World Cup sprint skøyting - Lillehammer

Start prolog kl 09.30

Start finaler kl 12.00

Live odds etter rennstart

Konkurransene vises på TV2 og TV2 Play

Den første verdenscuphelgen for sesongen - i finske Ruka - viste at de norske herrene som forventet vil dominere voldsomt denne sesongen, og at de norske kvinnene kanskje er bedre enn noen fryktet.

Johannes Høsflot Klæbo herjet med konkurrentene, og er muligens bedre enn noensinne, mens de svenske sprintdamene også viste klasse.

Sirkuset fortsetter på Lillehammer denne helgen, og som i fjor er det i de gamle skiskytterløypene fra OL i 1994 det skal kjempes om verdenscup-poeng og premiepenger.

I fjorårets sprint på Lillehammer endte det slik:

Kvinner

1. Maja Dahlqvist - Sverige

2. Jessica Diggins - USA

3. Tiril Udnes Weng - Norge

Herrer

1. Johannes Høsflot Klæbo - Norge

2. Thomas Helland Larsen - Norge

3. Richard Jouve - Frankrike

Sprint herrer

Johannes Høsflot Klæbo er tidenes beste sprinter på langrennsski, og det fikk vi beviset på i Ruka sist helg. Han lekte med konkutrrentene, rykket på en plass der ingen ventet det, og parkerte finalefeltet i den siste bratte motbakken.

Nå er det litt usikkerhet rundt Klæbo, for i timene før fredagens 10 km skøyting kom det plutselig melding om at han skulle stå over på grunn av murring i halsen.

Planen er å stille opp på sprinten på lørdag, men det gjenstår å se om han føler seg klar nok for det. Uansett er Klæbo naturligvis kjempefavoritt før sprinten og seier til trønderen gir 1,40 i odds.

Han er så stor favoritt at Norsk Tipping har satt opp et spill som heter vinner uten Klæbo.

Det er også et interessant spill for oss, for der er oddsen høyere, siden det ikke utpeker seg en klar nummer to. Den som har overbevist mest så langt i sesongen er Even Northug.

Han vant i Muonio i sesongåpningen i Finland, og fulgte opp det med en overbevisende seier i den norske åpningen på Beitostølen. I Ruka møtte han Klæbo, og det gikk som det pleier å gå i sprint.

Klæbo vant, men igjen var Northug sterkest av resten, og sikret andreplassen.

Selv om de tre første sprintene har vært i klassisk er Northug også meget sterk i skøyting. I fjor sikret han seg fjerdeplass i Dresden og femteplass i Davos, i løyper som ikke er helt ulik den på Lillehammer.

Northug har helt klart hevet seg fra i fjor, og selv om sprint er en marginal sport der man fort kan havne i trøbbel, føler vi at 3.50 i odds på Northug er meget bra.

Vårt tips blir at Even Northug vinner uten Klæbo, og det spillet leverer du her

Sprint kvinner

Hos kvinnene ble det som ventet svensk dominans i verdenscupåpningen. Emma Ribom var sterkest i finalen, og vant foran Johanna Hagström, men gledelig nok kriget Tiril Udnes Weng seg inn på den siste plassen på pallen.

Finalen i Ruka ble dramatisk, for det var en annen svensk løper som hadde seieren i lomma på toppen av den siste bakken.

Fjorårets vinner av verdenscupen i sprint var Maja Dahlqvist, og hun hadde en litt tam åpning i Bruksvallarna i den svenske sesongåpningen.

På denne tiden av året er det utrolig hva en uke kan gi i formutslag, og Dahlqvist så mye sprekere ut i Ruka. Hun ledet inn i den siste svingen, men der klønet hun det til for seg selv, og falt sannsynligvis fra seieren.

På Lillehammer er hun oddsfavoritt - seier til Dahlqvist gir 2.00 i odds - og det kan nok være et godt spill.

Men denne gangen har vi lyst til å risikere litt mer. Kristine Stavås Skistad har hatt noen tunge sesonger etter gjennombruddet for fire år siden, men i år virker det som hun er på sporet av noe stort igjen.

Kapasiteten har definitivt blitt bedre, for hun vant sprinten på Beitostølen, og i Ruka gikk hun helt til finalen.

Skistad har tidligere vært minst like god i skøyting, og løypen på Lillehammer tror vi skal passe henne bra. Det er ikke de tøffeste motbakkene, og selv om oppløpet er langt og seigt, skal hun kunne være med helt inn.

Er hun med helt til oppløpet er det ingen som tar henne. Oddsen på seier til Skistad er på hele 14.00, og er så fristende at vi kjører et realt langskudd på den.

Kristine Stavås Skistad vinner sprinten for kvinner leverer du her til 14.00 i odds