TIPPELIGATIPSET:
12.-PLASS: SARPSBORG 08

SARPSBORG STADION (Nettavisen):Mange ble overrasket da Bojan Zajic (33) i vinter pakket sakene sine og forlot Oslo for å spille fotball i den blå Sarpsborg-drakta.

Feil blåfarge, vil Klanen si. Han har alltid vært en helt blant Vålerenga-supporterne, og mange luftet en kritisk røst da klubben valgte å ikke forlenge kontrakten med serberen etter forrige sesong.

Svaret kommer like raskt som en Zajic-dragning når Nettavisen spør hva han gjør hvis han scorer mot Vålerenga denne sesongen.

- Ingenting, jeg kommer ikke til å feire. Vålerenga var klubben min i seks år. Jeg liker Vålerenga, sier han.

33-åringen forteller at han ikke har noen vonde følelser overfor gamleklubben, selv om han ikke var ønsket med videre.

Han forstår at en økonomisk haltende klubb satser på yngre krefter, og han påpeker at han både håper og tror Vålerenga kommer styrket ut av uføret.

- Passer bedre her enn i VIF
Klubbskiftet kan også vise seg å være det engelskmennene kaller «blessing in disguise», en velsignelse i forkledning. Zajic, eller Bojan som han kalles på folkemunne, forteller nemlig at han passer langt bedre i Brian Deanes Sarpsborg enn han gjorde i Kjetil Rekdals Vålerenga.

- Det var mye tøffere i Vålerenga. I starten under Rekdal hadde vi mange løpeøkter og harde treninger, men her er det annerledes. Brian liker å spille, og han liker at ballen går langs bakken. I Vålerenga begynte vi etter hvert å slå lange baller, og det var ... ikke så bra. Her passer jeg bedre, og her har jeg spillere rundt meg som liker å spille på samme måte som meg. De liker å ha ballen i beina, sier han og smiler.

- I Vålerenga spilte jeg mye sentral midtbane eller indreløper, mens her er jeg mer offensiv. En nummer 10. Det passer meg bra, fortsetter han.

Og serberen fikk en fabelaktig åpning på Sarpsborg-karrieren. Han scoret i de fire første treningskampene i sin nye klubb, og krydret det med et par målgivende pasninger.

- Vil bevise noe
Er han den brikken som manglet i Sarpsborg-puslespillet til Brian Deane? Zajic selv er optimistisk med tanke på sesongen.

- Vi har jobbet hardt i vinter, og gjort gode kamper. Vi vant seks kamper på rad, og har ikke tapt. Eller, kanskje det ikke er så bra, sier Zajic og smiler – vel vitende om at det ikke deles ut poeng i treningskamper og at formen bør vare når sesongen starter.

- Føler du selv at du må bevise noe siden du fikk gå gratis fra Vålerenga?

- Jeg vil alltid bevise noe. Jeg har ønsket å bevise noe helt siden jeg kom til Norge. Nå er jeg i en ny klubb og har ny motivasjon. Jeg ønsker å vise meg frem på best mulig vis. Jeg skal jobbe knallhardt for å betale Sarpsborg for tilliten, og jeg vet jeg kan gjøre en veldig god jobb her, sier den slepne midtbanespilleren.

Glad i «Særp»
Han roser sin nye klubb for måten de har behandlet ham på siden overgangen. Han har nå flyttet inn i et nytt hus i Sarpsborg sammen med kona og sin 11 måneder gamle datter. Livet smiler til den ferske «særpingen».

- Så langt har det gått veldig bra, og alle har fått meg til å føle meg velkommen. Jeg føler at jeg har vært her i mange år allerede. Sarpsborg er mindre enn Vålerenga, men vi skal kjempe hardt denne sesongen. Kanskje vi kan være en stor overraskelse, sier han.

Nettavisen er enig i det, og tipper at blåtrøyene klarer seg enda et år i Tippeligaen. Analyse og begrunnelse finner du under bildet.


Analyse av Sarpsborg:
Sarpsborg har gått ubeseiret gjennom forsesongen, og står med sterke syv seire og én uavgjort. Da Nettavisen var på besøk i Sarpsborg, var det flere av spillerne som spøkte med at formen har kommet for tidlig.

Det kan være mer sant i det enn mange håper og tror. Og man skal uansett ikke legge for mye i treningskamper.

Salget av Mohamed Elyounoussi svekker selvsagt laget voldsomt. 19-åringen sto bare bak seks av målene forrige sesong, men var et stadig uromoment og vil bli savnet. Han hadde trolig vært enda bedre for sarpingene i år.

Bojan Zajic har kommet inn og etablert seg som en nøkkelspiller på laget, og sier selv han passer bedre i Sarpsborgs spillestil enn han gjorde i Vålerenga. Det lover bra. Sammen med Aaron Samuel forsterker han utvilsomt en offensiv ellever. Samuel fikk dessuten et halvt år i fjor på å spille seg varm, og rapportene fra Østfold tyder på at 19-åringen er blitt enda bedre i vinter. Spissen har en fysikk få kan matche, og nå skal han ha blitt vassere foran mål. Martin Wiig sørger for god dekning på topp, og kommer garantert til å score en del mål når han får sjansen.

Sisteskanse Duwayne Kerr og Sarpsborg slapp inn flest mål i Tippeligaen forrige sesong, og totalt slapp Sarpsborg inn 58 baller. Det er dårligst i ligaen, sammen med Sandnes Ulf. Skal de forsvare Nettavisens tips om en 12. plass, må forsvarsspillet forbedres.

Og skal vi dømme ut fra vinterens kamper, er forsvarsspillet på rett vei. På åtte kamper er det nemlig bare blitt fire baklengsmål.

En viktig brikke i blåtrøyenes lag er Gudmundur Thorarinsson. Islendingen spilte samtlige kamper forrige sesong, og skal ha tatt store steg på kort tid. 21-åringen danner trolig en sentral konstellasjon sammen med den danske ledertypen Steffen Ernemann, og med Bojan Zajic foran seg. Den trioen må fungere for at Sarpsborg skal plukke poeng.

Alt i alt ser det lovende ut for Østfolds eneste tippeligalag. Mye avhenger av om forsvarsfireren klarer å heve nivået fra de foregående sesongene. Dette er også den såkalte vanskelige andresesongen for Brian Deane og assistent Ian Burchnall, men de virker å ha noe positivt på gang. Ønsket om å spille offensiv og underholdende fotball skal man alltid ha honnør for.

Nå gjenstår det å se om Sarpsborg-skuta går fremover under den britiske duoen. Vi tror den gjør det, og tipper 12. plass på blåtrøyene.

- Plusser:
+ Bojan Zajic passer bra i Sarpsborgs spillestil og ser ut som en stor forsterkning.

+ Et trofast og støttende hjemmepublikum.

+ Laget har fått mer erfaring med måten Brian Deane vil spille fotball på.

+ Sarpsborg har en av ligaens beste backer i Jeremy Berthod.

+ Aaron Samuel ser ut som en uslipt diamant.

+ Virker å ha en dyktig sportslig leder i Thomas Berntsen, en mann som har bevist at han er flink til å plukke riktige (og billige) spillere.

Minuser:
- Mistet en av de mest lovende spillerne i Tippeligaen da Mohamed Elyounoussi gikk til Molde.

- Slipper inn for mange mål, flest i Tippeligaen forrige sesong.

- På flere plasser er de svært skadeutsatt.

Se opp for: Kristoffer Tokstad.
22-åringen har en fortid i Lillestrøm, der han aldri slo ut i full blomst, men talentet har alltid vært ubestridt. Unggutten har trolig hatt godt av flere miljøskifter, og har etter rapportene gjort et solid inntrykk i den blå delen av Østfold. Kan spille både ving og indreløper, og er en mann å følge med i sesongen som kommer.

Bojan Zajic om tipset:
- Jeg er ingen ekspert, så jeg vet ikke. Sarpsborg spilte kvalik i fjor, men jeg tror vi blir mye bedre i år.

Her finner du alle tabelltipsene.