*Nettavisen* Sportspill.

Rykker du ned, Gamst?

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Nå blir det kamp for å overleve for Gamsten og Blackburn

03.08.11 10:15

Denne saken er en del av Sportspills tips til Premier League. Se alle tipsene her.

Fakta:
Blackburn Rovers Football Club (Rovers)
Ewood Park (31 367)

Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en 12 klubber som startet The Football League i 1888. Byen Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest-England og selve byen ligger omtrent fire mil nord for Manchester.

Blackburn har vunnet tre ligamesterskap. To ganger har laget vunnet The Football League (1911/12 og 1913/14), mens laget vant Premier League sesongen 1994/95. FA-cupen er vunnet seks ganger, men den siste triumfen kom så langt tilbake som 1928. Ligacupen er vunnet en gang (2002) og det er samtidig det siste gjeve trofeet klubben har tatt. 19. november 2010 ble klubben overtatt av nye indiske eiere, Venkateshwara Hatcheries Group, som fortsatt eier klubben.

Blackburn rykket ned fra Premier League etter 1998/99-sesongen, men etter to sesonger i nåværende Championship rykket klubben opp igjen til Premier League og årets sesong er klubbens ellevte strake sesong på øverste nivå.

Plassering i fjor: 15.plass

Hjemmeside:http://www.rovers.co.uk/

Supporterklubb i Norge:http://www.brscn.com/

Overganger:

Inn: Ingen

Ut: Phil Jones (Manchester United), Frank Fielding (Derby), Jason Brown (Aberdeen), Zurab Khizanishvili (Kayserispor), Benjani (firigitt) og Maceo Rigters (frigitt)

Ut: Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

Velkjente Paul Robinson er fortsatt det klare førstevalget mellom stengene for Blackburn. Han har startet i 106 av 114 ligakamper de tre siste årene og i fjor mistet han kun to ligakamper. 32-åringen med fortid i Leeds og Tottenham, før han ankom Ewood Park i juli 2008 er en stødig sisteskanse og har gjort en solid figur i Blackburn. Robinson har spilt 41 kamper for England, og spilte sin foreløpig siste landskamp i 2008.

Som backup for Robinson finnes Mark Bunn. Han ble hentet fra Northampton foran 2008-09 sesongen, men ble stort sett leid i de to første sesongene. Gjorde sin første Premier League-kamp mot West Bromwich i desember i fjor, men har foreløpig kun startet i en kamp og er altså et forholdsvis ubeskrevet blad på dette nivået.

Med andre ord Blackburn har en solid sisteskanse, som garantert blir svært viktig i en sesong som etter vår oppfatning vil handle om å overleve på dette nivået.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK

Forsvar

Med 59 baklengsmål var Blackburn ikke blant de verste i klassen i fjor og heller ikke de foregående sesongene har Blackburn vært blant verstingene når det gjelder baklengsmål. Solide spillere som Christopher Samba, Martin Olsson, Ryan Nelsen, Gael Givet og Michel Salgado er alle beholdt og det er stort sett blant disse fem spillerne Blackburn har valgt sin firer bak.

Lagkaptein Ryan Nelsen er fortsatt en av krumtappene bak, selv om han ikke spilte mer enn 28 ligakamper sist sesong. Nelsen går for øvrig løs på sin åttende sesong for Blackburn nå. Svenske Martin Olsson ble hentet til Blackburn fra Högaborg i januar 2006 og fikk sitt gjennombrudd i fjor, med 25 ligakamper fra start.

Christopher Samba har vært en av de aller viktigste spillerne de siste fire sesongene og signerte en ny kontrakt i februar som binder ham til klubben frem til 2015. Evigunge Michel Salgado mistet kun to ligakamper i fjorårssesongen og fikk nesten en ny vår.

Forsvarsmessig er det altså stort sett ved det samme for Blackburn, og i en sesong som ser ut til å bli tøff, er det trolig en fordel. Her er det mengder av rutine og spillerne kjenner hverandre godt. Trolig er det gjengen bak som må berge Blackburn denne sesongen og hadde klubben forsterket laget fremover på banen, hadde mye sett bedre ut.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mike Clarke

Midtbane

Intet nytt på i denne lagdelen og i Blackburns tilfelle, synes det som dårlig nytt. Her skriker laget etter forsterkninger, men i skrivende øyeblikk er ingen nye spillere hentet inn. David Dunn, Brett Emerton, Morten Gamst Pedersen. Steven Nzonzi og Vinecenzo Grella er de spillerne som trolig bekler de fleste plassene på midten, dersom ikke noen av de unge trer fram. Uansett hvordan man snur og vender på dette, ser det tynt ut.

Skadeplagede David Dunn er den store profilen, men har altså slitt med skader de siste årene. Brett Emerton holder fortsatt koken, men mangler vel noe på å dominere i Premier League. Steven Nzonzi og Vincenco Grella er vel heller ikke spillere som får motstanderen til å få skjelven.

Det ser ikke veldig bra ut dette, synes vi. Men det er i det minste rutinerte spillere som vet hva Premier League handler om, og at hvert poeng må det kjempes for. Det er en ubetinget fordel, men det spørs om det er nok denne gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Angrep

Er det tynt på midten, er det ikke mye bedre i front. Blakcburn scoret 46 mål i fjorårssesongen, de scoret 41 mål i sesongen 2009/10 og 40 mål i sesongen 2008/09. Det er lave tall, spesielt siden laget ikke har vært et nedrykkslag. Med spillere som Jason Roberts (10 ligamål de to siste sesongene), El Hadji-Diouf (en scoring for Blackburn på 53 ligakamper de tre siste sesongene (2 mål på utlån til Rangers etter jul), Nikola Kalinic (5 mål sist sesong på atten forsøk) og vår egen Morten Gamst Pedersen (fire mål på 35 kamper) er det ikke vanskelig å skjønne at Blackburn skriker etter en goalgetter.

Nå kan det være at kroaten Nikola Kalinic kan vise seg enda mer frem denne sesongen. Han viste ihvertfall tendenser i fjor, men uansett hvordan vi vender og snur på dette, så mangler Blackburn en goalgetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Winning / Reuters

Manager: Steve Kean (44 år)

Ubeskrevne Steve Kean overtok som manager for Blackburn da Sam Allardyce overraskende fikk sparken 13. desember i fjor. Skotten Kean har aldri vært manager i en klubb, og var førstelagstrener på det tidspunktet Allardyce fikk sparken. Han fikk etterhvert kontrakt til juni 2013. Steve Kean har tidligere vært assistentmanager for Fulham, Real Sociedad og Coventry før han kom til Blackburn i august 2009.

Det hviler et voldsomt ansvar på Kean denne sesongen og når vi skriver begynnelsen av august er det altså ikke kommet en forsterkning til Blackburn. 5-7-9 var fasiten for Steve Kean i den perioden han ledet Blackburn forrige sesong og Blackburn var innblandet i nedrykksstriden helt til det siste.

Det er neppe noen overraskelse om Steve Kean skulle få sparken i løpet av inneværende sesong, han har ihvertfall en steintøff utfordring med et mannskap som ikke spesielt sterkt ut på papiret.

Oppsummering av vurdering

Det er kanskje 7-8 lag som er kandidater til nedrykk denne sesongen, og ingen av de nyopprykkede lagene ser spesielt sterke ut, men erfaringsmessig vil en eller to av nykommerne overraske. Blackburn har plasseringene 15-10-15 de tre siste sesongene, og vi tror dette kan bli den tøffeste sesongen for klubben på lenge. De kan berges av at det er 4-5 lag som ikke ser veldig mye sterkere ut.

Veldig mye vil avhenge av hvordan laget gjør det hjemme på Ewood Park. 7-7-5 var fasiten hjemme i fjor og det er egentlig ganske hyggelig tall. På bortebane har Blackburn stort sett vært blant de svakere lagene i Premier League og med tanke på hvordan årets mannskap ser ut, er det liten grunn til å tro at denne vil bedres.

Som vi antyder i gjennomgangen av lagdelene, så er det bra nivå både på keeperplassen og i forsvaret. Men midtbanen ser på forhånd ut som de aller svakeste av lagene i premier League og det er svært uvisst hvem som skal score målene.

Når Blackburn i tillegg går inn i denne sesongen, med en svært urutinert manager som har mye å bevise og per dags dato er helt uten forsterkninger, tror vi dette blir en sesong for å overleve. Når vi likevel ikke setter Blackburn på nedrykksplass, er det mest på grunn av at ingen av de nyopprykkede lagene ser sterke ut og at et klart svekket Wigan ser ut som den mest åpenbare nedrykkskandidaten.

Vårt tips: 16. plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag