VM lagkonkurranse skiflyging Vikersund

Søndag 13. mars

Rennet starter kl 16.30

Live odds etter rennstart

Konkurransen ser du på NRK1

All oddsen på VM i skiflyging finner du her

Vikersund står som arrangør av verdensmesterskapet i skihoppingens formel 1-øvelse - skiflyging - for femte gang i bakkens historie.

I februar 1936 forbød FIS bygging av og hopping i bakker med K-punkt større enn 80 meter, under trusler om utestengelse for hoppere som brøt forbudet. Likevel gikk rennene i Planica måneden etter som planlagt.

De norske hopperne var tilstede, men ble nektet å hoppe av Norges Skiforbund, som i likhet med FIS var sterkt imot det økende rekordjaget. Med nordmennene som tilskuere hoppet østerrikeren Sepp Bradl 101 meter og ble den første i verden til å hoppe over 100 meter.

Det første stående hoppet over 200 meter var det finske Toni Nieminen som gjorde. Dette skjedde under VM i skiflyging i Planica i 1994. Espen Bredesen flyttet rekorden ytterligere når han hoppet 209 meter dagen etter.

Verdensrekorden i dag tilhører Stefan Kraft fra Østerrike. Han hoppet 253,5 meter under Raw Air i Vikersundbakken i mars 2017.

Siden rekordhoppet i 2017 har verdensrekordjaget stoppet litt opp. Etter en periode der FIS krevde at bakken måtte justeres litt fikk hopperne en høyere svevkurve og ny verdensrekord var umulig.

Til årets renn er vinkelen på hoppet justert fra 10,5 til 11 grader noe som gjør at hopperne følger bakken mye nærmere, og de store lengdene kan være i spill igjen. Uansett er verdensrekorden til Kraft enormt imponerende og det blir spennende å se om noen kan nærme seg - eller sette ny rekord.

Det er ca. 42 millioner kroner i vikinglotto-potten. Spillefrist onsdag kl 18

Slovenia tar et overlegent gull

For Norge ble det en festdag på lørdag når Marius Lindvik hoppet som en maskin både fredag og lørdag, og sikret seg et suverent gull i det individuelle rennet.

Stefan Kraft fra Østerrike var hovedutfordrer og favoritt på forhånd, men han sviktet litt i den siste omgangen og måtte til slutt ta til takke med bronsemedaljen.

Timi Zajc fra Slovenia sikret sølvet etter et superhopp i siste omgang på 235,5 meter. Faktum er at Zajc var den beste hopperen over to dager, men to hopp på 242,5 og 243,5 meter var så lange at Zajc ikke hadde mulighet til å sette nedslag. Med lavere fart og et normalt nedslag ville han sannsynligvis tatt gullet.

I tillegg til andreplass på Zajc endte Peter Prevc på fjerdeplass, Anze Lanisek på femte og Domen Prevc på sjetteplass. En enorm laginnsats på de tøffe slovenske hopperne, og hvis ikke noe helt spesielt skjer i søndagens lagkonkurranse tar de hjem et enkelt gull.

Gull til Slovenia spiller du på her til 1.15 i odds

De to andre medaljene blir en kamp mellom Norge, Tyskland og Østerrike. For Norge er det usikkerhet rundt Robert Johansson. Han har slitt med ryggen og sto over de to hoppene i går for å være mest mulig klar til dagens lagkonkurranse.

Beslutning om han hopper blir tatt senest en time før rennet, og hvis Johansson ikke blir klar kommer Halvor Egner Granerud inn på laget. Fortsetter Marius Lindvik den strålende hoppingen og Daniel Andre Tande gjør to hopp som i sisteomgangen i går, tror vi Norge sikrer sølvet.

Gullet blir ekstremt vanskelig å kjempe om, men tror du Norge kan ta det gir det 7.00 i odds.

Det er ellers noen dueller mellom enkelthoppere det kan spilles på. De og all oddsen på søndagens lagkonkurranse finner du i lenken under.

All oddsen på lagkonkurransen i Vikersund finner du her