TABELLTIPS OBOS-LIGAEN:
16. plass: Stjørdals-Blink

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Tom Dent?

- Jeg tror vi kan gjøre det bra. Vi har hatt en god vinter og et sterkt overgangsvindu med de vi har hentet inn, så vi har en mer balansert tropp nå med tanke på ulike ferdigheter og typer i ulike roller. Jeg tror det blir den mest jevne sesongen i OBOS-liga noen sinne, med to bra lag som nylig har rykket opp i Bryne og Fredrikstad og selvfølgelig to sterke lag som har rykket ned fra Eliteserien.

- Vi har en forutsetning om at vi kan klare oss ganske bra, men hvor høyt vi kommer må vi finne ut av underveis. Så lenge vi klarer å utvikle oss fra i fjor med tanke på antall poeng, scorer flere mål og slipper inn færre, tror jeg vi kan ha en bra sesong.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år?

- Det er ganske mange egentlig. Du har selvfølgelig Mats Lillebo som var toppscoreren vår i fjor, midtstopper Håvard Lorentsen som fortsatt er ung og er en annerledes type stopper som er god til å forsvare, god i boksspillet og samtidig har gode kvaliteter med ballen i beina, komfortabel med å føre ballen oppover i banen. Du har også to på lån fra Glimt, Ask Tjærandsen-Skau og Runar Hauge. I tillegg har du Jakob Skille, en ung spiss, som har gjort en enorm jobb i vinter og tatt store steg, så han er en folk kan merke mye til.

- Hvem tror du vinner OBOS-ligaen i år?

- Helt ærlig veit jeg ikke, men jeg tror Sogndal per dags dato står fremst fordi de har en ung stall som de har beholdt mye av fra i fjor. De er ikke enkle å spille mot, gode til å forsvare og ulike ferdigheter i angrep. Jeg tror også at Aalesund blir ganske sterke utover sesongen og kan vinne, og at Start blir å være med der oppe, selv om det har vært litt usikkerhet knyttet til dem i vinter.

- Hvem rykker ned?

- Har ikke peiling. Som sagt tror jeg det blir jevnere enn noen sinne. Det er selvfølgelig enkelt å se på oss og Grorud fordi vi er de lagene som har minst erfaring totalt i OBOS-ligaen. Jeg tror ikke vi rykker ned og det sier jeg ikke fordi jeg er hovedtrener, men fordi vi har tatt steg fra i fjor. Jeg tror i hvert fall at det blir få poeng som skiller dem som rykker ned og laget som havner i kvalik.

- Hvilken spiller tror du blir årets store profil – og hvorfor?

- Det tror jeg blir Nicolas Castro, uten tvil. Han har vist før at er veldig god på dette nivået og jeg tror at han har fått en rolle i Aalesund som passer ham veldig bra.

- Hvilken trener i OBOS-ligaen har du størst sans for?

- Den er vanskelig. Jeg tenker at for eksempel Steffen Landro har en veldig spennende måte å spille fotball på og er fleksibel med den måten han vil spille på. Samtidig har Jørgen Isnes i KFUM bygd opp et lag med en klar spillestil, også jeg synes Sindre Tjelmeland i Ull/Kisa blir spennende å se. Han er litt i samme bås som meg, med at han har kommet inn som en uerfaren hovedtrener som er ganske ung. Men jeg tror at han er faglig sterk og har en klar tanke om hvordan han vil spille fotball, så jeg må nevne dem tre. I tillegg må jeg si Aksel Bergo i Grorud, han er kanskje den sterkeste faglige treneren i divisjonen.

- Hvis du må trekke frem et talent i OBOS-ligaen som du har stor tro på, hvem velger du da - og hvorfor?

- Aalesund-laget synes jeg har noen unge spennende spillere, i hvert fall den 16 år gamle midtstopperen Nikolai Hopland. Hvis han får sjansen så kan han bli veldig spennende, for igjen, i Norge er ikke midtstoppere den posisjonen som har flest talenter.

- I Aalesund har de også en Stian Holte som har hatt en bra vinter. Også har man jo Sogndals Sivert Mannsverk og Akor Adams, og vi må heller ikke glemme de to vi har i Skau og Hauge, som vi er veldig glad for å ha.

- Hvilken bortebane i OBOS-ligaen liker du best?

- Vanskelig spørsmål, men jeg syntes Aalesund hadde en fin stadion da vi var der og spilte treningskamp for litt siden. Men jeg må også si Alfheim, fordi jeg aldri har tapt der.

- Det ble bekreftet at du skulle bli hovedtrener for Stjørdals-Blink allerede i oktober, selv om du ikke skulle ta over i årsskiftet til 2021. Hvordan var det å følge med på nedrykksstriden da de til slutt holdt seg oppe etter playoff?

- Jeg tror det var en viktig erfaring for både spillere og klubben å gå gjennom, med en veldig krevende tid til slutt med så mange kamper, to karantener på lag vi skulle spille mot, og det å ha tre kamper på syv dager i tre uker på rad. Det var vanskelig. Blink lå jo som nummer 6 eller 7 da det ble bekreftet at jeg skulle ta over, og så plutselig var de i nedrykksstriden. Så erfaringen av å være i kvalikdiskusjonen for opprykk, og så plutselig i diskusjonen om kvalik motsatt vei, var en viktig erfaring å være gjennom. Det viktigste for meg nå som hovedtrener er at vi er fokuserte på oss, fordi om vi spiller i OBOS-ligaen i 2022 er opp til oss.

- Du kommer til Stjørdals-Blink etter flere år som trener, hovedsakelig i akademiet, til Bodø/Glimt. Hvilke erfaringer tar du med deg derfra?

- Jeg kom til Glimt i slutten av 2016 og da hadde de nettopp rykket ned fra Eliteserien. Så mitt første år var i 2017 i Obos og mitt siste år var i 2020 som seriemester i Eliteserien. Det er mange som snakker om hvorfor Glimt lyktes i fjor, men for å skjønne hvorfor de lyktes i fjor så må man gå gjennom det de gjorde det hele veien. For meg handler det om måten spillergruppa ble bygd opp på, både med tanke på fotballferdigheter og personligheter. Også handler det om hardt arbeid hver dag og få et godt samhold i gruppa.

- Min jobb nå er å løfte Stjørdals/Blink slik at vi ikke bare er et lag som skal overleve i OBOS-ligaen hvert år, men det tar tid og krever mye. Det jeg kan ta med meg fra Glimt er at det sportslige setter standarden for resten av klubben gjennom deres arbeid på banen, både gjennom resultater og hvordan de spiller.

- Du ser jo hvor mange spillere som har forlatt Glimt de siste årene, med blant andre Håkon Evjen til AZ Alkmaar, Jens Petter Hauge til AC Milan og Philip Zinckernagel som nå skal spille Premier League med Watford. Det er ikke tilfeldig, de spillerne jeg nå nevnte var på ganske mye lavere nivå, men de knekte selv koden med at de må jobbe hardere og ta mer ansvar for laget. Så den viktigste erfaringen jeg tar med meg fra Glimt er det samholdet og den innstillingen til at treningsarbeid er viktig.

- For du har allerede hentet inn tre spillere fra gamleklubben i Aleksander Foosnæs, Runar Hauge (lån) og Ask Tjærandsen-Ska (lån). Er det suksessoppskriften?

- Det vil jeg ikke si, men for Foosnæs var det snakk om rett tidspunkt og rett sted. Han ville komme tilbake til Trøndelag og vi lette etter en venstrebent venstreback. Med tanke på Runar så manglet vi en kant med hans spillerferdigheter. Med Ask var det at han var her litt på slutten i fjor og fikk bra erfaring. Det er ikke tilfeldig at vi hentet tre fra Glimt, men deres erfaring fra i fjor blir meget viktig og de har allerede løftet nivået i spillergruppa opp.

- Som akademitrener i Glimt fulgte du blant annet Jens Petter Hauges utvikling tett. Hvordan var den reisen?

- Han har alltid hatt de kvalitetene han har. Jeg tror det handler litt om at Glimt trengte den overgangsfasen de var gjennom for å få det beste ut av ham. Hvis man ser tilbake noen år i Glimt så lå kantspilleren der veldig bredt, var ganske lav og kontringssterk. Og jeg husker noen kamper han spilte, både med rekruttlaget og a-laget, og folk syntes at han ikke var den kantspilleren de trengte. Men i den overgangsfasen da laget utviklet den spillestilen med 433-formasjon så fikk han litt mer frihet til å gjøre det han var så god på, det å finne plass på banen og utfordre mer én-mot-én. Når han fikk den tilliten fra treneren til å bruke styrken sin så kunne man se hvor kjapt han blomstret.

- Når det kommer til tillit så handlet det om mye av det samme som med Patrick Berg, som var litt ut og inn av laget, før han plutselig blomstret på den sentrale midtbanen og er nå en av de beste i den posisjonen. Det samme kan man si med Marius Lode som var på vei til Viking i 2018, men så ombestemte trenerteamet seg og så plutselig var han i startelleveren i Eliteserien og var veldig god. Så alt det kommer av tillit fra trenergruppa og at styrkene de har passer inn i laget.

- Hvordan vil du beskrive din trenerstil?

- Uff, jeg har fått det spørsmålet før og har aldri et skikkelig svar. Men jeg har sterke verdier om at jeg er ærlig og tydelig, men samtidig inkluderende fordi jeg har ikke alltid svaret. Jobben min er ikke å fortelle spillerne akkurat hva de skal gjøre, men å gi dem de riktige verktøyene. Så må vi sammen finne ut av det fordi deres erfaring er vel så viktig som min.

- Vi skal også være lojale mot det vi står. Jeg bryr meg mye om at dersom vi får prosessen riktig, at gruppa blir sterke sammen og tror at de kan finne enkle løsninger på banen med få involveringer med meg, så betyr det at vi har gjort jobben riktig på treningsfeltet.

Hvor ser du deg selv om fem år?

- Da ser jeg meg selv i Eliteserien, det er målet mitt. Jeg har hatt et mål om at jeg skal bli hovedtrener for en toppfotball-klubb før 2021, og så plutselig fikk jeg den muligheten. Så målet om fem år er å bli Eliteserie-trener, men jeg veit at det kan bli som noe annet enn hovedtrener. Det kan bli som assistent eller i en annen rolle. Jeg håper selvfølgelig at det blir med Blink, men det er i så fall mitt ansvar å få det til. Valgene jeg har tatt så langt har funket ganske bra for meg, så jeg håper at vi snakkes om fem år og du sier at jeg hadde rett.

Overganger:

INN:

Håvard Kleven Lorentsen (Levanger)
Kjetil Holand Tøsse (Kristiansund)
Johann Hoseth Kosberg (klubbløs)
Rasmus Semundseth Sandberg (Rosenborg)
Aleksander Foosnæs (Bodø/Glimt)
Ask Tjærandsen-Skau (Bodø/Glimt, lån)
Runar Hauge (Bodø/Glimt, lån)

UT:

Tobias Hestad (avsluttet lån)
Adan Hussein (avsluttet lån)
Sondre Klingen Langås (avsluttet lån)
Vebjørn Walnum Vinje (utgått kontrakt)
Sander Erik Kartum (Kristiansund)
Franklin Daddys Boy Nyenetue (Sandefjord)
Nils Jonathan Johansson (utgått kontrakt)
Arne Holter (Nardo, lån)
Patrik D. Hjelmseth (Nardo, lån)

Stjørdals-Blinks treningskamper:

17. april: Molde - Stjørdals-Blink 2-1
25. april: Aalesund - Stjørdals-Blink 3-1
8. mai: Ranheim - Stjørdals-Blink 1-2

Oddsfavoritter på OBOS-ligaen 2021

De to store favorittene for direkte opprykk er Sogndal og Aalesund, som begge har 1.45 i odds. Bak der følger Start med 3,65.

Ekspertene tror Akor Adams, Niklas Castro eller Sigurd Haugen blir toppscorere. Alle har 10 i odds.

På nedrykk har ekspertene størst tro på, eller minst tro på om du vil, Grorud, Raufoss og Stjørdals-Blink.

Her finner du all oddsen på OBOS-ligaen 2021