Gå til sidens hovedinnhold

Norske skjebner står på spill

Flere norske lag skal forsvare sin ære i Europa denne midtuken. Alle er med på tippekupongen. Sjekk tipsene her!

Sportspills øvrige onsdagstips:
Dagens dobbel: Over og ut for Strømsgodset
Dagens langskudd: Taperen havner i nedrykksstriden

Det er duket for andre oppgjør av den andre kvalifiseringsrunden til Mesterligaen, og derfor er det mange spennende oppgjør på dagens langoddsprogram!

Bonuspotten for en eventuell alenevinner vokser stadig, og nå er den oppe i 3,9 millioner kroner.

1. Bodø/Glimt — Stabæk
Denne utsatte NM-kampen er endelig klar for gjennomføring, etter problemer med Aspmyra førte til at den ble utsatt tidligere.

Bodø/Glimt har hatt en forferdelig svak periode og står med ett poeng de siste fem kampene. Forrige runde tapte de ett poeng helt på slutten mot Start, og det er tydelig at de har marginene mot seg for tiden. Også på hjemmebane, der de har vært meget solide denne sesongen, tapte de 3-0 mot Odd for to uker siden.

Zerek Valentin er langtidsskadet og er med det eneste fravær for Jan Halvor Halvorsen i denne kampen.

Stabæk har også virkelig sluknet etter en fenomenal sesongåpning, men var veldig nær å ta tre poeng mot Brann sist. Dessverre for bæringene glapp seieren rett etter de virket å ha sikret den.

Dagens gjester har en meget merkelig bortestatistikk. På syv kamper har de tapt fem, men slått Brann i Bergen og Rosenborg i Trondheim. Et lag for de store anledninger.

Bodø/Glimt er fortjent favoritt i denne kampen, og Stabæk virker ikke å for tiden kunne avgjøre noe som helst i sin favør.

2. Strømmen — Alta
Det er virkelig ikke lett å bli klok på Strømmen. Etter å ha avgitt poeng mot nedrykksdømte HamKam, gikk de videre og scoret seks mot Hønefoss. De har vært forferdelig ustabile denne sesongen, men har et maksnivå som skremmer de aller fleste.

På hjemmebane har de tapt to kamper denne sesongen, mot henholdsvis Fredrikstad og Tromsø, noe som for så vidt er aksepterte overmenn. Slo også Ranheim i sesongens første hjemmekamp, og har generelt for vane å score mye foran egne supportere - 18 mål på syv kamper er lekkert.

Alta er om mulig enda mer ustabile enn dagens motstander, og statistikken 5-5-5 når sesongen er halvspilt, vitner om et uforutsigbart lag. Det er likevel utvilsomt at det er på hjemmebane de gjør det, da de har kun ett tap i egen hall - det mot dagens motstander.

På bortebane er statistikken mer sørgelig og de har kun slått Bærum på reisefot, samt 0-0-kamper mot Tromsdalen og Ull/Kisa.

Strømmen er meget sterke hjemme, Alta er ditto svake borte, men siden taperen av denne kampen kan få problemer med hensyn til nedrykksstriden, kan høye skuldre og høyere varme føre til en treg og sjansefattig forestilling. Strømmen er kanskje overspilt i denne, og U frister absolutt!

3. Steaua Bucuresti — Strømsgodset
De rumenske mesterne priser seg nok litt lykkelige for at de reiste fra Drammen med et så godt utgangspunkt som de faktisk fikk. Drammenserne var bedre i brorparten av kampen, men maktet aldri å lure ballen i mål. Derfor er Steaua enorme favoritter til å gå videre i dag.

Steaua har åpnet sin sesong helt greit, med tap i supercupen og avansement i ligacupen. Til helgen åpner de den rumenske eliteserien mot byrival Rapid.

Godset virket veldig rystet i helgens kamp mot Vålerenga, og var aldri nærheten i å utfordre den tidlige ledelsen Oslo-klubben fikk. Skremmende tannløse til Godset å være, og de er nok veldig interesserte i å rette opp inntrykket etter to meget skuffende hjemmekamper.

Selv om patrioten i meg gjerne vil ha Godset med videre, blir dette fort en oppgave som viser seg for stor.

4. NK Maribor Piv Lasko — Zrinjski Mostar
Slovenske Maribor er nok meget fornøyd med uavgjortresultatet de har med seg inn i dagens kamp, det til tross for at de var store favoritter i den kampen. Vant også serieåpningen i egen liga med 1-0.

Zrinjski hadde nok vært avhengig av et positivt resultat i hjemmekampen for å ha en sjanse her i dag. De bosniske mesterne har vært stabilt gode i hjemlandet over flere sesonger, men i mesterligaen er nivået ganske mye høyere. Selv i andre kvalifiseringsrunde. Det er lite som tyder på noe annet enn H i denne kampen.

5. St. Patricks — Legia Warszawa
St. Patricks overrasket mange da de dro hjem fra Polen med 1-1 og et særdeles godt utgangspunkt fra det første av de to oppgjørene. Likevel var det mot alle odds, og i hjemlig liga går det ikke like bra. På de siste syv kampene har de kun to seire, og i serien ligger de nå på en fjerdeplass.

Henning Berg og hans Legia har fått en tøff åpning på sesongen, med tap i supercup, tap sesongpremieren og det nevnte 1-1-resultatet mot dagens motstander. De får 1,52 i odds på å klare seier i dag, og helst må de vinne, men dette er et såkalt bananskall som et lag med sviktende selvtillit kan finne på å tape mot. H i tillegg til B er meget spennende i denne kampen.

6. Haugesund — FK Sarajevo
Haugesund overrasket mange da de tok en imponerende 1-0-seier i den bosniske hovedstaden i første oppgjør mellom disse to.

Jostein Grindhaug har nok plyndret mye med å finne formen denne sesongen, men nå virker det endelig å ha løsnet for fjorårets bronsevinner. 0-0 mot Odd sist var det siste i en rekke imponerende resultater, og laget fremstår helt annerledes enn det gjorde i vårsesongen.

Tre seire og en uavgjort de siste fire er ikke verst. Det de har bedret seg mest på, er utvilsomt det defensive, og det er nå over 340 minutter siden de sist slapp inn et mål.

Sliter dog tungt med noen skader. Michael Haukås, Eirik Mæland, Martin Bjørnbak, Vegard Skjerve, Pontus Engblom og Olav Dalen rakk ingen å bli klare til kampen mot Odd, og det er tvilsomt at situasjonen har blitt mye bedre på disse fire dagene.

Sarajevo var store favoritter i kampen de tapte mot Haugesund, og må se seg nødt til å være underdogs i kampen om avansement i denne kampen. Mer enn åtte av ti som ligger under fra hjemmekampen, ryker også ut av turneringen.

Laget som kom på tredjeplass i den bosniske eliteserien har enda ikke åpnet årets sesong, og har tapt en vennskapskamp i tillegg til den mot Haugesund. I forrige sesong kom de på tredjeplass i ligaen og endte opp som cupmestere.

Haugesund har et nydelig utgangspunkt i denne kampen, og det skal nok mye til for at de ikke går videre.

7. Tromsø — Vikingur Gøta
Tromsø har virkelig befestet sin posisjon som opprykksfavoritt i 1. divisjon og kom videre til denne kvalifiseringsrunden gjennom en imponerende 13-1-sammenlagtseier. I den første kampen mellom disse lagene endte det 0-0, til tross for at Gutan var stor favoritt, og dagens hjemmelag har altså et godt utgangspunkt. Hjemmeseier står til 1,12 hos Norsk Tipping.

Vikingur fra Færøyene ligger for øyeblikket på en tredjeplass i hjemlig liga og måtte slå Daugavpils for å komme til denne andre kvalifiseringsrunden. Har 3-1-3 i form de siste syv og burde være Tromsø kraftig underlegne på Alfheim. Klar H.

8. IFK Göteborg — Györ Eto FC
Etter at svenskene vant hele 3-0 i Ungarn, er dette oppgjøret avgjort før andre kamp er spilt.

Göteborg er inne i en meget god periode og har 5-2-0 de siste syv kampene. Klatrer stadig på tabellen, er nå på femteplass, og har to poeng opp til andre. Vant greit 3-1 mot Mjällby i forrige kamp.

Györ, som kom på andreplass i forrige sesongs eliteserie i Ungarn, har virkelig en vanskelig oppgave foran seg. I tillegg til 3-0-tapet mot dagens motstander i det forrige oppgjøret, har de tapt 1-0 mot Cluj i en vennskapskamp.

Usikker på hvor mye Göteborg vil vinne denne kampen, men de gjør det nok uansett.

9. FC Vaduz — Ruch Chorzow
Den første kampen endte 3-2 favør Ruch Chorzow i Polen.

Med det har sveitserne Vaduz et godkjent utgangspunkt før returoppgjøret. De må imidlertid reise seg etter å ha tapt to på rad, ettersom de også tapte serieåpningen i den sveitsiske eliteserien. Kom til andre kvalifiseringsrunde etter å ha slått College Europe 4-0 sammenlagt.

Ruch har hatt en ganske trist sesongoppkjøring, med 0-2-2 i vennskapskampene, uten at vi skal vektlegge disse for mye. Kom på tredjeplass i fjorårets Ekstraklasa, og også de tapte serieåpningen.

FC Vaduz må vinne, mens Ruch har et resultat å spille på. HUB synes fornuftig.

10. FC Groningen — Aberdeen
Den første kampen endte 0-0 på skotsk jord.

Groningen, som kom til Europa League ved å slå AZ 3-0 sammenlagt i playoffinalen ved forrige sesongs slutt, har altså oppgaven klar i dag - vinn ellers kanskje forsvinn. Forrige sesongs 7. plass i Eredivisie har vunnet en vennskapskamp så langt.

Aberdeen kom på tredjeplass i den skotske Premier League forrige sesong, og kom til andre kvalifiseringsrunde med 8-0 sammenlagt i første runde. Groningen er imidlertid av et litt annet kaliber enn daværende motstander.

Hjemmeseier står til 1,50 hos Norsk Tipping, og det er ikke rart Groningen er så stor favoritt. Meget overrasket over alt annet enn H.

11. Sligo Rovers — Rosenborg
Sligo Rovers overrasket mange da de slo Rosenborg 1-2 på Lerkendal. Borteseier sto til 6,95 i odds og resultatet var en aldri så liten bombe.

Sligo kom videre fra første kvalifiseringsrunde med 4-0 sammenlagt, alle målene skåret på hjemmebane. Er likevel på femteplass i den irske eliteserien og har hele tjue poeng opp til teten. Har et virkelig fantastisk utgangspunkt foran denne kamp.

Rosenborg har vært preget av mye intern uro, og at Per Joar Hansen fikk fyken etter den meget heldige og kontroversielle 1-0-serien mot Sogndal, var det få trøndere som gråt over. Inn kom Kåre Ingebrigtsen fra Viking, og får med seg omstridte Erik Hoftun som assistenttrener.

Har egentlig ikke hatt en spesielt dårlig periode, men har en vanskelig oppgave i dag. Forhåpentligvis vil trenerbytte sørge for mer harmoni, for Rosenborg har alt som skal til for å vinne denne kampen. Men Sligo har et godt resultat de kan spille på.

12. Nd Gorica — Molde
Denne kampen endte 4-1 i Molde, og virker så godt som avgjort. Selv om Gorica scoret en gang, svarte Molde på ypperlig vis og fastsatte til 4-1.

Gorica tapte, i tillegg til kampen mot Molde, serieåpningen i slovensk eliteserie. De kom på fjerdeplass i forrige sesong, og tapte serieåpningen av årets utgave. Kom til europakvalifiseringen som slovensk cupmester.

Molde leder Tippeligaen med ni poeng og seiler fra alle konkurrenter. Jeg slutter ikke å bli forbløffet over deres fenomenale bredde i troppen, og når en Tommy Høiland kommer inn og gjør hattrick i sin returkamp, sier det nok om hvor bortskjemt Tor Ole Skullerud er.

Siden oppgjøret langt på vei er avgjort, kan det hende at Molde ikke føler de må vinne denne kampen. Det kan føre til en litt ufokusert forestilling og Gorica er nok interesserte i å gjenopprette litt ære. U kan få være med.

96-rekker:

1. Bodø/Glimt — Stabæk H

2. Strømmen — Alta HU

3. Steaua Bucuresti — Strømsgodset H

4. NK Maribor Piv Lasko — Zrinjski Mostar H

5. St. Patricks — Legia Warszawa HB

6. Haugesund — FK Sarajevo HU

7. Tromsø — Vikingur Gøta H

8. IFK Göteborg — Györ Eto FC H

9. FC Vaduz — Ruch Chorzow HUB

10. FC Groningen — Aberdeen H

11. Sligo Rovers — Rosenborg UB

12. Nd Gorica — Molde UB

Klikk her for å levere denne rekken.

432-rekker:

1. Bodø/Glimt — Stabæk H

2. Strømmen — Alta HU

3. Steaua Bucuresti — Strømsgodset H

4. NK Maribor Piv Lasko — Zrinjski Mostar H

5. St. Patricks — Legia Warszawa HUB

6. Haugesund — FK Sarajevo HU

7. Tromsø — Vikingur Gøta HU

8. IFK Göteborg — Györ Eto FC H

9. FC Vaduz — Ruch Chorzow HUB

10. FC Groningen — Aberdeen H

11. Sligo Rovers — Rosenborg HUB

12. Nd Gorica — Molde UB

Klikk her for å levere denne rekken.

Kommentarer til denne saken