bosque fått et helt nytt angrepsalternativ i Diego Costa. Atletico Madrid-helten er en spisstype og oppspillspunkt laget har manglet de siste årene.

Denne Nederland-utgaven virker en del svakere enn de vi har kunne glede oss over de siste mesterskapene, og landslagssjef Louis van Gaal er avhengig av at Robin van Persie og Arjen Robben holder seg skadefrie og finner toppformen for at angrepsspillet skal lykkes.

Midtbanen er svekket av at Roma-spilleren Kevin Strootman er ute med skade.

Når to storlag ikke har råd til å tape, ender det fort med uavgjort. Hvis det kåres en vinner etter 90 minutter, må det bli Spania. HU.

12. Chile – Australia
Chile har vært heldig som har trukket Australia i den første kampen. Dette er et lag landet må slå for å ha håp om å gå videre, og med seier fredag, vil chilenerne sette et voldsomt press på en eventuell taper i oppgjøret mellom Spania og Nederland.

Chile er kjent for et skyhøyt press og hurtig angrepsspill, og spillerne kommer trolig til å gå ut meget aggressivt. Laget er bygget rundt stammen i det meget imponerende VM-laget fra U21-VM i Canada i 2007, med spillere som Alexis Sanchez, Gary Medel og Arturo Vidal som de største stjernene.

Det er mye hardtarbeidende gråstein i Australia, og landet er tippet som en klar dumpekandidat i denne gruppen. Gjorde det bra i treningskampene i fjor høst, men har tapt mot Kroatia og Ecuador og spilt uavgjort mot Sør-Afrika i de tre siste oppgjørene.

Med tanke på at Chile har et mannskap med mange lave spillere, blir nok dødballer Australias beste angrepsvåpen. Men vi tror ikke hodestyrke er nok til å vinne kampen. H.

432-rekker
1. Haugesund – Sarpsborg H

2. Viking – Stabæk H

3. Lillestrøm – Strømsgodset HU

4. Aalesund - Sandnes Ulf HUB

5. Bodø/Glimt – Molde B

6. Brann – Odd UB

7. Sogndal – Vålerenga HUB

8. Start – Rosenborg B

9. Brasil – Kroatia HU

10. Mexico – Kamerun HUB

11. Spania – Nederland HU

12. Chile – Australia H
Klikk her for å levere 432-rekken

96-rekker
1. Haugesund – Sarpsborg H

2. Viking – Stabæk H

3. Lillestrøm – Strømsgodset HU

4. Aalesund - Sandnes Ulf HU

5. Bodø/Glimt – Molde B

6. Brann – Odd UB

7. Sogndal – Vålerenga UB

8. Start – Rosenborg B

9. Brasil – Kroatia H

10. Mexico – Kamerun HUB

11. Spania – Nederland HU

12. Chile – Australia H
Klikk her for å levere 96-rekken

Les også:
Oddstips 1: Gyllen mulighet for Haugesund
Oddstips 2:
Godset trøbler på bortebaneNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag