Både Wayne Rooney og Marouane Fellaini er i strålende form for tiden.
Både Wayne Rooney og Marouane Fellaini er i strålende form for tiden. Foto: Oli Scarff (Afp / NTB scanpix)

Slaget om Manchester

Storoppgjøret mellom Manchester United og Manchester City er den store kampen på søndagens tippekupong. Alle tegn er nødvendig i det vidåpne byderbyet.

Kommersielt

Sportspills meny søndag:
Oddstips 1: Ettermiddagsdobbel til sprek odds
Oddstips 2: Viking må ha tre poeng
Oddstips 3: Malmö slår tilbake
Oddslangskudd: Haugesund ypper seg alltid mot Rosenborg
TV-fotball: Fantastisk søndag for fotballfans
Tippemagasinet: Alt om 2. serierunde i Tippeligaen
Tippeligaen: Skade- og karantenerapport
V4 Jägersro: Ny galoppfest
Nyhet! Nå kan du abonnere på Nettavisens andelslag
Bli travspiller: Så lett er det å spille

En herlig tippekupong venter søndag. Fire kamper fra Tippeligaen, seks kamper fra Obos-ligaen, slaget om Manchester mellom Manchester United og Manchester City og en kamp fra La Liga er ingrediensene.

1. Haugesund - Rosenborg
Bra sesongdebut for Haugesund med 1-1 borte mot Stabæk. 9-5-1 i 2010, 10-4-1 i 2011, 8-4-3 i 2012, 10-2-3 i 2013 og 6-4-5 i 2014, det er hjemmetallene for Haugesund de foregående fem sesongene i Tippeligaen. I denne perioden har laget 2-1-2 i møtene med Rosenborg, men det er verd å merke seg at seirene er kommet de to siste sesongene. Viktige Christian Gytkjær er usikker til søndagens kamp.

Rosenborg åpnet med overbevisende 5-0 hjemme mot Aalesund, men mistet både tomålsscorer Pål Andre Helland og kaptein Tore Reginiussen med skade i den kampen og ingen av dem spiller søndag. Rosenborg hadde ikke bedre enn 6-5-4 på bortebane i fjor og det er lett å la seg blende av seieren sist helg.

Haugesund har vunnet de to siste tilsvarende og dette blir en helt annen kamp for et litt svekket Rosenborg. HUB. 

2. Odd - Stabæk
Ursterk serieåpning av Odd, selv om tre poeng ken betegnes som ran i bortemøtet med Molde. Uansett skal Skiens-laget har ros for at de klarte å sette vinnermålet nesten direkte etter Moldes utligning og det er ingen tvil om at Odd vil være med i medaljekampen også denne sesongen. Hjemme på Odd stadion tapte Odd kun to kamper i fjor. Dag Eilev Fagermo kan mønstre en skadefri tropp.

Til tross for store endringer i troppen klarte Stabæk seg bra hjemme mot Haugesund i serieåpningen. For oss som erindrer godt, var Stabæk store underdogs i fjorårets første bortekamp mot Brann, men Bærumslaget vant 2-1 i Bergen. Denne oppgaven er dog vesentlige tøffere og Stabæk har ikke et like bra lag denne sesongen. Craig Henderson og Jevgenij Kirisov er begge skadet. Har fått spilletillatelse for den tidligere Belgia-vingen Yassine El Ghanassy til denne kampen.

Dette skal være en sikker hjemmeseier. H. 

3. Start - Sandefjord
Økonomisk vanskeligstilte Start hadde tre poeng i lomma i serieåpningen borte mot Lillestrøm mandag, men måtte tåle en utligning på overtid. Uansett var det en brukbar åpning av Start. Rolf Daniel Vikstøl og Jesper Mathisen er begge skadet. Variable 5-4-6 hjemme i Kristiansand forrige sesong. Kaptein Gudmundur Kristjansson mistet seriepremieren, men er trolig klar søndag.

Solid serieåpning av nyopprykkede Sandefjord med 3-1 hjemme mot bortesvake Bodø/Glimt. Det er ikke lett å vurdere hvor bra laget er, men å få møte Start i første bortekamp, trenger ikke bli galt. Skadesituasjonen skal være ok.

Vanskelig kamp dette og helgardering synes fornuftig. HUB. 

4. Viking - Tromsø
Skuffende serieåpning for begge disse lagene, men Viking var samtidig meget uheldig som ikke fikk straffe på stillingen 0-0 i Mjøndalen. Viking åpnet fjorårets sesong veldig bra, men falt av etterhvert og endte på en meget skuffende 10. plass. Hadde faktisk ikke bedre enn 4-5-6 hjemme på Viking stadion og slet med effektiviteten. Björn Daniel Sverrisson er ute et par uke, men Magne Hoseth kan være tilbake.

Tromsø leverte en svak serieåpning hjemme mot Sarpsborg og det var ingenting å si på at laget røk 0-1. Er er et stort spørsmålstegn, men det vil overraske om "Gutan" vinner denne. Gudmund Kongshavn og William Johan Frantzen er begge skadet.

Viking taper neppe denne. HU. 

5. Bærum - Follo
Bærum imponerte stort med 5. plass forrige sesong som nyopprykket lag. Er tippet på nedre halvdel denne sesongen, og røk 1-3 borte mot opprykksfavoritt Sogndal sist helg. Hadde solide 9-2-4 hjemme i Bærum sist sesong.

Nyoprykkede Follo feide Hønefoss av banen i serieåpningen og vant 4-0. Det var en sterk prestasjon, men det er også verd å huske at Hønefoss har vært en katastrofe på bortebane de siste sesongene.

En vanskelig kamp dette, men Bærum får vår tillit. HU. 

6. Hønefoss - Bryne
3-4-8 i 2012 (Tippeligaen), 2-7-6 (Tippeligaen) og 4-3-9 (Obosligaen). Det er bortetallene for Hønefoss de tre foregående sesongene, og da var det kanskje ikke så overraskende at det endte med fiasko borte også i serieåpningen, men 0-4 var mye. Hjemme på Aka Arena presterer normalt Hønefoss vesentlig bedre.

Bryne er vanskelig å plassere denne sesongen. Laget har levert bra i treningskampene før sesongstart, og innledet med en fin 2-1 seier hjemme mot Nest Sotra. Meget variable 6-2-7 på bortebane forrige sesong.

Tilsvarende kamp forrige sesong endte 1-2. HB. 

7. Jerv - Sogndal
Nyopprykkede Jerv viste moral i serieåpningen. Kom bakpå 0-2 til pause borte mot Sandnes Ulf, men kom tilbake og fikk med seg 2-2. I den kampen ble Mohammed Fuseini utvist i sluttminuttene, men det røde kortet er anket og i skrivende stund er det uvisst om Fuseini spiller søndag. Knallsterke 12-0-1 hjemme i opprykkssesongen i fjor.

Sogndal er av mange spådd direkte retur til Tippeligaen og laget som nå ledes av Eirik Bakke innfridde i serieåpningen hjemme mot Bærum og imponerte tidvis.

Jerv gjorde nesten rent bord hjemme i opprykkssesongen i fjor, og fikk selvtillit gjennom opphentingen borte mot Sandnes Ulf sist helg. Dette blir ingen walk over for Sogndal. UB. 

8. Levanger - Kristiansund
Hjemmelaget er sammen med Åsane den store favoritten til å rykke ned og når da laget ryker 0-5 borte for nettopp Åsane i seriepremieren, kan ting tyde på at ekspertene får rett. Nå var det resultatet svært misvisende for hvordan kampen egentlig var, så det er kanskje ikke så mye å legge vekt på. Nå er det hjemmebane og der leverte Levanger sakene i opprykkssesongen med 10-2-1.

Kristiansund måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot Ranheim i sin seriepremiere. Viktige spillere har forlatt klubben. Hadde ikke bedre enn 3-7-5 på bortebane i fjor.

Magefølelsen tilsier en klart forbedret prestasjon av Levanger og her smeller vi til med en frekkis. U. 

9. Nest Sotra- Åsane
Byderby i Bergen. Hjemmelaget hadde en flott vårsesong i fjor, men trenerbårk og uro i spillergruppen gjorde at høstsesongen bel svak. Nå er det harmoni i Sotra-laget, og laget leverte en bra seriepremiere til tross for 1-2 tap borte mot Bryne. 6-3-6 hjemme på Ågotnes stadion forrige sesong.

Nyopprykkede Åsane smalt til med 5-0 hjemme mot Levanger i seriepremieren, men var ikke i nærheten av å være så mye bedre. Er spådd en tøff kamp i Obosligaen og møter et lag som normalt er bedre.

Hjemmeseier virker klart mest nærliggende her. H. 

10. Ranheim - Sandnes Ulf
Ranheim med målløs åpningskamp borte mot Kristiansund mandag. Vertene avsluttet forrige sesong svakt og endte på 7. plass. Sterke 7-4-4 på hjemmebane. Trener Trond Nordsteien var fornøyd med poenget i seriepremieren, men ikke med spillet

Sandnes Ulf leverte ikke en overbevisende seriepremiere og presterte å rote bort en 2-0 ledelse hjemme mot nyopprykkede Jerv. Har mistet flere sentrale spillere etter nedrykket og kommer neppe til å være med helt i toppen.

Basert på sist helg, synes vi dette peker klart mest mot hjemmeseier. H. 

11. Manchester United - Manchester City
8-1-1 på de ti siste seriekampene for Manchester United som innehar den svært viktige 3. plassen før denne kampen. 13-1-2 hjemme på Old Trafford og vinner United her, får laget fire poengs forsprang på Manchester City i kampen om 3. plassen. Robin van Persie rekker ikke denne kampen. Jonny Evans soner karantene, mens Luke Shaw fortsatt er skadet. Chris Smalling er usikker.

Manchester City har definitivt ikke marginene med seg om dagen. Var best i det aller meste borte mot Crystal Palace tirsdag, men røk likevel 1-2. Taper City denne, kan både Liverpool og Tottenham nærme seg igjen bakfra og være fire poeng bak når seks serierunder gjenstår og da kan også 4. plassen være i fare. Kaptein Vincent Kompany er usikker, mens både Wilfried Bony og Stevan Jovetic er skadet.

De tre siste tilsvarende har alle endte med seier til City. Søndag ser veldig åpent ut. HUB. 

12. Espanyol - Athletic Bilbao
Tippekupongen avsluttes med en kamp fra La Liga mellom to lag som ikke har allverden å spille for. Etter tre strake poengdelinger slo hjemmelaget til med en meget overbevisende 3-0 seier borte mot hjemmesterke Villarreal torsdag kveld. Sterke 7-5-3 hjemme i Barcelona.

Athletic Bilbao hadde en svært skuffende høstsesong og var også svake i gruppespillet i Champions League der laget tapte samtlige seks kamper. Har fått opp farten etter nyttår og står med 6-2-2 på sine ti siste seriekamper. Hadde fem strake seire før det nå har blitt kun ett poeng på de to siste. Er kommer til finalen i Copa Del Rey og møter der Barcelona, men den kampen spilles ikke før 15. mai. Har ikke bedre enn 5-3-7 på bortebane.

3-1-0 på de fire siste tilsvarende møtene og når to lag møtes som ikke har allverden å spille for, er ofte hjemmebanefordelen avgjørende. H.

96-rekker
1. Haugesund — Rosenborg HUB

2. Odd — Stabæk H

3. Start — Sandefjord Fotball H

4. Viking — Tromsø HU

5. Bærum — Follo HU

6. Hønefoss BK — Bryne HB

7. Jerv — Sogndal UB

8. Levanger — Kristiansund BK U

9. Nest-Sotra — Åsane H

10. Ranheim — Sandnes Ulf H

11. Manchester United — Manchester City HU

12. Espanyol — Athletic Bilbao H

Klikk her for å levere 96-rekkeren

432-rekker
1. Haugesund — Rosenborg HUB

2. Odd — Stabæk H

3. Start — Sandefjord Fotball HUB

4. Viking — Tromsø HU

5. Bærum — Follo HU

6. Hønefoss BK — Bryne HB

7. Jerv — Sogndal UB

8. Levanger — Kristiansund BK U

9. Nest-Sotra — Åsane H

10. Ranheim — Sandnes Ulf H

11. Manchester United — Manchester City HUB

12. Espanyol — Athletic Bilbao H

Klikk her for å levere 432-rekkerensterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus