Gå til sidens hovedinnhold

Se hva de gjør med biler på Voss

Det sveises og mekkes, og resultatene uteblir ikke.

I 1981 startet en gjeng bilentusiaster opp Køyretøy Historisk Klubb Voss. Over 30 år senere er engasjementet større enn noen gang, og klubben går som bare det.

KHKV er en av mange som får midler gjennom Norsk Tippings Grasrotandel. Og det mangler ikke på takknemligheten.

- På alle medlemsmøter har vi hatt med utklipp av vervebrev, og fortalt om at dette er en gudegave til oss ute i distriktene fra Norsk Tipping, sier styremedlem Rolf Jersin.

For med sine 321 givere i 2011, mottok klubben over 170 000 kroner fra Grasrotandelen.

Drømmen blir en realitet

Og pengene blir brukt godt - for øyeblikket jobber klubben med å restaurere to biler, og det er nettopp midlene fra Grasrotandelen som gjør at drømmen kan bli en realitet.

- Akkurat nå restaurerer vi en brannbil fra 1956 som er bygget opp av den eneste karosseribedriften som var på Voss etter krigen, nemlig Johs Seim AS, som var Ford Forhandler, forteller Jersin entusiastisk.

- Det antas å være siste brannbil bygget opp hos Johs Seim, sier han.

Det andre kjøretøyet er også svært sjeldent å se på norske veier i dag.

- Vi jobber med en sjelden Tempo Rapid fra 1960, forteller Jersin.

Bilen har vært klubbens restaureringsobjekt i flere år, men med hjelp fra Grasrotandelen håper de nå å endelig kunne gjøre seg ferdig med bilen.

Billøp

Men det er ikke bare restaurering av gamle kjøretøy klubben arbeider med. Hvert år arrangerer de også billøp som har vist seg å være svært populære.

-Klubben arrangerer veteranvognløp og Norgesløpet med deltakere fra store deler av landet. Når slike store arrangementer gjennomføres trengs det en del rekvisita som vi har kjøpt inn med hjelp av grasrotmidler, forteller Jersin.

I år arrangerer klubben løpet de kaller for «VossaRudl`n» 9. juni, noe som har blitt en tradisjon på Voss.


Ny generasjon entusiaster

Man skulle kanskje tro at KHKV kun vekker interesse hos folk som deler alderen med bilene de restaurerer, men til glede for Jersin og de andre i styret ser de nå en helt ny generasjon som viser interesse for klubben.

- Klubben har fått mange nye unge medlemmer på grunn av at vi annonserer klubben vår aktivt i lokalavisen, forteller Jersin.

- Nå har vi faktisk medlemmer under 18 år som synes vi er en flott klubb å være i, sier han.

Klubben har blant annet holdt sveisekurs som har vist seg å være svært populære.

Nå håper Jersin og de andre i styret at folk fortsetter å velge de som grasrotmottaker slik at klubben kan fortsette å engasjere gamle og unge i distriktet.

- Styret har en plan om å skaffe eget bygg som kan huse klubbens biler og kanskje verksted for klubben og møtelokaler i eget bygg, slik at vi kan fortsette å rekruttere nye unge medlemmer med kulturinteresse, sier Jersin.

Du kan også hjelpe

Gjennom Grasrotandelen fra Norsk Tipping har du muligheten til å gi penger til en organisasjon som for eksempel Køyretøy Historisk Klubb Voss, uten at det koster deg noe ekstra. Det eneste du trenger å gjøre er å tilknytte en grasrotmottaker. Dermed vil fem prosent av det du spiller for hos Norsk Tippings inntekter gå til din valgte grasrotmottaker.

Dette kan gi organisasjonen du brenner for en mulighet de før ikke hadde. I fjor gikk nemlig hele 296 millioner kroner til Frivillighets-Norge gjennom Grasrotandelen. Den enkleste måten å knytte deg opp til en grasrotmottaker er å gjøre det på nett eller mobil gjennom å være registrert nettspiller.

Klikk her for å bli nettspiller.

Klikk her for å bli mobilspiller

Kommentarer til denne saken