TABELLTIPS OBOS-LIGAEN:
11.-plass: Raufoss

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Christian Johnsen?

- Vi har et lag under oppbygging etter at vi mistet omtrent hele laget etter forrige sesong. Men det er bra potensial der og vi jobber med å utvikle det, så det kan bli bra etter hvert.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år?

- Kapteinen og keeperen vår Ole Kristian Lauvli. Han var den beste keeperen i Obos-ligaen i fjor, en keeper som er offensiv i spillestilen. Så han må dere følge med på.

- Hvem tror du vinner Obos-ligaen i år?

- Aalesund. De har gjort en god jobb gjennom vinteren med å få på plass et solid lag. Jeg tenker at de er favoritter.

LES OGSÅ: Da idolet Joshua King var hjemme under koronakrisen fikk Raufoss-profilen en unik mulighet: - Tenkte «kødder du, eller?»

- Hvem rykker ned?

- Det har jeg ingen formening om. Det klarer jeg ikke å si akkurat nå.

- Hvilken spiller tror du blir årets store profil i Obos-ligaen?

- Igjen velger jeg å trekke fram keeperen vår Lauvli. Jeg mener han er en av Norges beste keepere.

- Hvis du ikke kan velge deg selv, hvilken trener i Obos-ligaen har du størst sans for?

- Det har jeg heller ingen formening om, egentlig. Det er veldig mye flinke folk rundt omkring.

- Hvis du må trekke frem et talent i Obos-ligaen du har stor tro på, hvem velger du da?

- Jeg har flere gode i min egen stall, men velger å ikke si et navn.

- Hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Forhåpentligvis er jeg trener for et lag som spiller offensiv og underholdene fotball.

- Hvilken bortebane liker du best i Obos-ligaen?

Briskeby. HamKam er et lag vi har godt taket på.

- Det har vært mange ut og mange inn hos dere denne sesongen? Hvor utfordrende er det for deg som trener med så mange utskiftninger på kort tid?

- Vi skal selvsagt jobbe inn Raufoss’ måte å spille på. Vi har en tydelig spillestil, som krever mye jobbing på feltet og vi må skape en felles forståelse for det. Det ble som det ble i fjor etter en god sesong der vi utviklet gode spillere. Flere av dem gikk videre til Eliteserien og den danske superligaen. Sånn er jobben og sånn er livet. Det handler om å rekruttere spillere som kler måten vi spiller på og utvikle dem.

- Hvor starter man når man skal få på plass så mange på såpass kort tid. Har oppkjøringen i stor grad handlet om planlegging av troppen?

LES OGSÅ: Avram Glazer ble stoppet på gata av TV-team. Nektet å svare United-fansen

- Den første jobben min i vinter var å få på plass spillere som kler kulturen og filosofien. Det er én ting, det neste er å få trent dem. Vi har en tøff treningshverdag på Raufoss og må ha spillere som aksepterer og forstår det. Det finnes ingen quick fix, så vi må stå i det over lengre tid.

- En ting er jo å finne spillere dere ønsker, en annen del av jobben er vel å selge inn Raufoss som en god klubb for dem å velge?

- Ja, det er også en del av jobben og vi jakter alltid potensial. Spillere som ønsker å ta det neste nivået.

- Mange spillere forsvinner på grunn av at kontrakten går ut og at det ofte dukker opp mer lukrative tilbud. Hva gjør dette med måten dere må tenke på?

- Vi solgte Lasse Berg Johnsen til Randers i Danmark og vi solgte Parfait Bizoza til Aalesund året før der, en overgang vi også fikk videresalg på. Men det at så mange forsvinner ved slutten av kontrakten, gjør at vi er nødt til å tegne lengre kontrakter på unge spillere, slik at vi kan ha dem lenger, for så å selge dem. Da sitter klubben igjen med litt penger når de blir gode her.

- Hvordan overtaler dere spillerne til å signere lengre kontrakter?

- Det vi gjør er at når vi rekrutterer spillere, så får de en «take it or leave it»-avtale. Det er vi harde på. Unge spillere som vi ønsker skal ha lengre kontrakter. Samtidig er jo også dette det aller viktigste for unge spillere, da får de trygghet og kontinuitet over tid. Utvikler de seg raskt, så er det alltid mulighet for å bli solgt videre, selv om de er under kontrakt. Jeg mener det er riktig at spillere legger igjen litt penger der de har utviklet og blitt gode.

- Det finnes jo mange agenter og rådgivere som setter griller i hodet på unge spillere som har gjort det bra og gir lovnader om bedre klubber når kontrakten går ut. Hvordan forholder Raufoss seg til dette?

- De agentene som kommer med lovnader og råder unge spillere til å gå ut kontrakten, for så å få en overgang bort, de burde vært strøket fra listen over dem som får lov til å være rådgiver i norsk fotball.

LES OGSÅ: Keane har en klar formening om hva Solskjær må gjøre: - Det er noe jeg har tenkt mye på

- Det er vel vanskelig å drive klubben godt når det er lite kompensasjon å hente for spillere som kanskje har utviklet seg til det nivået de er på gjennom deres gode arbeid?

- Ja, det er riktig. Dette er sånn unge spillere burde lære seg til. Der det blir smurt brødskiver, vasket tøy og ting blir lagt til rette for at de skal utvikle seg, der skal det legges igjen noe. Med en lang kontrakt får spilleren også et større utviklingsperspektiv.

- Dere har blant annet hentet Andreas Helmersen som i sin tid var sett på som et av de største spisstalentene i Norge, men har blitt satt tilbake av skader. Hvordan har han sett ut i vinter og hvilke forhåpninger har du til ham?

- Han har trent for fullt i to måneder nå og driver gradvis å får flere minutter. Det er aller viktigst for ham nå. Han kommer nok til å få noen minutter allerede i år, men det viktigste for ham er årene som kommer. Han er en spiller vi kommer til å måtte bruke litt tid med, men han kommer nok til å kunne bidra allerede nå.

- Hvor stort potensial mener du han har?

- Han må få på plass treningsgrunnlaget og fysikken. Det skal han få tid til, slik at kroppen får satt seg igjen. Det er den viktigste jobben. Når det kommer i orden, tror jeg han vil gjøre det bra.

- Men dere har tatt en sjanse på ham, så dere ser vel et potensial?

- Ja, men alt handler om å bygge opp treningsgrunnlag og vi må se ting i et litt lenger perspektiv. Han er en ung spiller fortsatt.

- Solomon Owusu var en sentral brikke for dere sist sesong. Hva har dere gjort for å erstatte ham etter at han dro til Odd i Eliteserien?

LES OGSÅ: Tromsø-profilen om det tøffe utenlandsoppholdet: - Det var veldig spesielt

- Det vi har gjort, er at vi har omskolert Nicolai Fremstad til å bli midtstopper. Han har vi veldig troen på, men akkurat nå har han røket et korsbånd i ankelen og blir ute noen måneder. Han har noen av de samme dimensjonene i spillet som «Solo» hadde.

- Hvordan har oppkjøringen vært med tanke på nedstengingen. Hvor hardt har den rammet dere?

- Vi har fått trent som vanlig og trent bra. Det som har manglet er å få spilt treningskamper, men vi har fått spilt noen nå. Ellers har det meste vært som vanlig.

- Kan der være en fordel kontra de lagene som har vært hardere rammet?

- Det er vel noen av Viken-lagene som har slitt litt, men de fleste har fått trent, tror jeg.

- Dere har rukket å få spilt noen treningskamper nå - hvilke svar har de gitt deg?

LES OGSÅ: Forlan var lagkamerat med Solskjær. La alltid merke til én ting med nordmannen

- De har gitt meg svar på at vi er på vei til å finne ut av den identiteten vi ønsker i spillet. Også ser jeg at vi trenger å ta noen steg for å bli litt mer røffere og voksne i enkelte dimensjoner av spillet.

- Dere overrasket stort forrige sesong og fikk spille kvalik til Eliteserien. Er det realistisk å tro at dere kan kjempe om det samme i år?

- Det tror jeg ikke at jeg vil si så mye om. Vi har ikke tatt en prat om dette selv, enda, om hva som er realistisk eller ikke. Vi vet ikke per nå. Det er litt lite grunnlag for å si noe om dette både hos oss selv og hos de andre lagene. Vi har et lag som er i utvikling og vil utvikle seg en god del gjennom sesongen. Vi får se.

LES OGSÅ: Vegard Hansen har hentet informasjon fra seriemesterne: - Har lært fra innsiden

- Mange husker deg sikkert som en målscorer (47 mål på 84 kamper for Raufoss) og du var i din aktive tid blant annet koblet med Rosenborg. Men hvem hva står du for som trener?

- Jeg står for en sterk treningskultur, der det skal trenes mye både som lag og med egentrening. Jeg liker en offensiv spillestil med mye spillere foran ballen og vi jobber mye med samtidige bevegelser i det offensive spillet.

Overganger:

INN:

Teodor Berg Haltvik (Rosenborg)
Herman Kleppa (Egersund)
Andreas Helmersen (Rosenborg)
Mikkel Frankoch (HB Torshavn)
Sander Haugaard Werni (Vålerenga)
Mathias Nygaard (HB Torshavn)
Sivert Westerlund (Asker)
Markus Aanesland (Kongsvinger)
Even Bydal (Kongsvinger)
Jakob Nyland Ørsahl (Molde)
Tobias Hestad (Molde, lån)
Markus Seehusen Karlsbakk (Aalesund, lån)
Enoch Banza (HJK Helsinki)

LES OGSÅ: Helland før sin første LSK-sesong: - Jeg har null problemer med å score på Lerkendal

UT:
Snorre Strand Nilsen (Kristiansund)
Emil Varhaugvik Breivik (avsluttet lån)
Filip Brattbakk (avsluttet lån)
Oskar Johannes Løken (Hødd)
Kristoffer Nessø (Sogndal)
Håkon Bjørdal Leine (Hødd)
Martin Petterson Heiberg (07 Vestur)
Stian Simenstad (utgått kontrakt)
Lee Rochester Sørensen (utgått kontrakt)
Solomon Owusu (Odd)
Matias Belli Moldskred (Start)
Ryan Doghman (Åsane)
Lasse Berg Johnsen (Randers)
Henrik Fløgum (Fløya)

Raufoss' treningskamper:

17. april: Rosenborg - Raufoss 3-0
23. april: Raufoss - HamKam 4-1
28. april: Vålerenga - Raufoss 6-1
2. mai: Sogndal - Raufoss 3-4
5. mai: HamKam -. Raufoss 1-5
9. mai: Raufoss - Ull/KIsa 2-1

Oddsfavoritter på OBOS-ligaen 2021

De to store favorittene for direkte opprykk er Sogndal og Aalesund, som begge har 1.45 i odds. Bak der følger Start med 3,65.

Ekspertene tror Akor Adams, Niklas Castro eller Sigurd Haugen blir toppscorere. Alle har 10 i odds.

På nedrykk har ekspertene størst tro på, eller minst tro på om du vil, Grorud, Raufoss og Stjørdals-Blink.

Her finner du all oddsen på OBOS-ligaen 2021