Gruppe A i årets EM består av Polen, Hellas, Russland og Tsjekkia. Under har vi gjennomgått lagene og sett på hvem som sannsynlig starter.

Gruppen sparker i gang EM i fotball den 8.juni med kampen Polen mot Hellas.

Polen

Trener: Franciszek Smuda (63)
Smuda har vært trener for Polen siden 2009 etter å ha vært manager for over 15 klubber. Som spiller spilte han for Legia Warsaw og var også en tid proff i USA.

Målvakter:
To Arsenal-målvakter var i troppen for Polen. Både Fabianski og Szczesny var tatt ut, men Fabianski trakk seg 27.mai med en skulderskade. Den tredje målvakten er Tyton, som til daglig spiller i PSV Eindhoven. Det er nok Szczesny som er førstevalget, slik han har vært for Arsenal i år. Sandiomerski ble tatt ut etter at Fabianski trakk seg.

HTML EMBED

Forsvar:
Det er ikke mange kjente navn i forsvaret til Polen. Treneren selv har til og med sagt at hvis noen finner noen gode forsvarsspillere med polsk pass så skal de få en bonus. Sannsynligvis spiller Wawrznyiak på venstrebacken. Til daglig er han i Legia Warsawa.

På høyrebacken er Piszczek valget. Han spiller for Borussia Dortmund, og er muligens det sterkeste kortet i forsvaret. Real Madrid skal etter sigende være interessert i å kjøpe ham i sommer. Han holder nok veteranen Marcin Wasilewski ute av laget.

Sentralt er der hvor Polen sliter mest. Tomasz Jodlowiec har flest landskamper (25), men har vært et usikkert kort. Han spiller til daglig for Polonia Warswa. 24 år gamle Kamil Glik spiller for Torino i serie B. Mest sannsynlig er det nok at treneren velger Damien Perquis (som ble født i Frankrike). Han ble polsk så sendt som i september i 2011, men har vært fast inventar på laget etterpå. Perquis spiller for Sochaux. Veteranen Glowacki var det mange som regnet med ville være med til mesterskapet, men han er ikke tatt ut etter skader.

Backen Sebastian Boenisch, som spiller for Werder Bremen, kan spille både på venstresiden og høyresiden, men er neppe et førstevalg. 20 år gamle Kaminski er regnet som et talent, men Lech Poznan-spilleren har kun en landskamp. Grzegorz Wojtkowiak, som har signert for 1860 München før neste sesong, er også tatt ut i forsvaret til Polen. Han har 17 landskamper, men er som regel høyreback som gjør at han kanskje er litt lengre ned på rangstigen når gruppekampene skal spilles.

Sammensetningen av forsvaret er nok til hodebry for Smuda, og selv om Perquis og Piszczek begge er gode er det ikke akkurat den sterkeste delen til laget.

Midtbane:

Polen spiller som oftest med 5 midtbanespillere i en 4-5-1-formasjon. Den største midtbanestjernen er nok Ludovic Obraniak. Han ble polsk (opprinnelig fransk) i 2009. Til daglig spiller han for Bordeaux.

HTML EMBED

Flest landskamper på midten har Dariusz Dudka, med sine 61 kamper. Han spiller for Auxerre i Frankrike, og er også en mulighet for midtstopper-rollen. Normalt er han defensiv midtbanemann, men har spilt midtstopper flere ganger. Kaptein på laget er Blaszczykowski. Han spiller for Borussia Dortmund, og 26-åringen er også et sterkt kort på midten. Han har 49 landskamper. 26-åringen har tross alt vunnet Bundesliga to ganger de siste to årene.

30 år gamle Rafal Murawski ern en solid midtbanespiller som spiller for Lech Poznan, mens Adrian Mierzejewski(25) har hatt god suksess etter at han gikk til Trabzonspor før forrige sesong. Kantspilleren Rybus er et talent med 19 landskamper til tross for sine kun 22 år. Talent er også Köln-spilleren Matuszczyk (23 år gammel). Han spiller enten defensivt på midtbanen, eller på venstresiden.

Kamil Grosicki spiller til daglig for Sivasspor i Tyrkia, og er nok ikke et førstevalg. Eugen Polanski er nok en spiller som akkurat har blitt polsk (mai 2011). Han har fått 5 landskamper etter overgangen fra Tyskland til Polen. Han spiller til daglig for Mainz 05.

Den siste midtbanespilleren som er tatt ut er stortalentet Rafal Wolski. Han debuterte for Polen i deres treningskamp mot Latvia 22.mai.

En sannsynlig startfemmer kan bestå av Murawski, Dudka, Blaszscykowski, Obraniak og Mierzejewski.

Spisser:

Foran på banen er Lewandowski veteranen i antall kamper. 23-åringen har 40 landskamper for Polen (13 mål). Han laget 22 mål på 34 kamper for Borussia Dortmund i serien i sesongen som gikk (30 mål på 46 kamper totalt). Det er nok ingen tvil om at han spiller hvis han er skadefri.

HTML EMBED

Bak han er det tynnere. 29 år gamle Brozek har 33 landskamper for Polen, men han spilte kun tre ganger for Celtic på lån etter jul i år. De to unge Kucharczyk og Sobiech (begge 21) er relativt ubeskrevne blad. De har tilsammen ni landskamper. Kucharczyk er reserve, slik at Polen har tre spisser med seg til mesterskapet. Man regner nok med at Lewandowski spiller...

Vurdering: Polen spiller på hjemmebane, som er deres åpenbare fordel. Midtbanen er relativt sterk, mens man sliter litt mer med forsvaret. Lewandowski er en strålende spiss. Dortmund-trioen blir viktig og hvis Sczczesny står som han kan bak så er det et sterkt lag Polen stiller med. Laget har likevel slitt med å få ballen i mål i sine kamper opp mot mesterskapet.

Hellas

Laget er vurdert ut fra den foreløpige listen på 25 spillere.

Trener: Fernando Santos (Portugal)

Santos har vært trener i Hellas lenge. Fra 2001 til 2010 trente han AEK Athen, Panathinaikos og PAOK (med en sesong i Benfica og en sesong i Sporting i midten). Han ble kåret til tiårets trener i Hellas for sin innsats før han ble gresk landslagstrener.

Målvakter:

Palermo-målvakt Tzorvas ville nok stått først i rekken før 38 år gamle Chalkias hvis det ikke hadde vært for at han ble degradert til benken i Palermo under årets sesong. Tredjekeeper blir nok Sifakis.

Forsvar:

Den største stjernen på det greske laget er Kyriakos Papadopoulos. 20-åringen som til daglig spiller for Schalke 04 er utvilsomt et av de største stoppertalentene i verden. Han har bare 7 landskamper, men er svært viktig for Hellas. Med seg i midtforsvaret får han nok Papastathopoulos. Han har slitt litt med spilletid på klubbnivå, men er nok den beste av de grekerne kan stille med. Hvis ikke er nok valget Avraam Papadopoulos. Stelios Malezas, som er i den foreløpige troppen, har kun en landskamp og er nok ikke et førstevalg (selv om det har blitt sagt at han er med i hovedtroppen.)

HTML EMBED

På høyreback har man Torosidis, som flere ganger har vært linket til andre klubber (han spiller til daglig for Olympiakos). Den relativt sterke backen har 43 landskamper for Hellas, og er en viktig mann for laget. På venstreback har Hellas Tzavelas (5 landskamper, spiller for Monaco) og Holebas (2 landskamper, spiller for Olympiakos). Sistnevnte ble gresk i november 2011.

Det greske forsvaret er relativt godt, men med en krumtapp av dimensjoner, som kun er 20 år. De eldste spillerne bak er 27, og slikt sett er det et ungt forsvar grekerne stiller med.

Midtbane:

Kaptein Karagounius har rukket å bli 35 år, og har 115 landskamper. Med seg på midten får han aller mest sannsynlig Katsouranis, som med sine 32 år og 89 landskamper også har tonnevis med erfaring. Tredjemann på midten (laget spiller en slags 4-3-3/4-5-1-formasjon) kan se ut til å være Tziolis, som er rene ungdommen på 27 år.

Det kan likevel være at noen av de yngre midtbanespillerne får prøve seg, som Ninis (22 år) og Fetfazidis (21 år). Unggutten Kostas Fortounis (19 år) spiller for Kaiserslautern og er et offensivt våpen, om han blir med i slutt-troppen.

Kritikerne av Hellas sier at midtbanen deres må få nakkeskader siden ballen stort sett går over dem, noe som muligens kan stemme. Dette er en hardtarbeidende midtbane som oftest jobber for å vinne ballen.

Angrep:

Foran er det nok ingen egentlige storscorere med unntak av Gekas. 32-åringen har laget mange mål for de fleste klubbene han har spilt for, og han har 21 mål på 56 kamper for Hellas. Han får muligens med seg Samaras (Celtic) og Salpigidis (PAOK) foran. Ellers er superveteranen Lyberopoulos også tatt ut (36 år, 74 landskamper).

HTML EMBED

Vurdering: Hellas lager få mål, og slipper inn enda færre. De vant EM ved å spille slik de gjør nå, så aldri si aldri - men dette er ikke underholdningens forkjempere i årets EM.

Russland

Russland er vurdert ut fra de 25 spillerne som foreløpig er i troppen i skrivende stund. Etter at vi skrev tipset er det skjedd en del forandringer. Shiskin og Berutzuski er skadet, Dzyubia og Ozdoyev ble satt ut av laget. Inn har Kiril Nababkin kommet. Han spiller for CSKA Moskva, men har ingen landskamper. Han er back.

Trener: Dick Advocaat (Nederland)

Det er ingen tvil om at Russland har en god og erfaren manager i Advocaat som tok over etter Guus Hiddink i 2010.

Målvakter:

Igor Akinfeev er den ubestride eneren, og er nok en av europas beste målvakter. Han har 50 landskamper og spiller selvfølgelig nok fast for sin klubb, CSKA Moskva. Backup er veteranen Malafeev, mens Shunin er tredjevalg.

HTML EMBED

Forsvar:

Sentralt vil nok Advocaat bruke 32 år gamle Ignashevich (72 landskamper) og Beretutski (49 landskamper). Med Zhirkov på venstreback (49 landskamper) og Anyukov (63 landskamper) på høyre back har han et forsvar som har mye erfaring og som er godt. Advocaat er ikke så glad i å rotere og de fire andre bak har tilsammen 16 landskamper (Shishkin, Sharonov, Kombarov og Granat).

HTML EMBED

Midtbane:

Advocaat spiller en slags 4-5-1 eller 4-3-3 (alt ettersom du ønsker). Defensiv midtbanemann er nok Denisov (Zenit St.Petersburg). 28-åringen er en sterk tackler, men i høyden sliter han litt. Foran seg får han mest sannsynlig Shirokov og Zyryanov. Det betyr tre spillere som også spiller sammen på midtbanen til Zenit St. Petersburg.

HTML EMBED

Ellers er Izmailov (Sporting CP, og bare en av to som ikke spiller i Russland), Semshov og Dzagoev mulige på midten.

Angrep:

Siden det er et definisjonsspørsmål om hvordan Advocaat spiller har vi valgt å legge det som kan være offensive midtbanespillere her. 21 år gamle Dzagoev har allerede 18 landskamper og vil nok spille offensivt på midten sammen med Arshavin.

På selve spissplassen har Advocaat ofte valgt Pavlyuchenko (som har 20 mål på 45 landskamper), selv om russerne selv helst vil ha Kerzhakov (som spiller for Zenit St. Petersburg (16 mål på 22 seriekamper i år). Fulham-spissen Pavel Pogrebnyak er også tatt ut i troppen, og kan være en mulig backup.

HTML EMBED

Vurdering: Russland er et svært solid lag, og det at svært mange spillere spiller sammen til daglig hjelper veldig på. Faktisk kan så mange som seks spillere fra Zenit St. Petersburg og fire fra CSKA Moskva komme til å spille sammen.

Tsjekkia

Tsjekkia er vurdert ut fra 24-mannstroppen som ble offentliggjort 14.mai, hvor det nok er en målvakt som ryker.

Trener: Michael Bilek (Tsjekkia)

Bilek har trent Tsjekkia siden 2009 og hyar en høy stjerne i sitt hjemland. Han har tidligere Liverpool-spiller Vladimir Smicer som sin høyre hånd.

Målvakt:

Cech er det selvfølgelige førstevalget. 30-åringen har 89 landskamper. Bak han er enten Drobny, Grigar eller Lastuvka reserver.

HTML EMBED

Forsvar:

Skulle man si en ting om forsvaret til Tsjekkia er at det mangler litt lang landslagserfaring. Selv om venstreback Kadlec har 33 landskamper, midtstopperne Sivok og Hubnik har 24 og 20, er det en god del mindre enn mange av de lagene Tsjekkia vil møte. Høyrebacken kan nok gå til Selassie (25-åring som spiller for Slovan Liberec) som har 8 landskamper.

De resterende forsvarsspillerne har lite erfaring (Pudil har 22 landskamper, men ligger bak Kadlec i venstreback-køen).

Midtbane:

På midten har man Tomas Rosicky og Jaroslav Pasil som de to store stjernene. De to har sammen 156 landskamper. Erfaring har også Hübschman (41 landskamper), men han har virket som er litt bak i rekken. Det er mer sannsynlig at Bilek/Smicer stiller med Rezek (12 landskamper), Pilar (7 landskamper) og Jiracek (6 landskamper).

Også her er det nok et tegn på at Tsjekkia er i et generasjonsskifte med nye og gamle spillere, men Rosicky er jo nesten en midtbane alene...

HTML EMBED

Angrep:

Milan Baros er spissen for Tsjekkia. Han har 40 mål på 87 landskamper, og selv om han har slitt litt for Galatasaray i år så er det ingen tvil om at han er god. Bak han har Tsjekkia 22-åringen Necid og 23-åringen Pekhart som kan være gode, samt Lafata.

HTML EMBED

Vurdering: Tsjekkia faller litt mellom to stoler, ungdommen som vant EM for U21 er ikke der helt enda og laget har delvis mye erfaring, og er delvis ferske (til tross for en relativt høy gjennomsnittsalder).

Gruppens kamper:

8. juni Polen - Hellas (Warsawa)
8.juni Russland - Tsjekkia (Wroclaw)
12.juni Hellas - Tsjekkia (Wroclaw)
12.juni Polen - Russland (Warsawa)
16.juni Tsjekkia - Polen (Wroclaw)
16.juni Hellas - Russland (Warsawa)

Nøkkelkampen: Tsjekkia - Polen
Den kampen avgjør nok hvilket lag som følger Russland til kvartfinalene.

Vårt tips:

1. Russland
2. Polen
3. Tsjekkia
4. Hellas

Vi tror hjemmebanefordelen for Polen gjør at de trekker det lengste strået i kampen om andreplassen bak et landslag mange undervurderer: Russland. Hellas skal være for dårlige, men det var de også da de vant EM.... Tsjekkia her et relativt godt lag, men vi tror kampoppsettet er det som er grunnen til at Polen klarer det. Seier mot Hellas, et ok resultat mot Russland og det kan bli avgjort tidlig. Likevel er det en gruppe hvor det meste kan skje.