Gå til sidens hovedinnhold

Revolusjonen som skal gi tippeliga-suksess

- Vi er langt mer profesjonelle enn tidligere.

TIPPELIGATIPSET:
13.-PLASS: SARPSBORG 08

SARPSBORG (Nettavisen): Mange øyebryn ble hevet da Sarpsborg 08 annonserte Brian Deane som sin nye trener etter endt 2012-sesong.

Engelskmannen sto uten noe som helst hovedtrenererfaring, men sammen med landsmann Ian Burchnall har han satt sitt preg på laget i rekordfart.

- Det er en fantastisk gjeng å jobbe sammen med. De er veldig lærevillige og interesserte i nye ideer, og ikke minst innehar flere av spillerne gode tekniske kvaliteter, som gjør at vi kan spille fotball på den måten vi ønsker, sier en opprømt Brian Deane til Nettavisen.

Matvaner
Der andre Tippeliga-klubber i stor grad går for den «sikre» løsningen når de skal ansette ny trener, har Sarpsborg altså gått helt nye veier i jakten på suksess.

Trenerutdanning-ansvarlig i Norges Fotballforbund, Dag Riisnæs, gikk ut i Nettavisen og kalte ansettelsen for «det dristigste trenervalget i Tippeligaen», og var klar på at resultatet kunne slå kraftig begge veier.

Skal man dømme etter stemningen innad i Sarpsborg 08, tyder likevel alt på at Deane og Burchnall kan være et meget godt valg av styret i den lille østfoldklubben.

Fra de tok over treningene i januar, har det nemlig skjedd mye positivt både på og utenfor banen.

- Laget fullførte nylig et tre-kvelders matkurs, hvor de forhåpentligvis har fått inspirasjon og lærdom til å lage ordentlig og sunn mat, fremfor å gå for de raske, men usunne løsningene. Riktig fokus på ernæring kan gi oss noen ekstra prosent på banen, forteller Brian Deane.

Den første
Engelskmannen scoret i august 1992 målet som vil «forfølge» ham for alltid. Fem minutter ut i serieåpningen mot Manchester United, headet Deane inn det aller første målet i nystartede Premier League.

- Det er jo først og fremst det målet som har gjort at jeg har beholdt en form for berømmelse i alle disse årene. Jeg er takknemlig for at det ble akkurat jeg som scoret det første, sier Brian Deane til Nettavisen.

Målet kom som Sheffield United-spiller, hvor han var i to perioder. Han fikk også med seg en halv sesong i portugisiske Benfica, samt tre kamper for det engelske landslaget.

Etter å vært en profil i engelsk fotball i flere år, valgte Deane å legge knotteskoene på hylla i 2006. Nå, først sju år senere, gjør han altså sin virkelige gjeninntreden på fotballscenen.

- Jeg var veldig klar på at jeg trengte en pause fra alt som hadde med fotball å gjøre. Etter over 20 år innenfor idretten, var jeg plutselig ikke sikker på hva jeg ville gjøre videre, sier en åpen Deane, som likevel skulle finne ut at det var fotball han måtte drive med.

Etter hvert åpnet han nemlig et fotballakademi.

- Med så mye erfaring fra spillet, hadde jeg fått min egen oppfattelse av hvordan det skal spilles, sier han og forteller at han ikke har sett til verken andre klubber eller managere når han har utviklet «sitt» spill.

- Men jeg har trent under noen av de beste managerne, spilt med noen fantastiske spillere, og på den måten utviklet en forståelse for hvordan saker og ting skal gjøres, forklarer Deane.

Profesjonalisert
Etter at Roar Johansen brukte fjorårssesongen til å sørge for opprykk på første forsøk, ble det imidlertid klart at styret ikke ville fornye kontrakten hans.

De ønsket å ta klubben et steg videre.

Etter samtaler med Brian Deane, var alle parter enige om at de passet hverandre som hånd i hanske for å klare nettopp dét.

- Vi har gjort store endringer i treningsopplegget siden vi kom hit, og vi trener langt mer profesjonelt enn hva de gjorde tidligere. Kravene til spillerne har økt, forteller han, og understreker at laget har stilt seg utelukkende positive til forandringene.

- Spillerne ser ut til å kose seg, og mye av grunnen til det er nok at vi fokuserer på å bruke ballen i det aller meste vi foretar oss.

Det bekrefter blant andre Øyvind Hoås.

- Vi har fått inn to meget kompetente mennesker, som gjør veldig mye rett. Treningene er intense og lange, men de blir aldri kjedelige ettersom fokuset på balløvelser hele tiden er tilstede. Med Brian Deane og resten av trenerteamet har hele spillergruppa fått ny inspirasjon. Det ser veldig bra ut, sier Sarpsborg-spissen.

Vår analyse av Sarpsborg 08:
Laget endte i fjor på en komfortabel andreplass i Adeccoligaen, åtte poeng foran nummer tre. Siden den gang har man mistet spillere som Nicolay Solberg, Morten Giæver, Glenn Roberts og Stanley Ihugba.

På importsiden har spesielt signeringen av den franske venstrebacken Jérémy Berthod sørget for optimisme i Olavs by, og man har også hentet inn midtstopper Martin Thømt Jensen og de to talentfulle islandske midtbanespillerne Gudmundur Thorarinsson og Thorarin Valdimarsson (innleid).

3581701

Brian Deane innrømmer at troppen kan ha godt av ytterligere et par forsterkninger før seriestart, noe vi holder med ham i. Slik situasjonen er nå, er Sarpsborg avhengig av at mannskapet holder seg noenlunde skadefritt, for at de nødvendige poengene skal plukkes jevnt og trutt.

Som de har vært de senere årene, regner vi Sarpsborg for å være sterkere offensivt enn defensivt også i år, selv om Berthods rutine og kløkt trolig vil være gull verdt i kamper man har ryggen vendt mot veggen.

Les også: Slik forklarer han sjokkovergangen

Sisteskanse Haraldur Björnsson spilte godt i sin debutsesong, og ble belønnet med fem oppkallinger til det islandske landslaget.

Sarpsborg 08 ser i skrivende stund ut til å forsterke keeperplassen med Duwayne Kerr, som står uten kontrakt. Han får enda bedre skussmål enn Björnsson, og kan i så måte bli en meget viktig forsterkning, dersom en overgang faller på plass, slik mye tyder på.

Sarpsborg 08 var et friskt pust i Tippeligaen da de var oppe i 2011. En god start ble imidlertid avløst av en håpløs fortsettelse, og det endte med et soleklart nedrykk, 13 poeng bak kvalik-plassen.

Gode angrepsspillere i Mohamed Elyounoussi, Øyvind Hoås og Martin Wiig, der de to sistnevnte har bevist seg som habile tippeligaspillere tidligere, mens Tariks fetter denne sesongen får sitt første møte med eliteserien.

Brian Deanes ankomst skal sørge for at man ikke faller igjennom på samme måte som sist, og vi har troen på at laget vil fremstå som en mer solid enhet enn den gang.

Plusser:
+ Har hentet inn en potensielt meget god forsvarer i Jérémy Berthod
+ Har fått inn en meget profesjonell trener, som oppnår spillernes respekt for sin personlighet og væremåte
+ Meget spennende offensive spillere, Hoås og Wiig kjenner hverandre godt
+ Den gode keeperen Duwayne Kerr kan bli en redningsmann, dersom overgangen fullføres. Har uansett en solid sisteskanse i Björnsson

Minuser:
- Trener Deane har aldri tidligere hatt ansvar for et lag. Fortsatt vanskelig å si hvordan dette vil slå ut
- Tynn spillerstall, kan bli veldig skadelidende under skader på nøkkelspillere
- Med det som trolig er blant Tippeligaens aller minste budsjetter, blir det vanskelig å forsterke om det skulle bli nødvendig
- Har en krevende spillestil, spørsmålstegn ved om alle spillerne behersker denne typen fotball

VÅRT TIPS:13.-plass
Brian Deane om tipset:

- Vi håper jo selvfølgelig at vi skal klare å holde oss oppe, og setter pris på at dere gjør det samme. Det er målsettingen vår, men det er samtidig veldig vanskelig å si hvor dette ender til slutt. Vi kommer i alle fall til å gi alt vi har for å gjøre en god sesong.

SE OPP FOR:
Mohamed «Moi» Elyounoussi

Tariks 18 år gamle fetter har noe å leve opp til, og skal man tro rapportene kommer han til å gjøre nettopp det.

Angrepsspilleren scoret ni ganger på 26 opptredener i Adeccoligaen i fjor, og sies å ha tatt store steg denne vinteren. Har fått mye tillit av Brian Deane i treningskampene, som allerede får mye av æren for ungguttens progresjon.

«Moi» mangler muligens noe av farten til Tarik, men veier opp med en ballfølelse som trolig er i toppen i Tippeligaen. Innehar også en robust fysikk, som skal gjøre ham vanskelig å hanskes med for motstanderne i 2013. Blir trolig å se i full fart opp og ned kanten på diverse Tippeliga-arenaer de kommende månedene, så er spørsmålet hvor lenge han Sarpsborg08s eiendom.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Kommentarer til denne saken