Athletic Bilbao-fansen krysser fingerene for at toppscorer Aritz Aduriz (til venstre) skal bli klar til kveldens hjemmekamp mot Espanyol.
Athletic Bilbao-fansen krysser fingerene for at toppscorer Aritz Aduriz (til venstre) skal bli klar til kveldens hjemmekamp mot Espanyol. Foto: Rafa Rivas (Afp)

Slik skal vi få 12 rette på en fredag

Vi står overfor en meget spennende tippekupong. Sjekk tipsene i jakten på millionpotten.

Kommersielt

Øvrige tips fra Sportspill fredag:
Oddstips:
  Cardiff er best hjemme
Dagens dobbel:  Suksesstreneren har vendt hjem
V4/V65 Solvalla:  Melander innleder festhelgen
V4/V5 Øvrevoll:  Funny ettermiddag på Øvrevoll
V65 Bjerke:  Bjerke også på fredag

Grunnet et meget magert utvalg av fotballkamper onsdag, er det midtukekupongen lagt til fredag denne uken.

Kupongen består av én kamp fra La Liga, to fra Championship, én fra 2. Bundesliga og åtte fra fransk fotball.

Bonuspotten har steget til 1 million kroner, og har som alltid satt opp to spillforslag som kan leveres direkte nederst i saken.

1. Athletic Bilbao – Espanyol

Selv om Athletic tapte 0-2 hjemme for Porto i Champions i lagets nest siste kamp, har de siste ukene vært en opptur etter den elendige starten på sesongen.

På de tre siste seriekampene er det blitt sju poeng til tross for at to av motstanderne har vært sterke lag Valencia (0-0 borte) og Sevilla (1-0 hjemme). Baskerne har dermed klatret opp på 11. plass med 12 poeng på 11 kamper.

Toppscorer Aritz Aduriz (fire mål) måtte stå over mot Valencia, men er trolig tilbake i kveld. Det er en gledelig nyhet for fansen. Spisskollega Iker Munian er mer usikker.

Espanyol ligger ett poeng og én plass lavere enn kveldens motstander etter å ha spilt 1-1 hjemme mot Villarreal sist. Har nå spilt fem kamper på rad i serie og cup uten seier.

Skademessig ser det bra ut.

Espanyol har hatt et godt tak på Athletic de siste sesongene og vant begge møtene forrige sesong.

Vi tror på en jevn match, men satser på at normalt hjemmesterke Bilbao ikke taper. HU.

2. Cardiff – Reading
To lag som ligger midt på tabellen etter en skuffende start på sesongen. Veien opp til playoffplassene er imidlertid ikke lenger enn at en eventuell vinner i kveld vil melde seg på opprykkskampen.

Cardiff ligger på 12. plass med 23 poeng, mens Reading på 14. har tatt 21 poeng. Brentford på den gjeve sjetteplassen har 28 poeng.

Waliserne kommer fra 0-0 borte mot Birmingham og 0-3 borte mot Bolton, mens det er blitt seier i de to siste hjemmekampene og full pott i totalt seks av åtte kamper spilt i Cardiff.

Det er usikkerhet rundt noen av lagets spillere som har vært på landslagsoppdrag den siste uken. Kewyne Jones var ikke tilbake i Cardiff før i går etter å ha spilt karibisk cupfinale for Trinidad og Tobago, mens Irlands Anthony Pilkington har pådratt seg en liten skade. Midtstopperen Bruno Manga sliter med en muskelskade og testes før kampstart. Forsvareren Kagisho Dikgacoi er langtidsskadet.

Reading har vært frykteligepå bortebane denne sesongen og står med kun én seier og 6-16 i målforskjell på de første åtte kampene på fremmed gress. Kommer fra hjemmetap for Charlton, men vant den forrige kampen (også det hjemme) mot Rotherham 3-0.

Midtbanespilleren Hope Akpan er ute de tre neste månedene etter å ha skadet skulderen i spill for Nigeria. Anton Ferdinand har trent bra under landslagspausen, men denne kampen kommer for tidlig. Jem Karacan og Danny Williams befinner seg fortsatt på skadelisten.

Garath McCleary og Shaun Cummingser endelig tilgjengelige etter langtidsskader.

Dette er to lag som er som dag og natt hjemme og borte, og det frister helt klart mest å spille på Championships fjerde beste hjemmelag. H.

3. Brentford – Fulham
Meget imponerende høst for nyopprykkede Brentford, som har klatret til sjetteplass etter å vunnet de tre siste kampene (Millwall og Forest borte og Derby hjemme).

Den viktige midtbanespilleren Jonathan Douglaser tilbake etter karantene og går rett inn på laget. De langtidsskadde spillerne Alan McCormack og Scott Hogan er eneste fravær.

Fulham er klart forbedret etter managerskiftet og står med 3-3-0 på de siste seks seriekampene. Har klatret til 17. plass, og den nye manageren Kit Symons har ikke gitt opp håpet om å nå en av playoffplassene.

Keeper Marcus Bettinelli måtte trekke seg fra Englands U21-landslag og betegnes som usikker. Forsvarerne Fernando Amorebieta og Tim Hooglander to andre usikkerhetsmomenter. Spissen Adam Taggart nærmer seg et comeback, men denne kampen kommer nok for tidlig.

Lagene møttes på samme bane i ligacupen i august. Da vant Fulham 1-0.

Brentford-treet kan ikke vokse inn i himmelen, og Fulham er et lag i fremgang. Heldekk må til. HUB.

4. Kaiserslautern – Darmstadt
Toppoppgjør i 2. Bundesliga. Hjemmelaget ligger på fjerdeplass med 21 poeng på 13 kamper etter å ha spilt uavgjort i de fire siste seriekampene.

Slo Bundesliga-laget Borussia Mönchengladbach 2-0 på bortebane i en treningskamp fredag. Der var forsvareren Tim Heubach, angriperen Steven Zellner og midtbanespilleren Kerem Demirbay tilbake etter skadeproblemer, og fraværslista er blitt langt kortere i løpet av landslagspausen. Den tidligere LSK-helten Oliver Occeanhar forlatt klubben.

Er seriens nest beste hjemmelag med 5-2-0 på de første sju kampene.

Darmstadt rykket opp som det tredje beste laget i tredjedivisjon forrige sesong og har tatt 2. Bundesliga med storm. Har klatret opp til tredjeplass med 23 poeng etter å ha tatt åtte poeng på de siste fire kampene.

Ingen fravær.

Darmstadt har pussige 0-5-1 på de første seks bortekampene, og vi satser på at HU holder.

5. Metz - Paris Saint-Germain
Metz var det klart beste laget i Ligue 2 forrige sesong og har klart overgangen til det øverste nivået i Frankrike bra. Selv om det ble 0-3 borte mot Toulouse forrige runde, ligger laget på niendeplass med 18 poeng på 13 kamper. Har ennå ikke tapt på hjemmebane (4-2-0) og er seriens fjerde beste hjemmelag.

Juan Manuel Falcon (fire mål på åtte kamper) kan være tilbake etter en måned på sidelinjen. Metz har ikke vunnet noen av dem fem kampene spissen fra Venezuela har vært ute.

Har ellers ingen skader på sentrale spillere.

PSG fikk en nølende seriestart med mange uavgjorte resultater, men har funnet tilbake til normal standard og har klatret til andreplass etter fire strake seiere.

Storklubben har ikke tapt verken hjemme eller borte og har vunnet de to siste bortekampene.

Zlatan Ibrahimovic stod over Sveriges landskamp mot Frankrike og er trolig tilgjengelig i kveld. Lucas Moura, Marco Verratti og David Luiz mister imidlertid kampen. Noe usikkerhet rundt Blaise Matuidi.

Spillere som Maxwell, Thiago Motta og Ezequiel Lavezzi har sluppet unna landslagsspill og stiller uthvilte og sultne.

Vi tror PSG overtar tabellteten i kveld. Kanskje for godt. B.

6. Valenciennes – Brest
De siste sju kampene er hentet fra Ligue 2.

Valenciennes fikk en meget tung start på sesongen, men har spilt stadig bedre utover høsten og har vunnet de tre siste kampene i serie og cup. Ligger for tiden på 13. plass med 18 poeng og har opparbeidet seg en luke på fem poeng til nedrykkslagene.

Likevel stormet sinte fans banen i cupkampen mot Mauberge sist i protest mot lagets svake spill, og kampen måtte stanses i 20 minutter. Ingen god oppvarming før kveldens storkamp.

Litt usikkerhet rundt midtbanespilleren Eloge Enza-Yamissi , ellers kan hjemmelaget stille med sitt sterkeste mannskap.

Brest taklet nedrykket fra Ligue 1 for to sesonger siden dårlig og brukte halve fjorårssesongen på å komme opp på et akseptabelt nivå. Opplevde en strålende vårsesong, og de gode resultatene har fortsatt i høst.

Har vunnet de fire siste i serie og cup med flotte 12-0 i målforskjell og topper nå ligaen. Har seriens desidert mest gjerrige forsvar, med kun fem baklengs på fjorten kamper.

Playmaker Bruno Grougi spissen Alexandre Alphonse (seks mål) er usikre for bortelaget. Har en del andre spillere som er ute eller usikre, men de er ikke spesielt sentrale.

Vi tror mest på Brest, men må ta med en gardering grunnet Valenciennes gode form og det faktum at Brest har spilt uavgjort i fem av sju bortekamper. UB.

7. Dijon – Orleans
Dijon mistet tabellteten etter 0-1-tapet borte mot Angers forrige runde. Tapte også den forrige bortekampen, men har en feilfri rad og 9-1 målforskjell på seks hjemmekamper.

Den erfarne backen Samuel Soupray er tilbake etter å ha sonet sist. Har usikkerhet rundt tre spillere, men ingen av disse er aktuelle for en startplass.

Orleans var inne i en tung periode før det ble en opptur med 2-1-seier i bunnkampen mot Clermont forrige runde. Klatret opp til 14. plass, og det skiller nå fire poeng ned til nedrykk.

Måtte ha straffekonk for å slå ut den lille klubben Gonfreville ut av cupen forrige kamp, så det er nok ingen grunn til å friskmelde Orleans selv om det ble seier over Clermont.

Det faste midtstopperparet Antoine Ponroy og Maxime Brillault soner karantene. Resten av troppen er intakt.

Orleans største styrke sammenliknet med laget under på tabellen, er trygghet i forsvarsspillet. Derfor er det meget dårlig nytt at begge midtstopperne er ute samtidig for første gang denne sesongen.

Vi har stor tro på H.

8. GFC Ajaccio – Laval
GFC Ajaccio har klart seg bra etter opprykket fra tredjedivisjon og ligger på sjetteplass med 22 poeng. Formen var imidlertid bedre i starten av sesongen, og korsikanerne har tapt to av de tre siste seriekampene.

Gikk også på en pinlig cupsmell mot lille Arras i helgen og ble utslått med 0-2. Ifølge rapportene spilte laget usedvanlig tamt i det oppgjøret, og tapet var fortjent. Trener Thierry Laurey var så oppbrakt etter kampen at han nektet å snakke med pressen.

Har småpene 5-0-2 på hjemmebane.

Hjemmelaget er svekket i forsvar ettersom midtstopperen Roderic Filippi er suspendert, mens backen Jeremie Brechet er usikker.

Laval har bare tapt én seriekamp denne sesongen, men når det er blitt uavgjort i ti av fjorten kamper, er det ikke rart at laget likevel ikke ligger høyere enn tiendeplass. Varmet opp til kveldens kamp med 7-0-seier i cupen mot St. Berthevin.

Den viktige angriperen Christian Bekamenga måtte stå over forrige seriekamp og er usikker i kveld.

Det må alltid krysses av for U når Laval er involvert. HUB.

9. Auxerre – Châteauroux
Auxerre har hatt en positive formkurve og har klatret til niendeplass etter 3-2-1 på de siste seks kampene. Er ligaens svakeste hjemmelag med 2-2-3 på sju kamper.

Venstrebacken Karim Djellabi nærmer seg et comeback og betegnes som usikker i kveld. Kantspilleren Frederic Sammaritano er langtidsskadet, ellers ser det bra ut for hjemmelaget.

Châteauroux ligger utsatt til på 16. plass med 14 poeng etter å ha spilt uavgjort hjemme mot Laval forrige runde.

Lagets viktigste forsvarer, Loic Nestor, er usikker. Ellers er alle de beste spillerne tilgjengelige.

Châteauroux har bare unnet én kamp på bortebane i serien og trives klart best på kunstgresset hjemme. Vi går for hjemmeseier. H.

10. Creteil - Nîmes
Creteil har falt ned på nedrykksplass etter å ha tatt to poeng på de fem siste seriekampene. Den elendige formen ble bekreftet med cuptap for lille Lusitani cupen i helgen.

Laget lå under 0-3 ved pause og tapte til slutt 3-4 etter å scoret to ganger på overtid. Philippe Hinschberger har ikke vært noen populær person blant fansen i høst, og tilliten til treneren steg ikke etter det pinlige tapet for et lag som spiller fire divisjoner lavere.

Den habile midtstopperen Vincent Di Bartolomeo er tvilsom til kveldens kamp, mens kantspilleren Bagaly Dabo er ute. Midtbanemotoren Ibrahima Seck er tilbake etter karantene.

Nîmes ligger fem poeng og seks plasser høyere enn dagens motstander. Tok tre viktige hjemmepoeng mot Chamois forrige runde, men måtte ha ekstraomganger for å slå ukjente Auch ut av cupen i helgen.

Bortelaget har usikkerhet rundt en rekke spille til kveldens kamp. De mest sentrale i denne gruppen er midtbanespillerne Anthony Briancon og Nenad Kovacevic og anvendelige Mathieu Robail.

Bortelagets skadeproblemer gjør at vi helgarderer denne. HUB.

11. Clermont - Arles-Avignon
Meget viktig oppgjør i bunnstriden. Creteil har tatt 13 poeng og ligger på den øverste nedrykksplassen, mens Arles har tatt tre poeng mindre og ligger på plassen under.

Clermont har tatt sju poeng på de siste seks kampene og er i bedre form enn Arles (1-0-5 i samme periode).

Begge lagene fikk en opptur med komfortable seiere over lette motstander i cupen i helgen.

Førstekeeper Franck L’Hostis er fortsatt ute for hjemmelaget, men Mehdi Jeannin har spilt bra i hans fravær, ifølge rapportene. Troppen er ellers tilnærmet skadefri.

Backen Garry Bocaly blir trolig ikke klar, ellers ingen skadebekymringer av betydning for bortelaget.

Clermont har brukbare 3-2-1 på hjemmebane og blir favoritt mot et Arles som bare har tatt to poeng på fremmed gress. Vi har imidlertid en litt dårlig følelse for denne kampen og tar med en gardering. HU.

12. AC Ajaccio – Angers
AC fikk en tung start på sesongen etter nedrykket fra Ligue 1, men har klatret på tabellen de siste rundene og ligger nå på 11. plass. Tok en viktig hjemmeseier over Troyes forrige runde og slo Ales ut av cupen i helgen. Har også nylig felt Ligue 1-laget Montpellier i ligacupen på bortebane, så selvtilliten i troppen er nok stigende.

Dette er første seriekamp for trener Olivier Pantaloni etter comebacket i klubben. Han hadde stor suksess i sin forrige periode og nyter stor respekt i klubben.

Den tidligere landslagsspilleren Benoit Pedretti og midtbanekollega Claude Goncalves er uaktuelle i kveld, mens forsvareren Mickael Leca soner karantene.

Angers meldte seg på litt i opprykkskampen med den flotte 1-0-seieren over daværende ligaleder Dijon forrige runde. Har nå fem poeng opp til sennepslaget på tredjeplass. Knuste Argentre Du Plessis hele 10-0 på bortebane i cupen i helgen.

Midtstopperen Kalifa Traore soner karantene, mens midtbanespillerne Vincent Manceau og Olivier Auriac betegnes som usikre. Backen Arnold Bouka Moutou og kantspilleren Abdoul Ragazzui Camara er høyst usikre ettersom de har vært opptatt med kvalifiseringen til Afrikamesterskapet tidligere i uken.

Ajaccio-spillerne er garantert interessert i å gi et godt førsteinntrykk overfor trener Pantaloni . Angers har spilt dårlig på bortebane i det siste og tapt fire på rad. Vi går for hjemmeseier. H.

432-rekker
1. Athletic Bilbao – Espanyol HU

2. Cardiff – Reading H

3. Brentford – Fulham HUB

4. Kaiserslautern – Darmstadt HU

5. Metz - Paris Saint-Germain B

6. Valenciennes – Brest UB

7. Dijon – Orleans H

8. GFC Ajaccio – Laval HUB

9. Auxerre – Châteauroux H

10. Creteil - Nîmes HUB

11. Clermont - Arles-Avignon HU

12. AC Ajaccio – Angers H

Klikk her for å levere 432-rekken

96-rekker
1. Athletic Bilbao – Espanyol HU

2. Cardiff – Reading H

3. Brentford – Fulham HUB

4. Kaiserslautern – Darmstadt HU

5. Metz - Paris Saint-Germain B

6. Valenciennes – Brest UB

7. Dijon – Orleans H

8. GFC Ajaccio – Laval HU

Auxerre – Châteauroux H

Creteil - Nîmes UB

11. Clermont - Arles-Avignon H

12. AC Ajaccio – Angers H

Klikk her for å levere 96-rekken