Lillestrøm - Vålerenga er tippekupongens høydepunkt. Avbildede Frode Kippe får dessverre ikke ta del.
Lillestrøm - Vålerenga er tippekupongens høydepunkt. Avbildede Frode Kippe får dessverre ikke ta del. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Nordisk fest på tippekupongen

Det er duket for mange spennende kamper fra Norden denne tippe-søndagen.

Kommersielt

Sportspills øvrige søndagstips:
Singel: Gaute Larsen i mer trøbbel
Dobbel: Glimt-seieren var ikke et blaff
Langskudd: City er blitt overvurderte

Bonuspotten er allerede oppe i 750 000 kroner, og innleveringsfrist denne søndagen er klokken 17.55.

Det er mange høydepunkter på søndagens langoddsprogram. City skal til pers, det samme skal Liverpool og Chelsea, mens her i Norge er det full rulle på de to øverste nivåer.

1. Lillestrøm — Vålerenga
Det er igjen duket for en av Norges mest intense fotballkamper, og lagene er i ganske forskjellig situasjon før kampen.

Lillestrøm slet stort mot Sarpsborg 08 i midtukens cuprunde, og tapte til slutt 2-0 på Åråsen. Var ikke spesielt giftige denne kampen og på hjemmebane har de slitt mot de bedre lagene. Med unntak av seieren mot Strømsgodset, har deres fem hjemmeseire kommet mot svakere lag, i form av Brann, Stabæk, Sandnes Ulf og Sogndal.

De siste seks seriekampene har de vunnet kun én. Frode Kippe er eneste fravær for Magnus Haglund.

I Oslo har byens største klubb stanget litt i det siste. Vi husker den utrolige 5-5-kampen mot Viking, mens Sarpsborg tok med seg ett poeng i forrige runde. Har spilt godt, og scorer vanvittig mye mål, men defensivt er de veldig gavmilde og slipper inn billige mål.

På bortebane har Rekdals menn en grei statistikk med 3-4-3. Seieren mot Strømsgodset er spesielt minneverdig, og de har levert mange gode prestasjoner på reisefot.

Daniel Fredheim Holm er skadet. I tillegg er Vidar Örn Kjartansson suspendert etter sitt røde kort forrige helg. Det betyr at de er betydelig svekket.

Selv om islendingen har bøttet inn med mål, har de flere strenger å spille på. Skal ikke avskrives mot formsvake Lillestrøm.

2. Bodø/Glimt — Sandnes Ulf
Bodø/Glimt brøt en uendelig tapsrekke med en sterk seier mot Sogndal forrige runde. Det var virkelig på tide, for nå var Halvorsens menn faretruende nærme nedrykksstreken.

Tradisjonelt har laget vært vanskelige å spille mot på Aspmyra, men den siste periodes turbulens har sørget for at statistikken er 3-3-3 i Bodø.

Valentin er langtidsskadet, mens Dominic Chatto er suspendert. Nevnte Chatto var også mannen som dundret inn seiersmålet i forrige runde.

Sandnes Ulf tok et poeng mot Lillestrøm hjemme sist, men er fortsatt i dyp poengnød. Nordlies inntog har gjort lite annet enn å sørge for dette ene poenget og mot lag som Bodø/Glimt må de satse alt på poeng.

Situasjonen er som sagt enda kritisk, og det er veldig langt opp. Forhåpentligvis innser de alvoret før det er for sent.

Malaury Martin mister resten av sesongen, og Emil Johansson er langtidsskadet. Aksel Skjøsvik og Henrik Furebotn er også uaktuelle.

Bodø/Glimt har spilt mange kamper uten å få særlig godt betalt, selv om de har levert godt i veldig mange av dem. Forrige runde endret det seg, og forhåpentligvis har de med seg godfølelsen inn i dagens kamp.

3. Brann — Rosenborg
Skjebnekamp for de røde fra Bergen. Etter flere kampers oppløftende innsats, er optimismen fort vendt tilbake til Brann-fansen (uten at det skal mye til). Marcus Pedersen fikk også prøvd seg litt mot Odd, selv om de til slutt tapte fullt fortjent mot et av Tippeligaens beste lag.

Rikard Norling har en del skadeproblemer foran denne runden og Vadim Demidov er sammen med Amin Askar utilgjengelige til kampen. Jacob Orlov er usikker, mens Azar Karadas er suspendert. Alle er viktige spillere som vil bli savnet.

Rosenborg har på sin side ikke oppnådd mye med å skifte ut Per Joar Hansen med Kåre Ingebrigtsen. Resultatene peker fortsatt feil vei, og de slet veldig lenge hjemme mot Start forrige helg.

Virker ikke å ha funnet tilbake til seg selv i det hele tatt, og virker om mulig enda mer tafatte enn tidligere denne sesongen. Noe som er merkelig, for i kampen mot Molde viste de at de virkelig kunne, men det tok altså ikke lang tid før det var glemt.

Dette er en veldig spennende kamp, og vanskelig å spå. Rosenborg er likevel ikke favoritt.

4. Sarpsborg 08 — Molde
Sarpsborg fikk en minneverdig aften på Åråsen denne midtuken, og skal spille semifinale i norgesmesterskapet for aller først gang.

Den kom etter en sterk uavgjortkamp mot Vålerenga på Ullevaal, og Brian Deanes menn har respondert til tapet mot Haugesund på best mulige måte.

Er virkelig i godt slag for tiden, og Brian Deane har noe veldig spennende på gang. Det er nesten litt trist at han skal forlate klubben allerede.

Jérémy Berthod og Duwayne Kerr er skadet. Martin Thømt Jensen, Kjetil Berge og Steffen Ernemann er suspendert.

Molde er sitt vanlige, uslåelige seg, men har nå to uavgjortkamper mot litt svakere lag. Stabæk kom forrige helg tilbake etter å ha havnet under 2-0, mens de aldri klarte å avgjøre kampen mot Start.

Likevel kan det virke som et par glipper, som faktisk ikke betyr all verden, all den tid de leder ligaen med seks poeng. Men tap i dag kan gjøre spenningen litt for ulidelig i rosenes by. Joshua Gatt, Magne Simonsen og Ethan Horwath er skadet.

Hjemmelaget skal nok ikke avskrives i denne.

5. Alta — Bærum
Alta er i fritt fall og har to seire de siste ti. Nå er nedrykk ikke langt unna, selv om den imponerende 1-0-seieren over Ranheim for to runder siden var meget imponerende.

I Finnmarkshallen er Alta meget gode, og har tapt kun to ganger på ti kamper, og vunnet fem. Vanskelige å spille mot.

Bærum er et merkelig lag. De selger sine to kanskje største stjerner før de like godt slår Hødd 4-0 i Ullsteinvik og også Tromsø sist. Har nå fire seire på rad. Er utvilsomt best på hjemmebane, men nå er de inne på kvalifiseringsplass og har blod på tann.

Bæringene skal absolutt ikke avskrives denne runden. I tillegg spiller de «aldri» uavgjort.

6. Hødd — HamKam
I Ullsteinvik har det absolutt ikke gått veien for Hødd. De er kun poenget over nedrykksstreken nå og hjemmestatistikken er ligaens nest dårligste. Høddvoll har vært et fort, og med tidligere sesongs statistikk hadde de vært helt oppe i toppen. Må snu trenden på hjemmebane så fort som overhode mulig.

HamKam har som kjent resignert, men likevel har de spillemessig imponert mer enn forventet. Tok poeng fra Nest-Sotra, og ga tøff kamp til både Mjøndalen og Fredrikstad.

Likevel er det ingen tvil om hvem som har best forutsetninger i denne kampen. Hjemmeseier synes sannsynlig.

7. Hønefoss BK — Fredrikstad
Rune Skarsfjord har en lei tendens med å være mye bedre hjemme enn borte. De er, som vi skrev forrige helg, som natt og dag. Det virker ikke som de gidder på bortebane, og 4-0 mot Mjøndalen forrige runde var eksempel på det.

Men på hjemmebane har de fire seire på rad. Det er imponernede.

Fredrikstad er endelig på kvalifiseringsplass, en plass de ikke beholder lenge med tap idag. 6-3-1 er en veldig god form, og de har også 4-2-4 på bortebane.

Solid er ordet for Fredrikstad. De kan gi Hønefoss god kamp om poengene.

8. Ranheim — Kristiansund BK
Ranheim har kommet ned på jorden etter en fantastisk periode. Nå har de tapte tre kamper de siste seks, og slitt mot formsterke motstandere.

Forrige runde slo de tilbake med en god seier mot Tromsdalen på bortebane, og fikk nok tilbake litt av den godfølelsen de mistet i starten av høstsesongen.

Kristiansund har vært et sikkert kort på hjemmebane men på bortebane har de vært med sviktende. 2-3-5 på bortebane sier litt om det, og de oppfører seg litt som nevnte Hønefoss.

Ranheim er favoritt her, men Kristiansund kan finne på å ta poeng fra trønderne.

9. Strømmen — Bryne
Hjemmelaget fra Akershus har vært solide på eget kunstgress denne sesongen, og har spilt en veldig god rekke med kamper på hjemmebane den siste tiden.

På eget gress har de 5-3-2 og det er lenge siden de har tapt på hjemmebane. De er også første divisjons mest målfarlige hjemmelag, selv om de også har tendensen til å slippe inn billige mål.

Når de er på reisefot går det dessverre ikke så bra, så derfor er hjemmepoengene desto viktigere. Bunnstriden i 1. divisjon er veldig, veldig jevn, og uten tre poeng i dag, kan det bli en ubehagelig tid fremover, for da møter de gode lag - spesielt på bortebane.

Bryne har vært stabilt ustabile den siste perioden og har slitt hjemme mot lag som Hønefoss og Ull/Kisa den siste perioden. Tapte også 5-0 mot Sandefjord siste de var på reisefot, og selv om alle målene kom det siste kvarteret, viste Bryne at de tydelig er ute av form.

De er godt plantet på nedre halvdel av tabellen og det kan bli meget tøft i den kommende høsten. På bortebane har de en grei statistikk med 3-2-5.

Dette er en veldig viktig kamp for begge lag, men det er ingen tvil om hvem som har best forutsetninger for å ta alle tre poeng i dag. Strømmen får full tillit.

10. Tromsø — Nest-Sotra TR
Trekkes. 74% av folket har krysset H på kupongen, noe som etterlater 13 prosent til både U og B.

11. Ullensaker/Kisa — Tromsdalen
Ull/Kisa ble tidlig avskrevet som et av ligaens dårligste lag. De har forbedret seg litt, men faktum er fortsatt at de har syv poeng opp til trygg plass.

De har den siste tiden hentet to solide signeringer, og Thomas Lehne Olsen og Tore Andreas Gundersen viste i kampen mot Strømmen at de gir umiddelbar effekt.

Førstnevnte scoret et flott mål på målgivende fra sistnevnte, og de var begge konstante uromomenter for Strømmen.

Har også syv poeng de siste tre hjemmekamper. Kanskje er det lysere tider i venter på Ullensaker. I dag er det i alle fall favoritt.

Det er ingen hemmelighet at Tromsdalen er best hjemme, men nå går det trått på alle arenaer for nordlendingene. Kun HamKam er dårligere på reisefot, og Tromsdalen har kun fem poeng på ti bortekamper.

Tøft blir det også i dag.

12. Randers — OB
Hjemmelaget har fått en god start på årets Superligaen, og har ni poeng på fire kamper. Tapet kom borte mot Midtjylland, noe som for så vidt var forventet.

Odense åpnet sesongen med tap for nyopprykkede Hobro, og har siden det tatt kun to poeng. Er en tungvekter i historisk sammenheng, og har veldig godt grep om dagens motstander rent statistisk.

Men i denne kampen er det topp mot bunn, og Randers er fortjent favoritt til å ta en ny trepoenger. Det til tross for at Odense er bedre enn det de har vist den siste tiden.

96-rekker:

1. Lillestrøm — Vålerenga HUB

2. Bodø/Glimt — Sandnes Ulf H

3. Brann — Rosenborg HU

4. Sarpsborg 08 — Molde HB

5. Alta — Bærum HB

6. Hødd — HamKam H

7. Hønefoss BK — Fredrikstad HB

8. Ranheim — Kristiansund BK HU

9. Strømmen — Bryne H

10. Tromsø — Nest-Sotra TR H

11. Ullensaker/Kisa — Tromsdalen H

12. Randers — OB H

Klikk her for å levere denne rekken.

432-rekker:

1. Lillestrøm — Vålerenga HUB

2. Bodø/Glimt — Sandnes Ulf H

3. Brann — Rosenborg HU

4. Sarpsborg 08 — Molde HUB

5. Alta — Bærum HB

6. Hødd — HamKam HU

7. Hønefoss BK — Fredrikstad HUB

8. Ranheim — Kristiansund BK HU

9. Strømmen — Bryne H

10. Tromsø — Nest-Sotra TR HU

11. Ullensaker/Kisa — Tromsdalen H

12. Randers — OB H

Klikk her for å levere denne rekken.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus