Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Nå snur det for Norge

Per-Mathias Høgmo er ute etter å ta sin første seier som landslagssjef når "nye Norge" tar i mot Skottland i kveld.

Kommersielt

Sportspills meny tirsdag:
V4 Bergsåker:Tirsdag er det dags
V5 Bjerke:Dansk i lunsjen

Etter noen magre dager skal endelig landslagene ut til dyst, og tirsdagens langoddsprogram inneholder godbiter som England - Tyskland, Sverige - Portugal og Nederland - Colombia.

Les Sportspill på mobilen!

Dagens langskudd
England—Tyskland H 2.80

Betegnelsen «friendly» passer dårlig når det er rivalene England og Tyskland som møtes til dyst. Selv om begge har sikret seg en VM-billett er det ingen som kommer til å holde tilbake i kvelds oppgjør. Lagene møtes for første gang siden die Mannschaft sendte England ut av VM i Sør Afrika. Som vanlig var ikke kampen uten dramatikk og mange vil nok huske Frank Lampards scoring som aldri ble godkjent. Tyskerne vant til slutt 4-1, noe britene definitivt ikke har latt gå i glemmeboka.

England sikret seg VM-billetten som bestemann i gruppe H, ett poeng foran Ukraina. Gikk gjennom kvaliken ubeseiret, men helgens treningskamp endte med 0-2-tap hjemme mot Chile. Roy Hodgsen valgte å starte med to debutanter, Southampton-duoen Adam Lallana og Jay Rodriguez, men ellers stilte britene med en rutinert førsteellever.

Til dagens oppgjør får Rodriguez tilliten på ny, men Phil Jones er nødt til å stå over med en lyskeskade. Man U-duoen Michael Carrick og Danny Welbeck er fremdeles ute. Steven Gerrard, Daniel Sturridge og Kyle Walker er derimot klarert for spill igjen og starter etter å ha stått over sist.

Lagoppstilling: Hart, Walker, Smalling, Jagielka, Cole, Gerrard , Cleverley, Townsend, Rooney, Lallana og Sturridge.

Tyskland regnes som en av de tunge favorittene til kjempe om VM-gullet neste sommer, og det med god grunn. Joachim Löws utvalgte passerte kvaliken på imponerende hvis og sanket 28 poeng fra ti kamper. Eneste feilskjær kom i 4-4-kampen mot Sverige. Tyskerne ble det mestscorende laget i UEFA-kvaliken med 36 mål, og i ni av de ti siste kampene har de scoret tre eller flere mål (vennskapskamper inkludert).

Leverte også en god gjennomkjøring mot Italia i Milano fredag, deres første møte siden semifinale-tapet mot samme lag under fjorårets EM. Kampen endte 1-1, men tyskerne så unektelig sterke ut og var noe uheldig at ikke et av deres tre stolpeskudd gikk i riktig retning.

Löw bekrefter at det vil bli en del forandringer i hvem som får spilletid i kveld, og sier selv at han vil bytte ut «ryggraden» i laget.

Playmaker Mesut Ozil, forsvarspilleren Philipp Lahm og målvakten Manuel Neuer blir hvilt, mens Sami Khedira skadet seg sist og er ute i opp til seks måneder. Dortmunds Svend Bender forventes å erstatte sistnevnte, mens klubbkameraten Marcel Schmelzer trolig stepper inn på venstrebacken på bekostning av Marcel Jansen. Fra før har Klose, Gomez og Schweinsteiger meldt forfall.

Lagoppstilling: Weidenfeller - Höwedes , Mertesacker , Hummels , Schmelzer - Bender , T. Kroos - Sam , Draxler , Reus - M. Kruse

Et toppet Tyskland ville vært klare favoritter mot England, men Löw gjør betydelig forandringer fra den vante førsteelleveren og bytter ut det han selv kaller ryggraden i laget. Vi tror vertene kan senke et reservepreget Tyskland og setter setter hundrelappen vår på revansjesugne briter til 2.80 i odds.

Følg dagens kamper live på Nettavisen

Dagens avslag
Tyrkia—Hviterussland H 1.40
Privatlandskamp. Tyrkia stilte alternativt i fredagens 1-0-seier over Nord-Irland. Tyrkerne hadde sjanser nok til å vinne med større sifre, men det måtte en forsvarstabbe til av gjestene før ballen satt i nettet. Vertene var lenge i posisjon til å kapre annenplassen i gruppe D, men VM-håpet ble knust med 0-2-tapet hjemme mot Nederland på siste kampdag. Endte på 4.plass med 5-1-4 totalt. Landslagssjef Faith Terim har tatt ut en uerfaren tropp med liten rutine fra A-landslaget, og gjorde hele syv bytter i startoppstillingen fra sist kvalik-kamp mot Nederland. Det forventes at sjefen fortsetter eksperimenteringen i dag.

Hviterussland havnet sist i gruppe I med fire poeng, tatt med 2-1-seieren over Georgia og 1-1-kampen mot Finland. Hviterusserne, som er uten mesterskapserfaring, har spilt åtte treningskamper i år, hvorav kun én er tapt (mot Jordan). Slo VM-klare Japan senest i oktober, mens fredagens treningskamp mot Albania i Antalya endte 0-0. Troppen er basert på spillere fra russisk og hjemlig liga, og med Alexander Hleb i spissen har mange av hviterusserne bred erfaring på landslaget.

Tyrkia er favoritter på hjemmebane, men Terim sender trolig utpå en alternativ førsteellever i dag. Vi er langt i fra overbevist om at tyrkerne kommer til å styre denne matchen og vi holder oss unna 1.40 på hjemmeseier.

Norsk Tipping

Dagens spill
Norge—Skottland

Privatlandskamp. Spilles på Aker Stadion, Molde. Oppløftende spill av Norge i fredagens oppgjør mot Danmark, selv om det endte med 1-2-tap. «Nye-Norge» viste lovende takter, og spesielt Møller Dæhli kan si seg fornøyd med et solid innhopp. Høgmos utvalgte var aggressive fra start og produserte bra med sjanser, men uttellingen stod dessverre ikke i stil med spillet. Norge startet med både Ola Kamara og Marcus Pedersen på topp, mens Linnes, Strandberg, Skjelvik og nevnte Møller Dæhli fikk sine første minutter for A-laget.

Rune Almenning Jarstein gjorde en god innsats i mål, men Ørjan Nyland tar over i kveld og får dermed sin A-landslagsdebut. Høgmo gjør trolig ytterligere to endringer fra forrige lagoppstilling, både Magnus Wolff Eikrem og Morten Gamst Pedersen forventes å starte.

Stefan Johansen brakk ribbenet mot Danmark og er ute.

Forventet lagoppstilling: Ørjan Håskjold Nyland - Omar Elabdellaoui, Tore Reginiussen, Vegard Forren, Tom Høgli - Magnus Wolff Eikrem, Ruben Yttergård Jenssen - Per Ciljan Skjelbred, Morten Gamst Pedersen - Ola Kamara, Marcus Pedersen.

Skottland fikk en horribel start på kvaliken med kun to poeng på de seks første kampene. Gordon Strachan ble hentet inn i januar i år for å redde stumpene i kvaliken, og laget har vist bedring siden. Skottene avsluttet med stil og vant tre av de fire siste. Overrasket stort med å slå gruppetoer Kroatia borte i sommer, og vant også returmøtet på siste kampdag. Avsluttet med 3-2-5 totalt.

Skottene tok i mot USA til treningskamp sist fredag; oppgjøret endte 0-0 og i følge rapportene var matchen av det lett forglemmelige slaget. Spilt to treningskamper tidligere i år, hvor de har slått Estland hjemme og tapt mot England borte.

Det skotske laget reiste til Molde uten flere av deres faste spillere, og manager Gordon Strachan har antydet at det vil bli flere utskiftninger fra USA-kampen. Trioen Ikechi Anya, Craig Bryson og Russell Martin forble på benken sist, men forventes å starte mot Norge.

Midtbaneduoen James McArthur og Charlie Adam fikk heller ingen minutter mot USA, og kan få spilletid i dag. Førstevalget på topp Steven Fletcher spiller derimot helt sikkert ikke. Sunderland-spissen har trukket seg fra troppen og Evertons Steven Naismith leder trolig angrepsrekka i stedet.

Gran Hanley og Charlie Mulgrew har også meldt forfall etter de skadet seg mot USA.

Fra før er James Forrest, Chris Burke, James Morrison, Allan McGregor, Shaun Maloney og Jordan Rhodes ute med skader.

Skottland er nødt til rokkere i laget med flere av de faste ute, og vi tror det åpner opp for at Høgmo kan få sin første seier som landslagssjef. «Nye Norge» var friske mot Danmark og hvis de fortsetter i samme spor bør et alternativt Skottland være overkommelig motstand.

Spilleforslag 1 tirsdag (spillestopp kl 18.55):

Norge—Skottland 1.90 3.20 3.55

Klikk her for å levere dette spillet

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus