Historien til Monaco Grand Prix starter med et enda mer legendarisk bilsportsarrangement. I 1909 startet motorklubben i Monaco å planlegge et billøp etter ønske fra regenten Albert 1 i Monaco. Målet var et løp som startet forskjellige steder i Europa, og hvor målet var i Monte Carlo.

Oppdatert: Vårt anbefalte langskudd på Charles LeClerc i Ferrari gikk inn som vinner av kvalifiseringen. Nå er det klart for et superspennende løp søndag hvor Lewis Hamilton er helt nede på en syvendeplass.

Sjekk den høye oddsen på Lewis Hamilton her

Se vårt oppdaterte tips nederst i saken.

Her kan du se Formel 1-løpene

Det første løpet ble arrangert i 1911, hvor 23 biler startet fra 11 forskjellige steder i Europa. Løpet ble raskt ett av verdens mest populære billøp. I januar 2021 ble franske Sébastien Ogier den mestvinnende i løpet noensinne med 8 seire, og gikk da forbi landsmannen Sébastien Loeb som fikk 7 seire. I 2016 kom norske Anders Mikkelsen og Andersd Jæger på en andreplass.

Under kan du se en britisk nyhetsreportasje fra 1960 om Rally Monte Carlo.

Suksessen til dette billøpet fikk Louis II i 1928 til å ønske et løp som kun foregikk inne i Monacos gater. Sigarett-millionæren Antony Noghès ledet Automobile Club de Monaco, som i dag arrangerer både Monte Carlo Rally og Monaco Grand Prix, og finansierte de 100 000 francs som skulle gå til vinneren.

Det første løpet ble avholdt i 1929, og ble vunnet av britiske William Charles Frederick Grover-Williams. Den store favoritten, tyske Rudolf Caracciola i sin Mercedes kom på en skuffende 3. plass.

Racet ble stadig mer populært, og i 1955 ble det en del av Formel 1-sirkuset. Monaco-racet ble arrangert i gatene i Monaco, og var den gang 3, 145 kilometer som er litt kortere enn dagens løp.

Vinneren i det første løpet ble franske Maurice Trintignant i en Ferrari.

Kongen av Monaco: Graham Hill

Den eneste racersjåføren som har vunnet de tre store: Le Mans 24 og Indy 500, Graham Hill, var kongen av Monaco på 60-tallet. Han vant i 1963, 64, 65, 68 og 69. Det mest legendariske løpet var i 1965 da Graham Hill måtte kjøre av banen for å unngå å krasje med en bil foran seg som han tok igjen som leder. Han kjørte opp en nødvei, og kom inn igjen i løpet på en femteplass. På veien mot en ny seier satte han runderekord etter runderekroder.

Rekorder og vinnere

Det er Mercedes som har flest seire i Monaco, med 15 om man inkluderer 1935-37 (altså før det var Formel 1-løp). Ford har 14 seire (mellom 1968 og 1994), mens Ferrari har 10.

Vinnerne de siste fem årene:

2020: Ikke avholdt
2019: Lewis Hamilton (Mercedes)
2018: Daniel Ricciardo (Red Bull)
2017: Sebastian Vettel (Ferrari)
2016: Lewis Hamilton (Mercedes)

Det er Ayrton Senna som har flest seire, med 6. Av dagens førere har Hamilton 3 seire, Alonso 2 og Vettel har også 2.

I 2019 hadde for øvrig Pierre Gasly, da Red Bull, raskeste runde.

Hvem vinner i 2021?

Favoritten blant ekspertene var Lewis Hamilton med 2 i odds. Rett bak fulgte Max Verstappen med 2,25. Så kom treningene. Nå er Verstappen favoritten med 2,20 i odds mens Hamilton er nede på 2,45.

Verstappen har ikke gjort det spesielt godt i Monaco tidligere, mens Bottas mener han selv har en sjanse til å gjøre det bra. Med oddsen 11 (før 8 er) han en fin outsider, og det samme kan sies om Sergio Perez som nok har skuffet til nå.

Her finner du all oddsen

Vårt spill før kvalifiseringen

Skulle vi anbefalt et langskudd er det oddsen på 8 på at Charles LeClerc i Ferrari vinner. Deres biler har gått fort i Monaco! Her kan du spille på det

Vårt spill etter kvalifiseringen

Kvalifiseringen endte med følgende rekkefølge:

1. Charles LeClerc (Ferrari)

2. Max Verstappen (Red Bull)

3. Valtteri Bottas (Mercedes)

4. Carlos Sainz (Ferrari)

5. Lando Norris (McLaren)

6. Pierre Gasly (Alphatauri)

7. Lewis Hamilton (Mercedes)

8. Sebastian Vettel (Aston Martin)

9. Sergio Perez (Red Bull)

10. Antonio Giaovinazzi (Alfa Romeo)

Her er det mye spennende. Det er veldig vanskelig å kjøre forbi i Monaco, samtidig som det skjedde i kvalifiseringen fort kan skje krasj. Lewis Hamilton ligger langt bak i en rask bil, det samme gjør Sergio Perez. Ferrari har to biler på topp 4, og kan vinne konstruktørhelgen. Likevel, Leclerc krasjet bilen sin og skadene kan medføre både straff i plassering og at man har problemer med bilen søndag. Ferrari sa lørdag kveld at man ikke trodde det. Det samme ble gjentatt søndag, så det er sannsynlig at det faktisk stemmer.

Både Sainz og Norris skal ha god sjanse på en topp 3, selv om det er vanskelig å kjøre forbi i Monaco.

Mick Schumacher kjører ikke finalen grunnet krasjet i treningen lørdag. Bilen fikk store skader, men han kom skadefri fra det.

Her er det vi spiller på:

  • Charles LeClerc som vinner på 2,80. Oddsen på Verstappen er 1,83 - men det er vanskelig å kjøre forbi her, og starten må være perfekt for Verstappen. Med oddsen slik er det enkelt å satse på føreren som leder fra kvalifiseringen.
  • Lewis Hamilton med raskeste runde på 4,40. Hamilton er langt bak, og må få med seg alle poengene han kan få. Det kan bety en strategi som gjør at han får den raskeste runden her, selv om bilen hans har slitt i kvalifisering og trening.
  • Duellen Bottas vs Hamilton gir 1,43 til Bottas som starter på tredjeplass. Det skal mye til for at Hamilton kjører seg opp fra syvende for Bottas.

Vi oppdaterer saken om det kommer odds på hvilken konstruktør som vinner (Ferrari blir vårt tips om oddsen er god), og på topp 10 (Ricciardo er fristende her).

Her finner du oddsprogrammet