Foto: Pa Photos/Scanpix

Seriegull til Manchester

De lyseblå tar gullet fra sin nærmeste nabo.

Kommersielt

Denne saken er en del av årets Premier League-tips. Se alle tipsene her.

Fakta:

Manchester City Football Club (The Citizens, City)
City of Manchester Stadium (47 726)

Manchester City ble grunnlagt i 1880 som St.Mark's, ble senere Ardwick Association Football Club før man tok navnet man har nå i 1894. City hadde sin mest suksessfulle periode på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Laget har to seriemesterskap, 5 FA-cuper og 2 ligacuper. I 1970 vant City cupvinnercupen.

Plassering i fjor: 3.plass

Hjemmeside:http://www.mcfc.co.uk/

Supporterklubb i Norge:http://www.manchestercity.no/

Overganger:

Inn: Sergio Aguero (Atletico Madrid), Gael Clichy (Arsenal), Stefan Savic (Partizan Beograd), Costel Pantilimon (Poli Timisoara)

Ut: Jerome Boateng (Bayern München), Shay Given (Aston Villa), Felipe Caicedo (Levante), Jo (Inter), Shaleum Logan (Brentford), Javan Vidal, Patrick Vieria, Abdisalam Ibraham (NEC Nijmegen, lån), Michael Johnson (Leicester, lån), Ben Mee (Burnley, lån), Ryan McGivern (Crystal Palace, lån)

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

Manchester City har den beste engelske målvakten i Premier League (og alle andre steder). Joe Hart hadde sitt utvilsomme gjennombrudd i fjor (selv om han året før hadde blitt kåret til den beste målvakten i Premier League, da på lån hos Birmingham). Hart har stor rekkevidde og gjør sjeldent feil. Charles Joseph John Hart er like selvfølgelig på City som har er for England, og er ett av de sterkeste kortene til Manchester City i kampen om ligagullet.

Bak Hart var Shay Given i fjor, men han er solgt. City sitter igjen med færøyiske Gunnar Nielsen, som er et stort spørsmålstegn (5 landskamper for Færøyene er ikke noe man slår hardt i bordet med). Da er det nok mer sannsynlig at den rumenske giganten (2.03m) Costel Pantilimon er tenkt som reserve hvis Hart er ute. Målvakten med 13 landskamper for Romania er like gammel som Hart (Nielsen er ett år eldre).

Stuart Taylor var reservekeeper i Community Shield, men 30-åringen kan muligens stå bak Pantilimon i rekken av keepere hvis det skulle røyne på.

Med Pantilimon som reserve og Hart som førstekeeper er City svært godt besatt på keeperplassen. Mye er sagt om angrepsstyrken til City, men det var ingen lag som slapp inn færre mål i fjor enn City (Chelsea slapp inn like mange). Mye av grunnen er en glitrende målvakt.

Forsvar

En sannsynlig lagoppstilling for City, basert på de som startet i Community Shield er Micah Richards på høyre back, Vincent Kompany og Joleon Lescott i midten og Alexander Kolarov på venstre.

Førstnevnte er en av de få på City som har kommet fra egen ungdomsstall (opprinnelig fra Oldham, men hentet som u-spiller til City). 23-åringen har rukket å få med seg 12 landskamper for England (han var i sin tid den yngste forsvarsspilleren som ble tatt ut i en engelsk landslagstropp), og er en god forsvarsspiller. Richards spilte 18 seriekamper i fjor, og det er mulig at argentineren Pablo Zabaleta vil bli å se relativt ofte på høyrebacken også. 26-åringen har 14 landskamper for sitt hjemland, og er en svært god offensiv back. Muligens roteres de basert på motstander. På høyresiden spiller også 20-åringen Stefan Savic, som kom før sesongen. Talentet har 7 landskamper for sitt hjemland Montenegro, og det er nok en grunn til at City har betalt 6 millioner pund for ham.

Belgiske Vincent Kompany er visekaptein for City, og 25-åringen spilte 37 seriekamper i fjor og fikk både supporterprisen og spilleprisen av City i fjor. Det er ingen tvil om at den 26 år gamle belgieren er en svært solid stopper. Belgiske Anga Boyota er en god backup på midstopperplass. 20-åringen som har gått sine ungdomssko hos City (han kom fra Brüssel som 16-åring i 2006). Han fikk 6 seriekamper i fjor, og kan også spille høyre back.

Britiske Joleon Lescott kom fra Everton i 2009 og har imponert i midtforsvaret til City etter at han tok over plassen til Toure. 28-åringen har «kun» 12 landskamper for England, og skal man finne et minus i forsvaret til City så ville det vært Lescott. Samtidig, han hadde nok spilt seg til fast plass på minst 17 av lagene i Premier League. Kolo Toure fikk 6 måneders utestengelse fra fotball forrige sesong, og skal være tilbake i spill i september (om vi har regnet riktig). Han kom fra Arsenal i 2009, og var fast for City før han ble utestengt. Hvordan utestengelsen har påvirket ham er vanskelig å si, men at han i hvert fall var en strålende midtstopper er det ingen tvil om.

Serberen Kolarov på venstreback er muligens en John Arne Riise+. Med det mener vi at også Kolarov sparker som en hest og liker å løpe framover. Det har likevel kun blitt ett seriemål foreløpig for City for 25-åringen med 22 landskamper. Nyinnkjøpte franske Gael Clichy var en viktig spiller for Arsenal før han forlot London til fordel for Manchester. 26-åringen har 11 landskamper for Frankrike og kan - småhumoristisk - muligens beskrives som en «strikkmotor.»

Siste forsvarsspiller hos City er Wayne Bridge, som etter sigende kan bli solgt eller lånt ut før overgangsvinduet stenger. Han var i fjor lånt ut til West Ham (15 kamper), og 31-åringen har 36 landskamper. Det er muligens ikke så rart at det er flere klubber som gjerne vil ha ham i sin stall.

Forsvaret til City er knallsterkt, og det er muligens kun på midtstopperplass man ikke har dobbelt opp av kvalitetsspillere som alle ville hatt fast plass på omtrent alle andre Premier League-lag. Skulle det virkelig røyne på i midtforsvaret til City kan man hente inn noen av de mengder med talenter City har nedover i rekkene.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Midtbane

Går vi nok en gang ut fra Community Shield så stilte City med David Silva, Yaya Toure, Nigel De Jong og James Milner fra start.

Offensive David Silva ble i fjor beskrevet av Gary Neville som en av de beste spillerne i Premier League, og når en tidligere spiller fra rivalen sier noe slikt så vet du at det er sant. Silva har 48 landskamper for Spania i en alder av 25 år, og er en strålende playmaker.

Den yngre broren til utestengte Kolo Toure, Yaya, kom fra Barcelona før forrige sesong. Han spilte 36 seriekamper i fjor og var svært sentral for City. Offensivt er han også god (10 mål på 48 kamper for City). 28-åringen er viktig for Manchester-laget og er svært god med høy arbeidskapasitet.

Nederlandske Nigel de Jong var i sin tid det beste kjøpet du kunne gjøre i Football Manager. Det var muligens for mange overraskende at han i 2006 gikk til Hamburger SV (ikke bare fordi han var god i Football Manager, selvfølgelig), men ikke så overraskende at City hentet han i 2009. Etter overgangen har han 82 seriekamper for City, og den defensive midtbanespilleren er fryktet av sine motstandere. Muligens er han den beste i serien akkurat på den plassen.

James Milner er en av mange gode midtbanespillere som tidligere har spilt for Aston Villa. Han kom fra Villa før forrige sesong og fikk 22 seriekamper. Han har også 19 landskamper for England. Milner har også rekord for kamper for England U-21 (46!). Milner har muligens bare ett gir: Full fart, noe hans motstandere merker greit.

Nå stopper det jo ikke akkurat med de fire når det gjelder gode midtbanespillere hos City. De to engelske midtbanespillerne Adam Johnson og Gareth Barry hadde nok vært faste for de fleste andre lag i Premier League. Legger man på den unge Vladimir Weiss (som var på utlån i fjor) og den enda yngre Abdul Razak er det både talent, erfaring og solid på midten til City.

Nå har noen eksperter ment at med hardt kampprogram og skader så kan det være litt for få spillere midt på banen i stallen til City, selv om de som er der har mer enn nok kvalitet. Det er muligens derfor at City linkes til Nasri. Med Nasri på laget så har City det meste man trenger. Skulle det mange noe i januar blar man sikkert opp for et par verdensklasse-spillere til.

Angrep

Det er nesten litt merkelig at det eneste spørsmålstegnet til City skal være angrepet, men her tror vi faktisk at man i år har funnet nøklene til å skru sammen et fungerende angrep. I fjor ble det «bare» 60 mål for City (18 bak United).

La oss begynne med spissene som muligens ikke har framtiden foran seg hos City. Adebayor fikk kun 8 kamper i fjor for City før han ble leid ut til... Real Madrid (!). At han er en god spiss er det ingen tvil om, men det virker som om Mancini ser etter andre kvaliteter enn det han har (Adebayor laget 14 mål på 26 seriekamper i sin første City-sesong). Så har man Roque Santa Cruz, som kom fra Blackburn i 2009. Han har ikke slått til hos City (3 mål på 20 kamper) og var på utlån til Blackburn i fjor. Sleng på Craig Bellamy så har man i hvert fall tre spisser som etter all sannsynlighet City helst skulle ha solgt, eller som ikke vil få alt for mye spilletid.

For City har noen av verdens beste spisser på laget. Bosnieren Edin Dzeko slo ikke til i fjor (2 mål på 15 kamper), men at han er utvilsomt en god spiss. Han har 17 mål på 37 landskamper for Bosnia, og etter en innkjøringssesong tror vi han slår til i år.

Selv om det har virket som om Carlos Tevez har hatt lyst til å være alle andre steder enn Manchester så er han fortsatt City-spiller, noe nok Mancini er glad for. 43 mål på 63 seriekamper. Det sier det meste.

Villbassen Mario Balotelli imponerte muligens ingen i fjor, men italieren på 20 år har kvaliteter på banen få andre har. Skrur Mancini, eller han selv, hodet hans på rette veien (og noen hjelper ham med drakta) så kan Balotelli fort bli en hit i Premier League. Han har fysikken og farten som skal til.

Eierne til City har, til tross for en haug med angrepsspillere, vært ute med sjekkheftet i sommer igjen og hentet inn Sergio Aguero. Om det er for å få Tevez mer fornøyd så har man jo halveis gjort jobben, men det er ingen tvil om at den 23 år gamle argentineren er en av verdens beste fotballspillere akkurat nå så sannsynligvis er det mer enn enn bare det som er grunnen. Svigersønnen til Maradona er ikke stor (172cm), men er stor på banen (Tevez er for øvrig en hel centimeter høyere). Vi tror at Aguero er den siste brikken som gjør at det blir seriemesterskap for City i år.

Manager: Roberto Mancini (46 år)

Visste du at Mancini har 4 seriekamper for Leicester? Vel, han vant også Serie A tre sesonger på rad som maanager, og er først og fremst en glitrende lagbygger. Vi tror den første sesongen (som tross alt ga en FA-cuptriumf) var den tiden Mancini trengte. I år blir det gull.

Oppsummering av vurdering

City har en haug med klassspillere og har egentlig ikke handlet alt for mye i sommer. Clichy er vant til Premier League, og Sergio Aguero er en av verdens beste spillere. Det at man har fått nesten et helt år med mye av de samme spillerne tror vi er faktoren som gjør at City tar seriegull i år. Sist gang var i 1968. Den mest solgte singelen i Norge den sommeren var denne:

Vårt tips: 1.plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus