*Nettavisen* Sportspill.

Nå skal EM-skjebnene avgjøres

I TYNN TRÅD: Mye skal klaffe om Nicklas Bendtner og Danmark kommer til EM. Foto: Liselotte Sabroe (Afp)

Vi tror Nicklas Bendtner og Danmark er noen av de som vil slite denne EM-runden.

08.10.15 16:53

Sportspills øvrige torsdagsprogram:
Oddstips 1: Skandaledronen sender Albania til EM
Oddstips 2: Folkefest og Nord-Irland til EM
Oddstips 3: Jimmie banker til
V65 Klosterskogen: Solberg fikser jackpotcashen
V64 Jägersro galopp: Birger jakter ny V64-fest

TV-kampene: Slik ser din TV-uke ut

Det er endelig internasjonal fotball på gang igjen og flere av verdens beste landslag skal i aksjon på langoddsprogrammet - deriblant Tyskland.

Bonuspotten vokser stadig og er allerede oppe i 1,6 millioner kroner!

Komplette analyser og andre innleveringsalternativer finnes under spillboksen.

1. Irland — Tyskland
Det ser tøft ut for Irland. Selv om de nå innehar tredjeplassen, gjenstår denne kampen og en bortekamp mot Polen. De er avhengige av at Skottland ikke får fire poeng for å gå videre. Skottland er nemlig best innbyrdes.

Heldigvis for irene møter Skottland et annet storlag i Polen og det betyr at de ikke nødvendigvis er avhengige av seier i kveld. Irene har et godt lag med mange potensielle målscorere, og de har ikke tapt de seks siste i alle turneringer.

Tyskland er imidlertid kraftig overlegne i kvalitet og sikrer gruppeseieren med tre poeng i dag (møter Georgia hjemme i siste). Tyskerne er i bra form i EM-kvalifiseringen med fem seire på de siste seks. Med en massiv overvekt på B på folkerekka, sniker vi med en U. UB.

2. Skottland — Polen
Skottland fikk en marerittuke i september, da de tapte for Georgia (!) og Tyskland, som sendte dem langt på vei ut av EM-drømmen. De må vinne dagens kamp og samtidig håpe at Irland flopper (som er sannsynlig), men ett poeng fra de siste tre kampene er virkelig ikke bra nok.

Skottene vil utvilsomt fylle stadion til denne nøkkelkampen og vi vet alle hvilken stemning det vil skape. Hjemmestatistikken er 3-0-1, med tap for Tyskland.

Polen er på ingen måte garantert direkte EM-plass og poeng i dag er en nødvendighet. Hvis ikke må de slå Irland hjemme - noe de for så vidt er favoritt til å gjøre - men jo tidligere situasjonen deres er avklart, jo bedre.

HUB i denne. Altfor mye å spille for hos begge parter.

3. Portugal — Danmark
Denne blir tøff for våre danske venner. Portugal har grepet koblet om førsteplassen og vinner gruppen med seier i dag. En gulrot i seg selv, og en bortekamp mot Serbia i siste kamp er på ingen måte en lettkjøpt seier.

Portugiserne har vært i bra form etter sjokktapet hjemme for Albania i første runde. 2-0-1 på hjemmebane. I tillegg er de nok glade for å ha Cristiano Ronaldo tilbake i en viss scoringsform.

Danmark hadde et vidunderlig utgangspunkt, men knotet det skikkelig til med to uavgjortkamper mot Albania og Armenia. Dette er deres aller siste kamp og poeng er nødvendig, med tanke på at Albania er hakk i hæl med en kamp til gode.

Men portugiserne blir nok for gode. Kanskje danskene tar ett poeng. HU.

4. Nord-Irland — Hellas
At Nord-Irland skulle toppe gruppen med 5-2-1 og alt i sine hender, var ikke veldig sannsynlig - selv om gruppen jevnt over er svært svak. Vinner de denne er de i EM. Motivasjon god nok, og nord-irene vil naturligvis gå av hengslene allerede før denne kampen.

2-2-0 er irenes hjemmestatistikk. Hjemmelaget blir imidlertid svært svekket av Kyle Laffertys suspensjon. Toppscoreren har syv mål så langt og står for over halvparten av hjemmelagets scoringer. Josh Magennis kommer inn i hans sted. Chris Beard og Conor McLaughlin er også suspenderte.

Likevel tror vi Nord-Irland er bedre kollektivt og individuelt, og det er altfor mye i potten i denne kampen. Er det én kamp i historien de må vinne, er det denne.

Hellas har absolutt ingenting å spille for og de ligger helt sist med tre poeng fra åtte kamper. Motivasjonen er på bunn og de er trolig mest interesserte i å bare bli ferdig med denne marerittkvalifiseringen.

De har scoret bare to mål i hele kvalifiseringen og det ser rett og slett bekmørkt ut. Bedre blir det ikke av at Roma-stopperen Kostas Manolas er suspendert, og Kyriakos Papadopoulos er skadet. Defensivt svekket der, altså.

Vi backer nord-irene fullt og helt i denne på langoddsen, men slenger med en U her. HU.

5. Romania — Finland
Romania har også vanvittig mye å spille for og er nesten nødt til å vinne denne, etter tre 0-0-kamper på rad. De er ikke akkurat involvert i målfester - kun ett mål er scoret i deres fem siste kamper!

De har heller ikke tapt en kamp i løpet av kvalifiseringen og har tre poeng til gode på Ungarn. Men siden de spilte 1-1 mot Ungarn i Romania og 0-0 i Ungarn, er Ungarn faktisk foran på innbyrdes, jamfør den fjerde "tiebreakeren" i EM-kvalifiseringen.

Altså er det mye i potten hos Romania. De er enormt solide defensivt og vil være det også i dag, mens støtten fra hjemmefansen vil være formidabel. 2-2-0 på hjemmebane er godkjent statistikk.

Finland er ikke ute av kampen om EM, men det ser mørkt ut. De må helst vinne de to siste kampene mot Romania og hjemme mot Nord-Irland. Nå har de to 1-0-seire på rad mot henholdsvis Hellas og Færøyene, intet mindre enn forventet.

2-0-2 er bortestatistikken til Finland, som må klare seg uten en av to toppscorere, Riku Riski. Da hviler mye av scoringsansvaret på Joel Pohjanpalo, som har scoret begge i de to siste seierne. Her kjører vi HU, men klink H på langoddsen.

6. Ungarn — Færøyene
Ikke noe poeng i å overkomplisere denne. Ungarn må vinne og er langt overlegne Færøyene på alle nivåer. H.

7. England — Estland
Hjemmelaget skal ha all ære for å ha gjennomført en perfekt kvalifisering så langt og det er ingen grunn til å stoppe nå. Midtbanen er svekket uten spillere som Jordan Henderson og Jack Wilshere, men det er flust av kvalitet hos England likevel.

Full pott fra åtte kamper er imponerende og dette blir i så måte kun en paradermarsj. En marsj de vinner.

For selv om Estland har alle muligheter - i det minste teoretisk - til å sikre EM, men de får besøk av Sveits i siste kamp og det blir nok med teorien. Kvalitetsmessig er det et enormt gap mellom lagene. H.

8. Slovenia — Litauen
Slovenia snudde en uhorvelig tung trend med 1-0-seier hjemme mot Estland sist, men de har fem tap på de siste syv i alle turneringer - selv mot Qatar i en vennskapskamp!

De er avhengige av tre poeng i denne kampen og de har utvilsomt et realitstisk playoff-håp. Hele Slovenia håper at toppscorer Milvoje Novakovic, med seks mål, rekker kampen. Han er tvilsom.

Litauen er med i EM-kampen rent teoretisk, men poengene har de plukket mot San Marino (to seire) og en seier hjemme over Estland. Det betyr at de ikke har tatt poeng mot de noe bedre nasjonene. Her vinner nok Slovenia, men U kan krysses. HU.

9. Liechtenstein — Sverige
Uansett hvor elendige Sverige har vært i det siste - to nøkkeltap på rad mot Østerrike og Russland svir sterkt - taper de ikke denne. B.

10. Montenegro — Østerrike
Hjemmelaget har 3-2-3 fra de første åtte kampene, og har slått Moldova ganger to og Lichtenstein. Faktisk presterte de å spille uavgjort mot sistnevnte, mens det siste poenget er tatt mot Sverige.

Denne kampen må de vinne, og gjør de det, er det muligheter for playoff. Om de slår Russland borte. En tøff oppgave, men de må vinne denne for å beholde EM-drømmen. Deres beste spiller, Inter-spissen Stevan Jovetic, er dessverre skadet.

Østerrike har allerede vunnet gruppen og har 7-1-0 fra åtte kamper. Hvilken mektig prestasjon! For spillerne handler det nok mest om å komme seg gjennom uken uten skader og de kan godt tillate seg å hvile på laurbærene. Her utelukker vi ikke en hjemmeseier! HB.

11. FYR Makedonia — Ukraina
Tja. Hjemmelaget står med tre poeng fra åtte kamper etter en knepen 3-2-seier over Luxembourg og er ute av det for lengst. Gjestene har alt å spille for og også mer kvalitet, men kan fort bukke under for presset. UB.

12. Slovakia — Hviterussland
Slovakene var lenge på full fart inn i EM etter å ha vunnet alt av fotballkamper, men ett poeng de to siste har svekket dominansen noe. De har tre poeng til gode på Ukraina og også innbyrdes overlegenhet, men en seier i dag vil fjerne all tvil.

Nøkkelspillere som Milans Juraj Kucka og Napolis Marek Hamsik er begge med og i toppform. Tidligere New York City FC-spiller Adam Nemec har vært klubbløs en drøy måned og neppe i kjempeform.

Likevel møter de et Hviterussland som kun har vunnet en av de fem siste i alle turneringer, hjemme mot Luxembourg. Ingenting å spille for har de heller. I dag blir Slovakia EM-klar. H.

384-rekker:

1. Irland — Tyskland UB

2. Skottland — Polen HUB

3. Portugal — Danmark HU

4. Nord-Irland — Hellas HU

5. Romania — Finland HU

6. Ungarn — Færøyene H

7. England — Estland H

8. Slovenia — Litauen HU

9. Liechtenstein — Sverige B

10. Montenegro — Østerrike HB

11. FYR Makedonia — Ukraina UB

12. Slovakia — Hviterussland H

Klikk her for å levere denne kupongen!
Klikk her for å levere denne kupongen på mobil!

192-rekker:

1. Irland — Tyskland UB

2. Skottland — Polen HUB

3. Portugal — Danmark HU

4. Nord-Irland — Hellas HU

5. Romania — Finland HU

6. Ungarn — Færøyene H

7. England — Estland H

8. Slovenia — Litauen H

9. Liechtenstein — Sverige B

10. Montenegro — Østerrike HB

11. FYR Makedonia — Ukraina UB

12. Slovakia — Hviterussland H

Klikk her for å levere denne kupongen!
Klikk her for å levere denne kupongen på mobil!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.